Sojer Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Mam zamiar wysłać tą gęstwę do morza, ale jeszcze zapytam: czy ktoś ma może dobre doświadczenia z weizenem na Zymoferm Ayinger Weissbier? Miałem te weizeny, rzekomo megabananowe to powiem krótko i treściwie. Piwo zrobione na nich nazwałem "Chemiczny Ali". Myślałem, że chemiczne posmaki wynikały z tego, że zapodziałem OXI i fermentor dezynfekowałem medycznym skinseptem, ale widzę, że to nie była wina dezynfekcji. edit: Najlepsze z tych drożdży są probówki Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosiek Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zymoferm Z038-2-38 Altbier To dopiero moja III warka z zacieraniem i wydawalo mi sie ze wyplynalem na zbyt glebokie wody z tymi plynnymi drozdzami ale nie jest zle. starter nie odpalil w ogole po 24h (co jest normalne z tego co czytam) ale zadalem je mimo wszystko i dzis rano przywital mnie piekny delikatnie kremowy kozuszek a minelo zaledwie 12h. W zapachu mam ochote sie kapac no i fiolka rewelacyjna ( w zasadzie jest mi zbedna ale wzbudza nieodparta pokuse zeby cos w niej przechowywac albo zamrozic ) efekty smakowe niestety do opisania za kilka tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Czy Zymofermy ma w ofercie jeszcze jakiś sklep internetowy w Polsce oprócz CP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Bochemian pilsner na zymoferm Z012-5-37 budweiser lager wyszedł całkiem dobry , piwo wyjątkowo klarowne , dodre w smaku, jedyny mankament to stosunkowo wysokie odfermentowanie z 13,5BLG zostało tylko 2,5BLG , a nie zacierałem na wytrawno. Za jakiś tydzień dam znać jak smakuje nagazowane piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Budweiser Lager Z012 - trupy za prawie 20 zł. Ja swoją przygodę z zymofermem już skończyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Cześć. Budweiser Lager Z012 - trupy za prawie 20 zł. Ja swoją przygodę z zymofermem już skończyłem. Po jakim czasie wylałeś starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Budweiser Lager Z012 - trupy za prawie 20 zł. Ja swoją przygodę z zymofermem już skończyłem. U mnie ruszyły bardzo szybko. Ja , jak na razie , na zenkach się nie zawiodłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dzisiaj 1 degustacja pilsnera na Z012-5-37 budweiser lager. Piwo zabutelkowane 7 dni temu a już ma sporo gazu. Piwo wyjątkowo klarowne , osad tak zbity na dnie , że można wylać całą zawartość bez utraty klarowności , smak typowego czeskiego pilsnera. Osobiście jestem bardzo zadowolony z tych drożdży , jutro będę warzył tmawe właśnie na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Cześć. Po jakim czasie wylałeś starter? Jeszcze nie wylałem. Stoi sobie już 3 dobę i cisza. Na dnie widoczny ciemny "pył" drożdżowych trupów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Zymoferm Z012-5-37 budweiser lager , zrobiłem na tych drożdżach 5 warek i to jeszcze nie koniec. Drożdże zostawiają czysty lagerowy smak i bardzo klarowne piwo ,odfermentowanie w granicach 70%-75% Jedyna wada to fakt , że nawet z gęstwy startują minimun w 24h ale do tego można się przyzwyczaić. Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Dostałem gęstwę Zymoferm Ayinger Weissbier z zbioru pierwszego 31.03.2012 i dodałem je do Dunkelweizen 11 blg. Na początku starter zrobiłem 250 ml po 12 godzinach 1000 ml po 24 godzinach 2 l. Z początku nie było widać aby wystartowały, głowiłem się bo nie miałem suchych. Po zwiększeniu objętości do litra i napowietrzeniu (mieszałem ręcznie nie mam mieszadła magnetycznego) drożdże pięknie wystartowały po 48 godzinach zostały zadane czyli dziś o 8 rano i po 3 godzinach zaczęły już pracować w fermentatorze. Jestem zadowolony z nich jak na razie. Zobaczymy do jakiego poziomu odfermętują (test FFT mam nastawiony) teraz tylko 10 dni burzliwej i napisze swoje wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Panowie pozwole sobie odkopac ten temat, poniewaz natknalem sie na te drozdze. Pare lat minelo od zalozenia tego watku, moze ktos uzywa i dzis tych drozdzy? Z tego co widze mieszane opinie, ale moze na przestrzeni lat sie jakos nieco poprawila? Bo musze przyznac ze ceny tych drozdzy maja nie do pobicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 20 godzin temu, Hanys93 napisał: Panowie pozwole sobie odkopac ten temat, poniewaz natknalem sie na te drozdze. Pare lat minelo od zalozenia tego watku, moze ktos uzywa i dzis tych drozdzy? Z tego co widze mieszane opinie, ale moze na przestrzeni lat sie jakos nieco poprawila? Bo musze przyznac ze ceny tych drozdzy maja nie do pobicia Gdyby to były dobre drożdże to dalej by się sprzedawały na naszym rynku Nawiązując do swojego posta powyżej - piwo wyszło złe, siarkowodorowe i jak guma balonowa. Z tymi Zymofermami był jeden szkopuł zawsze losowanie czy odpalą czy nie. Znajomy nakupił ich w tamtych lata z 10 fiolek to połowa mu nawet nie ruszyła w starterze, a wszystkie były w dacie. Więc polecam uważać choć minęło 6 lat i możliwe, że coś od tamtej pory się nauczyli to jednak niesmak pozostał spory. Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Zamowilem lagerowe do dunkli, zobaczymy co z tego bedzie. Moze na przestrzeni lat cos sie poprawilo skoro nadal utrzymuja sie na rynku. Ba, nawet sprzedaja w baniakach po 20l wiec jest nawet oferta skierowana pod male browary. Poczytalem nieco na niemieckich forach i opinie sa mieszane - jedni chwala, nawet i suche od nich, drudzy narzekaja. Najpierw dla pewnosci zrobie starter. Chociaz plus w moim przypadku taki ze mieszkam na miejscu, wiec wedlug obietnicy sprzedawcy powinienem dostac swiezy Reinzucht. Zamowic trzeba do niedzieli, bo w srode maja odbior zamowien na swiezo. 200 ml za 4,70€ nie ma tragedii najwyzej juz od nich nie kupie. Jak bedzie tak daleko to napisze efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Może świeże wystartują szybko. Jednak opinie na temat efektów ich pracy nie są najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 No zobaczymy, jak w srode je dostaja i wysylaja to moze gdzies na piatek je dostane to przy dobrych wiatrach jak rozkrece starter w niedziele bede mogl ich uzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Starter ruszyl wiec jak narazie jest okej Mysle ze bez startera tez by sie obylo bo jak reinzucht doszedl to przy otwieraniu pojemnika az nakretka poszla w kosmos taki nabuzowany Ale wolalem nie ryzykowac. Warka sie warzy, zobaczymy jaki daja smak w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się