Kubuś1204 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Dzięki kolego lusterko87 za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 3. Użycie drożdży piwowarskich Od 3 lat robię cydr i sprawę drożdży postrzegam tak: Piwowarskie się do tego słabo nadają Jeśli chcesz osiągnąć efekt cidre ( też we Francji nauczyłem się pić ten trunek ) to dla wersji BRUT najlepiej sprawdziły mi się drożdże wyeast CIDER, natomiast drodze o nazwie sweetener takie jak te http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=253 dają bardziej słodki profil, choć nadal w kategoriach francuskich nie jest to doux. Robiłem eksperymenty na tym samym soku z użyciem trzech rodzajów drożdży oraz kombinacji ze wzmacnianiem soku miodem ( do 12 BRIX, sam sok miał 10,2). Cydry z miodem zawsze miały bardziej głęboki charakter i nieco bardziej alkoholowy przez to dla mnie były ciekawsze. Cydry bez miodu były bardziej pijalne. Te na drożdżach piwnych ( nie pamiętam już jakie to były drożdże ) miały nieznośnie wytrawny/ziemisty posmak, te na wyeastach były moim zdaniem idealne, te na sweetenerach lekko słodsze też świetnie pijalne bardziej owocowe. Sok robiony na sokowirówce dekantowany z nad osadu i z pod piany, niepasteryzowany, z jabłek odmiany RUBIN ( dwa lata temu ) był niezbyt klarowny i trochę za dużo miał garbników. W tym roku miałem jabłka "z działki" bardzo podobne do jonagoldów i cydr jest kryształowo klarowny z biła krótką pianką . Trzy lata temu miałem te same jabłka ale sok był pasteryzowany i to chyba był najlepszy cydr jaki piłem ( drożdże wyeast i 0,5 kg miodu na 10 litrów soku ). Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Co to jest wersja BRUT ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Dzięki kolego lusterko87 za radę To daj punkta :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) Co to jest wersja BRUT ?. W nomenklaturze francuskiej są takie określenia odnośnie napojów ( niektórych ) doux - słodki, miękki, łagodny Brut - brutalny, dziki, surowy, W przypadku cidre różnica jest wyraźna jak w przypadku win. Wersja BRUT jest bardziej wytrawna, ziemista, czasem z posmakiem dębu, wersja doux bardziej przypomina gazowany sok jabłkowy z dodatkiem alkoholu. Pakowane są jak na zdjęciach - w wersjch lepszych a w wersjach tańszych nawet w butelki PET 1,5 l. Edytowane 6 Marca 2013 przez gacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Hej, ja wycisnąłem ok 20L soku z jabłek (praskę kupiłem), do tego cukier i drożdże: http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=3404679 Generalnie czytałem, że do Cydru powinno się dawać drożdże z gatunku Bayanus. Mój pierwszy cydr wyszedł super: półsłodki i lekko gazowany. Niestety teraz przedobrzyłem z cukrem (najpierw dałem 4kg i był kwaśny, potem dodałem 4kg i cukier ubił drożdże - nie odfermentowało do końca i jest za słodki), ale żona i tak wypije Tylko wyszedł nienagazowany i będę przelewał z butelek do kega i gazował sztucznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Hej, ja wycisnąłem ok 20L soku z jabłek (praskę kupiłem), do tego cukier i drożdże: http://browamator.pl...&przedm=3404679 Generalnie czytałem, że do Cydru powinno się dawać drożdże z gatunku Bayanus. Mój pierwszy cydr wyszedł super: półsłodki i lekko gazowany. Niestety teraz przedobrzyłem z cukrem (najpierw dałem 4kg i był kwaśny, potem dodałem 4kg i cukier ubił drożdże - nie odfermentowało do końca i jest za słodki), ale żona i tak wypije Tylko wyszedł nienagazowany i będę przelewał z butelek do kega i gazował sztucznie. No to niezły jabol Ci musiał wyjść jeśli cukrem Ubiłeś drożdże, Mierzyłeś BLG ? ja dobrze zrozumiałem że Dodałeś 8 kg cukru do 20 l soku z jabłek ? Według karty tych drożdży jak Dodasz 300g/l cukru do soku to Osiągniesz ok 16,5 ABV i graniczną wytrzymałość drożdży na alkohol. Wyjdzie wtedy nieźle mocne wino, jak je sztucznie Nagazujesz to będzie wypas szampan I w prawdzie z cydrem to już nie ma wiele wspólnego ale skoro żona wypije to pełen sukces Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Co to jest wersja BRUT ?. W nomenklaturze francuskiej są takie określenia odnośnie napojów ( niektórych ) doux - słodki, miękki, łagodny Brut - brutalny, dziki, surowy, W przypadku cidre różnica jest wyraźna jak w przypadku win. Wersja BRUT jest bardziej wytrawna, ziemista, czasem z posmakiem dębu, wersja doux bardziej przypomina gazowany