Pastaga Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Może to pomoże: http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip korek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html ja zawsze używam tego. qrcze....a to galony...a to fawrenhajty....nie dla mnie ta zabawa ...nie ma nic prostszego? :rolleyes: mozesz uzywac zarowno stopni Celsjusza jak i litrow, wystarczy ze w miejsce temperatury wpiszesz oprocz liczby literke "C", np 20C podobnie ma sie sprawa z galonami, zamiast galonow wpisz np 22L reszta chyba oczywista? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 mozesz uzywac zarowno stopni Celsjusza jak i litrow, wystarczy ze w miejsce temperatury wpiszesz oprocz liczby literke "C", np 20C podobnie ma sie sprawa z galonami, zamiast galonow wpisz np 22L reszta chyba oczywista? Metric Users: Type an L after the number if entering volume by liters (example: 23L). Append a C if entering temperatures in Celsius (example: 16C). ........ok dzięki - nie zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Dzisiaj zabutelkowałem KOLSCH'a - 135g glukozy /20 litrów piwa. Wyszło 71*0,5l + 4*0,33l a Sweet Stout powędrował na cichą...... Zrobiłem sobie małe podsumowanko i wyszło mi, że od początku mojej przygody z piwkiem domowym wyprodukowałem już 3,13 hl piwa.....nie żebym wpadał w samozachwyt ale zobaczyć minkę żony z tekstem "i kto to wypije" BEZCENNE Edytowane 6 Listopada 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 W razie problemów myślę że zawsze możesz liczyć na wsparcie kolegów piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Święto, świętem więc czas na jubileuszową 10 warkę.....zacieranie w trakcie....... Warka nr 10 - PALE ALE II skład: słód PALE ALE- 4,150kg słód pilzneński- 5kg słód Carahell- 0,85 kg zacieranie: 35 litrów kranówki 65°C - 40min 72°C - 45min 78°C - 5min wysładzanie 35l chmielenie: 35g- challenger- 60min 20g- MAGNUM-60min 30g- East Kent Goldings- 30min 20g- Lubelski- 15min 20g- Citra- 15min Drożdże- gęstwa US-05(po sweet stout) Wyszło 52l - 12°Blg Edytowane 11 Listopada 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Wczoraj rozlałem do butelek SWEET STOUT'a. Do refermentacji poszła glukoza: 120g/20l. Wyszło 119*0,5l i 2*0,33 . Qrcze trochę mnie martwi mój KOLSCH. Pomimo klarowania żelatyną na 3 dni przed rozlewem i prawie po 2 tyg w butelkach piwo ciągle jest mętne.....nie tak strasznie ale do klarownego sporo mu brakuje. Ma ktoś jakiegoś pomysła??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 W klarowaniu pomaga niska temperatura. Za oknem temperatura około zera więc idealna. Wystaw i powinno się sklarować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Wczoraj rozlałem do butelek SWEET STOUT'a. Do refermentacji poszła glukoza: 120g/20l. Wyszło 119*0,5l i 2*0,33 .Qrcze trochę mnie martwi mój KOLSCH. Pomimo klarowania żelatyną na 3 dni przed rozlewem i prawie po 2 tyg w butelkach piwo ciągle jest mętne.....nie tak strasznie ale do klarownego sporo mu brakuje. Ma ktoś jakiegoś pomysła??? Ten styl tak ma Nie przejmuj się tylko pij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Kolsch chyba faktycznie tak ma, przynajmniej przy takim zasypie, znalazłem kilka zdjęć tego piwa tutejszych użytkowników i każde było mętne. Moje po 25 dniach leżakowania wygląda tak i raczej się nie wyklaruje: http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0 Edytowane 18 Listopada 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Mój Koelsch na cichej był blisko 3 tygodnie i w tej chwili po 2 tygodniach od butelkowania jest dużo klarowniejsze niż WiHuRy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 W klarowaniu pomaga niska temperatura. Za oknem temperatura około zera więc idealna. Wystaw i powinno się sklarować Z temp ok 0-5°C nie ma u mnie problemu. Tylko kiedy piwo przenieść do niższej? Kolsch stoi zabutelkowany kilkanaście dni i jeszcze nie jest odpowiednio nagazowany- otwierałem/próbowałem. Jak wyniosę na zimny wychów to chyba się bardziej nie nagazuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 W klarowaniu pomaga niska temperatura. Za oknem temperatura około zera więc idealna. Wystaw i powinno się sklarować Z temp ok 0-5°C nie ma u mnie problemu. Tylko kiedy piwo przenieść do niższej? Kolsch stoi zabutelkowany kilkanaście dni i jeszcze nie jest odpowiednio nagazowany- otwierałem/próbowałem. Jak wyniosę na zimny wychów to chyba się bardziej nie nagazuje? Ja swojego Koelscha przeniosłem do pomieszczenia ok 6°C na 2 tygodniową cichą i już wtedy piwo ładnie się wyklarowało. Po butelkowaniu tydzień dwa w temp ok 16°C i ponownie do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Faktycznie jak masz możliwość przenieś w niższą temperaturę. Ja niestety cichą miałem w 16 stopniach, w takiej też temperaturze piwo leży w butelkach, niestety nie miałem innych warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) W klarowaniu pomaga niska temperatura. Za oknem temperatura około zera więc idealna. Wystaw i powinno się sklarować Z temp ok 0-5°C nie ma u mnie problemu. Tylko kiedy piwo przenieść do niższej? Kolsch stoi zabutelkowany kilkanaście dni i jeszcze nie jest odpowiednio nagazowany- otwierałem/próbowałem. Jak wyniosę na zimny wychów to chyba się bardziej nie nagazuje? Ja swojego Koelscha przeniosłem do pomieszczenia ok 6°C na 2 tygodniową cichą i już wtedy piwo ładnie się wyklarowało. Po butelkowaniu tydzień dwa w temp ok 16°C i ponownie do piwnicy. Mój kolsch stał na cichej ponad 2 tygodnie w temp 4-6°C + klarowanie żelatyną. Obecnie piwo nie jest jeszcze odpowiednio nagazowane i jak przeniosę je do 5°C to refermentacja pewnie się zatrzyma.....:rolleyes: Edytowane 18 Listopada 2011 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Wg mnie już będzie "opóźniona" refermentacja z powodu klarowania żelatyną. Najlepiej poczekać aż się nagazuje i przenieść do zimnego w celu wyklarowania, choć jak rozumiem to się trochę śpieszy z wypiciem, popyt przewyższa podaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Wcale mi się nie śpieszy ........otworzyłem jedną butelkę w celu sprawdzenia. Tak czy siak piwo zostaje na razie w 20°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 20°C ?? a w jakiej fermentowałeś? jak sądzę 12°C ? niech w takim razie wędruje do tej samej...... na pewno się nagazuje, tym bardziej że się chyba nie spieszy... a za tydzień dwa.... w jeszcze w większy chłódek.... koelsh lubi sobie poleżeć nawet w temperaturach oscylujących koło zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Właśnie skończyłem butelkować ALT'a.....uffff....to mycie butelek mnie wykończy .........Do refermentacji poszła glukoza: ok140g/20l piwa. Wyszło 81*0,5l i 2*0,66l.........Jak to wszystko w butelkach dojrzeje to będą wesołe święta ......i Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Właśnie skończyłem butelkować ALT'a.....uffff....to mycie butelek mnie wykończy .........Do refermentacji poszła glukoza: ok140g/20l piwa. Wyszło 81*0,5l i 2*0,66l.........Jak to wszystko w butelkach dojrzeje to będą wesołe święta ......i Sylwester Po co robisz tak duże warki ?? Żartowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Ech.....witam po dłuższej przerwie........ Kurcze, jak się nie robi na bieżąco notatek to potem ciężko coś z głowy odtworzyć . Ok 3 grudnia z 10l ostatniej warki zrobiłem malinowe(40*0.5l), wyszło całkiem smaczne piwko- połowica zadowolona . A ok? 13 grudnia w butelkach wylądowało PaleAle II (71*0.5l). już nagazowane ale do smaku mu sporo brakuje. Dobra.....to tyle zaległości: NOWY ROK...01.01.2012- warka nr 11.....PILS: zasyp: pilzneński- 9,7kg wiedeński- 1kg carapils- 130g (resztka ) zakwaszający- 150g Zacieranie: 36l wody 53°C- 15min 64°C- 30min 72°C- 30min 78°C- 5min Filtracja to istny koszmar .....dwa razy musiałem wywalać młóto z kadzi bo zatykał się filtrator... Nie wiem o co biega. Raz filtruje bez żadnych kłopotów a innym razem wychodzą jaja. Słód śrutuję cały czas na tym samym ustawieniu.....jakieś sugestie??? Wysładzanie 4*10l Gotowanie 70 min Chmielenie: Magnum 60g- 60 min Magnum 30g- 30 min Lubelski 60g- 15min Lubelski 25g- 1min Po chmieleniu do fermentatorów poszło 58l - 12blg(wydajność ok 66%-bywało lepiej). Zadane drożdże to W34/70. Udało mi się złapać temp w okolicach 11stopni.....Życzę sobie powodzenia w pierwszym lagerze...... Edytowane 5 Stycznia 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Filtracja to istny koszmar .....dwa razy musiałem wywalać młóto z kadzi bo zatykał się filtrator... Nie wiem o co biega. Raz filtruje bez żadnych kłopotów a innym razem wychodzą jaja. Słód śrutuję cały czas na tym samym ustawieniu.....jakieś sugestie ??? Czasem przyczyna jest prozaiczna, wężyk zwężony w którymś miejscu np. Możesz też owinąć cały wężyk gazą, zwykłą nitką owinąć, żeby gaza się trzymała. Nie za ciasno, lepiej dość luźno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Czasem przyczyna jest prozaiczna, wężyk zwężony w którymś miejscu np. Możesz też owinąć cały wężyk gazą, zwykłą nitką owinąć, żeby gaza się trzymała. Nie za ciasno, lepiej dość luźno. Nie, to raczej nie to. Myślę, że przyczyna tkwi w nacięciach filtratora. Powinny być od spodu a u mnie są 'z boku'. Poza tym trochę młóta wydostaje się przez filtrator i zapycha kranik spustowy i dlatego przez wężyk ledwo się sączy a w końcu w ogóle przestaje lecieć.....Do następnej warki muszę coś wykombinować..... Edytowane 5 Stycznia 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 (edytowane) 22-01-2012 po 20 dniach burzliwej na cichą powędrował mój pierwszy pils- 2Blg warka 12 - PILS 2 "czeski film" ZASYP: - pilzneński 10kg - zakwaszający 130g ZACIERANIE: 35l wody - 64°C 30min - 72°C 45min - 78°C 5min Filtracja tym razem -po drobnych modyfikacjach filtratora i zmianie zaworu- przebiegła szyciutko i bez niespodzianek :) Wysładzanie 10+10+10+8 Warzenie-chmielenie: - magnum 65g - 70min - lubelski 90g - 30min - citra 25g - 15min - lubelski 40g - 10min Wyszło 58l - 11,5Blg wlane do fermentatorów po pierwszym pilsie (gęstwa W34/70)- po 3 godz. piękna kremowa piana na kilka cm.........pewnie burzliwa długo nie potrwa... Edytowane 31 Stycznia 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 29 stycznia, czyli po 7 dniach na burzliwej blg mojego drugiego pilsa spadło do 2, więc powędrowało na cichą. Do ok 7 litrów zielonego piwa dolałem baniak 5 litrowy wody i 2.5 butelki malinowego syropu z herbapolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się