eresz Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Zapomniałem cholerka dodać słodzik. Wczoraj wieczorem rozlewane do butelek. Ma sens otwarcie każdej butelki, dodanie słodzika i zakapslowanie? Edycja: Zrobiłem jak pisałem. Pootwierałem butelki, słychać było lekki syk, trochę CO2 się już wytworzyło. Trochę sie spieniło, a jak dorzuciłem słodzik, to jeszcze bardziej, ale tylko z jednej butelki wyszła mi piana. Poczekałem, aż tabletki się ropuściły, w międzyczasie piana trochę opadła i ponowne zakapslowanie. Mam nadzieję, że będzie pijalne Edytowane 26 Lipca 2015 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Jak zorganizować pracę by wg przepisu Zbyszka zrobić dwie warki kobiecego piwa? Zakładamy, że mam obecnie 20 litrów warki po burzliwej fermentacji. Co dalej (jak rozdzielić, ile dolać itp.)? PS: Jedna warka malinowa druga jagodowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Jak zorganizować pracę by wg przepisu Zbyszka zrobić dwie warki kobiecego piwa? Zakładamy, że mam obecnie 20 litrów warki po burzliwej fermentacji. Co dalej (jak rozdzielić, ile dolać itp.)? PS: Jedna warka malinowa druga jagodowa. 10 litrów butelkuję, pozostałe 10 litrów zlewam do innego fermentora, do słoika zlewam drożdże, czekam, aż się trochę rozwarstwią, z fermentora odlewam 5 litrów do kolejnego, do obydwu dodaje po 5l wody, 2 soki, herbatkę chmielową i po połowie drożdży, voila! Edytowane 9 Września 2015 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 A jeśli nie chce połowy butelkować tylko z całości zrobić dwie warki "kobiece"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 to do fermentorów odlewasz po 10l piwka, reszta tak samo, po 2 soki, po 5l wody, herbatka z chmielu i po połowie drożdży. sam robiłem z 10 liitrów i wszystko było ok, zresztą autor wątku też zwiększał ilość piwa bez zwiększania proporcji syropów itd. -> spójrz http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/?p=120244 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Korzystacie ze 100% soków owocowych czy tylko syropy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Ja robiłem herbapolu, zawartość malin ok 1% ale z zagęszczonego 60% soku (cokolwiek by to znaczyło), maliny czuć wyraźnie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Panowie, po co chcecie gotować te owoce? Gotowanie zabija witaminy i aromaty. Trzeba je dodać "na zimno", najlepiej tak jak do wina. Tj. sok (wyciskany na zimno) lub miazgę - najlepiej lekko zasiarkowane i odstane. Zrobiłem tego lata dwa eksperymenty - z wiśniami i jeżynami "ogrodowymi". Ja dodawałem całe owoce spasteryzowane 10-15 min w 80 st.C (może miazga byłaby jeszcze lepsza). W każdym razie efekty były bardzo dobre, dużo lepsze niż poprzednio z syropem malinowym. Ponieważ syropy z dużą zawartością malin są coraz droższe i trudniej dostępne a są dostępne owoce mrożone pakowane jak warzywa (Hortex, marki dyskontowe etc.) więc ja bym polecał zamiast syropu ekstrakt słodowy + owoce albo chociaż cukier/glukoza + owoce. W ten sposób uzyskujemy prawie idealnego Kriek'a/Framboise tyle że nie z lambica a piwa górnej fermentacji. Mój przepis to 6L piwa chmielonego, 5L brzeczki (z ekstraktu) nie chmielonej, 1.3 do 2.5 kg owoców po kliku dniach burzliwej. Do rozlewu można dodać 250g ksylitolu + cukier do nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Czy podczas nalewania wody wraz z syropem do tej resztki piwa powinno się natlenić zawartość wlewając agresywnie, czy raczej delikatnie? Jeszcze jedno podobne pytanie OT: czy lejąc risa na gęstwę po cieńkuszu też należy porządnie natlenić? Zdaję sobie sprawę, że głupie pytanie, ale wyczytałem, że natlenienie jest potrzebne do namnożenia się gęstwy. A po co namnażać jak jest jej już sporo. no hejt plz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Mam 4 słoiki 1L z wstępnie przygotowanym sokiem z malin. 3kg malin zasypane cukrem i wodą. Planuje zrobić stouta z tymi malinami. W jakie blg samego piwa celować? Czy aby to stwierdzić muszę sprawdzić blg soku i celować w sumie w 12? Wiem żeby ksylitol dać przed fermentacją bo z nim to różnie bywa, jednak czy 700g na 24l piwa wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 czy 700g na 24l piwa wystarczy? Nie wiem jak bardzo słodkie piwa lubisz, ale dla mnie to już byłby syropek ja bym dał 1/3 tej ilości, ale ja piję i w ogóle bez dodatku i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 To nie dla mnie, więc musi być słodkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Zależy jak kwaśne masz maliny Może być i 700g za mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Sugerowalem się właśnie Twoja recepturą, ale czy czasem część ksylitolu nie odfermentowala Ci jako cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) ale czy czasem część ksylitolu nie odfermentowala Ci jako cukier? Na pewno nie gdyż dodawałem prawie całość przed butelkowaniem razem z cukrem do refermentacji, tylko małą część dodałem do fermentacji. Jeśli masz sprawdzony ksylitol nie musisz dawac do fermentacji. Ja kupuję ten: http://www.bdsklep.pl/intenson-500g-ksylitol,id-55264?gclid=CPDS0baOnMgCFQEXwwod9RUFPw Edytowane 29 Września 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ortal1985 Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Witam! Nie wiem czy to dobry temat ale moja żona wymyśliła sobie, żebym zrobił dla niej coś z wanilia i czekolada i nie może być paloności bo tego nie lubi i w sumie myśle o angielskim porterze albo jakiejś black apie. Czy może ktoś z was ma jakaś ciekawą podpowiedź co do receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwachoo Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Cześć, jakiś czas temu robiłem piwo malinowe z resztek z użyciem własnie herbapolu - rozeszło się w mig... Teraz planuję zrobić miodowe i malinowe ale z użyciem soku z własnej produkcji(maliny + cukier). Zastanawiam się ile takiego soku dodać do 5l pozostawionego piwa po burzliwej? Sok mam w butelkach po frugo czyli 250ml. Robił ktoś z Was na takich sokach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Ja robiłem, dałem sok z 3kg malin na 10l piwa wyszło mega malinowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 W zeszłym tygodniu zabutelkowałem dwie małe warki. Jedna z dodatkiem soku 100% z czarnego bzu, a druga 1 kg miodu gryczanego. Po dosłodzeniu ksylitolem zapowiadają się bardzo obiecująco jako przebój kobiecych podniebień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwachoo Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Ile dodawałeś soku na ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Na 12 litrów butelka powyższego soku (750 ml). Dosładzane 200 gramami ksylitolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogromca Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Witam, cześć i czołem mam wielką ochotę na zrobienie piwa miodowego. Po przeczytaniu wikipedii piwo.org i większości postów z tego tematu sporządziłem sobie drobne notatki, aby niczego nie schrzanić. Wciąż mam jednak jeszcze kilka pytań. Zdecydowałem się na przepis Zbyszka, który ma najpozytywniejszy chyba feedback w tym wątku: Kontynuując wątek, dodam, że to piwo miodowe to jest rekord świata Miód to był ciemny-jesienny (jakoś tak) z akcji miodowej z wino.org - smak wielokwiatowy z wyraźną, ale nie mocną nutą gryki. Do refermentacji też dałem miód, ale trochę za dużo - 10 g/l - liczyłem, że ma mniej cukru fermentowalnego. Proponuje 8 g/litr.Fermentacja w zimnej piwnicy - 15-17°C. Warzone 1,5 miesiąca temu, a już znika w zastraszającym tempie....Warka #49 Miodowe- Pilzneński - 3 kg- Caramunich I - 0,15 kg- Abbey - 0,85 kg- Płatki owsiane - 0,4 kg- Ksylitol - 0,75 kg- Miód - 4 kg- Challenger 45 g - 60 min- Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min Wyszło około 40-45 l, 16 BLG, S-04 Zbyszkowi wyszło 40 - 45 litrów, jednak ja - ze względu na pojemność fermentorów i wszelakich naczyń - chciałbym uwarzyć ~ 25 litrów. 1. Rozumiem, że w związku z tym zarówno słodów, chmielu, miodu, ksylitolu jak i płatków mam dać proporcjonalnie mniej, czy może obliczyć to jakoś inaczej? 2. Przy zacieraniu zastosować się do reguły 3.5x więcej wody od słodów? 3. Ile BLG powinno wyjść przed i po filtrowaniu? 4. Czy miód i ksylitol dodać pod koniec chmielenia (+ przy butelkowaniu)? Jeśli inaczej, to kiedy (podczas przelewania na fermentację cichą?)