dori Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Do butelek ze 140g glukozy trafił lager (warka 65). Odfermentował z 12,5°Blg do 3,5°Blg. Kolorek jaśniutki, słomkowy, zapach słodowy, w smaku bardzo przyjemny słodowy lagerek Zapowiada się dobre piwo ...a żeby mi się nie nudziło, uwarzyłam kolejną warkę: WARKA 70 MARCOWE Zasyp: 3,5kg wiedeński 1,0kg monachijski 0,3kg Carahell Zacieranie: 30 minut w 64°C 30 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 ...a żeby mi się nie nudziło, uwarzyłam kolejną warkę: No, by Ci się tak nie nudziło dokup parę tanków i warz dwie dziennie. Ale tak na serio, jak pociągniesz 1 warkę / dzień to w sylwestra setna warka, a na walentynki mnie przegonisz.:cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Chyba mała często i długo śpi że dori tak leci z tymi wareczkami bo inaczej sobie nie wyobrażam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Chyba mała często i długo śpi że dori tak leci z tymi wareczkami bo inaczej sobie nie wyobrażam tja Właśnie 15 minut temu zasnęła i tym samym przegapiła dodanie drożdży do brzeczki, będzie miała dziewczyna lukę w procesie No, by Ci się tak nie nudziło dokup parę tanków i warz dwie dziennie. Tanków mam na tyle, gorsza sprawa, bo skończyły mi się butelki Kolesch i Szkocki Cieniacz czekają na rozlew, a ja nie mam ich w co wlać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Tanków mam na tyle, gorsza sprawa, bo skończyły mi się butelki Kolesch i Szkocki Cieniacz czekają na rozlew, a ja nie mam ich w co wlać No ja nie wiem dori, taka doświadczona piwowarka a nie przygotowana do lekcji jak miałbym bliżej to bym Cię poratował ale pod Cieszyn trochę daleko zrób najazd na sklep z piwem i pożycz na chwile jakieś butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 No ja nie wiem dori, taka doświadczona piwowarka a nie przygotowana do lekcji jak miałbym bliżej to bym Cię poratował ale pod Cieszyn trochę daleko eee tam daleko, wpadnij z tymi butelkami na piwo lub kawę zrób najazd na sklep z piwem i pożycz na chwile jakieś butelki Już to zrobiłam na dzisiejszy rozlew Muszę po prostu zwiększyć spożycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 No tak, ale ile w końcu można zdegustować tych piwek!?Powoli trzeba kończyć z butelkami i zacząć lagery kegować, może to jest jakiś sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 ................. gorsza sprawa, bo skończyły mi się butelki Kolesch i Szkocki Cieniacz czekają na rozlew, a ja nie mam ich w co wlać Wpadnij do mnie to parę transporterów się znajdzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 No tak, ale ile w końcu można zdegustować tych piwek!?Powoli trzeba kończyć z butelkami i zacząć lagery kegować, może to jest jakiś sposób ... może i tak, ale lubię różnorodność, a kegując trzeba by w miarę szybko opróżnić keg i pić kilka dni pod rząd to samo piwo Wracając do Marcowego: Gotowanie: 60 minut Chmielenie: 35g Marynki (szyszki) od początku gotowania 25g Lubelski (szyszki) w 40 minucie gotowania mech irlandzki w 50 minucie gotowania Wyszło 22l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg. Brzeczka wlana bezpośrednio do fermentora po warce 65 (z drożdżami Bohemian Lager). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 No tak' date=' ale ile w końcu można zdegustować tych piwek!?Powoli trzeba kończyć z butelkami i zacząć lagery kegować, może to jest jakiś sposób [/quote']... może i tak, ale lubię różnorodność, a kegując trzeba by w miarę szybko opróżnić keg i pić kilka dni pod rząd to samo piwo Możesz to uzasadnić? Bo wg mnie nie ma żadnego racjonalnego powodu by KEG trzeba było opróżniać w szybkim tempie. Co innego 5l mini keg, do którego trzeba wcisnąć rurkę nalewaka, wepchnąć korek (ewentualnie wpompować powietrze ale to już nie zawsze, można CO2). W dużych KEGach właściwe w środku nic się nie dzieje poza obniżeniem poziomu (w sensie dosłownym) piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Cześć Bo wg mnie nie ma żadnego racjonalnego powodu by KEG trzeba było opróżniać w szybkim tempie. Co innego 5l mini keg, do którego trzeba wcisnąć rurkę nalewaka, wepchnąć korek (ewentualnie wpompować powietrze ale to już nie zawsze, można CO2). W dużych KEGach właściwe w środku nic się nie dzieje poza obniżeniem poziomu (w sensie dosłownym) piwa. No Jacek przecież do dużych kegów tez wtłączasz CO2. Co innego gdyby cały keg był schłodzony, wtedy piwo może stać w nim dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Cześć Bo wg mnie nie ma żadnego racjonalnego powodu by KEG trzeba było opróżniać w szybkim tempie. Co innego 