admiro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 10min 50°C 30min 61°C odebranie 8l do dekokcji, gotowanie dekoktu 20min powrót, 30min 72°C odebranie rzadkiego do dekoktu 10min gotowania, mashout. więc raczej wytrawnie, boję się zabutelkować już teraz bo jak by miało być niedofermentowane o 2BLG to pewnie butelki by porozpieprzało... No tak, ale szkoda piwa bo autoliza drożdży może być już wyczuwalna. Kegów nie stosujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 No tak, ale szkoda piwa bo autoliza drożdży może być już wyczuwalna. Kegów nie stosujesz? nie, tylko butelkuję, zobaczę, jak przez dwa dni nie ruszą to pójdą do butelek z minimalną ilością cukru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Uwarzyłem dzisiaj warkę nr 5 Koelscha (z zestawu HB) http://www.piwo.org/...post__p__131318 Wg. BT wychodzi mi goryczka ok. 18 IBU. Nie mam wielkiego porównania ale wydaje mi się, że będzie to trochę za mało. Nie koniecznie zależy mi żeby piwo wyszło zgodne ze stylem tylko żeby było smaczne. Co sądzicie - kombinować coś z jakimiś herbatkami chmielowymi w celu zwiększenia goryczki czy zostawić jak jest? Drugie pytanie - jakąś godzinę temu uwodniłem drożdże S-33 i do tej pory spektakularnych efektów ich pracy nie ma. W poprzednich warkach (drożdże S-04, US-05) raczej dość szybko dawały widoczne oznaki pracy. S-33 są jakieś wolniejsze czy może coś nie tak z nimi? Edytowane 9 Stycznia 2012 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Uwarzyłem dzisiaj warkę nr 5 Koelscha (z zestawu HB) http://www.piwo.org/...post__p__131318 Wg. BT wychodzi mi goryczka ok. 18 IBU. Nie mam wielkiego porównania ale wydaje mi się, że będzie to trochę za mało. Nie koniecznie zależy mi żeby piwo wyszło zgodne ze stylem tylko żeby było smaczne. Co sądzicie - kombinować coś z jakimiś herbatkami chmielowymi w celu zwiększenia goryczki czy zostawić jak jest? Drugie pytanie - jakąś godzinę temu uwodniłem drożdże S-33 i do tej pory spektakularnych efektów ich pracy nie ma. W poprzednich warkach (drożdże S-04, US-05) raczej dość szybko dawały widoczne oznaki pracy. S-33 są jakieś wolniejsze czy może coś nie tak z nimi? 18 IBU to właściwie poniżej założeń dla tego stylu, ale z herbatką chmielową wstrzymałbym się do przelewania na cichą. Po spróbowaniu piwa podczas przelewania podjąłbym decyzję, czy coś z nim robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Drugie pytanie - jakąś godzinę temu uwodniłem drożdże S-33 i do tej pory spektakularnych efektów ich pracy nie ma. W poprzednich warkach (drożdże S-04, US-05) raczej dość szybko dawały widoczne oznaki pracy. S-33 są jakieś wolniejsze czy może coś nie tak z nimi? Z tego co zdążyłem się zorientować S-33 nie mają dobrej opinii na forach ... ale poprosiłbym tubylczą starszyznę o potwierdzenie. Jeśli jakkolwiek może Cię to pocieszyć to wczoraj ok. 17 zadałem S-33 do Weizena (z rehydratacją), ruszyły dopiero po ósmej rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ostatnio Brewferm Top rozsypane po powierzchni brzeczki potrzebowaly 14h żeby pokazać pianę. Godzina to nic;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Dzięki za sugestie. Nie będę nic kombinować przynajmniej do czasu przelelewania na cichą. Drożdże czy ruszyły zobaczę po powrocie z roboty czyli pewnie dopiero wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Z tego co zdążyłem się zorientować S-33 nie mają dobrej opinii na forach ... ale poprosiłbym tubylczą starszyznę o potwierdzenie. Jeśli jakkolwiek może Cię to pocieszyć to wczoraj ok. 17 zadałem S-33 do Weizena (z rehydratacją), ruszyły dopiero po ósmej rano. S33 do weizena to chyba nie bardzo się nadają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 S33 do weizena to chyba nie bardzo się nadają... Tego właśnie mam zamiar się nauczyć - wg. opisu "do szerokiego zakresu piw górnej fermentacji" - zresztą taki zestaw tylko mi został. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Weizen ci nie wyjdzie, ale może ci wyjść (w zależności od zasypu) coś na kształt amerykańskiego piwa pszenicznego (bez goździka i banana) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Weizen ci nie wyjdzie, ale może ci wyjść (w zależności od zasypu) coś na kształt amerykańskiego piwa pszenicznego (bez goździka i banana) ok, ok moja wina - nie będę więcej nadużywał terminologii, nie będę więcej ..., nie będę więcej .... - zadałem S-33 do pszeniczniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 ok, ok moja wina - nie będę więcej nadużywał terminologii, nie będę więcej ..., nie będę więcej .... - zadałem S-33 do pszeniczniaka. I wyjdzie dobre piwo tyle, że na klasycznych drożdżach i pewnie niedochmielone Nie ma co się przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zlałem dziś Pale Ale na cichą. Blg 3. Zestaw BA. Piwo dośc mętne, a na powierzchni ponad centymetrowy kożuch. Czy to pozostałosc po burzliwej czy jakas infekcja? W smaku kwaśne nie jest, ale za to kwaśnawy zapach wymieszany z zapachem drożdży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 jaki drożdż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Safale US 05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Safale US 05 No i sobie odpowiedziałeś. Te drożdże tak mają Pamiętaj, że tylko dzięki aerometrowi dowiesz się czy fermentacja się zakończyła. Nie bulkanie, nie piana, nie kożuch, a właśnie aerometr jest takim wyznacznikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 W pierwszej chwili zbaraniałem. Myśle sobie jeszcze fermentuje, czy co. Ale zmierzylem Blg =3 i jest raczej po burzliwej... Dzieki za wsparcie. A tak na marginesie, to co Wy Piwowarzy spac nie mozecie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 czuwamy czekamy na pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Pracujemy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Pracujemy ? dzisiaj wolne, jutro wolne ale w poniedziałek czekam na nocce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Tak sobie myslę, może tego Pala Ala od razu do flaszek przelac, w sumie blg niskie - 3. Czy moze jednak do sklarowania na cichej zostawic z tydzien? Jak Wy praktykujecie. Z tego co wiem niektórzy w ogole cichej nie stosuja.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Tak sobie myslę, może tego Pala Ala od razu do flaszek przelac, w sumie blg niskie - 3. Czy moze jednak do sklarowania na cichej zostawic z tydzien? Jak Wy praktykujecie. Z tego co wiem niektórzy w ogole cichej nie stosuja.... Poczekaj jeszcze. Ja zwykle każde piwo przelewam na cichą do czystego fermentora, w ciągu tygodnia dużo Ci się jeszcze osadzi. Zwłaszcza, że używałeś US05, a one tak lubią być długo zawieszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Może faktycznie poczekam, w sumie sie nie spieszy. Tym bardziej że jak przelewałem w piątek to było metne jak diabli... Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Właśnie gotuję pszenice i bije się z myślami czy dodać 10% cukru czy nie (wyczytałem, że drożdże dzięki temu produkują estry bananowe). Pytanie ile gram dać na 20l warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Właśnie gotuję pszenice i bije się z myślami czy dodać 10% cukru czy nie (wyczytałem, że drożdże dzięki temu produkują estry bananowe). Pytanie ile gram dać na 20l warkę? ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi