Jump to content

Chmielenie na zimno


funekp

Recommended Posts

Oczywiście, to przecież chmiel aromatyczny, wszystko zależy jaki styl piwa warzysz, na pewno sprawdzi się w lagerach. Jednak nie spodziewaj się tak intensywnego aromatu jak z chmieli amerykańskich w tak ostatnio modnych :) AIPA.

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście, to przecież chmiel aromatyczny, wszystko zależy jaki styl piwa warzysz, na pewno sprawdzi się w lagerach. Jednak nie spodziewaj się tak intensywnego aromatu jak z chmieli amerykańskich w tak ostatnio modnych :) AIPA.

Oczywiście na zimno można też chmielić goryczkowym i to często z rewelacyjnymi rezultatami. Goryczki od tego nie przybywa, za to aromatu i to często unikalnego, jak najbardziej tak.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem bezstylowce na drożdżach S04, jasne piwo odrobinę Caramunich I, chmieliłem na cichej przez tydzień raz Tettnagerem , drugi raz Fuglesem i dodawałem na 20 litrów 1/2 tabletki Hops Aroma .Wyniki wyśmienite. Wg mnie chmielenie na zimno pozwala poznać prawdziwy aromat poszczególnych chmieli.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ja również wsypałem bezpośrednio i większość chielu opada na dno jak dobrze zdekantujesz to będzie ok ale jak nalewałem przez filtrotor z oplotu który mam w fermentorze z kranikiem

Link to comment
Share on other sites

Sypnąłem 30g Amarillo bez woreczków. Przelewając do fermentora "rozlewowego" przytrzymywałem na końcu wężyka "skarpetę". W efekcie może ze dwa paprochy się przedostały. A zapach takiego piwa... genialny :okey:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Podczepię się pod temat,

zabutelkowałem 10 litrów american wheat, zostawiłęm sobie 10 litrów zeby dochmielić na zimno.

W zasadzie nie mam doświadczenia z tym procesem, raz chmieliłem aipa i średnio byłem zadowolony (trawa, łodyga itp)

 

American wheat chmieliłem w ten sposób

start 20gr perle

45' 15 gr amarillo

60' 10gr mosaic i  20 gr citra i wyłaczenie palnika

 

Podpowie ktoś jak fajnie dochmielić na zimno te 10L ?

mam na stanie 

Mosaic

Citra

Amarillo

Cascade

Hallertauer

Perle

Lomic

Lubelski

Edited by PiotrekU
Link to comment
Share on other sites

Też podepnę sie pod temat. Mam pytanko odnośnie może bardziej technicznej kwestii chmielenia na zimno, a mianowicie chciałem chmielić nie więcej niż 5 dni w dwóch turach to znaczy na 5 dni pierwszą część chmielu, a na 2 dni reszta chmielu. Dotychczas jak chmieliłem na zimno to chmiel pływał na powierzchni przez conajmniej 5 do 7 dni, nie chciał zatonąć. Efektem tego było, że jedną warkę przed rozlewem lekko wstrząsnąłem aby chmiel poszedł na dno i aromat rozszedł sie po całej brzeczce, przez to piwo wyszło mi bardzo nieklarowne wręcz błotniste. Z inną warką z kolei nic nie robiłem, poczekałem aż chmiel sam opadnie (tydzień) z klarownością było bardzo dobrze ale w aromacie wyszła zielostość, lekka łodyga, a tego chciałbym uniknąć (dodam, że dodałem chmiel do saisona w ramach eksperymetu do części piwa. Właściwe piwko było bardzo dobre bez nut łodygowych więc zielistośc nie wyszła z gotowania, a właśnie z chmielenia na zimno) Teraz chciałem przetestować chmielenie w dwóch etapach i własnie jak technicznie mam to zrobić aby piwo było klarowne, a jednocześnie uzyskać czysty aromat owoców. Rozważam różne pomysły: chmiel do siateczki, rozsypanie chmielu i nic nierobienie licząc na to że jednak aromat jakoś sie rozejdzie czy też lekkie zamieszanie razem z dodanym właśnie chmielem licząc na to, że 2 dni klarowania wystarczy, a ewntualnie dodatkowo ogarnąć filtarcję np. przez pończochę czy przez myjkę. 

Jakie macie doświadzcenia z takim sposobem dodania chmielu?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.