Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Wczoraj zrobiłem mały eksperyment z wysładzaniem. Otóż wysładzałem bezpośrednio do garnka, w którym cały czas gotował się zacier, który siłą rzeczy mocno parował (szacuję, że wyparowało go około 10-15 litrów, bo o tyle więcej wody zużyłem do wysładzania niż zwykle). Trwało to też dłużej niż zwykle, bo jakieś kilka godzin. Na koniec wysładzania leciała już prawie przeźroczysta woda, a młóto miało smak papieru (zwykle ma jeszcze jakiś tam słodkawy smak). Oczywiście chmiel dodałem standardowo po zakończeniu wysładzania i chmielenie trwało już 60 minut. W rezultacie otrzymałem brzeczkę 14 Blg zamiast oczekiwanej 12 Blg. Ciekaw jestem czy tak długie gotowanie nie wpłynie na coś niekorzystnie (oprócz rachunku za gaz). Podobnie chyba robi się brewkity, to znaczy gotuje je aż do wyparowania wody, co trochę musi trwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Jak coś wpłynie niekorzystnie na smak, to nie długie gotowanie, tylko wszystko to co wypłukałeś z młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Otóż wysładzałem bezpośrednio do garnka, w którym cały czas gotował się zacier, który siłą rzeczy mocno parował Chyba trochę namieszałeś, gotowałeś zacier czy brzeczkę? Na koniec wysładzania leciała już prawie przeźroczysta woda, a młóto miało smak papieru (zwykle ma jeszcze jakiś tam słodkawy smak). Oczywiście chmiel dodałem standardowo po zakończeniu wysładzania i chmielenie trwało już 60 minut.W rezultacie otrzymałem brzeczkę 14 Blg zamiast oczekiwanej 12 Blg. Ciekaw jestem czy tak długie gotowanie nie wpłynie na coś niekorzystnie (oprócz rachunku za gaz). Podobnie chyba robi się brewkity, to znaczy gotuje je aż do wyparowania wody, co trochę musi trwać. Wypłukałeś z młóta chyba wszystko co się dało czyli między innymi garbniki, które w tym młócie zostać powinny. Żeby tego uniknąć zaleca się przerywanie wysładzania gdy filtrat płynący z kadzi schodzi do 2°Blg. A takie długie gotowanie brzeczki opłaca się tylko przy bardzo mocnych piwach - jak chcesz zagęścić ekstrakt. Pozostaje Ci czekać co z tego wyjdzie, no i nie zapomnij się pochwalić jak smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Chyba trochę namieszałeś, gotowałeś zacier czy brzeczkę? Gotowałem brzeczkę oczywiście (przejęzyczenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Pod względem ekonomicznym chyba to się nie opłaca, większe zużycie gazu, większe odparowanie zacieru. W browarach wysłodziny o niskim ekstrakcie są wykorzystywane to usuwania gazu np przed filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Franekkk, powiedz proszę coś więcej o tym procesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Przy pracy magisterskiej wysładzałem tak jak w browarach aż wody wysłodkowe tzw cienkusz osiągały ekstrakt 0,5%. Stosowałem je jako podbitkę oraz jako wody wysładzające do następnej warki. Ma to swoje plusy bo pozwala oszczędzić wodę ale należy też pamiętać, że w cienkuszu w pewnym momencie mogą, przy zbyt długim wysładzaniu, zwiększyć się niekorzystne związki takie jak garbniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Dziękuję. Często robię na raz 2 - 3 warki, więc zastanawiam się nad wykorzystaniem tej metody. Wszędzie czytałem, że uwalniają się on przy długim wysładzaniu, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi kiedy wzrasta ich udział- były jedynie zalecenia, by nie wysładzać poniżej 2 blg wysłodków. Czy i jak zrobić by nie uwalniały się garbniki? Czy determinantą jest tu tylko czas moczenia łusek w wodzie, czy np ilość pozostałych cukrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 pH http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie#Szczeg.C3.B3.C5.82y_techniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi