krzysiek9999 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Fermentuj niżej - warunki są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Ostatnio zrobilem malinowe (coprawda na soku z mrozonych malin) wyszlo bardzo fajne i wszystkim kobieta mega smakuje stad chcialbym kolejny raz uwazyc pelna warke z zacieraniem ale tez nieco zmodyfikowac przepis. Ogolnie najwiekszy koszt to ksylitol (nie chce uzywac slodzikow), ktory chcialbym nieco zmniejszyc. Jest sens zacierac slod na slodko powiedzmy 5 min w 64°C i godzine w 72°C, pozniej uzupelnic o 1/4 objetosci woda z cukrem o taki samym blg jak brzeczka przednia. Co myslicie? Edytowane 10 Stycznia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palka Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 witam mam pytanko po na pierwszej stronie jest opis jak zrobić malinowe piwo z " resztek" (ze tak napisze). Ale jest napisane ze z piwa górnej fermentacji ale ja się zastanawiam czy można zrobić w ten sposób z dolną fermentacją bo w sobotę mam zamiar wstawić piwo marcowe i pomyślałem o żonie może bym coś dla niej zrobił żeby nie marudziła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 pytanie czy ktoś próbował dodać owoców np. malin czy jabłek do zacierania, zastanawia mnie czy w taki sposób też otrzymał bym piwo owocowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) ktoś próbował dodać owoców np. malin czy jabłek do zacierania, zastanawia mnie czy w taki sposób też otrzymał bym piwo owocowe? Piłeś kompoty, to jak one się mają do owoców? Edytowane 5 Lutego 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Ja dawalem sok z malin, ktore wczesniej ugotowalem i odcedzilem. Dodawalem do fermentora przy napowietrzaniu i zadawaniu drozdzy. Wyszlo super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 @ Dr2 no piłem i miały smak owoców, jednak kompot to co innego niż piwo, nie mam doświadczenia w warzeniu, więc pytam bo nie chciałbym wylewać 30L przez to że nie chciało mi się kogoś zapytać o taką rzecz, @profik a do jakiego piwa dodałeś ten wyciąg z malin? ja zamierzam zrobić blond ale 10-11 blg i właśnie myślę o dodaniu jakiś owoców do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Robilem american wheat z ktorego przy zlewaniu na cicha zostawilem 3l piwa wraz z drodzami. Dodalem 1kg cukru, sok z 3kg malin oraz dopelnilem woda do 13l. Piwo wyszlo mega owocowe ale tez mocno kwaskowe przez co do 12l gotowego piwa musialem dodac az 700g ksylitolu. Finalnie wyszlo genialne piwo lecz ciut za drogie... Stad nast razem zrobie piwo z zacieraniem na slodko by zostalo duzo niefermentowalnych cukrow by dac mniej ksylitolu. Illsc owocow mozes zmniejszyc do 2/3 mysle ze bedzie ok Edytowane 6 Lutego 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 @ Dr2 no piłem i miały smak owoców ja odniosłem się do tego malin czy jabłek do zacierania bo uważam, że kompot to nie to samo co owoce (w szczególności dot. truskawek), dodanie owoców do zacierania to tak jakby z nich kompot ugotować.Co innego dodać do brzeczki sok owocowy, a co innego dodać kompot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) no i o takie konkrety mi chodziło dzięki chłopaki, spróbuje zrobić tak, uwarzę blond ale, dodam to gotowej brzeczki sok jabłkowy i postaram się by sok miał to samo blg co moja brzeczka, wtedy powinno wyjść ok Edytowane 6 Lutego 2015 przez Bioly1231 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 uwarzę blond ale, dodam to gotowej brzeczki sok jabłkowy czyli taki blond cydr? Może być ciekawie byle nie podobne do Somersby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 nie no, czegoś takiego nie chce zrobić, chciałbym z 10-11BLG zejść na 2-3BLG żeby miało lekki smak słodu zmieszany z jabłkiem i tak 3-4% alk, a jabłka wybieram z