mcpol1 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Pierwsza degustacja pszenicznego za mną... Młode ale bardzo treściwe, nie czuć alkoholu za to długo pozostaje w paszczy . Mocno wyczuwam banana goździków za to ni cholery... Zapach dość intensywny drożdżowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka #3 Jasne pełne 4 kg Pale 0,2 Carahell Zacieranie: 68C ? 80 minut Podgrzanie do 78C ? przerwa 15 minut. Drożdże: s-33 lub Danstar Nottingham Chmielenie: 60 min ? Marynka 30g 1 minuta ? 50g Lubelski Godzina 15:00 Garnek nastawiony z zasypem na 68* w 12 ltr wody W miedzy czasie czas na urządzanie lokum na browarek i degustacja pszenicznego Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) 16:15 próba jodowa wypadła dobrze, zabieramy sie za wysładzanie... Pszeniczne smakuje.... jak tak dalej będzie smakowało ( a jestem 36 godzin na nogach) to nie doczekam końca.... W 20 °C blg 12 ... Gotujemy (23 ltr Brzeczki) Po wystudzeniu niecałe 13 blg Zadaje drożdże Danstar nottingham w temp 27°C (temp do fermentacji między 18 a 20 °C) Razem znowu nieciekawie (chyba że mam złą skalę na fermentatorze) 18 ltr do fermentacji (koniec o godz 22:22) Drożdże już od rana zapracowane.. efekt na fotce... Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Hej Mcpol1 piłem twoją pszenice. Oto moje wrażenia: Piana: średnio-pęcherzykowa, średnio-trwała, bujnie wypełnia pokal - nalewałem na trzy razy - szybko jednak redukuje się do cienkiej warstewki. Kolor: ciemnozłoty, po wlaniu drożdży mętny jak należy. Zapach: Dominuje banan, dalej guma balonowa i lekki goździk. W tle niestety bardzo delikatna nuta rozpuszczalnikowa. Smak: słodki, leko karmelowy, mocne wysycenie szczypie w język, lekko kwaskowy. Oto zdjęcie: Zaskoczyło mnie to piwo. Szczerze mówiąc sam nigdy nie zrobiłem lepszej pszenicy. Minusem dla mnie jest za wysoka słodkość - ale to rzecz gustu. Degustacja tego piwa zmusiła mnie do rozmyślań nad drożdżami WB-06, które zapewne użyje jeszcze w moim browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie wiem czy ta słodkość to nie wynik zbyt krótkiego czasu od butelkowania... a goździków to ja ni w ząb nie czuję. Wydaje mi się że jest dość treściwe w smaku... no a dzisiaj mi wyjątkowo smakuje... :):):lol: Dzięki za opinię Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Wg mnie jest już normalne nagazowane ale może masz racje. Dobrze, że mam jeszcze jedną butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Nie wiem jakie piłeś. Inaczej smakuje bardzo zimne inaczej tak 18 °C. Lepsze zimne ale dzieki jeszcze raz za ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka #3 po 5 dniach fermentacji drożdże zasnęły zostawiając 5 blg. Poziom utrzymuje sie od wczoraj. Całość piany opadła na dno na wierzchu tylko nieliczne pęcherzyki powietrza i pozostałości drożdży.A podobno te drożdże potrafią odfermentować do 1 blg 28-08-2011 Warka #3 w butelkach. Wyszło 18 ltr a blg zatrzymało się na 3,5*. Delikatna błonka na powierzchni jak na herbacie ale piwo w smaku ok. Trochę za mocno gorzkie. Na 18 ltr 120 gr cukru. Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 (edytowane) Warka #4 Ciemne słodkie i słodowe ( się warzy) Zasyp: 2 kg Pilzneński 1,8 kg Monachijski jasny 0,4 kg Carahell 0,2 Carafa special typII Zacieranie: Wsypanie słodów do 58C ustabilizowanie temperatury na 52C i od razu podgrzewanie do 63C. Przerwa 10 minut i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut. Podgrzanie do 78C i przerwa 5 do 10minut. Drożdże: S-33 Chmiel: 60 min ? Marynka 20g 20 min ? Lubelski 20g Wysładzanie z efektem 23 ltr / blg 11* Do fermentacji 19 ltr / 13* blg 09.09.2011 Przelane na cichą, temperatura ok. 17°C blg od 3 dni na poziomie 6,5* blg Edytowane 9 Września 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Warka #5 Pszeniczne Weizenbier z zestawu CP Warzone zgodnie z instrukcją przy warce #2 Słód pilzneński 1,9 kg Słód pszeniczny 2,1 kg Chmiel Lubelski, granulat, 15 g drożdże: Safbrew WB - 06, Wysłodzone do 23ltr 10,5 blg Gotowanie 60 min 15 g lubelskiego (sprawdzić i porównać goryczkę) W fementacji 19,5 ltr 12* Blg 10.10.2011 godzina 5:00 drozdze powoli ruszyly Edytowane 10 Września 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Warka #5 Pszenica w butelkach. Wyszło 19 ltr niestety 3 butelki straty bo potłukłem . Blg jakieś 2,5 / 3* Zadałem 0,8 ltr syropu ze 150 gram cukru Piwo zielone nie smakuje mi wcale. Porównując do poprzedniego z przepisu uszykowanego przez slotish'a ma się tak jak maluch do mercedesa. To samochód i to samochód ale różnica kolosalna. Tak samo w tym piwie. Popatrzę co się będzie działo później ale myślę, że jeśli nic się na plus nie zmieni to już więcej nie zrobię tego zestawu. Poprzednie porównał bym do Paulanera obecne smakuje jak okocim Edytowane 28 Września 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Warka #4 Ciemne Wyszło 18 ltr , zadałem jakieś 0,8 ltr syropu ze 120 gr cukru. 