olo333 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Witam. Czy ktoś używał tych drożdży do wita lub hefe? Z jakim skutkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 No właśnie tym bardziej jestem ciekaw bo znajdują się w zestawie http://www.homebrewing.pl/dunkel-weizen-ciemne-pszeniczne-12stblg-zestaw-surowcow-p-229.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Też jestem ciekawy czy ktoś już ich używał i jakie miał efekty. Może się podzieli uwagami . W weekend planuję warzyć DunkelWeizena i fermentować właśnie na tych drożdżach - zestaw z HB. Znalazłem w necie http://www.maurivin.com/media/99.pdf "kartę charakterystki" tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Generalnie zbliżone do WBków, niektórzy twierdzą że lepsze, inni że nie Jak to zwykle bywa Zrobiłem na nich mikro warkę i nie mam zastrzeżeń. Poważniejsze testy jak się ciut schłodzi, bo na razie warunków brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 No właśnie upały takie że w mieszkaniu 28°C ..na szczęście jest piwnica i 10° mniej . Idzie weekend i jak połowica nic nie wymyśli nadzwyczajnego to chyba zabieram się do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Generalnie zbliżone do WBków, niektórzy twierdzą że lepsze, inni że nie Jak to zwykle bywa Zrobiłem na nich mikro warkę i nie mam zastrzeżeń. Poważniejsze testy jak się ciut schłodzi, bo na razie warunków brak Jeżeli podobne do WBków to rozumiem, że do wita się nie nadają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Specyfikacja tego nie wyklucza, aczkolwiek trzeba by to sprawdzić eksperymentalnie. Gdybyś ktoś był chętny na eksperyment, to wyślę próbkę za free. (proszę info na PW) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Generalnie zbliżone do WBków, niektórzy twierdzą że lepsze, inni że nie Jak to zwykle bywa Zrobiłem na nich mikro warkę i nie mam zastrzeżeń. Poważniejsze testy jak się ciut schłodzi, bo na razie warunków brak A jak z odfermentowaniem? Tak samo żarłoczne, jak WB, czy coś w brzeczce zostawiły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 A jak z odfermentowaniem? Tak samo żarłoczne, jak WB, czy coś w brzeczce zostawiły? Właśnie na cichą przelałem DunkelWeizena właśnie na tych drożdżach. Zwaliłem trochę zacieranie, ale w sumie z 10°Blg od niedzieli zeszły do 2°Blg. Fermentacja w 18-19°C. Zadane prosto z opakowania w 23°C. Zastartowały w sumie po 3-4 godzinach. Piwo ma fajny zapach ... choć trochę takie cienkie w smaku jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 W specyfikacji tych drożdż jest: Step 1: rehydrate the yeast by slowly sprinkling it into 10 times its weight of clean water at 35°C (+/- 3°C). Czy dobrze rozumiem że wsypywać powoli do wody o temp. 35 °C +/- 3 °C. Ilość wody 10 razy tyle co drożdży. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Cześć. W specyfikacji tych drożdż jest: Czy dobrze rozumiem że wsypywać powoli do wody o temp. 35 °C +/- 3 °C. Ilość wody 10 razy tyle co drożdży. ?? Witam. To standardowa procedura uwadniania jaką znam z drożdży winiarskich. Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 W specyfikacji tych drożdż jest: Step 1: rehydrate the yeast by slowly sprinkling it into 10 times its weight of clean water at 35°C (+/- 3°C). Czy dobrze rozumiem że wsypywać powoli do wody o temp. 35 °C +/- 3 °C. Ilość wody 10 razy tyle co drożdży. ?? Właśnie coraz częściej czytam, że uwadnianie w temperaturze powyżej 30°C jest OK. Jeśli producent tak pisze, musi być tego jakiś powód, czyli zapewne w ten sposób najwięcej komórek drożdżowych przeżywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Dzięki za potwierdzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) Te drożdże pracują bardzo szybko. U mnie po 2 warkach odfermentowanie nie było tak duże jak na WB(fermentacja w 21°C ) W 1 z 13,5°Blg zeszło do 4°Blg W 2 po burzliwej z 13°Blg zeszło do 5°Blg Pierwsze piwko parę dni po butelkowaniu wydawało się cienkie , ale z dnia na dzień jest coraz lepsze. Teraz przetestuję na nich wita. Edytowane 17 Maja 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 "Step 2: allow to stand for 15 minutes then adjust the temperature of the rehydrated yeast to within 5°C of the wort to be inoculated by adding wort to the yeast and water solution. Never subject the yeast to temperature shock. For best results the wort should be 15°C or higher." Czy dobrze rozumiem, że po 15 minutach od uwodnienia drożdży (w 35C) należy je schłodzić do 5C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 "Step 2: allow to stand for 15 minutes then adjust the temperature of the rehydrated yeast to within 5°C of the wort to be inoculated by adding wort to the yeast and water solution. Never subject the yeast to temperature shock. For best results the wort should be 15°C or higher." Czy dobrze rozumiem, że po 15 minutach od uwodnienia drożdży (w 35C) należy je schłodzić do 5C? Wydaje mi sie ze chodzi o to by po 15 minutach, wyrownac temperature uwodnionych drozdzy do temperatury takiej by nie byla wieksza niz 5 stopni C od brzeczki w do ktorej ma byc zaszczepiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Dzięki, no właśnie dziwne wydało mi się schłodzenie do 5C, a później tekst o tym, że drożdże nie lubią szoku termicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Używałem tych drożdży do wita i muszę przyznać, że wyszedł bardzo smaczny. Nie miał posmaków charakterystycznych dla pszenic. Natomiast gęstwę po poprzednim piwie na MauriBrew 514 (chyba) Ale zalałem raz brzeczką ponad 30°C i nic im się nie stało, pięknie pracowały. Jak widać Australia to miejsce dla twardzieli, nawet jak są drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się