sok jabłkowy z dodatkiem alkoholu. Pakowane są jak na zdjęciach - w wersjch lepszych a w wersjach tańszych nawet w butelki PET 1,5 l. W Rzeszowie w Leclercu jest cydr wersja Brut i Doux 14 zł butelka szampanówka Po świętach zdam relacje z smaku i porównam ze swoim (kartonowym) Kupiłem wersje Doux. Edytowane 28 Marca 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Ja właśnie też ich spróbowałem we Francji po 2 euro w zeszłym tygodniu. (swoją drogą Casino jako marka robi tam od ciuchów, gum, serów, szynek, soków po alkohole części do rowerów i odrzutowców ) Doux jest delikatny i słaby, trochę słodki ale fajny i przyjemny, a Brut znowu mocniejszy kwaśniejszy, bardziej mi w nim odpowiada alkohol i smak, więc polecam ten drugi choć oby dwa są smaczne. Oprócz tego obydwa są bardzo mocno wysycone co też nadaje fajnego orzeźwienia po wypiciu ich. Jednak moja wersja domowa jest bardzo do nich podobna i ze względu na cenę wolę to co robię w domu Edytowane 28 Marca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 U mnie cydry, a właściwie pseudo Reddsy bo je delikatnie chmielę na goryczkę pozostałościami po chmieleniu na zimno piw, lecą głównie z poobijanych jabłek od ciotki z warzywniaka, których i tak już nie sprzeda, tak więc to co wyleci z sokowirówki jest na bierząco siarkowane aby przeciwdziałać utlenianiu (zmianie barwy) i ubić ewentualnych, nieporządanych gości (nie są to jabłka pierwszej świeżości). Następnie sok się musi wstępnie sklarować - po godzinie zlewam czyściutki spod grubej warstwy piany i stoi toto dobę lub dwie w celu "oddania" siarki. Pierwsza próba rozpoczęcia fermentacji zwykle przy użyciu jakieś odzyskanej gęstwy - jak nie wystartuje w dobę to drożdże aktywne załatwiają sprawę. Chmielenie delikatne "herbatką zodzysku", refermentacja cukrem 6-8g/l (mocno nagazowane jest cudowne w upały), 2-3 tabletek słodzika z Lidla na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Tak czytam te posty i mam bałagan, podpowiedzcie: mam 20L świeżego wyciśniętego soku z różnych jabłek i ma np 11 BLG 1 czy dodaje cukier?? Drożdże np te: http://winohobby.biz/pl/p/Drozdze-aktywne-do-CYDRU/1290 2 pytanie: potrzebuje pożywki? jeśli tak czy może być ta: http://winohobby.biz/pl/p/Pozywka-do-drozdzy-winiarskich-10g/110 3 drożdże i pożywkę uwadniam razem czy osobno? 4 muszę mieć szklanego gąsiora czy może być pojemnik do fermentacji piwa 5 drożdże zadaje do soku czy najpierw wlewam je do fermentora, a następnie sok i mieszam? 6 czy robię cichą fermentacje jak przy piwie? 7 czy butelkuje tak jak piwo (4g glukozy na 0,5 L) Będę wdzięczny za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) ad1 : te sa lepsze http://winohobby.biz/pl/p/Drozdze-do-Cydru-10g/859 ad2 ; nie nie potrzebujesz żadnej pożywki. ad3 : drożdże wsypujesz bezpośrednio do nastawu. ad4 : pojemnik do piwa jest idealny. ad5 : najpierw sok, a później drożdże. ad6 : nie, zostaw na 1 miesiąc fermentacji w spokoju i butelkuj. ad7 : możesz tak jak piszesz, albo zamiast cukru 3-5 rodzynek Edytowane 7 Października 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Aż miesiąc fermentacji długo, ale czy coś by się stało jak bym zrobił fermentację cichą? drożdży nie muszę uwadniać czy nie mogę? Niebawem biorę się za cydr od razu ze 20 L a czy z cydrem kartonikowym postępuje tak samo jak z soku świeżo wyciśniętego? Edytowane 7 Października 2013 przez Rolnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Ja osobiście jabłka przepuszczam przez sokowirówkę jednocześnie siarkując, co by sok nie zmienił barwy. Całość wędruje do fermentatora z kranikiem i po godzinie spuszczam klarowny sok spod czapy piany. Następnie odstawiam na 24-48h co by siarka "wyszła" i zadaję G-995 albo tokay, koniecznie z pożywką (activit + DAF albo kombi). Fermentacja burzliwa aż przeżrą cały cukier, później cicha jeśli trzeba klarować i do butelek z 2-3 tabletkami słodzika z lidla i cukrem 8g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 ad1 : te sa lepsze http://winohobby.biz...o-Cydru-10g/859 A z tamtymi coś bardzo nie tak? Czy po prostu nie są aż tak dobre i nie ma co się przejmować skoro już saszetka czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 to skoro jesteśmy przy drożdżach, ma ktoś doświadczenie z tymi: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/inne/cider_m02_mangrove_jacks_craft_series_10_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 