dori Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 typowy niemiecki schemat zacierania na bardzo wytrawne piwo to: 62* - 30' 65* - 30' 72*- 30' Ale mnie nawet nie chodziło o uzyskanie jakiegoś super wytrawnego piwa. Po prostu przez bardzo długi czas w 64°C zacier się nie upłynniał, co było widać gołym okiem, stad tak długa przerwa w tej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 typowy niemiecki schemat zacierania na bardzo wytrawne piwo to: 62* - 30' 65* - 30' 72*- 30' w przedziale 62-65 trudno operować , chyba że rzadki zacier i mocno mieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Dziś popełniłam lekkiego lagera na rozruszanie drożdży 2124 Bohemian Lager WARKA 65 Zasyp: 3,7kg pilzneński 0,5kg wiedeński 0,3kg Carapils Zacieranie: 20 minut w 63°C 40 minut w 72°C Gotowanie: 60 minut Chmielenie: 20g Hallertau Hersbruecker + 15g Lubelski (granulat T45) na początku gotowania 10g Hallertau Hersbruecker + mech irlandzki w 40 minucie gotowania Teraz się chłodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Wyszło 21l o ekstrakcie 12,5Blg. Zadane starterem 2124 Bohemian Lager . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Wyszło 21l o ekstrakcie 12,5Blg. Zadane starterem 2124 Bohemian Lager . Już po kilkunastu godzinach ukazał się ładny kożuszek na piwie Temperatura fermentacji 10-11°C. Dziś, a właściwie wczoraj rozlałam warkę 63 z użyciem 150g glukozy. Z 11,5Blg odfermentowało do 3,5°Blg. Zapowiada się ciekawe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 WARKA 66 KOLSCH Zasyp: 3,8kg pilzneński 0,5kg pszeniczny 0,2kg Carahell Zacieranie: 20 minut w 63°C 40 minut w 72°C Gotowanie: 60 minut Chmielenie: 25g Lubelski (granulat T45) od początku gotowania 20g Marynka (szyszki) od początku gotowania 30g Żatecki (szyszki) tuż przed wyłączeniem palnika. Teraz się chłodzi Wiem, wiem... za dużo chmielu i nie tego co trzeba... ale to specjalnie, w końcu warzę dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 WARKA 66KOLSCH Zasyp: 3,8kg pilzneński 0,5kg pszeniczny 0,2kg Carahell Zacieranie: 20 minut w 63°C 40 minut w 72°C Gotowanie: 60 minut Chmielenie: 25g Lubelski (granulat T45) od początku gotowania 20g Marynka (szyszki) od początku gotowania 30g Żatecki (szyszki) tuż przed wyłączeniem palnika. Teraz się chłodzi Wiem, wiem... za dużo chmielu i nie tego co trzeba... ale to specjalnie, w końcu warzę dla siebie W końcu browar to nie apteka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Wyszło 21l o ekstrakcie 12' date='5Blg. Zadane starterem 2124 Bohemian Lager .[/quote']Już po kilkunastu godzinach ukazał się ładny kożuszek na piwie Temperatura fermentacji 10-11°C. Dziś, a właściwie wczoraj rozlałam warkę 63 z użyciem 150g glukozy. Z 11,5Blg odfermentowało do 3,5°Blg. Zapowiada się ciekawe piwo Dori gdzie masz taką temperaturę ? w piwnicy czy gdzieś indziej, bo u mnie w piwnicy na razie 14 i ni hu hu niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 A ja jutro będę zacierał Kolscha. Słody dziś ześrutowałem, zasyp będzie podobny, ale chmielił będę Hallertau Spalt Select. Kupiłem specjalnie do tego piwa 60g granulatu (5,8% a-k). Niestety nadal nie wiem jak chmielić ten styl Mam też dylemat czy zadać S-33, czy US-05.. Niby w zestawie BA dołącza s-33, ale sam nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Przemo u mnie w piwnicy jest około 16-17°C Wspomagam się więc pudłem ze styropianu i PETami z mrożoną wodą Maryush moim zdaniem lepiej użyć S-33. Jakoś bardziej pasuje mi do tego stylu, poza tym chyba lepiej znosi niższe temperatury, a Kolscha lepiej ponoć fermentować w niższych zakresach górnej fermentacji. Niestety ekspertem w tym względzie nie jestem. Powtarzam tylko to co kiedyś zasłyszałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Przemo u mnie w piwnicy jest około 16-17°C Wspomagam się więc pudłem ze styropianu i PETami z mrożoną wodą No tak.Ja tak kombinuję żeby wydzielić część piwnicy i zrobić jakąś taką małą budkę odizolowaną i chłodzoną, najlepiej przez agregat chłodniczy ale to już by było przegięcie wtedy można by tłuc lagery przez cały rok, tylko koszty są trochę za wysokie,choć może sie skuszę i zrobię mały test do czasu pierwszego rachunku za prąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Przemo u mnie w piwnicy jest około 16-17°C Wspomagam się więc pudłem ze styropianu i PETami z mrożoną wodą No tak.Ja tak kombinuję żeby wydzielić część piwnicy i zrobić jakąś taką małą budkę odizolowaną i chłodzoną' date=' najlepiej przez agregat chłodniczy ale to już by było przegięcie wtedy można by tłuc lagery przez cały rok, tylko koszty są trochę za wysokie,choć może sie skuszę i zrobię mały test do czasu pierwszego rachunku za prąd [/quote'] A wiesz, że o tym samym myślę Jak szybko znajdę jakąś pracę, to na pewno się zdecyduję na zaizolowanie przynajmniej części piwniczki i zamontowanie agregatu Jak na razie inwestuję w nową warzelnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Wyszło 19l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg. Zadane gęstwą 1007 German Ale z warki 63. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 moim zdaniem lepiej użyć S-33. Jakoś bardziej pasuje mi do tego stylu, poza tym chyba lepiej znosi niższe temperatury, a Kolscha lepiej ponoć fermentować w niższych zakresach górnej fermentacji. Niestety ekspertem w tym względzie nie jestem. Powtarzam tylko to co kiedyś zasłyszałam Takoż i ja nie jestem ekspertem ale nie mając dostępu do oryginalnych drożdży użyłem do Koelscha drożdży S-23. Fermentacja szła w temperaturze otoczenia 13°C zatem na początku w fermentorze było pewnie około 15°C (drożdże zadane w temp. pokojowej i całość od razu do piwnic). Drożdże S-23 nie maja czystego lagerowego profilu więc powinny się nadawać do lekko owocowo-kwiatowego charakteru tego piwa. Zielone piwo jest bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Dziś Witbier (warka 64) po 2 tygodniach burzliwej powędrował na cichą. Piwo odfermentowało z 14°Blg do 3°Blg. jest niesamowicie mętne Jutro jak wszystko dobrze pójdzie to uwarzę Wee-Heavy Drożdże 1728 Scottish Ale od Szop007 wesoło buzują w słoiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Jutro jak wszystko dobrze pójdzie to uwarzę Wee-Heavy Drożdże 1728 Scottish Ale od Szop007 wesoło buzują w słoiku Hihi, ale się ludziska na konkursowe style rzucili najpierw coder, teraz Ty... Nie ukrywam, że i ja coś tam kombinuję.. Będzie ciekawie w Żywcu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Hihi, ale się ludziska na konkursowe style rzucili najpierw coder, teraz Ty... Nie ukrywam, że i ja coś tam kombinuję.. Będzie ciekawie w Żywcu.. No wiesz, do Browaru w Cieszynie daleko nie mam, chętnie bym coś tam uwarzyła Poza tym jakoś bardzo mi się podobają tegoroczne kategorie konkursowe, dużo bardziej niż te z ubiegłego roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) Czy mam przez to rozumieć, że warzenie Grand Championa w Brackim Browarze staje się tradycją? Hmm... warto powalczyć Edytowane 11 Listopada 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Czy mam przez to rozumieć, że warzenie Grand Championa w Brackim Browarze staje się tradycją? Hmm... warto powalczyć Nic mi na ten temat nie wiadomo, ale pomarzyć zawsze można... WARKA 67 WEE HEAVY Zasyp: 7,0kg pilzneński 0,45kg melanoidynowy 0,3kg Carahell 0,2kg Caraaroma 0,05kg palony jęczmień Zacieranie: 20l wody 64°C - 50 minut 72°C - 30 minut Gotowanie 80 minut Chmielenie: 30g Marynki (szyszki) na początku gotowania 10g Styrian Goldings (granulat) w 70 minucie gotowania Teraz się chłodzi Odebrałam też 16l cienkusza, zrobię z niego jakieś lekkie piwo. Poprzedni cienkusz po Russian Imperial Stout wyszedł bardzo dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Dorotko trzymam kciuki za Twój sukces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Dzięki Wena Wyszło 18l brzeczki o ekstrakcie 21°Blg. Brzeczka zadana silnym starterem 1728 Scottish Ale powędrowała do piwnicy (temp około 17°C) MINI WARKA 67a 16l cienkusza z Wee Heavy + 0,4kg cukru własnoręcznie karmelizowanego Gotowanie 60 minut Chmielenie: 17g Marynki (szyszki) na początku gotowania 13g Żateckiego (szyszki) + cukier tuż przed końcem gotowania Chłodzenie niestety "naturalne". Objętość końcową i ekstrakt sprawdzę zatem dopiero rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 MINI WARKA 67a... Objętość końcową i ekstrakt sprawdzę zatem dopiero rano. Wyszło 15l brzeczki o ekstrakcie 8°Blg, zadane 1728 Scottish Ale Już od rana na Wee Heavy była piękna, gruba piana. Jeszcze raz trochę napowietrzyłam młode piwo. Mam nadzieję, że ładnie odfermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 MINI WARKA 67a... Objętość końcową i ekstrakt sprawdzę zatem dopiero rano. Wyszło 15l brzeczki o ekstrakcie 8°Blg' date=' zadane 1728 Scottish Ale Już od rana na Wee Heavy była piękna, gruba piana. Jeszcze raz trochę napowietrzyłam młode piwo. Mam nadzieję, że ładnie odfermentuje [/quote'] W jaki sposób napowietrzasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 W jaki sposób napowietrzasz ? Kombinowany Dekantując piwo z gara do fermentora staram się lać brzeczkę wężykiem z dość dużej wysokości, dodatkowo kołyszę fermentorem, a czasem jeszcze mieszam zdezynfekowaną łychą . Wee Heavy właśnie dziś napowietrzałam kołysząc fermentorem i mieszając chochlą Właśnie przelałam na cichą lagera (warka 66), odfermentował do 4°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Jak by liczyć według Chińskiego kalendarza to w tym roku będzie 100 warka Dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się