yemu Opublikowano 10 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 w wielu przepisach na piwa owocowe, dostępnych w internecie, pojawia się wskazówka, by owoce umieszczać w na dnie fermentora do cichej i na nie zlewać piwo z fermentora, gdzie przeszła fermentacja burzliwa. owoce najczęściej mają być zmielone w blenderze (ew. wcześniej zamrożone) i już. dziwi mnie to i trochę przeraża, czy nie jest tak, że można w ten sposób zainfekować piwo? piwo ma już niby w sobie trochę alkoholu, ale czy to wystarcza? planuję użycie żurawin i zrobienie pszenicznego żurawinowego, może dobrze byłoby przynajmniej sparzyć żurawiny wrzątkiem na jakimś sitku i potraktować blender chemipro? czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 W winiarstwie owoce, tudzież miazgę owocową traktuje się pirosiarczynem potasu. Następnie należy zaczekać (tylko nie wiem ile myślę, że 1h będzie ok), żeby piro się utleniło, dopiero dodaje się drożdże. Raczej bym nie sparzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 10 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 dzięki, pomysł by potraktować "moszcz" żurawinowy pirosiarczanem potasu jest super, nie pomyślałem o tym, tylko niestety ilości, których bym do tego potrzebował nie będę w stanie odmierzyć, mam na stanie jedynie wagę kuchenną a nie laboratoryjną. przy 1,5 kg żurawin, potrzebowałbym bowiem ok 0,2g :-( wg tego co piszą tu: http://www.euro-win.pl/pirosiarczyn.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 (edytowane) dzięki, pomysł by potraktować "moszcz" żurawinowy pirosiarczanem potasu jest super, nie pomyślałem o tym, tylko niestety ilości, których bym do tego potrzebował nie będę w stanie odmierzyć,mam na stanie jedynie wagę kuchenną a nie laboratoryjną. przy 1,5 kg żurawin, potrzebowałbym bowiem ok 0,2g :-( wg tego co piszą tu: http://www.euro-win.pl/pirosiarczyn.htm 0,2g to jest w granicach błędu. Ja bym 1g sypnął. Trochę mniej niż pół łyżeczki. Po prostu po godzinie weźmiesz powąchasz czy daje siarką i najwyżej poczekasz jeszcze godzinę. PS:Jak koniecznie byś chciał mniej niż 1g, to weź strzykawkę, wsyp taką ilość jaką możesz zważyć. Następnie podziel to przez ilość kresek na podziałce i będziesz wiedział jakiej masie odpowiada 1 kreska na podziałce. Edytowane 10 Października 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 11 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 dzięki, będę próbował. btw, niezły z Ciebie spryciarz z tą strzykawką :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 dzięki, będę próbował.btw, niezły z Ciebie spryciarz z tą strzykawką :-) Nigdy tego sposobu nie używałem, ale czytałem kiedyś na forum winiarskim wino.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 dzięki, pomysł by potraktować "moszcz" żurawinowy pirosiarczanem potasu jest super, nie pomyślałem o tym, tylko niestety ilości, których bym do tego potrzebował nie będę w stanie odmierzyć,mam na stanie jedynie wagę kuchenną a nie laboratoryjną. przy 1,5 kg żurawin, potrzebowałbym bowiem ok 0,2g :-( wg tego co piszą tu: http://www.euro-win.pl/pirosiarczyn.htm Radziłbym być ostrożny z pirosiarczynem potasu. Jest on używany w winiarstwie, bo charakterystyka drożdży winiarskich jest taka, że są one znacznie odporniejsze na siarke niż inne rodzaje drożdży. Ponadto ilość 0,2g na 1,5kg owoców jest zbyt duża, stosuje się ją zazwyczaj do zainfekowanych owoców - klasycy tematu zalecają ilość 6 do 8 gram na 100kg niezainfekowanych owoców. Po siarkowaniu owocowej miazgi zaszczepia się ją drożdżami po 1 lub 2 dniach, w zależności od ilości użytego pirosiarczynu, gdyż tyle czasu potrzebuje siarka na utlenienie - wcześniejszy kontakt z drożdżami zabija je. Ja ostatnio sporządzałem miazge z 60kg winogron, dodałem 6,5g pirosiarczenu, po 2 dniach zadałem drożdże - mimo szlachetnych drożdży fermentacja ruszyła dopiero na 3 dzień od zadania drożdży. Odmierzenie małej ilości pirosiarczynu jest łatwe, gdyż stosuje się go po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie, wystarczy łatwą do odmierzenia ilość np 10g rozrobić w 100ml wody, z tego roztworu pobrać strzkawką potrzebną ilość, pozostałością odkazić np