WiHuRa Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Byłoby lepiej ale nie mam takiego sprzętu. Folia jest bardzo mocno podziurkowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Pikny aromat dymu z buka. Za tydzień na warzelni Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Masz dekiel na grilla, to zmienia postać sprawy, mój jest niestety otwarty, poza tym elektryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Pikny aromat dymu z buka. Za tydzień na warzelni Grodziskie. Pamiętaj o gęstwie, też pomyślę o grodziszu a nie chce niepokoić "dostawcy' hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Mówisz i masz. Właśnie robię starter więc mogę Ci już odłożyć/wysłać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Mówisz i masz. Właśnie robię starter więc mogę Ci już odłożyć/wysłać ? Skoro jesteś taki hojny, to ja też chętnie załapałbym się na odrobinę, a odwdzięczę się czym będę mógł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Tyż będzie. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 nie chce niepokoić "dostawcy' hehehe dobrze, że sobie radzicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 A co to za specjalny szczep jeśli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Grodziskie Notabene, starter bardzo ładnie pachnie, żadnych jaj ani siarki. Trochę się zaniepokoiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Mówisz i masz. Właśnie robię starter więc mogę Ci już odłożyć/wysłać ? Wolałbym to trochę odwlec w czasie więc gęstwa po twojej warce jak najbardziej - chyba że Ci to nie odpowiada to wezmę co dają Edytowane 21 Października 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Wsio ryba Może być gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 dobrze, że sobie radzicie Znane są więc już dane osobowe dostawcy/dealera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 żadnych jaj ani siarki. Bo jak oddychają to nie ma z tym problemu, poza tym produkują siarę dopiero jak mają dużo białka i mało cukru. Znane są więc już dane osobowe dostawcy/dealera wypraszam sobie ja niczym nie dealuję, to tylko koleżeńska przysługa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Tak, tak. Jak to powiedziano kiedyś w kultowej polskiej komedii: "ja tylko niosę pomoc"...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Wczoraj jeszcze znalazłem chwilę czasu żeby skleić do kupy moje plastikowe HLT. Grzałka 2kW, na zewnątrz prztyczek on/off. Pozostaje jeszcze zrobienie deszczownicy, wszystko leży ale doba ma tylko 24h. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Po 20 dniach fermentacji, w sobotę, warka #32 Cienki poszła do butelek. Moje pierwsze butelkowanie w sezonie Na szczęście to było tylko 15 butelek Cieńkusz smakuje całkiem nieźle, nie spodziewałem tego. Nawet bez Galaxy byłoby to przyzwoite piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Piwo schodzi z kega jak przysłowiowa woda. Postanowiłem więc, zanim rozpocznę dłuugą batalię z lagerami, zrobić jeszcze jedną extra warkę górnej fermentacji. Wybór padł na piwo typu Brown Ale. Tylko teraz mam zagwozdkę, czy zrobić go raczej jako Nut Brown Ale (receptura scooby_brew) czy raczej clona Black Sheep pod którego mam dedykowane drożdże ? Edytowane 22 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perf Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Nut'y według mnie są ciekawsze. Moje dwa podejścia pod Brown Ale nie były udane, chyba dlatego że celowałem w Newcastle Brown Ale. Tym razem idę tropem mocnego wkładu samego słodu Brown. Powinno być lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 A kupiłeś już słód Brown ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perf Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Muszę kupić. Mam teraz z 200g tylko. Do zasypu planuję dać +25% samego Brown. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Rozumie, że TB? Dołożę się do przesyłki. Daj znać kiedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perf Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Dziś składałem zamówienie u Piotrka, ale jeszcze co nieco specjalnych słodów by się przydało. Na kiedy potrzebujesz ten Brown ? Z TB chciałem się wstrzymać, aż będzie dostawa świeżego chmielu z US, więc chwile to jeszcze może potrwać. Tego Brown mam dokładnie 300g, jeśli Ci wystarczy to mogę odstąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Do zasypu planuję dać +25% samego Brown. Ponad 25% zasypu?!? Wydaje mi się, że to bardzo dużo. Już przy około 10% (0,5kg na 4,75kg zasypu) dał w moim Brown Porterze bardzo silny smak i aromat. Ja do Brown Ale planuję dać góra 0,15kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się