ThoriN Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Jabłka to są dobre, ale na cydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Jabłka to są dobre, ale na cydr I na pokój na świecie - tak przynajmniej słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Jabłka po odfermentowaniu są kwaśne, cydr wytrawny tak samo. Chociaż zależy to jeszcze od rodzaju jabłek, ich odmiany, dojrzałości. Może powinieneś bardziej dosłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Raczej nie, bo dodałem tyle samo co do miodowego, a ono było bardzo dobre. Niemniej będę musiał jeszcze kiedyś spróbować zrobić coś w stylu somersby - może wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe1 Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 robił tak ktoś piwo jabłkowe? Robiłem kilka razy 'piwo jabłkowe', z różnymi składnikami i z różnymi wynikami ale najlepsze wyszło mi takie: 1. Resztówka Export Lager Better Brew 5 L 2. 0.5 kg cukru ( w syropie) 3. herbatka z 20 g Marynki 4. herbatka z mięty suszonej ( nie mam zapisane ile tego było ale tak pewnie ze 2 garści) 5. 4 L sok jabłkowy Riva (z Biedronki) 6. 3 L sok Vital fresh (chyba też Biedronki) To mi dało 12 Blg, do refermentacji dałem 4 g cukier / 0.5 L, dosłodziłem 1 pastylka słodzika / 0.5 L (słodzik Cologran z Lidla). Po 2 miesiącach miałem nieźle wyklarowany, ładnie pieniący się i pysznie zharmonizowany piwocydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Ja robiłem kiedyś cydr z soku prosto od rolnika wyciskanego na prasie na początku był taki gęsty , że aż zawiesisty na 15l dodałem 1kg cukru i w 2 tygodnie zeszły do 1 blg jabłka mają to do siebie że fermentują ładnie i efekt to bardzo wytrawny trunek. Podsumowując nie wiem czy uda się z normalnego soku jabłkowego zrobić piwko które nie będzie miało posmaku wytrawnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Mam zestaw na piwo FAH. Doradzicie jak zrobić z tego piwo malinowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Zrob FAH i z wysłodzin zrob malinowe. Dokup troche chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Co to są wysłodziny? Zacieram normalnie FAH zaczynam filtrować i co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Jak przefiltrujesz zacier, to potem wysładzasz go wodą, aby wypłukać resztę cukrów w nim zawartych - http://www.wiki.piwo...a_i_wysładzanie . W tym wypadku część z tych wysłodzin (będziesz musiał wysłodzić większą ilością wody, np. na 2-3 raty) możesz przeznaczyć na nastawienie kolejnej, mniejszej warki - właśnie z dodatkiem soku malinowego. Prościej: 1. Zacierasz słody np. w 14L wody. 2. Filtrujesz. 3. Wysładzasz pierwszą ratą np. 14L wody - wlewasz wysłodziny do brzeczki, którą przefiltrowałeś wcześniej. To jest Twój FAH - odstawiasz na gaz, warzysz, chmielisz itp. 4. Teraz dalej - zaczynasz pracować już na malinowe. Wysładzasz młóto kolejną ratą o jakiejś założonej objętości, np. 5L. 5. Powtarzasz 4. krok, sprawdzając Blg wysłodzin, żeby nie przesadzić - powiedzmy do 2-3Blg. Jak zbyt mocno wysłodzisz, to zaczniesz wypłukiwać taniny i inne związki, które wpływają negatywnie na piwo... tak przynajmniej doświadczeni koledzy straszą tu na forum 6. To, co uzyskasz z wysładzania od kroku 4. to baza na piwo malinowe - normalnie warzysz/chmielisz, zapewne pod koniec dodając określoną ilość soku malinowego. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli źle rozumuję Ja planuję zrobić coś w ten deseń z wysłodzin z Weizenbock'a, tyle, że z dodatkiem miodu i płatków gryczanych - coś w stronę ciemnego piwa na miodzie gryczanym. Edytowane 12 Maja 2014 przez ThoriN karkan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Rozumiem dziękuję łopatologicznie rozpisane A może z całej warki zrobić malinowe? Bo tak planowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulq Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Jednak zdecydowałem się ksylitolem dosłodzić moje malinowe z resztek. Ile dać ksylitoli i soku do refermentacji na litr piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Jednak zdecydowałem się ksylitolem dosłodzić moje malinowe z resztek. Ile dać ksylitoli i soku do refermentacji na litr piwa? Nikt nie wie jak słodkie piwo lubisz, ani ile procent cukru fermentowalnego zawiera Twój syrop... Ja na 24l Milk Stout dałem 0,5kg ksylitolu i o ile kobiety piały z zachwytu, to dla mnie był to ulepek (plus laktoza na dodatek). Do miodowego dałem już 0,35kg na podobną objętość i był to jakiś złoty środek. Jednak to subiektywne odczucie, no i wszystkich nigdy się nie zadowoli, dochodzi też fakt, że w różnych piwach różnie odbiera się słodkość (a skoro malinowe to piwo z resztek, to może się różnić smakowo poza malinową dominantą). Z ksylitolem najlepiej zrób próbę na 0,5l niesłodkiego piwa i dosładzaj stopniowo do smaku. W sumie możesz dosłodzić tak próbkę zwykłym cukrem, bo ksylitolu szkoda na eksperymenty, a poziom jego słodkości równa się mniej więcej słodkości cukru białego. Syrop do refermentacji - patrzysz na zawartość cukru, potem kalkulator i wyliczasz pod kątem planowanego wysycenia, bo z tym też są różne preferencje - jeden lubi lekko musujące piwo, a inny szampańskie szczypanie w język i pianę w nosie. Pewne jest tylko, że