funekp Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Witam czy moge chmielić na zimno chmielem lubelskim na cichej?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Oczywiście, to przecież chmiel aromatyczny, wszystko zależy jaki styl piwa warzysz, na pewno sprawdzi się w lagerach. Jednak nie spodziewaj się tak intensywnego aromatu jak z chmieli amerykańskich w tak ostatnio modnych AIPA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funekp Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 (edited) Jeśli chodzi o styl to jest dezstylowiec i chce mu nadać troche aromatu jeszcze na cichej Edited September 3, 2011 by funekp Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Spoko, eksperymentuj, to najlepsza szkoła . Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel1024 Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 wrzuć relacje z rezultatu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 dezstylowiec Brzmi jakbyś już wiedział co z nim zrobisz jak nie będzie smaczne;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
funekp Posted September 4, 2011 Author Share Posted September 4, 2011 (edited) spokojnie wszystko sie wypije Edited September 4, 2011 by funekp Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Oczywiście, to przecież chmiel aromatyczny, wszystko zależy jaki styl piwa warzysz, na pewno sprawdzi się w lagerach. Jednak nie spodziewaj się tak intensywnego aromatu jak z chmieli amerykańskich w tak ostatnio modnych AIPA. Oczywiście na zimno można też chmielić goryczkowym i to często z rewelacyjnymi rezultatami. Goryczki od tego nie przybywa, za to aromatu i to często unikalnego, jak najbardziej tak. Lukas994 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Jasne, mi osobiście aromat Marynki zdecydowanie bardziej podchodzi niż Lubelskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
twawrzyniak Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Robiłem bezstylowce na drożdżach S04, jasne piwo odrobinę Caramunich I, chmieliłem na cichej przez tydzień raz Tettnagerem , drugi raz Fuglesem i dodawałem na 20 litrów 1/2 tabletki Hops Aroma .Wyniki wyśmienite. Wg mnie chmielenie na zimno pozwala poznać prawdziwy aromat poszczególnych chmieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Będę warzył swoją pierwszą warkę IPA z BA i będzie tam trzeba na cichej dodać chmielu, rozumiem, że do tej operacji potrzebuję siateczki do gotowania chmielu, żeby później nie mieć syfu w butelkach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 nie,musisz mieć pończochę,z siatki się łatwo wydostanie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Ja chmiel sypie bezposrednio do fermentatora. Siatke zakladam na koncowke wezyka przed dekantowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funekp Posted September 29, 2011 Author Share Posted September 29, 2011 Ja również wsypałem bezpośrednio i większość chielu opada na dno jak dobrze zdekantujesz to będzie ok ale jak nalewałem przez filtrotor z oplotu który mam w fermentorze z kranikiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 (edited) Ja też obywam się bez woreczków czy pończoch. Edited September 29, 2011 by cemik1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Dzięki za porady. Teraz muszę tylko zrobić filtrator i mogę zaczynać warzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted October 5, 2011 Share Posted October 5, 2011 Sypnąłem 30g Amarillo bez woreczków. Przelewając do fermentora "rozlewowego" przytrzymywałem na końcu wężyka "skarpetę". W efekcie może ze dwa paprochy się przedostały. A zapach takiego piwa... genialny Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 (edited) Podczepię się pod temat, zabutelkowałem 10 litrów american wheat, zostawiłęm sobie 10 litrów zeby dochmielić na zimno. W zasadzie nie mam doświadczenia z tym procesem, raz chmieliłem aipa i średnio byłem zadowolony (trawa, łodyga itp) American wheat chmieliłem w ten sposób start 20gr perle 45' 15 gr amarillo 60' 10gr mosaic i 20 gr citra i wyłaczenie palnika Podpowie ktoś jak fajnie dochmielić na zimno te 10L ? mam na stanie Mosaic Citra Amarillo Cascade Hallertauer Perle Lomic Lubelski Edited August 23, 2015 by PiotrekU Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted August 26, 2015 Share Posted August 26, 2015 Też podepnę sie pod temat. Mam pytanko odnośnie może bardziej technicznej kwestii chmielenia na zimno, a mianowicie chciałem chmielić nie więcej niż 5 dni w dwóch turach to znaczy na 5 dni pierwszą część chmielu, a na 2 dni reszta chmielu. Dotychczas jak chmieliłem na zimno to chmiel pływał na powierzchni przez conajmniej 5 do 7 dni, nie chciał zatonąć. Efektem tego było, że jedną warkę przed rozlewem lekko wstrząsnąłem aby chmiel poszedł na dno i aromat rozszedł sie po całej brzeczce, przez to piwo wyszło mi bardzo nieklarowne wręcz błotniste. Z inną warką z kolei nic nie robiłem, poczekałem aż chmiel sam opadnie (tydzień) z klarownością było bardzo dobrze ale w aromacie wyszła zielostość, lekka łodyga, a tego chciałbym uniknąć (dodam, że dodałem chmiel do saisona w ramach eksperymetu do części piwa. Właściwe piwko było bardzo dobre bez nut łodygowych więc zielistośc nie wyszła z gotowania, a właśnie z chmielenia na zimno) Teraz chciałem przetestować chmielenie w dwóch etapach i własnie jak technicznie mam to zrobić aby piwo było klarowne, a jednocześnie uzyskać czysty aromat owoców. Rozważam różne pomysły: chmiel do siateczki, rozsypanie chmielu i nic nierobienie licząc na to że jednak aromat jakoś sie rozejdzie czy też lekkie zamieszanie razem z dodanym właśnie chmielem licząc na to, że 2 dni klarowania wystarczy, a ewntualnie dodatkowo ogarnąć filtarcję np. przez pończochę czy przez myjkę. Jakie macie doświadzcenia z takim sposobem dodania chmielu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted August 26, 2015 Share Posted August 26, 2015 Trzy-cztery dni chmielenia na zimno (w normalnej temperaturze), potem wygotowana pończocha. A tu post kogoś mądrzejszego o chmieleniu na zimno: http://www.piwo.org/topic/11043-fermentacja-cicha-aipa-temperatura/?p=235793 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now