WiHuRa Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam Piwowarskich Forumowiczów, Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010), będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie. Mile wdziane kontakty na pw piwowarów z podkarpacia (a właściwie rzeszowskie okolice), jakąś małą lokalną brać można by zebrać, zawsze to człowiek się dowie czego nowego, a i piwem własnym się wymieni Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam i samych sukcesów życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witaj i udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam i pozdrawiam z Górnego Śląska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam z Beskidów. 1000 udanych warek:beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witaj, powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witaj na forum! Udanego warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam i pozdrawiam, samych udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 A witam krajana... coraz więcej u nas... Powodzenia w warzeniu!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010), będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.Pozdrawiam. Witam serdecznie. Takie podejście do piwowarstwa, czyli ponad dziesięć miesięcy czytania przed pierwszą warką zasługuje na plusik od wujka Jejskiego na zachętę Mam rozumieć że zaczniesz od zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010)' date=' będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.Pozdrawiam.[/quote']Witam serdecznie. Takie podejście do piwowarstwa, czyli ponad dziesięć miesięcy czytania przed pierwszą warką zasługuje na plusik od wujka Jejskiego na zachętę Mam rozumieć że zaczniesz od zacierania? Po tylu miesiacach czytania i analizowania, oczywiście że od zacierania! Kociołek z lidla już jest, jeszcze trzeba go doposażyć w nowy zawór kulowy i filtrator, reszta zakupów we wrześniu i od października zaczynam ruszać. Teraz poszukuję jakiegoś dobrego przepisu na górniaka. Dzieki za liczne przywitanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Najlepiej zacząć od jakiegoś ale'a. Np Pale Ale, albo India Pale Ale. Bardzo korzystne przełożenie małej komplikacji procesu technologicznego do rewelacyjnych efektów smakowych. Polecam. My zaczynaliśmy od IPA z gotowego zestawu z BA. Receptura bardzo odporna na wszelkiego rodzaju błędy pierwszego warzenia A tak przy okazji to niesamowita cierpliwość, tyle czasu czytania forum i jeszcze czekać do października! Ale cierpliwość w piwowarstwie to cecha pożądana Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Najlepiej zacząć od jakiegoś ale'a. Np Pale Ale, albo India Pale Ale.... Niestety ale musi być na początek jasne (żona ) PA i IPA w drugiej kolejnosci gdyż to mój ulubiony styl (przynajmniej z tego co piłem z przemysłowych). Ale dywagacje na temat pierwszego piwka podjąłem tu: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=111318#p111318 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Witam i powodzenia ! :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 może belgijskie PA?? albo witbier?? Polecam pociągnąć serię belgów na jednej gęstwie jeden po drugim na dobrych drożdżach płynnych (np BSA), żona polubi "witki" a w międzyczasie mogą dojrzewać ciemne dubbelki Pozdrawiam i życzę samych udanych fermentacji :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Na początek może stout - po bardzo wybaczające piwo. Jęczmień palony skutecznie przykrywa (prawie) wszystkie ewentualne wady i błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Witam i ja oraz powodzenia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 może belgijskie PA?? albo witbier?? Polecam pociągnąć serię belgów na jednej gęstwie jeden po drugim na dobrych drożdżach płynnych (np BSA), żona polubi "witki" a w międzyczasie mogą dojrzewać ciemne dubbelki Pozdrawiam i życzę samych udanych fermentacji :) Dzięki. Jakie to dokładnie drożdze ? Na początek może stout - po bardzo wybaczające piwo. Jęczmień palony skutecznie przykrywa (prawie) wszystkie ewentualne wady i błędy Błędów nie przewiduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Witam i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się