elroy Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Jest dość ciepło' date=' więc zapewne estry.[/quote']Też to podejrzewam, ale myślałem, że takie aromaty dają drożdże do pszenicy, a tu były T-58. Pozostaje poczekać na gotowe piwo To co się dzieje z trunkiem w trakcie procesu bywa zwodnicze. Jak np. moje idealne miodowe które dość szybko okazało się spirytusowym brown ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Jest dość ciepło' date=' więc zapewne estry.[/quote']Też to podejrzewam' date=' ale myślałem, że takie aromaty dają drożdże do pszenicy, a tu były T-58.[/quote'] Pozostaje poczekać na gotowe piwo To co się dzieje z trunkiem w trakcie procesu bywa zwodnicze. Jak np. moje idealne miodowe które dość szybko okazało się spirytusowym brown ale He he he:D Ano, poczekamy, zobaczymy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Banany się zgubią podczas leżakowania. Mój weizen ma 3 tygodnie, po kilku dniach od rozlania smakował jak mocno gazowany sok bananowy, a teraz na pierwszy plan pomału wchodzi chmiel, aczkolwiek nienatrętnie. Wiem, powinienem wypić całe dwie warki w tydzień od butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Szlag by trafił... dzisiaj przez przypadek zauważyłem, że z zabutelkowanych 28 lipca 39 butelek Altbiera 14 kapsli nie trzymało... Nie wiem, czy to wina kapsli, kapslownicy, czy operatora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Szlag by trafił... dzisiaj przez przypadek zauważyłem, że z zabutelkowanych 28 lipca 39 butelek Altbiera 14 kapsli nie trzymało... Nie wiem, czy to wina kapsli, kapslownicy, czy operatora... Obstawiałbym winę ... operatora Przy granatach urywa szyjki, denka ale połączenie kapsel-butelka ma się dobrze. Brzegi kapsla po zaciśnięciu powinny być na całej długości prostopadłe do górnej powierzchni. Jeśli jednak piwa były mocno przegazowane, to chyba lepiej że kapsle odleciały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Szlag by trafił... dzisiaj przez przypadek zauważyłem' date=' że z zabutelkowanych 28 lipca 39 butelek Altbiera 14 kapsli nie trzymało... Nie wiem, czy to wina kapsli, kapslownicy, czy operatora...[/quote']Obstawiałbym winę ... operatora Przy granatach urywa szyjki, denka ale połączenie kapsel-butelka ma się dobrze. Brzegi kapsla po zaciśnięciu powinny być na całej długości prostopadłe do górnej powierzchni. Jeśli jednak piwa były mocno przegazowane, to chyba lepiej że kapsle odleciały W takim razie zdecydowanie wina operatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Ja właśnie zabutelkowałem swojego Sweet Stouta po cichej. Teraz nabrał goryczki i faktycznie czuć ją mocno jak Wiszowi na początku. Ale mu przejdzie w leżakowaniu Co ciekawe mi odfermentował tylko do 6,5°Blg (w tym około 1,5°Blg z laktozy)... oby nie było granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ja właśnie zabutelkowałem swojego Sweet Stouta po cichej. Teraz nabrał goryczki i faktycznie czuć ją mocno jak Wiszowi na początku. Ale mu przejdzie w leżakowaniu Co ciekawe mi odfermentował tylko do 6,5°Blg (w tym około 1,5°Blg z laktozy)... oby nie było granatów Spokojnie, mi też odfermentował do 6,5°Blg, tylko ja miałem trochę więcej z laktozy (ok 2,5°Blg). A jaką miałeś gęstość początkową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Początkową miałem 16°Blg. Jakieś mało pracowite te drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Początkową miałem 16°Blg. Jakieś mało pracowite te drożdże No ja miałem 14,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi