marcin_l85 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 To i jak powiem swoje spostrzeżenia. Po fermentacji smak i poziom słodkości był super, tylko mało aromatyczne. Do butelek poszły po 3 tabletki na butelkę. Otworzyłem jedno po 2 dniach i wyszedł... ulepek. Słodkie jak cholera. Co mnie podkusiło, żeby dawać słodzik skoro było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 do refermentacji piwka miodowego dac cukier czy miod? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 miód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 ile na butelke i jak go zaaplikowac? Rozpuscic z woda i strzykawka dawac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) ile na butelke i jak go zaaplikowac? Rozpuscic z woda i strzykawka dawac? Poszukaj proporcje cukru do miodu najpierw. Ja daje normalnie 5g na butelkę 0,5L. jak przeliczysz ile gramów miodu odpowiada 5 gramom cukru to pomnóż przez litry Twojej warki i całość rozpuść w szklance letniej wody i dodaj do piwa przed rozlaniem. Tak jest najwygodniej. W plikach jest program odliczania surowca do refermentacji: RefRez Edytowane 10 Marca 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Poszukaj proporcje cukru do miodu najpierw. Ja daje normalnie 5g na butelkę 0,5L 5g na 0,5l to trochę dużo chyba. Polecam http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Poszukaj proporcje cukru do miodu najpierw. Ja daje normalnie 5g na butelkę 0,5L 5g na 0,5l to trochę dużo chyba. Polecam http://hbd.org/cgi-b...ml?10539609#tag Jak większość w piwowarstwie tak i ta wartość jest dla jednego przypadku dobra dla innego za duża... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Chciałbym jeszcze spróbować z całego brewkitu zrobić piwko malinowe czy zamiast cukru można byłoby zastosować syrop malinowy? i w jakich proporcjach? A Czy ktoś próbował robić piwko z sokiem cytrynowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Chciałbym jeszcze spróbować z całego brewkitu zrobić piwko malinowe czy zamiast cukru można byłoby zastosować syrop malinowy? i w jakich proporcjach? A Czy ktoś próbował robić piwko z sokiem cytrynowym? Odpowiedzi na obydwa te pytania znajdują się już w tym wątku, wystarczy uważnie przeczytać od początku. 1. Na syropie masz podane ilość węglowodanów na 100ml - wystarczy policzyć ile syropu będzie miało 1000g cukru... 2. Tak próbowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Warka #23 Malinowe Pilzneński 1 kg Monachijski 25 EBC 2 kg Amber 0.5 kg Cara 50 EBC 0.75 kg Aroma 100 EBC 0.25 kg Crystal 150 EBC 0.5 kg Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml Chmielenie Marynka 50 g 60 min Wyszło około 40 l 12 BLG A jeśli celuje w warkę 20 litrów to połowę mniej tego syropu 1,05 litra??? Edytowane 26 Marca 2013 przez Rolnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Warka #23 Malinowe Pilzneński 1 kg Monachijski 25 EBC 2 kg Amber 0.5 kg Cara 50 EBC 0.75 kg Aroma 100 EBC 0.25 kg Crystal 150 EBC 0.5 kg Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml Chmielenie Marynka 50 g 60 min Wyszło około 40 l 12 BLG A jeśli celuje w warkę 20 litrów to połowę mniej tego syropu 1,05 litra??? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) A ja wymyśliłem dzisiaj coś takiego: Chcę zrobić piwo cytrynowe, ale nie radlera, tylko piwo. Przykładowo, do brzeczki, jakiegoś jasnego piwa, chciałbym dodać sok z kolograma cytryn (na 20 litrów ) a dosłodzić laktozą (nie znoszę posmaku słodzików, ohyda! ), czy to ma prawa bytu? W razie gdyby przez taka ilość soku zakwaszała całość za bardzo możnaby dodać troszkę wodorowęglanu sodu, aby to zobojętnić. Jeśli nie ma zbytniego wpływu na fermentację to również troszkę skórki cytrynowej dla lepszego aromatu. Ma takie coś prawo bytu? Edytowane 27 Marca 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Cytryna i mleko? Fujj.. 1kg cytryny tak zakwasi Ci to piwo, że IMO będzie nie do wypicia. Jeśli już chcesz w tym kierunku eksperymentować to ja bym dał samą skórkę da smak i aromat - najlepiej suszoną. Laktozę bym ząstąpił stevią albo cukrem brzozowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Ja "radlery" vel "shandy" robię z resztek (KROK 1 wg. ZbyszkaT) dodając syropy cytrynowy i pomarańczowy z Herbapolu. Raz użyłem cytrynowego z Paoli (promocja w Marko 2PLN za butelkę) i poszło w kibel - taka chemia. Z cukrów niefermentowalnych kolega powyżej dobrze radzi - ksylitol. Edytowane 27 Marca 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Wolałbym uniknąć używania gotowych syropów, zrobić wszystko samemu Stewia odpada zdecydowanie - smakuje jak aspartam. Przyznam że nie wiem jak smakuje laktoza Ale niedługo na pewno się dowiem. Co do ksylitolu - wydaje się dość drogi, tyle że jest o wiele słodszy od laktozy (udało mi się wyczytać że laktoza jest mniej słodka od sacharozy, a ksylitol słodszy od sacharozy), więc możliwe że cenowo wyszłoby nawet na to samo, albo i taniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Stewia odpada zdecydowanie - smakuje jak aspartam przetestowane osobiście http://www.piwo.org/...anie-slodzikow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Z moich doświadczeń wynika, że 1 łyżeczka ksylitolu słodkością odpowiada mniej więcej 1 łyżeczce cukru. Ksylitolu używam dość sporo (nie tylko do piwa) i najtaniej jest kupić na allegro. Ja kupuję "hurtowo" po 6-9 kg, czasami zdarza się, że przy tej ilości przesyłka jest gratis. Kilogram wychodzi wtedy po ok. 30-33zł. Nie jest to tragedia, bo do piwa nie zużywa się tego dużo. Za przemawia zdecydowanie smak (nie jest chemiczny jak słodziki) oraz to, że ksylitol jest składnikiem naturalnym oraz zdrowym. Ja ze swojej strony polecam Jeśli chodzi o zakupy w "hurcie"... Część znajomych i rodziny także używa, więc najczęściej zamawiam właśnie więcej i dzielimy się zamówieniem. Zdecydowanie taka opcja wychodzi najkorzystniej cenowo. W sklepie (Selgros) paczkę 250g widzieliśmy ostatnio po 28 zł... Masakra! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 To może zamiast słodzić stouta laktozą posłodzę go ksylitolem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Proszę skontrolujcie mój plan na maliniaka: Zasyp: 1 kg pilzneńskiego 1,5 kg pale ale 0,3 caraamber Zacieranie w 10 litrach 63 - 10 minut 73 - 50 minut mash out Wysładzanie - do 16 litrów Chmielenie 15 g Perle - 50 minut 10 g East Kent Goldings - 10 minut Zamierzam uzyskać 14 litrów brzeczki Po wystudzeniu dodać litr syropu z Hortexu i 5 litrów wody Żywiec Zadam świeżą, dwudniową gęstwą S04, drugie użycie, ok. 100 ml. Co Doktory, może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Będzie super Syropy mają chyba po 420 ml? To możesz śmiało dać ze 3 butelki. edit: I karmelowego możesz dać śmiało 0,6 kg jak masz. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Dodać pół kilo cara crystal? Bo mam akurat. Trochę się boję, że nawet przy zacieraniu w 72 stopniach z 3,3 kg słodów i trzech butelek herbapolu wyjdzie mi niezła kosa przy 20 litrowej warce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 A robił ktoś na WB-06? Bo planuję warzyć weizenbocka i tak sobie myślę, czy do cienkusza nie dodać soku malinowego lub wiśniowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 wiesz, przemyśliwałem nad czymś podobnym, i - nie wiem dlaczego - ale mi się ten pomysł zaczął rymować z imbirem. Może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam Robiłem malinowe "na resztkach" jak w pierwszym poście tego tematu, tylko niestety coś mi się porąbało i do refermentacji zamiast dodać 10 ml syropu malinowego na litr dodałem 10 ml na butelkę, czyli dwa razy więcej niż zalecana ilość.... Co mi grozi i czy muszę już się bać? No i czy da się to jakoś uratować? Przyznam, że nie chciałbym pierwszego piwka dla żony i córki spuścić "do morza" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się