yapko Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Nie znalazłem odpowiedniego wątku... Niektórzy mam nadzieję pamiętają takie piwo, było warzone na wypożyczonej linii browaru Relaxpol w Krakowie, serwowane w pubach z kranu i dostępne w butelkach. Dość szybko nastąpił konflikt miedzy Browarem Stary Kraków a Relaxpolem i po rozstaniu podróbka tego piwa była warzona w Relaxpolu a teraz jego spadkobiercą w pewnym sensie jest Zawiercie Bursztynowe. Oryginalne piwo było bardzo ciemno bursztynowe, z mocna pianą, goryczką i aromatem chmielowym. Mimo amerykańskiego rodowodu chmielenie było raczej angielskie. Tyle pamiętam, wtedy dla mnie to był Bitter ale trochę się nauczyłem i wiem że parę cech nie pasuje do Bittera, raczej "American Amber Ale" podpadajace pod IPA. Pytanie czy ktoś wie jakie były chmiele, słody i w ogole jak piwo było warzone i jak je sklonować. Ja bym stawiał na pilzneński + słody bursztynowe, angielskie chmiele i drożdże chyba że polskie chmiele były w użyciu? Będę warzył bardziej gorzkiego Bittera na bazie Phoenix i EKG i barwiony Crystal 200 to poównam ale SGAE była chyba bardziej ekstraktywna niz 10-11 BLG? Moze ESB z zestawu HB troche zmodyfikowane to byłoby to?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 To piwo jest dalej dostępne np. w Szynku na Kazimierzu (oczywiście z Zawiercia). Jest dość wierne temu co było warzone na Borkowskiej, tak przynajmniej mi się wydaje. Trzeba wpaść porównać Co do receptury - na pewno mocne chmielenie. To pierwsze co czuje się w tym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Muszę wpaść na Stolarską albo do Szynku, jakoś wersja Zawierciańska wydawała mi się znacznie słabiej nachmielona i bardziej karmelowa w barwie niż miedziana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Dzisiejsza degustacja Ataku Chmielu wyznaczyła mi nowy kierunek w klonowaniu Smoczej Głowy. Dla mnie Smocza Głowa to było 80% Ataku Chmielu po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 (edytowane) Dzisiejsza degustacja Ataku Chmielu wyznaczyła mi nowy kierunek w klonowaniu Smoczej Głowy. Dla mnie Smocza Głowa to było 80% Ataku Chmielu po prostu. Ataku chyba jeszcze nie piłem (pamiętał bym), ale co do Smoczej Głowy to najlepiej jakby wypowiedział się piwowar we własnej osobie. Z tego co pamiętam była chmielona polskimi chmielami oraz chmielona na zimno. Słody też były polskie, bo z takich korzystał Relakspol. Drożdże US-05. Zatem każdy może próbować stworzyć takie piwo. Edytowane 7 Lutego 2012 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ataku chyba jeszcze nie piłem (pamiętał bym), ale co do Smoczej Głowy to najlepiej jakby wypowiedział się piwowar we własnej osobie. Z tego co pamiętam była chmielona polskimi chmielami oraz chmielona na zimno. Słody też były polskie, bo z takich korzystał Relakspol. Drożdże US-05. Zatem każdy może próbować stworzyć takie piwo. O! I o taka odpowiedź mi chodziło latem 2011 Słody zwyczajnie pilzneński + karmelowy pewnie a chmielenie to trzeba poeksperymentować. Może Marynka na zimno... Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 O! I o taka odpowiedź mi chodziło latem 2011 Słody zwyczajnie pilzneński + karmelowy pewnie a chmielenie to trzeba poeksperymentować. Może Marynka na zimno... Dzieki Widziałem się w weekend z Tomkiem Jabłońskim, ale o recepturę nie pytałem - zwyczajnie zapomniałem. Niemniej Smocza Głowa jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa, więc ujawniać nie będziemy. Z wywiadu jakiego Tomek udzielił w 2005 roku dla miesięcznika Agro Biznes można wyczytać: "będzie to (...) amber ale (...) z użyciem słodu pilsneńskiego, karmelowego jasnego i ciemnego, a może też monachijskiego, zbalansowane umiarkowaną goryczką 27 IBU, którą dostarczą najlepsze chmiele polskie typu marynka oraz jeden z najlepszych chmieli na świecie - lubelski." Wydaje mi się, że brawę SG można uzyskać z pilsneńskiego + karmelowe lub monachijskiego + karmelowy jasny. Nasz strzegomski karmelowy jasny ma dość intensywną barwę. Co do goryczki to wydaje mi się, że była większa, choć zmieniała się i była w przedziale 25-40 tak jak winno być w stylu american amber ale. Do chmielenia na zimno jednak bardziej widziałbym lubelski. Oczywiście wszystkie składniki winny być świeże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) A ja sobie taką recepturę sprawiłem i sprawdzę ją następnym razem: Zasyp: 3 kg pilzneński 2,5-5 EBC 1 kg monachijski 10-27 EBC 0,25 kg karmelowy jasny 80-150 EBC 0,1 kg karmelowy ciemny 540-850 EBC słody strzegomskie; karmelowe wrzuciłbym nieco później np. 15 minut przed końcem. Zacieranie: Infuzyjne ~60' w temp 67 stopni C podgrzanie do 78 st. i koniec Chmielenie: 15 g Marynka granulat 9% AA na 60' 10 g Sybilla granulat 6,2% AA na 30' 10 g Sybilla granulat 