JaMaTo Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Panowie czy gęstwę po piwie malinowym z resztek można jeszcze z powodzeniem wykorzystać czy już lepiej nie ryzykować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulq Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Witam. Chce zrobić moje pierwsze malinowe piwko z resztek brewkita Coopers mexican cerveza. Planuje do 5l resztek dodać 5l wody źródlanej i 2 soki malinowe z herbapolu. Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem? PS. Zna ktoś dobry przepis na odpowiednik sklepowego radlera, najlepiej z naturalnych składników (własnoręcznie robiona lemoniada)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem? Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem? 10ml soku na 1l to chyba za dużo trochę bo w tych 10ml jest ok 8g cukru. Bez dosładzania chyba się obejdzie bo wychodzi to mocno wytrawne i kwaśne (kwasek cytrynowy). Ja dawałem 2 tab. słodziku/but. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablaz Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem? Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem? 10ml soku na 1l to chyba za dużo trochę bo w tych 10ml jest ok 8g cukru. Bez dosładzania chyba się obejdzie bo wychodzi to mocno wytrawne i kwaśne (kwasek cytrynowy). Ja dawałem 2 tab. słodziku/but. U mnie wyszło po dolaniu do resztek (ok 7L) Grodziskiego 5L wody, dwóch syropów malinowych z Herbapolu oraz 300ml wody z chmielem 25g jakieś 13L. Do całości na refermentację dolałem jeszcze 400ml syropu malinowego i do każdej butelki 0,5L dorzuciłem 4 tabletki słodzika. Efektem tego jest mocno malinowy smak połączony z delikatnym posmakiem chmielu i brakiem charakterystycznej dla Grodziskiego nuty wędzonej, piana jest dość gęsta a nagazowanie jest idealne. Tak duża ilość cukru nie wywołała efektu tzw. granatów. Jestem bardzo zadowolony, piwo przejdzie prawdziwy test na majówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 a probował ktoś zalać drożdże po takim malinowym kolejną brzeczką? Czy to raczej nie ma sensu i takie wykorzystanie drożdży to już raczej na ostatni raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Smak będzie dużo słabszy, płytszy, wodnisty. Ale % będzie miało.... Wybór należy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbarus Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem? Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem? 10ml soku na 1l to chyba za dużo trochę bo w tych 10ml jest ok 8g cukru. Bez dosładzania chyba się obejdzie bo wychodzi to mocno wytrawne i kwaśne (kwasek cytrynowy). Ja dawałem 2 tab. słodziku/but. U mnie wyszło po dolaniu do resztek (ok 7L) Grodziskiego 5L wody, dwóch syropów malinowych z Herbapolu oraz 300ml wody z chmielem 25g jakieś 13L. Do całości na refermentację dolałem jeszcze 400ml syropu malinowego i do każdej butelki 0,5L dorzuciłem 4 tabletki słodzika. Efektem tego jest mocno malinowy smak połączony z delikatnym posmakiem chmielu i brakiem charakterystycznej dla Grodziskiego nuty wędzonej, piana jest dość gęsta a nagazowanie jest idealne. Tak duża ilość cukru nie wywołała efektu tzw. granatów. Jestem bardzo zadowolony, piwo przejdzie prawdziwy test na majówce. Jak dotrzyma. Raczej nie wierze w to |e granatów nie będzie. Zrobiłem podobny błąd i po pewnym czasie parę butelek strzeliło w piwnicy. Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Smak będzie dużo słabszy, płytszy, wodnisty. Ale % będzie miało.... Wybór należy do Ciebie no to raczej zalewał nie będę.. nie o procenty mi chodzi, a o smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Niestety, jeśli chodzi o syrop malinowy z Herbapolu, to straszne badziewie się zrobiło. Malin ma 0, coś tam %. Przekłada się to również na smak malinowy w piwie. Ja ratowałem się syropem który miał w składzie 50% soku malinowego (nie pamiętam producenta a butelka już na śmietniku), w każdym razie nie był to jakiś "biedronkowy" wynalazek. Dosłodziłem cologranem 2 tab/1 litr, żona stwierdziła, że słodyczy w zupełności wystarczy (inne panie potwierdziły). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Potwierdzam. Herbapol zszedł z malinowym poniżej akceptowalnego poziomu. Czy ktoś próbował innego syropu w rozsądnej cenie i może go polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylask Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Nie próbowałem do piwa ale w Netto jest syrop z kilkoma procentami ( chyba coś koło 10%) soku Malinowego tylko stoi na półkach obok soków dla dzieciaków. Żeby nie pomylić z takim tanim w którym chyba nie ma nic poza syropem glukozowo-fruktozowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Potwierdzam. Herbapol zszedł z malinowym poniżej akceptowalnego poziomu. Czy ktoś próbował innego syropu w rozsądnej cenie i może go polecić? Jak będę w markecie to sprawdzę jak się nazywa ten co dodałem. Zarówno smak i kolor był ok. Odfermentował dobrze i cena nie jakaś kosmiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Ja też byłbym wdzięczny za dobre polecenie. Za tydzień będę robił malinowe z resztek, które niezwykle dużą cieszy się popularnością w moim domu. Do tej pory używałem herbapolu ale ostatnio kupowałem go w lutym jakoś chyba. Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denwer Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Faktycznie na malinowym z Herbapolu nie ma żadnego info o soku z malin. jest tylko informacja o cukrze lub syropie w zależności od partii. W osiedlowym sklepie na Paoli widziałem w składzie 3% soku z malin a na Łowiczu 0.3%. Mam jeszcze trochę czasu na moje malinowe i liczę, że do tego czasu uda się znaleźć jakiś dobry sok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Wreszcie miałem chwilę żeby podejść do sklepu. Zastosowałem syrop jak na zdjęciu, niestety, ale zdjęcie drugiej strony ze składem, jest całkiem nieczytelne. Producentem jest Excellence ze Strykowa. Na pewno smak i kolor lepszy niż Herbapol. Piwko odfermentowało do 5 Blg, ale wynikało to ze sposobu zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Jak chcecie mieć syrop malinowy z malin to szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością. Syropy są pewnikiem droższe, ale zdrowsze i smaczniejsze. Dla przykładu: http://biosklep.com....=syrop,malinowy Zawartość: maliny 60%, cukier trzcinowy 40% - to chyba lepiej niż te Wasze Paole z 3%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Jak chcecie mieć syrop malinowy z malin to szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością. Syropy są pewnikiem droższe, ale zdrowsze i smaczniejsze. Dla przykładu: http://biosklep.com....=syrop,malinowy Zawartość: maliny 60%, cukier trzcinowy 40% - to chyba lepiej niż te Wasze Paole z 3%? Nie problem znalesc syrop z malin, problem to cena. Czy warto wydawac tyle kasy do piwa? Co innego gdybysmy chcieli syrop do herbaty czy wody. A jesli chodzi o cukier trzcinowy czy syrop glukozowo-fruktozowy, to drozdza bez roznicy. Sorki za brak polskich znakow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Nie przesadzałbym z tą ceną. Piwo malinowe zazwyczaj każdy robi z cienkusza po wysładzaniu mocniejszych piw plus jakieś tam zmiotki z magazynu, więc jest to piwo niedrogie. Można wydać tych kilka złotych więcej na lepszy syrop. O ile droższe są piwa typu na przykład Aipa, gdzie idzie dużo słodu plus bardzo drogi amerykański chmiel w dużych ilościach? Warto wydawać tyle kasy na piwo? Ja próbowałem jakiś czas temu podrobić CDA dając zamiast amerykańskich chmieli skórki cytrusów i melisę i o ile piwo wyszło tanie i w miarę smaczne, to jednak nie było to. Podobnie z tym syropem malinowym - jak można taniej i lepiej, to dlaczego nie, ale jak drożej jest lepiej, to chyba lepiej iść w jakość? Gotową tandetę można kupić w sklepie (malinowe Reddsy i inny szajs), a my tu chyba robimy własne piwo, po to żeby było smaczniej i zdrowiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 W sumie to masz rację. Na jesień przygotuję własny sok. To będzie chyba najlepsze rozwiązanie. Żona i tak co roku robi, więc zrobić litr więcej to nie problem. W sumie faktycznie nie o to chodzi żeby było jak najtaniej, tylko lepiej niż w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 no ale po takim mocnym Jak chcecie mieć syrop malinowy z malin to szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością. Syropy są pewnikiem droższe, ale zdrowsze i smaczniejsze. Dla przykładu: http://biosklep.com....=syrop,malinowy Zawartość: maliny 60%, cukier trzcinowy 40% - to chyba lepiej niż te Wasze Paole z 3%? Czy dobrze myślę, że po takim 'mocnym' syropie chyba trzeba zmniejszyć ilość słodzika do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) I o to chodzi. Dobra myśl z własnym syropem. Mam w "moim" lesie kilka miejscówek z leśnymi malinami, mam też na działce smaczne ogrodowe i chyba też pomyślę nad domowym syropem i piwkiem z niego. @eresz - a dlaczego? Piwo powinno mieć bardziej intensywny, malinowy aromat i smak z takim syropem. Reszta bez zmian, w końcu cukier trzcinowy odfermentuje do zera. Edytowane 8 Maja 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) A ja kupiłem dziś w Biedronce takie o to syropy: W cenie 3,99 zł za 440 ml. 19% soku malinowego. Miałem resztkę syropu Herbapolu w domu i porównałem. Dar Lata zdecydowanie przewyższa w smaku. Będę robił piwo z resztek po niedzieli właśnie z tym sokiem. Edytowane 8 Maja 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 A ja kupiłem dziś w Biedronce takie o to syropy: W cenie 3,99 zł za 440 ml. 19% soku malinowego. Miałem resztkę syropu Herbapolu w domu i porównałem. Dar Lata zdecydowanie przewyższa w smaku. Będę robił piwo z resztek po niedzieli właśnie z tym sokiem. Współczuję... Robiłem na nich, ohyda Mają jakieś dziwne dodatki, fermentuje bardzo długo i pozostawia dziwne posmaki. I tak na marginesie, to producentem tego soku jest Agros-Nova, czyli ta sama firma, która robi soki Łowicz. Myślicie, że dla Biedronki robi coś lepszego niż dla Łowicza? Gajosq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 No pewnie nie. Hmm w takim razie jeszcze się zastanowię. Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 robił tak ktoś piwo jabłkowe? Ja spróbowałem, ale mi nie wyszło - było bardzo kwaśne. Używałem soku Hortex 100%. Oczywiście dosładzałem - stevią. Nie wiem czy kwaśność i jednocześnie niezdolność do picia była wynikiem jakiegoś mojego błędu, czy po prostu to przez sok, bo jak wiadomo skisłe (sfermentowane) jabłka są kwaśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się