GaGacek Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 (edytowane) Starałem sobie pomóc lekturą: http://browar.biz/forum/showpost.php?p=344291&postcount=75 http://browar.biz/forum/showpost.php?p=344290&postcount=74 http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=706284&postcount=339 Mam małego zgryza, notatka z zapisem co gdzie wsadziłem zginęła. Chmiel sadzony w tym roku i są to odmiany Lubelski i Marynka. Mogę podpowiedzieć że liście oznaczone "ś" nie wydały plonu w postaci szyszek - czy może być to Marynka?. Liście oznaczone "P" maja czerwoną łodygę co sugeruje na Lubelski. Jedno jest pewnie na drugi raz sobie wytatuuje co gdzie wsadziłam . Może ktoś ma sprawniejsze oko i jakoś pomoże lub podpowie. http://strony.aster.pl/mrowa/wszystkie.jpg http://strony.aster.pl/mrowa/IMG_4774p.jpg http://strony.aster.pl/mrowa/IMG_4768l.jpg http://strony.aster.pl/mrowa/IMG_4763s.jpg Edytowane 4 Września 2008 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Jeżeli to coś pomoże, to moja Marynka wydała plon, a Lubelski w ogóle (no ze 3 małe szyszeczki były ). Wsadzone w tym roku. Sztobry Marynki były dorodniejsze, lepiej ukorzenione itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 O chwała Ci (+1 ) Dzięki Tobie GaGacek i linkom powyżej odnalazłem zapiski, jak zasadziłem chmiel w 2002 roku (zdjęcie poniżej) Jutro zrobię zdjęcia i porównasz. Nie mniej jednak problem jest istotny - plantatorzy domowi zapominają co i gdzie sadzili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 4 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 (edytowane) Jeżeli to coś pomoże, to moja Marynka wydała plon, a Lubelski w ogóle (no ze 3 małe szyszeczki były ). Wsadzone w tym roku. Sztobry Marynki były dorodniejsze, lepiej ukorzenione itd. Z linków które podałem czerwone łodygi ma "lubelski" (hipoteza), i ten krzak "X" wydał plon 120 gramowy. No i tu pojawi się sprzeczność. Nie pozostaje mi nić innego jak po eksperymentować i dojść który chmiel jest goryczkowy, a który aromatyczny ale chyba będzie mi to dane dopiero w sezonie 2009. Elroy proszę. Czemu ja nie zrobiłem zdjęcia i nie podpisałem tak jak Ty, auuuuuuuuu. Coś mi się wydaje że wiosną będę musiał obserwować, który wcześniej wzejdzie (to chyba powinien być Lubelski, poprawcie jeśli się mylę), a teraz muszę wykorzystać te 200g (mokrego) chmielu do wykonania piwa. Zapowiada się niezły eksperyment. Ci co już zebrali plony mogą powiedzieć czy chmiel z poszczególnych krzaków tej samej odmiany miał identyczne szyszki czy może jednak różniły sie dojrzałością i wielkością? Przestroga dla potomnych zrobić dwa lub trzy backupy notatek by później nie truć ludziom na forum . Łukasz Edytowane 4 Września 2008 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Przestroga dla potomnych zrobić dwa lub trzy backupy notatek by później nie truć ludziom na forum . I najlepiej wrzucić fotkę lub zapiski na forum. Ja tak na browar.bizie uratowałem logo browaru, jak mi się komp sfajczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Właśnie otrzymałem paczkę z 1 kg szyszek Sybilli - zastaniawiam się jak tego używać, skoro ma być to chmiel aromatyczno - goryczkowy, albo na odwrót. Zamiast Marynki? Zamiast Lubelskiego? Zamiast obu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 1kg to będziesz miał niezły zapas Sybilla nie należy do chmieli "super aromatycznych", więc raczej bardziej za Marynkę. Zależy to też od stylu piwa, do którego będziesz tego chmielu używał. Zwróć uwagę, że te odmiany zwykle mają od 7-9% alfa kwasów, więc ostrożnie z ilością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) 1kg to będziesz miał niezły zapas Uwzględniwszy koszt wysyłki to nie kalkuluje się kupować szyszek jak szynki - po 10 dag w paczce znalazłem jeszcze 1 kg Marynki i 1 kg Lubelskiego - zgadzam sie, że na brak chmielu tej zimy narzekać nie będę Inna sprawa, że 4 głodne fermentatory wymagają sporo paszy do wykarmienia :o Edytowane 15 Września 2009 przez Fredd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Inna sprawa, że 4 głodne fermentatory wymagają sporo paszy do wykarmienia :o He he, mam ten sam problem. Będę musiał nadrobić zaległości jak w końcu dam radę wrócić na swoje mieszkanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Lubelski i Marynka, które uprawiam, bezbłędnie rozróżniam