z 2-3 tabletkami słodzika z lidla Na litr? Kolego Rolnik. Odnośnie drożdży to w wielu wątkach przewijają się drożdże tokay, proponuję koledze wystartować od tych na pierwszy raz, ja swój pierwszy cydr na soku tłoczonym "kupnym" nastawiłem na bayanusach(zdjęcie znajdziesz w wątku o cydrze kartonikowym) jakiś szczep "niskotemperaturowy", zeżarł wszystko do zera, także cydr wyszedł wytrawny. Tegoroczny nastaw chcę zrobić właśnie na drożdżach tokay. Zastanawiam się nad dodatkami do refermentacji miód? wspomniany słodzik?ksylitol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Bayanus podstawowa ich zaletą jest niska temperatura pracy - już od 9 C.Do tego pożywka ACTIVIT skraca czas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Bayanusy są żarłoczne, przedawkowanie grozi 100% wytrawnością lub posmakiem paskudnym bimbrowym. Miód kiedyś zaszczepiłem i w porę dosypałem cukru, zeżarły prawie wszystko aż do posmaku bimbrowego a dosłodzenie uratowało trunek. Cydru od domowego wykonawcy chętnie bym się napił, może kiedyś trafi się taka okazja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Coś za coś używają Bayanusy masz z głowy robienie startera czyli MD (matki drożdżowej).Kolejna zaleta to temperatura fermentacji,fermentują w takiej temperaturze gdzie inne przestają działać.Do miodu używam tradycyjnych drożdży dedykowanych do tego typu trunku polecam gatunek Johannisberg M/35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 z 2-3 tabletkami słodzika z lidla Na litr? "...Tegoroczny nastaw chcę zrobić właśnie na drożdżach tokay. Zastanawiam się nad dodatkami do refermentacji miód? wspomniany słodzik?ksylitol? Wszystko zależy od tego, jak słodki chcesz aby był Twój cydr. Ja całkiem niedawno miałem okazję próbować cydry słodzone słodzikiem z Lidla (od znajomego) i ksylitolem (wyrób własny), 3 tabletki słodzika na butelkę dają słodycz na podobnym poziomie jak np. Somersby. Generalnie słodycz była bez posmaków sztucznych, zarówno w jednym, jak i drugim przypadku. Gdybym miał decydować jeszcze raz, to ze względu na cenę słodziłbym słodzikiem z Lidla. Jeśli chodzi o dodatek do refermentacji to masz na myśli dosłodzenie czy nasycenie CO2? Na dosłodzenie dałbym słodzik z Lidla, tani i ja nie czuję w nim sztucznych posmaków (przynajmniej w cydrze, bo na sucho ksylitol jest smaczniejszy). Jeśli chodzi o nasycenie CO2 to lepiej zwykły cukier, miodu i tak nie wyczujesz... chyba, że wlejesz go za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Ksylitol lub słodzik miałem na myśli jako dodatek słodzący, do nasycania zazwyczaj używam glukozy, z miodem to sam nie wiem czego się spodziewać.... aromatu może? Słodycz raczej przejedzą drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Ksylitol lub słodzik miałem na myśli jako dodatek słodzący, do nasycania zazwyczaj używam glukozy, z miodem to sam nie wiem czego się spodziewać.... aromatu może? Słodycz raczej przejedzą drożdże. Wydaje mi się, że po łyżeczce miodu nie pozostanie nic z aromatu, ja chyba próbowałem jedną butelkę wzbogacić miodem (wielokwiat ciemny z przewagą gryki) i nic nie wyczułem (może gdybym przelał do szkła...), za to ciekawy efekt dał dodatek przesłodzonego wina z czerwonych owoców (z przewagą dzikiej róży z dużym dodatkiem miodu). Efekt był ciekawy na dwa sposoby, jeden to smak, a drugi to mocne przegazowanie w niektórych butelkach, ponieważ lałem na oko. Ja poleciłbym Ci najpierw zrobić test ze słodzikiem z Lidla, jest tani i dostępny od ręki. Testowo rozlałbym z nim 2, 3 butelki. Jeśli byś wyczuwał jakieś nieprzyjemne posmaki to bym zainwestował w ksylitol (1kg chyba ok 29zł kosztuje + wysyłka). Ja przed zabutelkowaniem pierwszego cydru naczytałem się opinii na necie i wybrałem ksylitol... po zabutelkowaniu pierwszej produkcji miałem okazję spróbować cydru dosłodzonego słodzikiem z Lidla i żałowałem wydatku na ksylitol. Ale ponieważ jeszcze mi go zostało to pewnie jeszcze z jeden cydr nim dosłodzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Spróbuję ze słodzikiem, z tego co kojarzę to w wielu wątkach się przewijał ten lidlowski jako pozytywny dodatek słodzący, możesz tylko przypomnieć nazwę? Czy może w lidlu jest tylko jeden rodzaj?(nie kupowałem jeszcze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 kiedyś porównałem słodziki tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się