5l mini keg, do którego trzeba wcisnąć rurkę nalewaka, wepchnąć korek (ewentualnie wpompować powietrze ale to już nie zawsze, można CO2). W dużych KEGach właściwe w środku nic się nie dzieje poza obniżeniem poziomu (w sensie dosłownym) piwa. No Jacek przecież do dużych kegów tez wtłączasz CO2. Co innego gdyby cały keg był schłodzony, wtedy piwo może stać w nim dłużej. No przecież to jest oczywiste i tylko potwierdza, że nie ma powodu na gwałtowna konsumpcję zawartości KEGa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Cześć No przecież to jest oczywiste i tylko potwierdza, że nie ma powodu na gwałtowna konsumpcję zawartości KEGa. A gdzie widzisz tą "oczywistośc" w wypowiedzi Dori? Nic nie napisała że ma gdzie trzymać napoczetego kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Cześć No przecież to jest oczywiste i tylko potwierdza, że nie ma powodu na gwałtowna konsumpcję zawartości KEGa. A gdzie widzisz tą "oczywistośc" w wypowiedzi Dori? Nic nie napisała że ma gdzie trzymać napoczetego kega. Ehhh, chyba się nie rozumiemy . Oczywiste, że z dużego KEGa trzeba wypchac piwo przy pomocy CO2. Jeżeli ma gdzie trzymać KEGa nienaruszonego to tak samo może trzymać napoczętego. Chodzi mi o to, że napoczęcie nie wpływa na trwałość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 A ja własnie słyszałem, że napoczęty KEG nalezy konsumować szybko. Nie chcę tego testować, bo w grę wchodzi 19 L piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 A ja własnie słyszałem, że napoczęty KEG nalezy konsumować szybko. Nie chcę tego testować, bo w grę wchodzi 19 L piwa. Też słyszałem ale słyszałem także opinie przeciwne. Zastanawiałem się nad powodem konieczności dokonania szybkiej konsumpcji i nic racjonalnego nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 A ja własnie słyszałem' date=' że napoczęty KEG nalezy konsumować szybko. Nie chcę tego testować, bo w grę wchodzi 19 L piwa.[/quote']Też słyszałem ale słyszałem także opinie przeciwne. Zastanawiałem się nad powodem konieczności dokonania szybkiej konsumpcji i nic racjonalnego nie mogę znaleźć. Tak mówią praktycy i mnie to wystarczy. Może załapuje trochę powietrza i się natlenia? Może bakterie przedostają się przez szybkozłączki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 @jkocurek w tym momencie w piwnicy mam piwa z kilkunastu różnych warek, większość już próbowana. Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić "obrót" kegami przy takiej różnorodności. Ale to faktycznie mało istotne. Przede wszystkim nie mam miejsca do przechowywania napoczętych kegów, nie mam instalacji, nawet nie mam miejsca gdzie mogłabym ją umieścić. Nie mam problemu z przygotowaniem butelek, ostatnio znacznie sobie ten proces usprawniłam. W tym momencie po prostu cierpię na chwilowy brak pustych butelek ale to nie jest poważny problem, może jakoś da się rozwiązać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Cześć Dori, potrzebujesz butelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Wpadnij do mnie to parę transporterów się znajdzie Ja mam nadzieję, że to Ty do mnie wpadniesz w sobotę Dori, potrzebujesz butelek hmm ? Coś się ostatnio zbytnio rozpędziłam z warzeniem, ale oddanych butelek zabierać nie będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Cześć Coś się ostatnio zbytnio rozpędziłam z warzeniem, ale oddanych butelek zabierać nie będę no przecież dam Ci inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) dori ja ostatnio znalazłem super źródło butelek a mianowicie kumple wyrwali mnie na piwo do jedynego przyzwoitego baru na dzielni i okazało się że tam serwują Fratera szybka rozmowa i załatwione Co do przechowywania to umyte butelczyny w wory na śmieci i upychanko gdzie popadnie przecież trzeba mieć w życiu priorytety Edytowane 26 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Butelki a właściwie ich niedobór to wieczny problem, ja już wszystkim tym co chcą odemnie piwko powiedziałem że jak najbardziej ale muszą przynieść puste butelki i to wypłukane bez rzadnych syfów w środku inaczej piwka nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 A ja wywożę butelki skrzynkami do kopyra aby sprzedać. Za dużo mam. Co do kega, to otwarty i trzymany w zimnie może wytrzymać i 3msc. Ale to już kopyr powie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 A ja wywożę butelki skrzynkami do kopyra aby sprzedać. Za dużo mam. Co do kega, to otwarty i trzymany w zimnie może wytrzymać i 3msc. Ale to już kopyr powie lepiej. To byś sie podzielił z rodziną tymi butelkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się