6,2% AA na 15' 25 g Lubelski granulat 3,9% AA na 1' Dodatkowo dodam na zimno 15 g Lubelski granulat. Drożdże: US-05 Powinno wyjść 20 litrów 12 BLG [edit] Można spokojnie ograniczyć monachijski do minimum i koniecznie ograniczyć chmielenie poniżej 30 IBU. Edytowane 10 Marca 2012 przez e-prezes yapko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Fajnie, wymyślę coś podobnego na surowcach które mam. Udanej warki i napisz jak wyszło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmoczaGlowa Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Pierwsze nalanie w Non Iron w Krakowie. Pozdrawiam smoczo. Przepis dla tych co tesknia" Slod pilznenski slowacja Slod monachijski Strzegom Karmel jasny 100 EBC Strzegom Karmel ciemny 400 Ebc Strzegom Cmiel Marynka/Lubelski 50/50 60min 10min 3min 0min Safale s-04 Rszta jest tajemnica. Pozdrawiam smoczo. elroy, yapko i e-prezes 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 No to spróbuję w weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Taka prosta receptura (w sensie składników) a piwo było rewelacyjne, to sie nazywa kunszt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Fajnie, wymyślę coś podobnego na surowcach które mam. Udanej warki i napisz jak wyszło! Na razie było pierwsze podejście, niekoniecznie udane. Po filtracji okazało się, że zbyt głęboko odfiltrowałem i wyszło 9,5 blg. Fajny biterek wyszedł, ale to nie Smocza Głowa Spróbuję drugi raz i tym razem na S-04. Wtedy na WLP001 California Ale Yeast - White Labs Edytowane 15 Stycznia 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Spróbuję drugi raz i tym razem na S-04. Wtedy na WLP001 California Ale Yeast - White Labs a nie szkoda Ci kasy na WLP001, ponoć to ten sam szczep co US-05. Chociaż osobiście wolę WLP090 Sandiego Super niż US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Spróbuję drugi raz i tym razem na S-04. Wtedy na WLP001 California Ale Yeast - White Labs a nie szkoda Ci kasy na WLP001, ponoć to ten sam szczep co US-05. Chociaż osobiście wolę WLP090 Sandiego Super niż US-05 Moim zdaniem piwa z pierwszej partii po uwodnieniu nie są tak dobre jak WLP001. Dopiero gęstwa daje w pełni zadowalające efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Faktycznie, to może być powód kupienia płynnych, chociaż przy Danstar Nottingham nie widzę różnicy pomiędzy uwodnionymi a gęstwo (prócz szybkości startu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Spróbuję drugi raz i tym razem na S-04. Wtedy na WLP001 California Ale Yeast - White Labs a nie szkoda Ci kasy na WLP001, ponoć to ten sam szczep co US-05. Chociaż osobiście wolę WLP090 Sandiego Super niż US-05 Planowalem kilka piw na nich, więc wolałem płynne. Słabo startowały, bo były grubo po terminie. Wolę US-05, ale nie miałem. Zgodnie z sugestią Tomka następnym razem będą S-04. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Pierwsze nalanie w Non Iron w Krakowie. Pozdrawiam smoczo. Przepis dla tych co tesknia" Slod pilznenski slowacja Slod monachijski Strzegom Karmel jasny 100 EBC Strzegom Karmel ciemny 400 Ebc Strzegom Cmiel Marynka/Lubelski 50/50 60min 10min 3min 0min Safale s-04 Rszta jest tajemnica. Pozdrawiam smoczo. Ile IBU miała oryginalna receptura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Zależy na jakim etapie rozwoju marki. Z tego co pamiętam z tamtych czasów to było 28 IBU (we fragmencie tekstu z wywiadem z początku działalności Tomek wspomina o 27 IBU - patrz powyżej), ale nie wiem czy to było już po korektach czy przed. Edytowane 30 Września 2014 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Może faktycznie było tylko 28 IBU bo mieszanka Marynki i Lubelskiego nie ma wysokiego alfa ale smak chmielu był bardzo wyraźny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Wtedy to był szok, ale na dzisiejsze standardy nie byłoby nawet zbytnio gorzkie. Robiłem kilka prób tej receptury i dobrze się sprawdza do picia. Brakuje rzeczywiście aromatu, ale z prawie rocznych granulatów ciężko uzyskać dobry efekt. Czekam na nowe zbiór i zrobię z szyszkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Cmiel Marynka/Lubelski 50/50 60min 10min 3min 0min Czy to oznacza, że do wszystkich dawek używany był mix tych dwóch chmieli w stosunku pół na pół? A jakie BLG miał oryginał? 12,13? Edytowane 1 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Blg 12 % wag było na etach. Relakspol odfermentowywał do 5,5, ale BSK do 4,8% alko. Z tego co pamiętam z rozmów z Tomkiem był to mix chmieli. O ile się nie mylę w oryginale były szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Ok, dzięki, receptura opracowana, składniki nabyte . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Jak coś to się podziel uwagami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się