? 5. Czy 8 gram miodu / litr piwa wystarczy do odpowiedniego nagazowania się piwa po butelkowaniu? Czy dla odpowiedniego nagazowania dodać coś jeszcze? 6. Ilu - pi razi drzwi - procentowe piwo może z tego przepisu wyjść? 7. 2 tygodnie fermentacji burzliwej + 2 cichej ma tu zastosowanie? Poniżej link do moich, o zgrozo, notatek proszę o wyrozumiałość. https://docs.google.com/document/d/1Fff-ex9frSegmxhf14-cbtlVsymq7sx4XajgFu0z-Yw/edit PS. Zamiast Styrian Goldings zamówiłem Sybillę. Edytowane 16 Października 2015 przez Pogromca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 1. Podziel przez pół. 2. Tak 3. Najprościej wysładzaj do objętości czyli do powiedzmy ~15l maksymalnie 20l i do tego dolej wody tak by wyszło ci 22-25l. 4. Na ostatnie 5 min gotowania daj ksylitol. Miód też chyba że chcesz w piwe zatrzymać właściwości miodu daj przy chlodzeniu, ale nigdy nie wiesz co moze być w miodzie... 5. Nie wiem, nigdy nie refermentowalem miodem. 6. Wszystko zależy ile będzie miało początkowego i końcowego ekstraktu. 7. Tak jak w każdym piwie. gdy fermentacja burzliwa się zakończy można przelać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogromca Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) 1. Podziel przez pół. 2. Tak 3. Najprościej wysładzaj do objętości czyli do powiedzmy ~15l maksymalnie 20l i do tego dolej wody tak by wyszło ci 22-25l. 4. Na ostatnie 5 min gotowania daj ksylitol. Miód też chyba że chcesz w piwe zatrzymać właściwości miodu daj przy chlodzeniu, ale nigdy nie wiesz co moze być w miodzie... 5. Nie wiem, nigdy nie refermentowalem miodem. 6. Wszystko zależy ile będzie miało początkowego i końcowego ekstraktu. 7. Tak jak w każdym piwie. gdy fermentacja burzliwa się zakończy można przelać na cichą. OK, dzięki za pomoc. Ostatni duży znak zapytania dotyczny BLG. Ile i w którym momencie powinien wynosić - tak, abym wiedział, gdyby coś było nie tak. Gdy Zbyszek mówi, że wyszło mu 16 BLG, to ma na myśli już gotowe piwo po butelkowaniu, tak? 1. Czy w takim razie po wysładzaniu powinno wyjść ok. 13 / 15 BLG (bo w trakcie gotowania jeszcze go trochę przybędzie)? 2. Ile (pi razy drzi, 3 czy 13? ) w takim razie będzie go przed wysładzaniem? 3. Ile będzie go przy fermentacji burzliwej? 4. Ile przy refermentacji? Czytałem wikipedię i pare wątków z forum, ale nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi, szczególnie, że to przecież mocno zależy od rodzaju piwa. Dzięki. Edytowane 18 Października 2015 przez Pogromca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Zależy, ile Ci odparowuje przy gotowaniu. Można sobie stosunkowo szybko przeliczyć, ale zwykle to kwestia wyczucia sprzętu. Ja wiem że u mnie zawsze wyparowuje tyle wody, że Blg brzeczki nastawnej podnosi się o około 1,5-2 w stosunku do tej nastawionej do gotowania. Przeliczenie: Do gotowania nastawiasz 30 litrów brzeczki 14Blg. 14 Blg = 140gr / kg roztworu Masz więc cukrów: 30 * 140 = 4200 gr Po gotowaniu zostaje Ci 24 litry brzeczki, ale jakie Blg? 4200 / 24 = 17,5Blg Cukier nie odparowuje podczas gotowania, w przeciwieństwie do wody. Obliczenia są "na szybko" i nie są do końca dokładne - puryści zaraz będą bić, więc od razu uprzedzam Równania nie uwzględniają chociażby ciężaru właściwego brzeczki (30 litrów brzeczki 14 Blg to około 31,7 kg, potem w drugą stronę przeliczam już na większym blg itp.). Ja niestety nie siedzę przy garach z łygą i laptopem na kolanach, więc musi wystarczyć kalkulator z telefonu - a taki szybkie przeliczenie zwykle daje mi mniej więcej dobry wynik. Musisz też uwzględnić straty - po gotowaniu trochę odchodzi z chmielinami (i znów - poznaj swój sprzęt, u mnie jest to 1-2 litry), po fermentacji znów trochę odpada na dnie z drożdżami i osadami. Przy rozlewie i refermentacji, jeżeli dajesz syrop, to zwykle robisz go w zbliżonym Balingu do piwa - wtedy nie zmieniasz już znacząco Blg końcowego. Możesz zrobić gęstszy (np. 100gr cukru na 0,6 litra wody =~ 20 Blg), ale wtedy odrobinę skoczy Ci Blg końcowe piwa (tak na oko o jakieś ~0,3Blg) Edytowane 19 Października 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się