nikt nie lubi granatów. Edytowane 15 Maja 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Pewne jest tylko, że nikt nie lubi granatów. Przynajmniej dopóki wybuchają w rękach Sam mam chęć zrobić taki eksperyment i rzucić sobie potrząśniętym "granatem" o beton Btw nigdy więcej laktozy... miałem okazję spróbować ostatnio Sweet Cow z Ale Browaru i raz, że nie za bardzo mi smakowało, dwa, że śmierdział petami po papierosach, a trzy, że mojemu żołądkowi nie smakowało do tego stopnia, że jelito się pogniewało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Jakie początkowe blg ma u was piwo malinowe z resztek? Chodzi po dodaniu syropu wody i zupki chmielowej. U mnie po raz drugi 9 blg. Ciekaw jestem jak u was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Współczuję... Robiłem na nich, ohyda Mają jakieś dziwne dodatki, fermentuje bardzo długo i pozostawia dziwne posmaki. I tak na marginesie, to producentem tego soku jest Agros-Nova, czyli ta sama firma, która robi soki Łowicz. Myślicie, że dla Biedronki robi coś lepszego niż dla Łowicza? Dzięki kolego za uratowanie piwka. Ten Dar Lata to syf. Trzeba go lać prawie 1/3 szklanki żeby poczuc smak z wodą. Zrobiłem ostatecznie z syropu Tenczynek. Wyszło super. Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Warka #23 Malinowe Pilzneński 1 kg Monachijski 25 EBC 2 kg Amber 0.5 kg Cara 50 EBC 0.75 kg Aroma 100 EBC 0.25 kg Crystal 150 EBC 0.5 kg Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml Chmielenie Marynka 50 g 60 min Wyszło około 40 l 12 BLG Czyli rozumiem że normalne zacieranie i chmielenie. A czy sok odrazu dajesz do chmielenia? czy raczej przed zadaniem drożdzy? A co do pierwszego sposobu opisanego w 1 poście: zostawiam ok 5 l piwa z drożdzami dolewam wodę 5l, wywar z chmielu dodatkowo, i ile tegto słodzika? tak mniej więcej ile Zbyszek T dawaleś? Na dniach będe zlewał na cichą warke ze 100% monachijskiego więc co szkodzi zrobić dla babiszona coś dobrego A żeby piwo nie wyszło wodniste to może trochę więcej piwa zostawić a mniej wody? Ja myślałem 5l piwa, 2,5l wody i sok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisssek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Thorin, przeczytałem wątek i nie trafiłem na przepis z wysłodzin. Gdzie go znalazłeś? Planuję zrobić BPA i na tej bazie zrobić owocowe (coś cytrusowego). Przepis z wysłodzin bardzo mi odpowiada ponieważ mógłbym większość pracy wykonać jednego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Thorin, przeczytałem wątek i nie trafiłem na przepis z wysłodzin. Gdzie go znalazłeś? Planuję zrobić BPA i na tej bazie zrobić owocowe (coś cytrusowego). Przepis z wysłodzin bardzo mi odpowiada ponieważ mógłbym większość pracy wykonać jednego dnia. O wysładzaniu jest tu - http://www.wiki.piwo...a_i_wysładzanie To, co ja pisałem wyżej, to nie jest przepis - przy zacieraniu sytuacja jest różna. Generalnie nie ma jednego przepisu, który Ci powie ile czego i kiedy. To wyżej napisałem z głowy, głównie w oparciu o forum. Wartości czysto przykładowe - generalnie najlepiej opierać się cały czas na cukromierzu i wysładzać tyle, żeby było dobrze (czyli do 2-3 Blg max). Przyznam, że sam jeszcze nie robiłem dwóch warek na raz w ten sposób, natomiast często, kiedy kończyłem wysładzanie (szczególnie przy bardziej ekstraktywnych piwach), to w młócie było jeszcze trochę cukrów, natomiast zwykle kończyła mi się pojemność gara Korciło mnie nie raz, ale nigdy nie miałem akurat żadnego soku ani miodu pod ręką. Przy następnym bardziej ekstraktywnym piwku na pewno spróbuję, a wtedy Ci potwierdzę. Na ten moment najlepiej, jakby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony Edytowane 13 Czerwca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Współczuję... Robiłem na nich, ohyda Mają jakieś dziwne dodatki, fermentuje bardzo długo i pozostawia dziwne posmaki. I tak na marginesie, to producentem tego soku jest Agros-Nova, czyli ta sama firma, która robi soki Łowicz. Myślicie, że dla Biedronki robi coś lepszego niż dla Łowicza? Dzięki kolego za uratowanie piwka. Ten Dar Lata to syf. Trzeba go lać prawie 1/3 szklanki żeby poczuc smak z wodą. Zrobiłem ostatecznie z syropu Tenczynek. Wyszło super. Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! W jakich sklepach można dostać ten Tenczynek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Ja kupiłem w Polo Market, ale widziałem ostatnio też w Auchan i nawet sporo taniej. Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 powiedzcie mi jeszcze jak dodajecie słodzik? bezpośrednio do butelek, czy mieszacie całość razem z syropem do refermentacji? Czy to może nie ma żadnego znaczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Ja daje do butelek bezpośrednio. Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Próbował ktoś używać takich syropów? http://www.syropy.eu/?m=produkty&s=75&pid=178 Dorwałem to ostatnio w Tesco za niecałe 5 zł/0,33l, wg etykiety ma 50% soku malinowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ja tym uratowałem smak malinowego po dodaniu Herbapolu (niestety, wraz z biegiem lat jest coraz gorszy). Smak mocno malinowy, odfermentował bardzo ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się