dori Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 A dziś powstała kolejna warka WARKA 32 Zasyp: 3,5 kg - słód pilzneński 0,7 kg - słód Carahell 0,5 kg - słód melanoidynowy 0,1 kg - słód Caraaroma 0,1 kg - słód zakwaszający Przerwy: 60 minut w 65C 15 minut w 72C a teraz się gotuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Nie zapomniałam ale ze względu na mój "odmienny stan" i szalejącego w moim (coraz większym) brzuchu brzdąca czasami ciężko mi się zebrać :rolleyes: O, gratulacje!!! No, to potem też nie będzie za dużo czasu na warzenie. Ja jednak liczę (u siebie), że z czasem wyrośnie pomocnik, żeby nie napisać piwowarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Nie zapomniałam ale ze względu na mój "odmienny stan" i szalejącego w moim (coraz większym) brzuchu brzdąca czasami ciężko mi się zebrać :rolleyes: O' date=' gratulacje!!! No, to potem też nie będzie za dużo czasu na warzenie. Ja jednak liczę (u siebie), że z czasem wyrośnie pomocnik, żeby nie napisać piwowarka. [/quote'] Dzięki mam nadzieję, że znajdę chwilkę czasu na relaks przy gotującej się brzeczce A wracając do warki 32 to gotowanie trwało 70 minut Chmielenie: 35g Marynki (szyszka) na początku gotowania 35g Żateckiego (granulat) na 5 minut przed końcem gotowania Wyszło 23l brzeczki o ekstrakcie 13 Blg. Zadane gęstwą Munich Lager z warki 30. To już chyba koniec sezonu "lagerowego". Temperatura w piwnicy podniosła się niestety do 13-14C. Więc i po dwóch ostatnich piwach nie ma się co spodziewać czystego charakteru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Fajne warki' date=' no bo ja już myślałem, że zapomniałaś o warzeniu piwa. JK[/quote']Nie zapomniałam ale ze względu na mój "odmienny stan" i szalejącego w moim (coraz większym) brzuchu brzdąca czasami ciężko mi się zebrać :rolleyes: moje gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 No to moje gratulacje. Wnioskuję z ilości warek, że najbardziej będą zadowoleni goście na chrzcinach brzdaca. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Dzięki wielkie ale poczekajcie z tymi gratulacjami do sierpnia... Ciąg dalszy robienia zapasów: WARKA 33 Zasyp: 4,5 kg - słód pilzneński 0,5 kg - słód Caraamber 0,2 kg - słód pszeniczny jasny 0,05 kg - słód Carafa typ III Przerwy: 65 minut w 64C 10 minut w 73C Obecnie zacier czeka na filtrację... Mam problem z drożdżami. W poniedziałek zaktywowałam saszetkę German Ale, niestety do dziś saszetka była zupełnie płaska. Rano zrobiłam starter, poczekam zobaczę. W razie czego mam jeszcze S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 No fajne piwko może w czerwcu coś wymienimy w Żywcu? JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 No fajne piwko może w czerwcu coś wymienimy w Żywcu? JK Jeśli tylko jakoś się doturlam do Żywca to z miłą chęcią coś wymienię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Więc jeszcze uzupełnienie sprawozdania z warki 33: Chmielenie: 20g Marynki - na początku gotowania 30g Żateckiego - 20 minut przed końcem gotowania 20g Żateckiego - 3 minuty przed końcem gotowania Gotowanie 65 minut Wyszło 23 litry o ekstrakcie 14 Blg. Zadane starterem German Ale - ciekawe czy wystartuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Dziś warka 31 po 9 dniach fermentacji burzliwej powędrowała na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Wczoraj warka 32 po 9 dniach fermentacji burzliwej została przelana na cichą. Niestety drożdże German Ale nie ruszyły Warkę 33 musiałam więc ratować dodaniem suchych drożdży U-05. Zobaczymy, czy coś tego wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 No to pech, ale mam nadzieję, że tej warki nie zmarnujesz byłoby bardzo szkoda. jK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 No to pech, ale mam nadzieję, że tej warki nie zmarnujesz byłoby bardzo szkoda. jK mam nadzieję, ze coś z tego wyjdzie. Drożdże były jakieś trefne Jutro przymierzam się do Wita. Niestety w sklepie udało mi się kupić tylko kilogram płatków pszenicznych. Troszkę mało , ale mam nadzieję, ze coś na kształt Witbiera wyjdzie. Ususzyłam też troszkę skórki z pomarańczy, pachnie ładnie może odważę się jej użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Warka 34 - WIT Zasyp: dość przypadkowy - resztki słodów, mieszanka śniadaniowa własnej kompozycji... 