powodów patriotyzmu lokalnego, okolice Sandomierza zmierzam mieć taka recepturę: Zasyp: 5 kg Pilzneński 1kg Wiedeński 1kg Pszenica Zacieranie : 62oC- 20 min 68oC-50min Chmielenie lubelski 40g-60min lubelski 60g-10min Sok Jabłkowy o gęstości brzeczki pewnie z 6-7 L Drożdże us-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Ile tych jablek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 chce dodać około 20% soku, a ile jabłek mi zejdzie na taki sok to nie wiem, jak będę robił to nie omieszkam podzielić się ile mi zeszło kg jabłek, planuje warzyć to ostatni tydzień lutego lub pierwszy marca, bo czekam na palnik i chłodnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Bo jak dasz za mało to smaku nie będzie, a jak dasz dużo to ci zakwasi Wiesz 20% soku można dodać z 5kg jabłek i równie z 1 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 dlatego zdecydowałem się na 20% żeby nie przegiąć, a co do soku to jak pisałem postaram się by miał to samo BLG co brzeczka, zobaczę ile ma czysty sok z jabłek, jak będzie za mało to dosłodzę, a jak za dużo to rozrzedzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Myślę że bez ksylitolu się nie obejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 A ja mam takie małe pytanko o blg- nie wiem może gdzieś było ale przejrzeć 20 stron to masakra na mój deficyt czasu;) Dwa miesiące temu rozdałem kilka piw ludziom z którymi ćwiczę wszystkim smakowało zachwycali się itd. - głównie pewnie dlatego że darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy;D. Ale znaleźli się jedni - 3 osoby z jednej rodziny- którzy jeszcze nie wypili bo oni to tylko Redd's. A że nie lubię takich sytuacji pomyślałem że zrobię piwo pod nich i kobiety które mnie otaczają.A że jestem szczęśliwym posiadaczem także 4 wiader 15 l postanowiłem uwarzyć jedną warkę i pod koniec gotowania rozbić ją na 3 i dodać różne soki owocowe. Z tym że zastanawiam się ile blg powinno mieć piwo przed dodaniem soku w zasadzie takie piwo raczej powinno być słabe więc normalnie zrobiłbym coś miedzy 10-11 blg tyle że część soku też przefermentuje więc pewnie trzeba by obniżyć blg przed dodaniem soku lub już z sokiem sprawdzić i obniżać. Będę wdzięczny za jakieś złote myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Połowę ekstraktu ze słodu a drugą z soków. rosomak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 tutaj masz wzory jak obliczyc o ile podniesie sie blg gdy dodasz cukier do brzeczki. Wszystko bedzie zalezalo od soku tzn o ilosci cukru w nim. Sok przefermentuje w calosci zostanie tylko sztuczny aromat, chyba ze dasz naturalny sok wtedy aromatu zostanie jeszcze mniej. ja daje maliny i trzeba ich dac naprawde sporo by bylo to dobrze czuc. Sprawdz sobie piwo malinowe w moich notatkach. rosomak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Mam pytanie. Na soku malinowym Herbapolu pisze iż jest słodzony syropem: cukrowo-glukozowo/frukrozowym. W składzie węglowodany 81g/100ml (w tym cukry 76g). Więc którą wartość mam brać pod uwagę w obliczeniach? Czy pełne 81g czy tylko te 76g. Niby i to i to jest refermentowalne. Niby pełne 81g, ale czy na pewno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Ile litrów tego soku będziesz lał, bo przy jednej butelce to ten cukier nie ma praktycznie żadnego znaczenia? Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 No nie tak całkiem bez znaczenia. Jedna butelka soku to 405g cukru - przy liczeniu 81g/100ml. Więc ma to znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Chodzi mi o znaczenie tej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 A Sory nie dotarło do mnie. No różnica nie dużą Jakieś 20g na butelkę. Bardziej chodziło mi o fakt i naukę, jak na to patrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się