Infam Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 No no będzie ostro.JK No to ja odpuszczę. Duże konkury. A mnie w tym sezonie pilsy nie wychodzą. Powodzenia z Czechami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Do tej pory Czesi mieli przewage posiadajac lepszy słód i dużo ciekawszy wybór chmieli. W tym roku za sprawa sklepu Elroya, mamy wyrównane szanse! PS Czytałem, że dobrze jest mieszać chmiel Sladek i Żatecki, ponoć się dobrze uzupełniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Gospodarzom pomagają ściany. Kto wie jak będzie w Żywcu.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 No Panie Thobeta, Żywiec w tej kategori i tak będzie mój Rób co chcesz i tak wygram . Ale prowokacja!!! Jejski jak prace nad konkursowym piwkiem ? Planujesz wystawić coś w maju we Wrocławiu na Warsztatach piwowarskich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Planujesz wystawić coś w maju we Wrocławiu na Warsztatach piwowarskich ? Nie mam co A z Żywcem to sam nie wiem co sądzić o tej warce. Jak pisał Coder chyba przegazowałem, Na pierwszy rzut oka piwo jest za mętne i jak wczoraj sprawdziłem na butelce patentowej jest nieco nagazowane, co źle rokuje normalnemu nagazowaniu piwa, które ma być "średnio nagazowane". Upuścić gazu? Reszta cech według BJCP jest OK oczywiście oprócz klarowności, na tym etapie jest nie możliwa ocena. Sam nie wiem? Jeśli piwo ma być oceniane przez fachowców to chyba lepiej nie. Z drugiej strony do konkursu jest jeszcze trzy miesiące. Minimalny czas na leżakowanie tego piwa. Ostatecznie mam nadzieję że to czy wysyłać piwo, czy nie pomogą mi moi beta-testerzy, czyli Wena i Strzelczyk 76 . Totalny mętlik w głowie. A TY co wysyłasz i gdzie? Edytowane 18 Marca 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Planujesz wystawić coś w maju we Wrocławiu na Warsztatach piwowarskich ? Nie mam co A z Żywcem to sam nie wiem co sądzić o tej warce. Jak pisał Coder chyba przegazowałem, Na pierwszy rzut oka piwo jest za mętne i jak wczoraj sprawdziłem na butelce patentowej jest nieco nagazowane, co źle rokuje normalnemu nagazowaniu piwa, które ma być "średnio nagazowane". Upuścić gazu? Reszta cech według BJCP jest OK oczywiście oprócz klarowności, na tym etapie jest nie możliwa ocena. Sam nie wiem? Jeśli piwo ma być oceniane przez fachowców to chyba lepiej nie. Z drugiej strony do konkursu jest jeszcze trzy miesiące. Minimalny czas na leżakowanie tego piwa. Ostatecznie mam nadzieję że to czy wysyłać piwo, czy nie pomogą mi moi beta-testerzy, czyli Wena i Strzelczyk 76 . Totalny mętlik w głowie. A TY co wysyłasz i gdzie? Upuść gazu, otwieraczem nie niszczącym kapsli, lub podważając np. nożem. Wtedy nawet nie trzeba powtórnie zaciskać kapsla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Upuść gazu, otwieraczem nie niszczącym kapsli, lub podważając np. nożem. Wtedy nawet nie trzeba powtórnie zaciskać kapsla. Pytanie w jakim momencie? Czekać 7 dni od zakapslownania, czy dzisiaj? I tu mam opory co do wystawiania do konkursu. Mam napisać w recepturze że dodać 190g. glukozy i po np. pięciu dniach upuścić gazu? Ale sobie namieszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Upuść gazu, otwieraczem nie niszczącym kapsli, lub podważając np. nożem. Wtedy nawet nie trzeba powtórnie zaciskać kapsla. Pytanie w jakim momencie? Czekać 7 dni od zakapslownania, czy dzisiaj? I tu mam opory co do wystawiania do konkursu. Mam napisać w recepturze że dodać 190g. glukozy i po np. pięciu dniach upuścić gazu? Ale sobie namieszałem. Jeszcze jest dużo czasu, poczekaj jak trzeba będzie wysłać to wtedy zdecydujesz co robić. Nie panikuj tylko spokój może Cie uratować. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Jeżeli piwo smakuje spektakularnie, mozesz je śmiało wysyłać pomimo przegazowania i mętności, za to traci się niewiele punktów. Miewałem piwa przegazowane, które wygrywały - zanim naleją, doniosą, powąchają, spróbują raz, drugi, sporo gazu sie ulatnia. Lekkie przegazowanie jest nawet wskazane dla piw konkursowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 No tu bym jednak zachęcał do odgazowania. Nawet jeśli fontanna będzie poza widokiem sędziów, to piwo będzie kompletnie odgazowane. Na razie czekaj. Za miesiąc, dwa, spróbuj piwa, jeśli jest fontanna, to bierzesz otwieracz i upuszczasz gazu we wszystkich butelkach (najlepiej żeby piwo było schłodzone). Za następny tydzień, dwa otwierasz kolejną butelkę jak jest dobre, to nic nie robisz, jak dalej przegazowane to czynność powtarzasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Planujesz wystawić coś w maju we Wrocławiu na Warsztatach piwowarskich ? Nie mam co A z Żywcem to sam nie wiem co sądzić o tej warce. Jak pisał Coder chyba przegazowałem' date=' Na pierwszy rzut oka piwo jest za mętne i jak wczoraj sprawdziłem na butelce patentowej jest nieco nagazowane, co źle rokuje normalnemu nagazowaniu piwa, które ma być "średnio nagazowane". Upuścić gazu? Reszta cech według BJCP jest OK oczywiście oprócz klarowności, na tym etapie jest nie możliwa ocena. Sam nie wiem? Jeśli piwo ma być oceniane przez fachowców to chyba lepiej nie. Z drugiej strony do konkursu jest jeszcze trzy miesiące. Minimalny czas na leżakowanie tego piwa. Ostatecznie mam nadzieję że to czy wysyłać piwo, czy nie pomogą mi moi beta-testerzy, czyli Wena i Strzelczyk 76 . Totalny mętlik w głowie. A TY co wysyłasz i gdzie?[/quote'] Upuść gazu, otwieraczem nie niszczącym kapsli, lub podważając np. nożem. Wtedy nawet nie trzeba powtórnie zaciskać kapsla. Kopyr ma racje nie poddawaj się. Pokombinuj a ja chyba bez względu na klarownośc bym wysłął. Jeśli w smaku jest ok to nie przejmował bym się tym. Ale tak właściciwe to sie nie znam na tym . Ja chciałem wysłać na III krakowski konkurs IPA, na IV edycję KPD Pilznera Bohemskiego i Żytnie a na warsztaty do Wrocławia Pilsa IPA i Żytnie jednak dopiero będę warzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 PS. Panowie ale to powinno zmobilizować "Po ogłoszeniu wyników, Czesi zapowiedzieli "odwet" podczas przyszłorocznego Konkursu Piw Domowych w Żywcu ;-) Z uzyskanych informacji wynika, że możemy spodziewać się "ataku" czeskich piwowarów przede wszystkim na kategorię "Bohemian Pilsner". " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Nie wiem czy mamy sie cieszyć, ale będziemy walczyć.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Nie wiem czy mamy sie cieszyć, ale będziemy walczyć.JK Okopię się w ogródku i będę miał ze sobą całą skrzynkę granatów piwnych z warki #26. Pepiki żywcem mnie nie wezmą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 (edytowane) Witam brać piwowarską! Pilsner Urquell jest następny w moim kalendarzu niestety nie mam dostępu do drożdży 2001 Urquell. Sprzedawca u którego kupuję ma w ofercie między innymi: Wyeast 2007 Pilsner, 2278 Czech pils. Które z tych drożdży jeśli w ogóle mogę zastosować w zamian. W ostateczności gdyby efekt miałby okazać się decydujący spróbuję zakupić 2001 urquell gdzieś indziej. Druga rzecz to to że mam spory zapas słodów weyermanna pilsner jak i bohemian pilsner. Jeśli lepszy efekt uzyskanym stosując ten drugi mogę go użyć. Proszę o wszelkie rady. Dziękuję i pozdrawiam. @thobeta Wiem że wątek do najnowszych nie należy, ale jakbyś wyjawił jak ma się zrobiony według podanej przez Ciebie receptury urquell do oryginału byłoby super extra-oczywiście jeśli pamiętasz bo po browarku pewnie ani śladu Ps. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że zrobić dobrego pilsnera nie jest łatwo. Moglibyście zdradzić na co zwrócić szczególną uwagę przy jego robieniu? To będzie mój pilsnerowy debiut więc każda uwaga jest w cenie. Edytowane 25 Lipca 2011 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 (...) Ps. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że zrobić dobrego pilsnera nie jest łatwo. Moglibyście zdradzić na co zwrócić szczególną uwagę przy jego robieniu? To będzie mój pilsnerowy debiut więc każda uwaga jest w cenie. Woda, woda, woda. Powinna być maksymalnie miękka. Znasz parametry swojej wody w kranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam brać piwowarską! Pilsner Urquell jest następny w moim kalendarzu niestety nie mam dostępu do drożdży 2001 Urquell. Sprzedawca u którego kupuję ma w ofercie między innymi: Wyeast 2007 Pilsner, 2278 Czech pils. Które z tych drożdży jeśli w ogóle mogę zastosować w zamian. W ostateczności gdyby efekt miałby okazać się decydujący spróbuję zakupić 2001 urquell gdzieś indziej. Druga rzecz to to że mam spory zapas słodów weyermanna pilsner jak i bohemian pilsner. Jeśli lepszy efekt uzyskanym stosując ten drugi mogę go użyć. Proszę o wszelkie rady. Dziękuję i pozdrawiam. @thobeta Wiem że wątek do najnowszych nie należy, ale jakbyś wyjawił jak ma się zrobiony według podanej przez Ciebie receptury urquell do oryginału byłoby super extra-oczywiście jeśli pamiętasz bo po browarku pewnie ani śladu Ps. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że zrobić dobrego pilsnera nie jest łatwo. Moglibyście zdradzić na co zwrócić szczególną uwagę przy jego robieniu? To będzie mój pilsnerowy debiut więc każda uwaga jest w cenie. Z tego co wiem przy najmniej na razie thobeta Ci nie odpowie na forum. Może kiedyś Użyj do chmielenia wyłącznie chmielu Saaz i zastosuj dekokcje. Podwójną bo potrójną to chyba nie ma sensu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Z tego co wiem przy najmniej na razie thobeta Ci nie odpowie na forum. Może kiedyś Już dawno miałem zapytać co z nim? Nie udziela się na forum przynajmniej dwa lata, a szkoda. Sorry za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 (edytowane) Dziękuje za odzew. Znalazłem ładną skarbnicę wiedzy o urquellu: http://www.brewingtechniques.com/library/backissues/issue5.3/urquell.html potwierdza się wszystko co pisaliście(potrójna dekokcja, miękka woda)plus jest tam jeszcze parę innych informacji. Niestety nie znam parametrów wody ale jak napiszę do wodociągów to myślę że je uzyskam. Ps. Dlaczego potrójna dekokcja nie ma chyba sensu? Chodzi o modyfikowane ziarno?a może o słabszą pianę po potrójnej? Ok. Woda ma twardość 12.5° w skali niemieckiej czyli 223mg/l lub ppm CaCO3 Tu link do pdf z danymi na rok 2010. Jest tu chyba wszystko a nawet więcej niż potrzeba-gdybym jeszcze wiedział o co biega http://www.south-staffs-water.co.uk/downloads/CannockHigh_CH.pdf Więc woda jest twarda ale znalazłem rozwiązanie: Ashbeck woda w 5-litrowych baniakach za funta za baniak. Podaję dane, myślę że są w porządku. Dla porównania powiem, że użycie wody destylowanej wychodzi o niebo drożej a systemu odwróconej osmozy nie posiadam i w najbliższym czasie posiadać nie będę. Ashbeck Water: Bicarbonate (Alkalinity) - 25ppm Calcium - 10ppm Magnesium - 2.5ppm Sodium - 9ppm Chloride - 12ppm Sulphate - 10ppm Łączna wartość 68.5 - co o tym myślicie? w linku który podałem wcześniej jest napisane, że używają wody o łącznej ilości substancji rozpuszczonych około 50ppm. Edytowane 26 Lipca 2011 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Bardzo dobra woda do pilsnera, Ca jest nawet za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Bardzo dobra woda do pilsnera, Ca jest nawet za mało. Myślisz, że warto dorzucić gipsu piwowarskiego czy już raczej nic nie kombinować i użyć jej taką jaką jest? Edytowane 26 Lipca 2011 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Sam nie wiem. Teoria mówi, że powinno być przynajmniej 50ppm, ale są tacy co robili pilsa na niższych wartościach i im wychodził. Trochę Ca pozyskuje się też ze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 (edytowane) Jutro zaczynam działać, niepokoi mnie jednak ph wody które wynosi 6.2 a z tego co się zorientowałem powinno być około 8. Czyli woda powinna być bardziej zasadowa. Co z tym fantem zrobić? Czytałem też gdzieś, że nie jest dobrze używać gipsu browarniczego. Wiecie dlaczego? A może nie zastosuję ani słodu zakwaszającego ani przerwy zakwaszającej? Edytowane 29 Lipca 2011 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 pH wody się nie przejmuj, ważne jest pH zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 (edytowane) pH wody się nie przejmuj, ważne jest pH zacieru. Dzięki, uspokoiłeś mnie. Czyli robie zgodnie z przepisem. Pozdrowionka Piwo zrobione, użyłem bohemian pilsner. Ogólnie wszystko szło świetnie aż do chmielenia. W czasie zacierania przyjechali goście z flaszkami... podsumowując chmiel poza pierwszą partią wrzucony w mniej lub bardziej losowym czasie a co najgorsze zamiast 150g(25l warki) w garze znalazło się około 200g-Beersmith podaje goryczkę na poziomie 55 IBU. Wody wyparowało o 4l za dużo i musiałem dokupić następnego dnia i uzupełnić. Piwo oczywiście będzie trzeba powtórzyć, okopać się, zabarykadować i nikogo nie wpuszczać, przynajmniej nikogo z flaszkami. Pozdrowienia i dzięki wszystkim za pomoc. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się