2 kg słodu pilzneńskiego 1 kg słodu pszenicznego 0,05 kg słodu zakwaszającego 1 kg płatków pszenicznych błyskawicznych 0,25 kg mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych błyskawicznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Ciąg dalszy opisu. Przerwy: 15 minut w 54C 90 minut w 63C 70 minut w 72C Filtracja poszła nadzwyczaj sprawnie jak na ten zasyp. Chmielenie: 30g Saaz w 10 minucie gotowania 20g Curacao i 15g świeżo zmielonej kolendry 15 minut przed końcem gotowania. Całkowity czas gotowania 75 minut. Otrzymałam 19l brzeczki o ekstrakcie 14 Blg - trochę dużo jak na Wita, ale już nie chciało mi się rozcieńczać. Zadane starterem ze świeżej saszetki Belgian Wit. Tym razem nie było żadnych problemów ze startem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Dziś po 3 tygodniach fermentacji cichej rozlałam warkę 31. Do refermentacji użyłam 150g glukozy. Przedwczoraj Wit'a (warka 34) przelałam na cichą, a kilka dni temu to samo zrobiłam z nieszczęsną warką 33 - jak na razie nie widać objawów zepsucia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Przedwczoraj do butelek powędrował Lager z warki 32, a dziś Wit z warki 34. W obu przypadkach do refermentacji użyłam150g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 No to na chrzciny, będzie jak znalazł. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Robienia zapasów ciąg dalszy.... może faktycznie przyda się na chrzciny Warka 35 - Mocne Białe Piwko Zasyp: 3,0 kg- słód pilzneński 1,6 kg - płatki pszeniczne 0,1 kg - słód zakwaszający Płatki skleikowane w 6l wody. Przerwy: 60 minut w 63C 50 minut w 72C Gotowanie 70 minut 40g chmielu Żateckiego w 5 minucie gotowania 15g świeżo zmielonej kolendry i 20g curacao na 3 minuty przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Na warkę 34 i 35 to z chęcią bym się załapał Pstryknij fotkę chociaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Na warkę 34 i 35 to z chęcią bym się załapał Pstryknij fotkę chociaż Jeśli coś z tego wyjdzie to oczywiście z przyjemnością Ci wyślę, bo do Krakowa chyba nieszybko się wybiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Na warkę 34 i 35 to z chęcią bym się załapał Pstryknij fotkę chociaż Jeśli coś z tego wyjdzie to oczywiście z przyjemnością Ci wyślę' date=' bo do Krakowa chyba nieszybko się wybiorę [/quote'] Zostaw więc coś z tych dwóch dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Ekstrakt brzeczki nastawnej warki 35 to 15,5Blg. Zadane drożdżami zebranymi po cichej fermentacji warki 34. Teraz już pięknie fermentuje Pogoda nieciekawa więc dziś też postanowiłam coś uwarzyć. WARKA 36 - Ale Zasyp: - 2,35 kg - słód pilzneński - 1,8 kg - słód Pale Ale - 0,5 kg - słód Caraamber - 0,35 kg - słód Carapils Przerwy: - 50 minut w 64C - 20 minut w 72C Gotowanie 60minut Chmielenie: 30g Marynki (szyszki) na początku gotowania 30g Żateckiego (granulat) - 5 minut przed końcem gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Wyszło 23l o ekstrakcie 13,5 Blg. Zadane drożdżami S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 Warki 35 i 36 zostały wczoraj przelane na cichą, a dziś warka 33 zostanie rozlana do butelek z 150g glukozy. A teraz warzy się dubbel. WARKA 37 - DUBBEL Zasyp: 3,0 kg - słód pilzneński 1,0 kg - słód monachijski II 0,6 kg - słód pszeniczny jasny 0,4 kg - słód melanoidynowy 0,25g - słód Caramunich typ III Przerwy: 10 minut w 55C 40 minut w 64C 50 minut w 72C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się