po kształcie największych szyszek. Różnice są znaczne, szyszki Lubelskiego są smukłe, a Marynki pękate, nie ma możliwości pomyłki.Jestem chyba mało spostrzegawczy, ale nie jestem w stanie rożróżnić tych odmian po liściach, małych szyszkach, czy szyszkach na młodych 1-2 letnich krzewach. Ponadto Krzewy Lubelskiego są bardziej atakowane przez mszyce i przędziorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 U mnie Lubelski ma tendencję do ogałacania się z liści od dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muavmf Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 U mnie Lubelski ma tendencję do ogałacania się z liści od dołu. U mnie tak samo - golas, aż wstyd. Ciekawe, marynka źle wystartowała tylko jeden pęd, lubelski bardzo bujnie - trzeba było wyrwać nadmiar pędów, które po zakopaniu w innnym miejscu ładnie się ukorzeniły. W końcu sierpnia, lubelski miał liście i szyszki wysoko w niebie, a marynka tak się rozrosła dołem, że wykorzystała jako podparcie nawet goliznę lubelskiego. Po zbiorach okazało się, że marynka dała dwa razy większy plon niż lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikusw Opublikowano 17 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Jak to dobrze że nie tylko ja mam taki problem :-) Zamówiłem w tym roku 2 sztobry marynki i 2 sztobry lubelskiego, niestety żona przechwyciła paczkę z poczty i dostałem już rozpakowane 4 w kupie :-) Posadziłem "na oko" i 2 z lewej wyrosły trochę nad ziemię, 2 z prawej wystrzeliły ponad 3 m w górę i dały trochę szyszek. http://picasaweb.google.pl/mikusw/Chmiel#5382460159743230594 http://picasaweb.google.pl/mikusw/Chmiel#5382460539163379090 Moje pytanie teraz, co to za szyszki ? I czy tyle co na załączonym obrazku wystarczy na 1 warkę ? Jestem totalnie początkujący więc może mi doradzicie co najlepiej (i najłatwiej) skomponuje się z tym chmielem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Wg mnie na 99% jest to Lubelski. Szyszki Marynki są bardzo wydłużone i większe. Ile wagowo, przed wysuszeniem, masz w tym momencie szyszek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Wg mnie na 99% jest to Lubelski. Szyszki Marynki są bardzo wydłużone i większe. Ile wagowo, przed wysuszeniem, masz w tym momencie szyszek? Powiedziałbym coś wręcz przeciwnego. IMO dłuższe szyszki ma właśnie Lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 U mnie lubelski oraz taurus wydał szyszki, Weź zgnieć szyszkę w palcach jeżeli będziesz czuł lepiącą się żywicę to na 100 % marynka jeżeli nie to lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Wg mnie na 99% jest to Lubelski. Szyszki Marynki są bardzo wydłużone i większe. Ile wagowo' date=' przed wysuszeniem, masz w tym momencie szyszek?[/quote'] Powiedziałbym coś wręcz przeciwnego. IMO dłuższe szyszki ma właśnie Lubelski. Całkowicie się nie zgodzę Postaram się udokumentować fotograficznie za jakiś moment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 W pierwszym roku wszystkie szyszki są karłowate. Obejrzyj liście, marynka jest nieco ciemniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Wybaczcie jakość zdjęcia, komórka.. Generalnie: z moich doświadczeń, tak prywatnych jak i handlowych wynika, że szyszka Marynki (po lewej) zawsze jest bardziej zbita, wydłużona a przede wszystkim większa. Lubelski to szyszka mniejsza, rozłożysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikusw Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Patrząc na zdjęcia powyżej bardziej skłaniam się że to lubelski. Po kilku dniach suszenia zaczął się "stroszyć" i brązowieć, nie ma też oleistej substancji przy zgniataniu, raczej taki proszek pomiędzy listkami szyszek. Wagowo jest go około 150 g (po kilkudniowym suszeniu). No to co da się z tego zrobić ? :-) Edytowane 24 Września 2009 przez mikusw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Jeżeli jest dobrze wysuszony to oczywiście że da - 150g lubelskiego to dodatek aromatyczny do ok 6 WAREK piw, lub całe chmielenie do dwóch... Edytowane 24 Września 2009 przez Seta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Nie wiem gdzie by to podczepić, więc tutaj dorzucę charakterystykę chmielu Tettnanger. Do poczytania w pdf-ie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:222:0008:0011:PL:PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się