pucek Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Hej W miarę pojawiania się pustych butelek przymierzam się do kolejnego . Wybór chyba padnie na IRA. Znalazłem kilka zestawów dosyć różniących się składem: BA: zasyp na bazie słodów Weyermann: - pale ale - Carared? - monachijski typ I - palony jęczmień (roasted barley) - chmiel goryczkowy i aromatyczny - drożdże Safale S-04 HB: - Słód jasny pilzneński 4kg - Słód Carared Weyermann 0,25kg - Słód Caraamber Weyermann 0,25kg - Palone ziarna jęczmienia Weyermann 60g - Chmiel goryczkowy Marynka 20g - Chmiel aromatyczny Lubelski 20g - Drożdże piwowarskie Mauribrew Ale 514, 7g Piwodziej: - Pale ale 4kg - Cara-hell 0,25kg - Cara-red 0,4kg - Aroma 0,25kg - Cascade 20g - Fuggles 10g - Target 10g - Drożdże suche US-05 Zestawy różnią się dosyć znacząco. Czy ktoś próbował różnych i mógłby powiedzieć jakich różnic się spodziewać? Za Piwodziejem moim zdaniem przemawiają użyte chmiele, ale nie wiem jak z drożdżami. BA z kolei pisze tylko o chmielu "goryczkowym i aromatycznym", więc pewnie tak jak w HB będzie Marynka i Lubelski... Ma ktoś z was jakieś doświadczenia i mógł by coś doradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Piłem tylko z piwodzieja i polecam. Myślę, że można spróbować poprosić o wymianę drożdży na S-04, ale ja bym osobiście tego nie robił. Ten zestaw różni się także od innych brakiem palonego jęczmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Warzyłem IRA z palonym jęczmieniem. Ciekawy jestem różnicy w kolorze, gdy zamiast niego używa się Cara-red. Będę musiał taki zestaw sobie sprawić dla porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Kolor jest ładny, czerwony i można go uzyskać na różne sposoby - z jęczmieniem lub bez. Ja jestem ciekaw jaki wpływ na smak ma ta garstka jęczmienia, może następnym razem spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Ja jestem ciekaw jaki wpływ na smak ma ta garstka jęczmienia, może następnym razem spróbuję. Stosuje się go generalnie do nadania głębokiego koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 No ja dzisiaj właśnie popełniłem IRA z zestawu HB. Póki co wszystkie piwka od elroy'a są super i nie mam do nich zastrzeżeń. Fakt, że nie mem porównania do innych zestawów, ale w porównaniu ze sklepowymi są niczym domowa zupka do "gorącego kubka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Ja też większość warek robiłem na surowcach z HB, ale akurat w tym wypadku bardziej podobają mi się chmiele użyte w zestawie Piwodzieja. Dlatego chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma jakieś porównanie tych zestawów, żeby wiedzieć czego się po nic spodziewać Ciekaw jestem głównie różnic smaku w samym piwie (i ew. zgodności ze stylem) przy tak różnych recepturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Robiłem z BA, był dobry. Choć jak patrzę po składnikach to brałbym ten z Piwodzieja też jakoś ładniej mi skład wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Mi IRA z BA wyszła rewelacyjnie, bardzo jestem zadowolony z efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi