guma77 Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 http://allegro.pl/sprzedam-luske-z-pszenicy-orkisz-i2304372880.html łuska pszenicy orkisz 5zł/kg. I mała ciekawostka może się nada do celów piwowarskich http://allegro.pl/luska-kakaowa-naturalny-nawoz-ekologiczny-10-kg-i2314393443.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) http://allegro.pl/sp...2304372880.html łuska pszenicy orkisz 5zł/kg. I mała ciekawostka może się nada do celów piwowarskich http://allegro.pl/lu...2314393443.html Łuska kakowa ma taki delikatny smak kako - kiedyś była dostępna w sklepach spożywczych, teraz jej nie widzę. Szkoda, że kosztwysyłki na tej pierwszej aukcji taki wysoki. Edytowane 3 Maja 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 N Filtrację wita (będę powtarzał do znudzenia, bo wit to jeden z moich ulubionych stylów, więc póki drożdży nie zbraknie to będę go robił na bieżąco ) wspomaga łuska owsa, które tradycyjnie stanowi do 5% zasypu. Jeśli dasz owsa, to nic się nie martw o filtrację Taka łuska gryczana to będzie dobra do żytniego albo pszenicy. A skoro w aukcji piszą, że nadaje się do filtracji piwa, to chyba są jakby w temacie Niestety nie posiadam śrutownika, a młynek do maku nie oszczędza łuski. Nie bardzo też wiem, gdzie na szybko kupić kilogram owsa, widzę, że sprzedaje się tylko większe ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Nie bardzo też wiem, gdzie na szybko kupić kilogram owsa, widzę, że sprzedaje się tylko większe ilości. poszukaj na bazarach na stoiskach z kaszami, ziarnami, suszkami etc Przed Wielkanocą sprzedają detalicznie po 100g bo wiele osób dekoruje kiełkującym owsem stoły. Potencjalnie możliwe że nie sprzedali wszystkiego i będzie Ewentualnie skontaktuj się z jakąś stadniną / hodowcą koni żeby odsypali kilo PS a swoją drogą to plewy np pszeniczne w sezonie żniwnym są na wsi powszechnym odpadem, zastanawiam się czy wygotowanie i wysuszenie nie dałoby dobrego dodatku poprawiającego filtrację. Pewnie dodanie nieco ługu pomogło by lepiej wypłukać garbniki, a suszenie w wędzarni byłoby doskonałe do 100% pszennego grodzisza Edytowane 3 Maja 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Nie bardzo też wiem, gdzie na szybko kupić kilogram owsa, widzę, że sprzedaje się tylko większe ilości. W Olsztynie mam punkt przy Centrali Nasiennej gdzie sprzedają detalicznie, może w takim miejscu? Proponuję też wsiąść na rower, bo pogoda wspaniała i wybrać się za miasto. Uderzyć do pierwszego lepszego domostwa po zagrodzie którego biegają kury, krowy itp. Myślę że za butelkę domowego napitku nawiąże się jakaś współpraca Edit: może nawet towar będzie już ześrutowany Edytowane 3 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Uderzyć do pierwszego lepszego domostwa po zagrodzie którego biegają kury, krowy itp. Obawiam się, że muszą tam być konie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Obawiam się, że muszą tam być konie Niekoniecznie. W moich rodzinnych okolicach śrutą owsianą skarmia się świnie (oczywiście był to jakiś procent zasypu). Specjalnie na hodowli zwierząt się nie znam, ale dziecięciem będąc, 'pomagałem' rodzince na wsi, to trochę 'życia poznałem' Rolnicy często też owies sieją jako zielona pasza dla krów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Owies? Taki paszowy, nie czyszczony z kombajnu? Pisać PW, opłacić koszty wysyłki i wysyłam żądaną ilość (nieśrutowany). Co do plew pszenicznych wspomnianych przez Kolegę mimazy, to chyba towar deficytowy, bo z kombajnu czegoś takiego nie uzyska, chyba że rolnik młóci młocarnią snopki zboża. olo333 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Czy taka łuska zda egzamin podczas filtracji wita? Nie wpłynie na kolor lub smak (wygląda na ciemną)? http://allegro.pl/gr...2298324376.html W moim wielozbożowym bardzo dobrze się spisała i nie dała obcych posmaków. Tak więc polecam taką łuske do ułatwienia filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Stosował ktoś łuskę słonecznika, w ogóle nadaje się?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Ja kupiłem łuskę gryki za 30 gr/kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Właśnie filtruję wita z dodatkiem łuski gryki. Ta łuska pływa po wierzchu i kompletnie nic nie daje oprócz zapachu kaszy gryczanej. Chyba znów mnie czeka długa noc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 OK, chyba moja wina, bo w celu zminimalizowania jej wpływu na smak wita dodałem ją przed samą filtracją. Ona potrzebuje czasu, żeba namoknąć i opaść na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Ja kupiłem łuskę gryki za 30 gr/kg. Fajnie że się pochwaliłeś, ale informacji gdzie można kupić nie ma . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 U rolnika. Rynkowa cena to 50gr - 70gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Fajnie że się pochwaliłeś, ale informacji gdzie można kupić nie ma . Łuskę ryżową można kupić w tym sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoo Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 OK, chyba moja wina, bo w celu zminimalizowania jej wpływu na smak wita dodałem ją przed samą filtracją. Ona potrzebuje czasu, żeba namoknąć i opaść na dno. Ja namaczam łuskę oddzielnie w wodzie, żeby mi nie wchłonęła za dużo zacieru. Można pewnie też po prostu uwzględnić straty przy ustalaniu ilości wody do zacierania, ale tak jest mi prościej -- po prostu odlewam wodę, która została i wrzucam łuskę zaraz przez mash-outem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Dla poszukujących łuskę gryczaną w chwili obecnej jest najlepszy okres aby wybrać się do najbliższej kaszarni i zapytać się o łuskę. U mnie miejscowość Chełm cena łuski to 0 zł za kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ile takiej łuski trzeba dodać, żeby przy 5-6kg zasypie, gdzie słód jęczmienny to ok 20-30% uzyskać złoże jak przy 100% jęczmiennym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Ja zawsze używałem pomiędzy 0,25 a o,4 w zależności od przewidywanych problemów z filtracją. Nie zapomnij zalac jej wrzątkiem pod koniec zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 jak myślicie...czy łuska ryżowa pochodząca z młynu zajmującego się przemiałem ryżu będzie się nadawała do wspomagania filtracji? z tego co udało mi się ustalić jest ona produktem odpadowym, składowanym na hałdach. Nie była badana przez sanepid pod kątem możliwością kontaktu z żywnością. Nie mam informacji na temat jej czystości chemicznej czy też biologicznej. cenowo wychodzi lepiej niż w sklepie piwowarskim...ok 30 zł/kg a może się nie przejmować, tylko tak jak wcześniej pisano...przed filtracją zalać ją wrzątkiem, żeby namokła i opadła...a przy okazji wrzątek pozbawi ją "całego zła"? ...no chyba że bez kombinacji kupić tańszą łuskę gryczaną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 cenowo wychodzi lepiej niż w sklepie piwowarskim...ok 30 zł/kg Ja znalazłem najtańszą ze wszystkich form wspomagania filtracji: owies niesłodowany 1,8 zł za 1 kg. W związku z ceną wysyłki zdecydowałem się na ofertę jednego ze sklepów piwowarskich - 2,9 za nieśrutowany, 3,90 za śrutowany. Ja rozumiem, że trzeba go kleikować i podbija ekstrakt, ale wzmacnia pianę i jest niemiłosiernie tańszy niż wspominana przez Ciebie łuska gryczana (btw jak rozglądałem się za wsparciem filtracji okazało się, że ta łuska jednak najczęściej idzie w poduszki i materace, stad zapewne jej cena). Jimbo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) cenowo wychodzi lepiej niż w sklepie piwowarskim...ok 30 zł/kg Ja znalazłem najtańszą ze wszystkich form wspomagania filtracji: owies niesłodowany 1,8 zł za 1 kg. W związku z ceną wysyłki zdecydowałem się na ofertę jednego ze sklepów piwowarskich - 2,9 za nieśrutowany, 3,90 za śrutowany. Ja rozumiem, że trzeba go kleikować i podbija ekstrakt, ale wzmacnia pianę i jest niemiłosiernie tańszy niż wspominana przez Ciebie łuska gryczana (btw jak rozglądałem się za wsparciem filtracji okazało się, że ta łuska jednak najczęściej idzie w poduszki i materace, stad zapewne jej cena). Ja w ubiegłym roku zakupiłem, ale nie wykorzystałem. Leży sobie spokojnie w szufladzie. A odkąd zacieram w lodówce i filtruję przez rurkowy to nie obawiam się filtracji wogóle. Łuska pewnie poleży albo pójdzie w poduszkę Owies jest dużo lepszy. Dodaje piwu trochę ciała i wspomaga filtrację. Używałem już dwa razy w zasypach i po niedzieli kolejny raz użyję. Edytowane 15 Lutego 2014 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 odkopię temat w sobotę warzyłem wita z pszenicą niesłodowaną, porwałem się w elektro-garze na zasyp 8,5kg, przy filtracji myślałem że mnie trafi... to i owo, koledzy już używali owsa do wspomagania filtracji? Jeśli tak to może ktoś się podzieli doświadczeniem. 1. Czy dużo w gotowym piwie "miesza" taki dodatek? 2. Jak drobno się go śrutuje?(i czy się śrutuje) 3. Jaki % zasypu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Owies śrutuje się normalnie i w zasadzie wychodzi z niego sama łuska. Można go jeszcze dodatkowo przesiać i wtedy już masz tylko łuskę. Stosowałem do 10% zasypu i czułem ulgę przy filtrowaniu - wpływu na smak nie wyczuwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się