kibel. Mając powyższe na uwadze nie używam pirosiarczynu potasu przy robieniu piwa, boje się jego kontaktu z drożdżami do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Radziłbym być ostrożny z pirosiarczynem potasu. Jest on używany w winiarstwie, bo charakterystyka drożdży winiarskich jest taka, że są one znacznie odporniejsze na siarke niż inne rodzaje drożdży. Ponadto ilość 0,2g na 1,5kg owoców jest zbyt duża, stosuje się ją zazwyczaj do zainfekowanych owoców - klasycy tematu zalecają ilość 6 do 8 gram na 100kg niezainfekowanych owoców.Po siarkowaniu owocowej miazgi zaszczepia się ją drożdżami po 1 lub 2 dniach, w zależności od ilości użytego pirosiarczynu, gdyż tyle czasu potrzebuje siarka na utlenienie - wcześniejszy kontakt z drożdżami zabija je. Ja ostatnio sporządzałem miazge z 60kg winogron, dodałem 6,5g pirosiarczenu, po 2 dniach zadałem drożdże - mimo szlachetnych drożdży fermentacja ruszyła dopiero na 3 dzień od zadania drożdży. Odmierzenie małej ilości pirosiarczynu jest łatwe, gdyż stosuje się go po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie, wystarczy łatwą do odmierzenia ilość np 10g rozrobić w 100ml wody, z tego roztworu pobrać strzkawką potrzebną ilość, pozostałością odkazić np kibel. Mając powyższe na uwadze nie używam pirosiarczynu potasu przy robieniu piwa, boje się jego kontaktu z drożdżami do piwa. A no to dobrze, że napisałeś, bo bym koledze namieszał. Natomiast używam piro do butelek, w ilości 3g na 250ml. Takim roztworem płuczę butelki. Przed napełnieniem nie płuczę ich wodą, jedynie wylewam resztkę roztworu z butelki. Nie miałem problemu z refermentacją. Nigdy też nikt nie skarżył się na siarczyste posmaki. A na pewno troszkę zostaje w butelce tego piro, bo po wyschnięciu nie napełnionych butelek, na dnie krystalizuje trochę jakiejś soli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Tylko raz robiłem piwo owocowe i zalałem owoce gorącą brzeczką po gotowaniu. Wyszło poprawnie. Na cichą o ile słyszałem, wrzuca się owoce bez dezynfekcji, tylko wymyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Ja ciągle to samo piwo to ma być piwo - woda, słód, chmiel i drożdże. Nigdy nie stosowałem dodatków owocowych. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 14 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 i jak pięknie, że żyjemy w wolnym kraju :-) prawdę mówiąc, ja też może jakimś wielkim fanem piw owocowych nie jestem, ale taki żurawinowy pszeniczniak może być całkiem całkiem na święta, piłem coś podobnego raz w Belgii i moim zdaniem było super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 właśnie zrobiłem coś takiego zmuszony jakąś piwniczno-winną infekcją,wrzuciłem 0,5-1 kg aronii i ile ma to stać na cichej ?,pewnie ruszy fermentacja,bo pewnie jakieś cukry się znajdą do dojedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 właśnie zrobiłem coś takiego zmuszony jakąś piwniczno-winną infekcją,wrzuciłem 0,5-1 kg aronii i ile ma to stać na cichej ?,pewnie ruszy fermentacja,bo pewnie jakieś cukry się znajdą do dojedzenia. u mnie stoi od listopada i jeszcze troche postoi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Wiśnie trzymałem 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 myślałem o jakiś 10 dniach,aronia intensywna jest,więc się trochę obawiam czy nie będzie za bardzo aroniowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Z mojego skromnego doświadczenia to bym na twoim miejscu rozgniótł te aronie, przeprowadził wstępną fermentację w tak rozgniecionych owocach ( powiedzmy 2-3 dni) najlepiej drożdżami piwowarskimi (gęsta z burzliwej). Później wycisnąć sok, zagotować dla bezpieczeństwa i dolać na cichą. Chociaż teraz już trochę zbyt późno I wydaje mi się że 1 kg aronii tak wiele nie wniesie. Ja dałem 3 kg wiśni i ledwo się przebija smak (ale kolor ma zacny) A te aronie rozgniecione wrzuciłeś? Edytowane 19 Lutego 2012 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) zgniecione,i podgrzane do prawie wrzenia ,głównie chodziło mi o cierpkość i kolor aronii, już po ptakach,zobaczę co z tego wyjdzie. Edytowane 19 Lutego 2012 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się