marek80 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Czy laktozę można zastąpić innym cukrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Laktoza nie jest fermentowalna - może popróbuj z ksylitolem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Słody: 4 kg pils 0,5 kg pszeniczny 0,45 kg karamelowy 0,25 kg czekoladowy 125 g jęczmień palony Drożdże: US-05 Kilka pytań mam. Słód karamelowy? Myślałem na początku, że się pomyliłeś, ale wpisałeś to tak kilka razy więc zgłupiałem. Ten słód czekoladowy ma być pszeniczny? Czy US-05 można zastąpić S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Nie dawno zauważyłem taki słód: Kawowy, używał ktoś? Jakie daje efekty? Właśnie go kupiłem i mam zamiar użyć do Coffe Stouta, oprócz kawy. Piwo będę warzył gdzieś w lutym to jeszcze czas żeby zrobić rekonesans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Uzyłem tego słodu w stoutach i niektórych ciemnych. Dawał lekkie posmaki kawowe, myšlę, że nie zastąpi kawy w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 ja jak robiłem milk stouta dałem 100g do kotła po zakończeniu gotowania na 25 l moe troche mniej i taka kawa ze sie nieda a poszło 700 g laktozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Ale czego słodu kawowego wrzuciłeś do kotła? Bączek nie chodzi o zastąpienie kawy tylko jako utrwalenie tego zapachu. Kawę już mam od dawna wybraną, laktozy nie mam zamiaru dodać bo to nie ma być sweet stout... Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Nie dawno zauważyłem taki słód: Kawowy, używał ktoś? Jakie daje efekty? Właśnie go kupiłem i mam zamiar użyć do Coffe Stouta, oprócz kawy. Piwo będę warzył gdzieś w lutym to jeszcze czas żeby zrobić rekonesans. Do ostatniego stouta na 22 litry dałem 200 g. W niedzielę butelkowałem, na razie w smaku bardzo fajna kawa, w aromacie średnio. Zobaczę jak się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 A dawałeś kawę czy tylko słód kawowy? Ja dałem 80g kawy na 22l i zapach kawy bardzo wyczuwalny, także podczas fermentacji. No, jestem ciekawy wyniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Bączek nie chodzi o zastąpienie kawy tylko jako utrwalenie tego zapachu. Kawę już mam od dawna wybraną, laktozy nie mam zamiaru dodać bo to nie ma być sweet stout... Aaaa, poniosło mnie i nadgorliwie napisałem Dałem zupełnie podobnie jak ronin (200g na 20L stouta 12,5Blg) i potwierdzam obecność smaku kawowego ale zapach (aromat) nie był mocniej kawowy, niż stout bez niego. Lada chwila uwarzę tego stouta także (kawy jeszcze nie mam...) to będzie można podzielić się flaszkami w depozycie (jak już będzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 nie dawałem słodu kawowego ani samej kawy, ale dodawałem czekoladowy + candysugar - smak i zapach kawy mocno wyczuwalny (przepis) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syciu Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Pytanie. Zrobiłem Stouta Kawowego wg przepisu scoobiego, przy przelewaniu na cichą stwierdziłem, że za wytrawny jak dla mnie i mi nie smakuje aż tak. Czy jest sens teraz po( w sumie w trakcie) cichej, przed butelkowaniem dodać laktozy i zrobić z tego milk coffee stout? Da się tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Da się. Wiąże się to z pewnymi konsekwencjami, ale da się. Więcej Ci nie powiem, bo było to już poruszane na forum i wystarczy użyć wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Pytanka mam 2 odnośnie tego piwa: 1) słody wszystkie wrzucamy na raz, czy może palone pod koniec zacierania(jeżeli tak, to kiedy?) 2) Czas chmielenia w sumie to 60minut? W 50 minucie wrzucamy drugi chmiel?(lamerskie pytanie ;d ). Mam zamiar uwarzyćto piwo w weekend, o ile chmiele dojdą z browamatora... Ja dorzucę jeszcze płatki owsiane i zrobię to na S04. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Ad.1 Stout powinien być palony, więc ja bym wrzucił wszystkie słody na początku zacierania, jeśli nie lubisz paloności możesz wrzucić na koniec, np do wygrzewu (mash out) Ad.2 Pierwsza porcja na 60 minut na goryczkę, druga w 50 minucie gotowania, czyli 10 minut przed wyłączeniem palnika na aromat Kawę polecam dodać świeżo zmieloną już po wyłączeniu palnika, najlepiej wrzucić ją w muślinowym woreczku, odczekać około 5 minut i rozpocząć chłodzenie brzeczki Edytowane 19 Maja 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Okej, dzięki. Jedynego stouta jakiego robiłem to dry stout, tam palone wrzucane były w 72 stopniach na 10 minut. Później myślałem, że spieprzyłem to piwo, kupiłem w barze stouta ostatnio i smakuje podobnie, więc... . Teraz spróbuję zacierać od początku wszstkie słody razem, jak kawa, to i paloność powinna być spoko. Na 27l ile proponujecie glukozy? Ja myślałem o 500g, żeby piwo było w kierunku słodkiego. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Glukozy? Chyba laktozy, bo z tego pierwszego podczas fermentacji zostanie tylko alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Drugi raz o tym na forum piszę i drugi raz się pomyliłem . Oczywiście o laktozę chodzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Ok, uwarzyłem dzisiaj espresso . Na 27 litrów dałem 30g challengera, 30g willamette, 110g kawy i 380g płatków owsianych. Jeszcze do całości 400g laktozy. Całość smakowała fajnie, po warzeniu, ale nie czuć było kawy. Podejrzwam, że to dopiero wyjdzie, oby. Generalnie piwko pewnie będzie zakażone, bo cuda się działy przy przelewaniu do fermentora i o.. Pzdr, dam znać jak wyszło . P.S. Marynkę miałem sypać, ale okazała się jakaś hm, zatęchła.. Trzeba coś z nią zrobić (zwarzyć) ;d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 ciekawe co by do piwa "wniosło" dodanie kawy zbożowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 dodanie kawy zbożowej? czy nie coś podobnego jak dodawanie słodów ciemnych i palonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 dodanie kawy zbożowej? czy nie coś podobnego jak dodawanie słodów ciemnych i palonych? nie wiem, dlatego się pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 U mnie zbożówka dała w gotowym piwie okropny zapach grochu, nigdy więcej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Jedno pytanko: Scooby: jak z wodą? Przepis na 21L, popraw mnie, jeśli źle myślę: słodów widzę 5,15 plus jęczmień palony, tj. wody do tego 12 L i 9 L wysładzanie? I drugie pytanie: jęczmień dodajesz od razu ze wszystkimi słodami, czy po przekroczeniu 78 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 I jeszcze jedno! W przepisie polskim jest Marynka, w oryginalnym Willamette na goryczkę. Hm. Różnica w alfakwasach ogromna. Czy to aby nie pomyłka gdzieś? Willamette na goryczkę dawałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się