mcpol1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) WItam. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, powiem wprost nie mam żadnego . Pozwolę sobie jednak zamieścić tutaj zapiski z obserwacji moich dokonań i sukcesywnie je uzupełniać. Obiecuje, że na jednej warce się nie zakończy... I warka nastawiona 20.06.2011 godzina 15. Muntons --- Continental Pilsner 3,0 kg --- Klasa Gold = 20 ltr Blg początkowe 12 Drożdże ruszyły z fermentacją gdzieś w nocy... (zabrakło mi sił by czuwać i czekać czy ożyje ) Rano ładna piana na jakieś 7 cm później około wieczora pojawiły się na niej jakieś brunatne kożuchy... Około 70 godzin po wstawieniu drożdży piana opadła a fermentacja osłabła. Piwko zmieniło kolor z początkowego brunatnego na..... mmmm coś bardziej jasnego Obecna temp. 21 st CDN... Edytowane 23 Czerwca 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Sondę wykasuje (ale za moment, bo muszę wyjechać) - wymyśl sobie nazwę dla swojego wątku (np od nazwy browaru etc), bo za chwilę to już nie będą początki i tak będę musiał zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Sondę wykasuje (ale za moment, bo muszę wyjechać) - wymyśl sobie nazwę dla swojego wątku (np od nazwy browaru etc), bo za chwilę to już nie będą początki i tak będę musiał zmienić To ja dla wątku poproszę o tytuł "Quo Vadis" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Dobra, dzisiaj 24.06.2011 godzina 19:00 fermentacja szczątkowa. Otwarłem gąsior i zrobiłem kilka pomiarów. I pomiar Blg - troszkę ponad 2 st. II pomiar organoleptyczny - Ciecz mętna na wierzchu resztki piany z kilkoma "wrzodami" coś jakby odtrącone drożdże, przypomina pleśń. Kolor franciszkanera Zapach... hmmm troszkę jeszcze drożdżowy, cieniuteńkie piwko Smak :smilies::okey:. Wyczuwalna ładna goryczka, zostaje w ustach jeszcze po kilku minutach, smak surowej wody, delikatny posmak słodu no i drożdży ale całkiem całkiem. Nie mam żadnego doświadczenia w smakowaniu zielonego piwka ale jak na mnie ( a obawiałem się przez te wrzody że będzie kicha) nawet obiecująco to wygląda. Dodać jeszcze gazu i chwilkę niech dojrzeje a jestem pełen optymizmu że będzie inne jak żuberek, którego do tej pory pijałem. Zastanawia mnie tylko ten blg??? Ktoś coś podpowie? Pomiar robiłem dwoma aerometrami w dwóch temperaturach zgodnie z wyskalowaniem urządzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Otwarłem gąsior i zrobiłem kilka pomiarów. I pomiar Blg - troszkę ponad 2 st.Zastanawia mnie tylko ten blg??? Ktoś coś podpowie? Pomiar robiłem dwoma aerometrami w dwóch temperaturach zgodnie z wyskalowaniem urządzeń. Wszystko w normie, jest ciepło i 3 dni wystarczyły na odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Dzisiaj zajrzałem do mojej dziecinki. A tam już prawie po fermentacji. szczegóły opisuje tu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=107656#p107656 A moje pytanko to: Zrobiłem pomiar Blg i wyszło troszkę ponad 2 stopnie pomiar sprawdziłem na 2 aerometrach, początkowy był 12. Czy to troszkę nie za mało? Mam jeszcze zamiar zostawić piweczko do niedzieli, żeby fermentacja zakończyła się definitywnie, a piwko troszkę wyklarowało. Rozumiem że do butelek mam zlać to co powstanie nad osadem. Czy warto to jeszcze jakoś przefiltrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 W wątkach powitalnych nie zadawaj pytań Przenoszę do odpowiedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 (edytowane) Nic na to nie poradzisz, że zeszło do 2°Blg - nie ty zacierałeś . Masz zlać to co nad osadem - nie używaj sita ani tym podobnych. Edytowane 24 Czerwca 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 ale rozumiem że te 2blg to nie tak źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 ale rozumiem że te 2blg to nie tak źle Wynik osiągnąłeś w średniej krajowej Z odfermentowaniem końcowym to nie jest tak, że lepszy ten co bliżej zera. Zależy od zamierzonego stylu, surowców, temperatur i czynnika X który nie zawsze jest nam znany (bo w końcu jesteśmy amatorami). W Twoim przypadku jest ok i możesz spokojnie przejść do następnego etapu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Poczekam do niedzieli bo jednak jeszcze od czasu do czasu zabulgota.... i buteleczki ...:smilies: ale podnieta..... huhu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Tak jak mówiłem, dzisiaj niedziela piwko w butelkach. O godzinie 22:30 z dumą zaniosłem do garażu swoją pierwszą skrzyneczkę browarka. W sumie 18 ltr wyszło. Mam nadzieję że nie nawaliłem z czystością i piwo mi w butelkach nie skisieje. Bardzo się starałem ale różnie to bywa. Końcowy Blg 2st smak całkiem całkiem, jakby nagazować to śmiało można się już raczyć takim zielonym. Nie wiem czy to tylko moje sugestie ale smak poprawił się przez te 2 dni od ostatniego otwierania i pomiarów, aż mój ojczulek stwierdził że teraz pachnie piwem i smakuje piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 I tak trzymać, Rawicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Fajnie że wkońcu ktoś blisko mnie znalazł się na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Widzę że w okolicach można znaleźć sporo miłośników piwka ;);) Mam nadzieję że kiedyś będzie okazja się spotkać. Póki co przede mną dłuuuuga droga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Spiłem dzisiaj resztę zielonego co to mi niby przypadkiem został taki zlany jeszcze z nad osadu, troszkę mętny ale całkiem smaczny, tylko tak jak przeglądam to moje piwko w butelce PET (wlałem kierowany ciekawością co też się tam w przezroczystej butelce będzie działo z tym moim dzieckiem) to ten kolor jakiś taki niesmaczny, niewiele odbiega od tego który jest na zdjęciu powyżej.???? Że mętne to rozumiem, moja wina, ale takie jakieś dziwnie brunatne ale smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Jak smaczne to OK . Po czasie będzie jeszcze smaczniejsze.(Jak dotrzymie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Nie wiem jakim sposobem ale zniknely mi wczoraj 3 buteleczki. Moze dlatego ze bylo strasznie goraco... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Po tygodniu od zabutelkowania zrobilem probe. Butelki plastikowe ok, smak zapach, kolor, wszystko miodzio. Butelka szklana natomiast, przy odkapslowaniu, kapsel tak pierdyknal ze malo mi oka nie wybil. Czy takie nagazowanie jest ok? Boje sie ze jak jeszcze polezy to zacznie mi rozwalac butelki. Do nagazowania rozpuscilem 150 gram suchego ekstrakt slodu na 20 ltr. Pic wszystko od razu co by strat uniknac? czy wykazac sie cierpliwoscia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) 150 gram suchego ekstraktu to nie jest bardzo dużo, więc jeśli jesteś pewien, że piwo odfermentowało to nie masz się czego bać. Schowaj jedną butelkę do zamrażarki i schłodź ją ( tylko nie zamroź ) powinno byc lepiej. Ja kiedyś tak miałem z dunkelweizenem - myślałem, że warka jest przegazowana tymczasem była po prostu za wcześnie konsumowana Wg mnie co2 nie związało się jeszcze z piwem i stąd ta fontanna. Przenieś piwo do najchłodniejszego miejsca w mieszkaniu. Edytowane 4 Lipca 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Po tygodniu od zabutelkowania zrobilem probe. Butelki plastikowe ok, smak zapach, kolor, wszystko miodzio. Butelka szklana natomiast, przy odkapslowaniu, kapsel tak pierdyknal ze malo mi oka nie wybil. Czy takie nagazowanie jest ok? Boje sie ze jak jeszcze polezy to zacznie mi rozwalac butelki. Do nagazowania rozpuscilem 150 gram suchego ekstrakt slodu na 20 ltr.Pic wszystko od razu co by strat uniknac? czy wykazac sie cierpliwoscia? Poczekaj parę dni. Jeżeli sytuacja się powtórzy , to upuść trochę gazu i zakapsluj ponownie. Po 2-3 takich zabiegach powinno się unormować. Najprawdopodobniej miałeś niedofermentowane piwo , 150 gr ekstraktu to nie tak dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Dzieki tak zrobie... tylko teraz to problem z tym chlodnym miejscem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Towar na 3 warki uszykowany... Bedzie pszeniczniak, bedzie ciemne, bedzie jasne. Jutro z pomoca kolegi Slotish pierwsze zacieranie... za co z gory wielkie dzieki dla Niego za chec pomocy dla poczatkujacego w zacieraniu. Swoja droga czas juz wielki bo pierwsza warka z gotowca jakos dziwnie szybko wyparowala... ja nie wiem, moze za slabo butelki zakapslowalem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka 2 Piwo Pszeniczne zacierane z pomoca kolegi Slotish 1,8 kg Pale Ale 2kg Pszeniczny jasny 0,2 Monachijski jasny 0,2 Carahell chmiel lubelski 30 gr drozdze WB-06 Zasyp 50* ferulikowa 48* - 50 min 63* - 10 min 73* - 40 min Chmielenie 60 min Drozdze ruszyly po ok 16 godz. (Zadane w temp: 22 * , aktualnie w piwniczce jakies 17 do 18*) Wyszlo 17,5 ltr w fermentatorze 11 blg 06.08.2011 6 dzień fermentacji, piwko w ładnym miodowym kolorze delikatny aromat banana, delikatna goryczka. Ładnie się spieniło podczas mierzenia blg, na ściankach naczynia małe pęcherzyki gazu co czuć na języku podczas konsumpcji. Blg 4 Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Cóż pszeniczne zabutelkowane... 11.08.2011 w sumie 16,5 ltr w butelkach. plusik ok 0,5 ltr na degustacje i pomiary °Blg które wyszło 3°Blg dałem 135 gr cukru w syropie... jakieś 0,8 ltr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się