12 bączków i 10 0,5 zadałem słodzikiem, po 1 tabletce na butelkę. Reszta jako zwykłe piwo. Zobaczymy cóż z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Warka #6 KOLSCH z zestawu CP Zacieranie wdg instrukcji 63°C 50 min 73 st 10 min Wysładzanie 23,5 litra 10* Blg Chmiel lubelski 40 gr na 60 ' 10 gr na 10' Miało wdg instrukcji wyjść 11 blg. Mi wyszło 12,5 blg. Nie będę już fantazjował że mógłbym uznać to za ponad troszkę 13 blg 20 ltr w fermentacji a drożdże ... ruszyły natychmiast. Brzeczka schłodzona do 21 stopni a bąbluje już po niecałej godzinie od zadania. Licze na dobre piwko i mam nadzieję że nie będzie zakażenia ( wpadło mi przy chłodzeniu kawałek druta od umocowania termometru przy pomiarze temp przy chłodzeniu) Edytowane 2 Października 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Wniosek: opatuliłem dzisiaj gar zacierny nie tak jak zwykle poduchą z krzesła ogrodowego tylko karimatą 10 mm. Nauczka na przyszłość: wyrzucić karimatę i wrócić do poduchy. Utrata ciepła zbyt duża. Trza czekać 2 razy dłużej na zagotowanie brzeczki. Pierzynka jednak lepsza od neoprenu Edytowane 2 Października 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Warka #7 Hefeweizen 13 BLG z BA Start 9:35 Zgodnie z instrukcja z BA (przerwa ferulikowa przedłużona z 10 min do 30) Wysładzanie 23 ltr 11 BLG W fermentatorze 18 ltr 12,5 BLG (chyba za mocno gotowałem że tyle odparowało ) Koniec 16:32 13.11.2011 Blg 2,5 Piękny zapach bananów Butelkujemy... Edytowane 15 Listopada 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) 15.11.11 Warka #8 PaleAle z BA zgodnie z instrukcją Początkowe Blg 13,5 na 19 ltr (miało być 12... :rolleyes: ) drożdże US-05 w 22stC 09.12.11 Butelkujemy 18 ltr blg dobre 3 St Syrop 850ml 120 gr cukru Edytowane 9 Grudnia 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 #9 Alt z Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 (edytowane) #10 Pszeniczne Swojskie Pszeniczny 2kg Pilzneński 2kg Carahell 0,3kg Zacieranie Zasyp 4,3 kg do 12,5 ltr wody o temp 47°C 45* ferulikowa na 50 min 63* na 20 min 73* na 40 mi podbicie do 77* Wysładzanie 15 ltr wody podgrzanej do 77°C Efekt 23 ltr blg 11* Gotowanie: 60 min chmielenie: lubelski 30 gr / 60min Po gotowaniu niecałe 19 L brzeczki o blg 15, rozcieńczone do niespełna 22L o blg 13 Zadane WB-06 Uwagi: Przypalony słód po przerwie ferrulikowej, nie mocno ale czuć. Drożdże zadane w 26°C Edytowane 29 Stycznia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Warka #11 Pils Biała Diana Skład: Pilsner 4kg Pszeniczne 300g Chmiel: sybilla 35g/ 60 min lubelski 60g/ 2 min Zacieranie: ZASYP 54* by uzyskać 52* i 10 min 62* na 30 min 72* na 30 min Podbicie 78* na 5 min Wysładzanie 23,5ltr i 10,5 Blg zgodnie z brewtarget Po gotowaniu 13,5 BLG na 19,5L Brzeczkę przelewałem z kranika przez wygotowany muślin. Zadano starter drożdżowy 2L na W34/70 w temp: 14°C godz 22:00 koniec Fermentator na początek w temp 12°C Edytowane 1 Lutego 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Warka #10 Pszeniczne w butelkach. Razem 21 L piwka + 1 ltr syropu ze 176 gr cukru. Piwko zeszło do 1,5 blg i wydaje się być już teraz mocno wytrawne w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Nie za dużo tego cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Ja dałbym 2g/0,5l ze względu na WB-06, może max 2,5g zależnie od spożycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 No to daje razem 4gr na butelke. Do tej pory tyle dawalem i bylo ok. Nie straszcie mnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Nie widzę nic dziwnego w tej ilości cukru, nagazowanie będzie zgodne ze stylem z wyższego zakresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 (edytowane) Pszeniczniak nagazował się prawidłowo. Biała Diana poszła do piwniczki na cichą w tej chwili w jakiś 5°C Edytowane 17 Lutego 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się