Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

10min 50°C 30min 61°C odebranie 8l do dekokcji, gotowanie dekoktu 20min powrót, 30min 72°C odebranie rzadkiego do dekoktu 10min gotowania, mashout.

 

więc raczej wytrawnie, boję się zabutelkować już teraz bo jak by miało być niedofermentowane o 2BLG to pewnie butelki by porozpieprzało...

 

No tak, ale szkoda piwa bo autoliza drożdży może być już wyczuwalna. Kegów nie stosujesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, ale szkoda piwa bo autoliza drożdży może być już wyczuwalna. Kegów nie stosujesz?

 

nie, tylko butelkuję, zobaczę, jak przez dwa dni nie ruszą to pójdą do butelek z minimalną ilością cukru...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłem dzisiaj warkę nr 5 Koelscha (z zestawu HB) http://www.piwo.org/...post__p__131318

Wg. BT wychodzi mi goryczka ok. 18 IBU. Nie mam wielkiego porównania ale wydaje mi się, że będzie to trochę za mało. Nie koniecznie zależy mi żeby piwo wyszło zgodne ze stylem tylko żeby było smaczne. Co sądzicie - kombinować coś z jakimiś herbatkami chmielowymi w celu zwiększenia goryczki czy zostawić jak jest? Drugie pytanie - jakąś godzinę temu uwodniłem drożdże S-33 i do tej pory spektakularnych efektów ich pracy nie ma. W poprzednich warkach (drożdże S-04, US-05) raczej dość szybko dawały widoczne oznaki pracy. S-33 są jakieś wolniejsze czy może coś nie tak z nimi?

Edytowane przez Pastaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłem dzisiaj warkę nr 5 Koelscha (z zestawu HB) http://www.piwo.org/...post__p__131318

Wg. BT wychodzi mi goryczka ok. 18 IBU. Nie mam wielkiego porównania ale wydaje mi się, że będzie to trochę za mało. Nie koniecznie zależy mi żeby piwo wyszło zgodne ze stylem tylko żeby było smaczne. Co sądzicie - kombinować coś z jakimiś herbatkami chmielowymi w celu zwiększenia goryczki czy zostawić jak jest? Drugie pytanie - jakąś godzinę temu uwodniłem drożdże S-33 i do tej pory spektakularnych efektów ich pracy nie ma. W poprzednich warkach (drożdże S-04, US-05) raczej dość szybko dawały widoczne oznaki pracy. S-33 są jakieś wolniejsze czy może coś nie tak z nimi?

18 IBU to właściwie poniżej założeń dla tego stylu, ale z herbatką chmielową wstrzymałbym się do przelewania na cichą. Po spróbowaniu piwa podczas przelewania podjąłbym decyzję, czy coś z nim robić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drugie pytanie - jakąś godzinę temu uwodniłem drożdże S-33 i do tej pory spektakularnych efektów ich pracy nie ma. W poprzednich warkach (drożdże S-04, US-05) raczej dość szybko dawały widoczne oznaki pracy. S-33 są jakieś wolniejsze czy może coś nie tak z nimi?

Z tego co zdążyłem się zorientować S-33 nie mają dobrej opinii na forach ... ale poprosiłbym tubylczą starszyznę o potwierdzenie.

Jeśli jakkolwiek może Cię to pocieszyć to wczoraj ok. 17 zadałem S-33 do Weizena (z rehydratacją), ruszyły dopiero po ósmej rano.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co zdążyłem się zorientować S-33 nie mają dobrej opinii na forach ... ale poprosiłbym tubylczą starszyznę o potwierdzenie.

Jeśli jakkolwiek może Cię to pocieszyć to wczoraj ok. 17 zadałem S-33 do Weizena (z rehydratacją), ruszyły dopiero po ósmej rano.

 

S33 do weizena to chyba nie bardzo się nadają...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weizen ci nie wyjdzie, ale może ci wyjść (w zależności od zasypu) coś na kształt amerykańskiego piwa pszenicznego (bez goździka i banana) ;)

 

ok, ok moja wina - nie będę więcej nadużywał terminologii, nie będę więcej ..., nie będę więcej .... - zadałem S-33 do pszeniczniaka. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok, ok moja wina - nie będę więcej nadużywał terminologii, nie będę więcej ..., nie będę więcej .... - zadałem S-33 do pszeniczniaka. :D

I wyjdzie dobre piwo :okey: tyle, że na klasycznych drożdżach i pewnie niedochmielone ;) Nie ma co się przejmować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem dziś Pale Ale na cichą. Blg 3. Zestaw BA. Piwo dośc mętne, a na powierzchni ponad centymetrowy kożuch. Czy to pozostałosc po burzliwej czy jakas infekcja? W smaku kwaśne nie jest, ale za to kwaśnawy zapach wymieszany z zapachem drożdży...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Safale US 05

No i sobie odpowiedziałeś. Te drożdże tak mają :okey: Pamiętaj, że tylko dzięki aerometrowi dowiesz się czy fermentacja się zakończyła. Nie bulkanie, nie piana, nie kożuch, a właśnie aerometr jest takim wyznacznikiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej chwili zbaraniałem. Myśle sobie jeszcze fermentuje, czy co. Ale zmierzylem Blg =3 i jest raczej po burzliwej... Dzieki za wsparcie. A tak na marginesie, to co Wy Piwowarzy spac nie mozecie??? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie myslę, może tego Pala Ala od razu do flaszek przelac, w sumie blg niskie - 3. Czy moze jednak do sklarowania na cichej zostawic z tydzien? Jak Wy praktykujecie. Z tego co wiem niektórzy w ogole cichej nie stosuja....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie myslę, może tego Pala Ala od razu do flaszek przelac, w sumie blg niskie - 3. Czy moze jednak do sklarowania na cichej zostawic z tydzien? Jak Wy praktykujecie. Z tego co wiem niektórzy w ogole cichej nie stosuja....

Poczekaj jeszcze. Ja zwykle każde piwo przelewam na cichą do czystego fermentora, w ciągu tygodnia dużo Ci się jeszcze osadzi. Zwłaszcza, że używałeś US05, a one tak lubią być długo zawieszone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.