jurecki Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Po 100% pilzneńskim czas na kolejne więc: Zamówiłem India Pale Ale (IPA) 15°Blg - zestaw surowców z homebrewing.pl ale zastanawiam się czy duża różnica będzie pomiędzy nim a zestawem z piwodziej.pl piwodziej - Skład zestawu: - Pale Ale 7,1kg - Aroma 0,3kg - Target 35g - Challenger 15g - Fuggles 15g - Gips piwowarski - Drożdże suche Safale S-04 homebrewing - Słód jasny pilzneński 5kg Słód monachijski Weyermann 0,20kg Słód karmelowy Weyermann Carared 0,20kg Chmiel goryczkowy Marynka 40g Chmiel aromatyczny Lubelski 40g Chmiel aromatyczny Lubelski 10g Drożdże piwowarskie SafeAle US-05, 7g Coś wydaje mi się, że się pośpieszyłem z tym zamówieniem... wg. Was które lepsze z nich? warto zrobić raz jeszcze z zestawu z piwodzieja? Po IPA chciałbym Barleywine Premium 26°Blg też z zestawu - piwodziej - jakieś uwagi co do niego? warto coś w nim zmienić? Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez jurecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zestawy różnią się znacząco. Pierwszy jest bliżej stylu. Drugi go tylko imituje (słód pilzeński, polskie chmiele). Tak czy inaczej z obu mogą wyjść fajne piwka. Próbuj, testuj, konsumuj. Każdy ma własne upodobania i każdemu będzie smakować co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Nie wiem jak będzie ze smakiem, ale pierwsze będzie bardziej w stylu. angielskie piwo = angielski słód + angielskie chmiele + angielskie drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Klasyczne IPA są oparte o słody Pale Ale czyli raczej zestaw z piwodziej.pl, no i jest tez różnica w ilości słodów (całe 2kg) czyli piwo będzie mocniejsze. Najprościej by było kupić 5-6kg słodu Pale Ale, z 300-400g karmelowego (np. Crystal), chmiele (ja ostatnio polubiłem amerykanckie ale to już AIPA ) i zestaw gotowy. Później już wszystko w Twoich rękach (no i w paszczach drożdży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Po IPA chciałbym Barleywine Premium 26°Blg też z zestawu - piwodziej - jakieś uwagi co do niego? warto coś w nim zmienić? Przy tym zestawie zwróć uwagę na ilość słodu - AFAIR tam jest koło 10kg ziarna :rolleyes: Nie wiem jakim garem dysponujesz ale do 30l nie wlezie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurecki Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) spokojnie, juz nawet 12kg przerabiałem 65rims + 75 fermentator. Z mniejszymy warkami mam jeszcze problemy, nie mogę opanować bezwładności zestawu przy częściowo zalanym płaszczu i mimo użycia sterownika trochę duże skoki temperatury mam. Może poźniej wrzuce jakies fotki.. Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez jurecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ogólnie wszystkie zestawy z Piwodzieja są skomponowane z duuuużym zapasem. Kolega z pracy (mocno początkujący!) robił to IPA parę dni temu i wyszło mu w wiadrze 20.5 litra 17°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurecki Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) A jeszcze pytanie o barleywine: W zestawie są drożdzę T58, które wg. ich specyfikacji jadą do 8.5% ale _mogą_ przetrzymać do 11.5% Wg. kilku źródeł do fermentacji tego typu mocnych piw używa się drożdzy winnych i wyjątkowo też pożywki. Co myslicie o uzyciu tutaj Saccharomyces Cerevisiae Bayanus o tolerancji do 18%? Korzystam z nich robiąc wina. Tylko nigdy nie robiłem z nimi refermentacji.. Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez jurecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Skoro masz w planie kilka piw typu angielskiego to może lepiej było kupić płynne drożdże odpowiedniego rodzaju i IPA i barleywine fermentować ich gęstwą (na początek dla rozruchu jakieś Pale Ale a później coraz mocniejsze piwa)? Cenowo chyba tez wyjdzie korzystniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurecki Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Tak tez zrobie w przyszlosci.. pojemniki na gestwe w drodze. A tym razem chyba użyje US-05 - google mowi, ze radza sobie z barleywine :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 A tym razem chyba użyje US-05 - google mowi, ze radza sobie z barleywine :-) A czy google mówi o suchych czy solidnym starterze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurecki Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Widze, ze korzystaja z suchych i starterów więc powinno być Ok. A na przyszlosc to wlasnie przegladam liste drozdzy plynnych w piwodzieju ;-) Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez jurecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Pierwszy zestaw jest IPA angielskim, tyle że ma za dużo słodów, 5 kg wystarczy; angielskie IPA mają niższy % alkoholu. W drugim zestawie podoba mi się zasyp, ale nie chmiele. Ani jeden ani drugi z tych zestawów nie jest "typowym" IPA. Pierwszy zestaw: angielskie IPAs nie są popularne ani często spotykane. Zestaw drugi jest "polskim IPA". To nie znaczy że jest zły, ale nie jest to "typowe IPA". Ja bym uwarzył coś takiego: 5.5 kg Pils 250g CaraHell 100g CaraPils 25 g Marynki 60 min 25 g Marynki 30 min 25 g Cascade/Amarillo/Citra 5 min 25 g Cascade/Amarillo/Citra na sucho 1 łżczk mech irlandzki drożdże US-05 zacieranie 60 min w 66.5°C Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Pierwszy zestaw jest IPA angielskim, tyle że ma za dużo słodów, 5 kg wystarczy; angielskie IPA mają niższy % alkoholu.W drugim zestawie podoba mi się zasyp, ale nie chmiele. Ani jeden ani drugi z tych zestawów nie jest "typowym" IPA. Pierwszy zestaw: angielskie IPAs nie są popularne ani często spotykane. Zestaw drugi jest "polskim IPA". To nie znaczy że jest zły, ale nie jest to "typowe IPA". Ja bym uwarzył coś takiego: 5.5 kg Pils 250g CaraHell 100g CaraPils 25 g Marynki 60 min 25 g Marynki 30 min 25 g Cascade/Amarillo/Citra 5 min 25 g Cascade/Amarillo/Citra na sucho 1 łżczk mech irlandzki drożdże US-05 zacieranie 60 min w 66.5°C ...pod tym zestawem i ja bym się podpisał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Jest jeszcze browamator z takim zestawem: - słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg - słód Caraamber 0,3 kg - chmiel Marynka 40 g (granulat) - chmiel Challenger 20 g (granulat) - chmiel Fuggles 30 g (granulat) - drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g Warzyłem z niego i byłem bardzo zadowolony z efektów. Polecam w pełni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurecki Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Dzięki bardzo. Mam więc pomysły na dobre kilka miesięcy W drodze jakieś 70kg różności.. Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez jurecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Na obojetnie ktory z tych zestawow sie zdecydujesz przy IPA polecalbym chmielenie na zimno. Tak wiec warto by bylo troche chmielu aromatycznego zamowic ekstra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja też będę warzył A(I)PA w weekend to się podepnę - mam 5kg pilzneńskiego, 30g chinook'a i 100g Amarillo. Plan taki (20-23L): 5kg pilzneński 200g Crystal 200 (poradźcie ile dać słodu Crystal i czy typ 200 czy 150? Ma być lekko bardziej bursztynowe niż komercyjne AIPA) 30g chinook 60" (robic FH połową tego chmielu czy nie?) 30g amarillo 15" 30g amarillo 5" 40g amarillo dry hopping zacieranie 65 st.C 60" Drożdże S04? Chcę kupić torebkę S04 i uwarzyc na niej to APA i angielskie Pale Ale (ciemny, chmielowy ESB). Jakby chmielu było za dużo to chętnie odejmę, kosztuje swoje a na pewno się przyda w niedługim czasie. Z góry dzięki. Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 daj na zimno ze 20-25g ,więcej nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zestaw z BA zakłada chmielenie na zimno i jest to już ujęte w chmielach i recepturze załączonej do zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 daj na zimno ze 20-25g ,więcej nie ma sensu. Dzieki, dodatkowo po obejrzeniu receptur scooby'ego poprawilem tak: 5kg pilzneński 200g Crystal 200 (najwyżej będzie ciemny bursztyn jak Atak albo Smok) 10g Chinook FH 20g Chinook 60" 25g Amarillo 15" 25g Amarillo 5" 20g Amarillo na cichą do fermentora Zostanie mi 30g Amarillo na kolejnego Amerykanca. W sobotę warzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Jest jeszcze browamator z takim zestawem: - słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg - słód Caraamber 0,3 kg - chmiel Marynka 40 g (granulat) - chmiel Challenger 20 g (granulat) - chmiel Fuggles 30 g (granulat) - drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g Warzyłem z niego i byłem bardzo zadowolony z efektów. Polecam w pełni. Możesz mi napisać jaką ilość cukru (glukozy) dawałeś przy refermentacji? praktycznie wszędzie gdzie czytam jest napisane, żeby dawać około 160g cukru na 20l warki. Ale gdzieś na forum znalazłem taki kalkulator i przy takich parametrach: http://img594.imageshack.us/img594/8136/f4b3c5f2f6f54f37a3e69dd.png wychodzi około 116g glukozy (maksymalne nasycenie CO2 dla IPA). Jakiej wartości cukru się trzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Kalkulator liczy dobrze. Tego się trzymaj. Tu masz zaktualizowany kalkulator ze stylami wg ostatniego BJCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Moim zdaniem aby uzyskać idealne nagazowanie w brytyjskich piwach należy dodawać około 65g cukru na 20 litrów piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Kalkulator liczy dobrze. Tego się trzymaj. Tu masz zaktualizowany kalkulator ze stylami wg ostatniego BJCP. Nie ma tam na liście IPA, trzymać się przedziału CO2 1.5-2.3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się