WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 W takim razie zostaje przy Strong Scotch Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Opracowanie receptury na warkę #7 - Scottish Export 80/- Plan: Warka - 21l Gęstość - 11,5 °Blg IBU - 21 EBC - 22 ABV - 4,8% Zasyp i chmielenie: Pale Ale - 3,6 kg Carahell - 0,30 kg Słód Whisky - 0,30 kg Palony jęczmień - 0,10 kg Goldings E.K. 4,5% AA - 35g, 60min Sugestie mile widziane Edytowane 2 Grudnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja bym wywalił ten słód wędzony torfem, w Szkocji go nie używają. I z mojej nowej skarbnicy wieści o wyspiarskim piwowarstwie -> http://barclayperkins.blogspot.com/search/label/Scottish%20Ale (wpisy z etykietą "Let's Brew Wednesday" zawierają receptury). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja bym wywalił ten słód wędzony torfem, w Szkocji go nie używają. Domowi używają, m.in właśnie na hopville w stylu 80/- jest kilka receptur z tym słodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Jak kto lubi, mnie od takiego piwa odrzuca. A szkockie ejle bardzo mi pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Precyzując, jestem fanem whisky single malt, także tej która bardzo "śmierdzi" torfem, asfaltem i innymi "chemikaliami" - takie zboczenie Ale faktycznie chyba jednak zgodnie z Twą radą odpuszczę tej 80/- ten słód (i tak % zasyp tego słodu byłby mały) zwłaszcza, że warkę #8 planuję zrobić z dużym jego udziałem. Zamiast niego chyba po prostu dam więcej Pale Ale. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) warka #3 Pale Ale (zestaw HB) Fermentacja 03.12.2011 - fermentacja cicha zakończona - 3 °Blg, 23l - zabutelkowane z dodatkiem 145g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody Komentarz - cicha zakończona tydzień wcześniej, powodem było kilka małych, białych plamek/skupisk na wierzchu, w obawie o rozwinięcie się jakiegoś zakażenia wolałem przelać piwo do butelki - jeśli nie jest to poważne zakażenie i piwo przetrwa będzie na pewno moim najbardziej klarownym piwem, próbka pobrana z wierzchu do pomiaru była prawie idealnie klarowna Edytowane 5 Grudnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Masełko wychodzi z warki #1 (Kolsch) .... z warki #2 (IRA) powoli też Jeszcze w tamtym tygodniu miałem wątpliwości czy to aby na pewno diacetyl ale po weekendowej degustacji Kolsch'a kumpel rzucił hasło, że to piwo ma coś z Lubuskiego ... i się utwierdziłem już na 100%. Dobrze że chociaż piwo zostało wypite za młodu bo w tej chwili osiąga mój poziom akceptowalności jeśli chodzi o ten smak. Wydaje mi się, że powód zaistniałej sytuacji to: 1) mały zonk przy obciągu piwa, zachlapałem się lekko piwem które poleciało do fermentatora i to przyciągnęło małą infekcję 2) krótka fermentacja burzliwa (5 dni) i dodatkowo temperatura burzliwej obniżała się w jej trakcie (o około 2 °C) Niestety IRA również ma tą wadę, aczkolwiek na szczęście zdecydowanie mniejszą, na razie akceptowalną jak dla mnie, ale to akurat być może dzięki użyciu słodów karmelowych i palonych, które go lekko przykrywają. Test na obecność dwuacetylu (i ewentualnie po nim tzw. przerwa) wejdzie na stałe do mojego testowego repertuaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Piwowarstwo uczy cierpliwości. Poczytać: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Diacetyl Poczekać: nawet 2-3 miesiące Wypij, z przyjemnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Oj uczy uczy Czytałem ten tekst. Jedno zdanie z tego opisu nie jest dla mnie do końca jasne: Obecność dwuacetylu jest uznawana za kryterium stopnia dojrzałości piwa. Tzn. że jego obecność mówi o niedojrzałości piwa ? Jest też inne źródło z wiki o tym problemie: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Test_na_obecno%C5%9B%C4%87_dwuacetylu "Problemem jest fakt, że jak dwuacetyl jest łatwy do wyczucia, jego chemiczny prekursor (ang. acetolactate) jest bez smaku i zapachu. To oznacza, że możesz zabutelkować, bądź przelać do kega piwo z lekko albo niewyczuwalnym dwuacetylem,a który może się wytworzyć podczas nagazowania i leżakowania. I w tym momencie jest naprawdę niewiele co można z tym problemem zrobić... może zniknąć samemu, jeśli masz dość drożdży w butelce i dasz piwu dość czasu, ale najlepiej jest zapobiec problemowi, zanim wystąpi." Czyli według tego tekstu, długie leżakowanie niekoniecznie cookolwiek pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Tak, pomoże niekoniecznie Ogólnie diacetyl redukuje się w końcowej fazie fermentacji burzliwej, ale drożdże pracuję też w butelkach (dużo wolniej), jest szansa na poprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Opracowanie receptury na warkę #8 Peated Scotch Ale (duży udział słodu whisky) Plan: Gęstośc ~ 16 °Blg EBC ~45 IBU ~ 25 ABV ~7% Założenia co do smaku: Poza oczywistym torfem chciałbym że piwo było pełne, słodowe ("nie" słodkie), z aromatami karmelowymi (rodzynki, czekolada), treściwe, lekko chmielone. Zasyp i chmielenie. Receptura w wersji beta : Pale Ale - 3,0 kg Słód whisky - 1,5 kg Monachijski - 1,0 kg Carared - 0,5 kg Carafa II - 0,20 kg special B - 0,10 kg East Kent Goldings - 30g, 60min Fuggle - 30g, 10min Sugestie mile widziane Edytowane 22 Grudnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 (edytowane) 18.12.2011 warka #4 Best Bitter (receptura Makarona) SKŁAD: Pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann- 3,5kg Cara Crystal 120 EBC- 0,5kg Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC Weyermann - 0,05kg Marynka 9,0%AA - 100g Wyeast 1968 London ESB XL (starter 1l) ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l 60' - 67-69C 10' - 76C WYSŁADZANIE: Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem. 5+5+5+5=20l - 60-70C 25,5l - 10,5Blg GOTOWANIE 70': 60' - Marynka 35g 20' - Marynka 25g 10' - Marynka 40g 10' - Mech 2g (dzięki skybert) 20,5l - 12Blg z czego 0,5l poszło na FFT WYDAJNOŚĆ - ~64% FERMENTACJA: Napowietrzenie mieszadłem do farb, metoda do przetrenowania Drożdze zadane w 18C Burzliwa: 18C - planowana na 7-10 dni KOMENTARZ: - problem z fermentacją opis problemu: http://www.piwo.org/...=131005#p131005 EDIT: - fermentacja ruszyła pełną parą między 16-24h, uff. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 warka #4 Best Bitter (receptura Makarona) FERMENTACJA: 26.12.2011 - fermentacja burzliwa zakończona - 3,5Blg, 20l - fermentacja cicha planowana na 7 dni, oczekiwane zejście na 3Blg KOMENTARZ: - ładna zbita warstwa drożdzy na dnie, która praktycznie nie zruszyła się podczas przelewania na cichą - na tym etapie piwo już jest bardzo klarowne, dotychczas nie miałem tak klarownego piwa po burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Masełko wychodzi z warki #1 (Kolsch) .... z warki #2 (IRA) powoli też Po ponad 3 tygodniach od tego postu moja pierwsza warka Kolsch jest teraz najlepsza do picia (piwo leżakuje aktualnie w butelkach ponad 9 tygodni), diacetyl zredukowany do minimum, ledwie wyczuwalny, aż moja żona zapytala co to za piwo jej nalałem ? A zostało już tylko 2 butelki, pozostawiam je w "archiwum". Cóż, człowiek uwarzył pierwsze piwo to był "spragniony" nowych smaków . Naczuony doświadczeniem warki nr 2 (6 tygodni w butelce) i 3 (3 tygodnie w butelce) narazie nie ruszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) 29.12.2011 warka #5 Dry Stout (receptura Cartmann) SKŁAD: Pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann - 3kg Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann - 1kg Carafa typ II 1100-1200 EBC Weyermann - 0,2kg Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann - 0,3kg Marynka 9,0%AA - 30g Wyeast 1968 London ESB (gęstwa z poprzedniej warki) ZACIERANIE: woda do zasypu - 13,5l 10' - 55C 40' - 64C 20' - 72C 10' - 76C WYSŁADZANIE: Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem. 6,5+6+6=18,5l - 75C 26l - 11,5Blg GOTOWANIE 90': 60' - Marynka 30g 22,5l - 13Blg z czego 0,1l poszło na FFT WYDAJNOŚĆ - 68% FERMENTACJA: Napowietrzenie poprzez kołysania fermentorem Drożdze zadane w 17C Burzliwa: 16-17C - planowana na 7-10 dni KOMENTARZ: - kłopoty z wężykiem przy wysładzaniu, rozciągnął się i oczka się pozatykały lub były za małe, musiałem przełożyć młóto, poprawić wężyk i znowu przełożyć młóto Edytowane 9 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Edytowane 14 Października 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Postanowienie noworoczne z 2010 roku o zostaniu piwowarem domowym w 2011, mimo sporych problemów, zostało zrealizowane i z tego się bardzo cieszę. Zaś samo pożegnianie roku 2011 badzo symboliczne - wypiliśmy wraz ze znajomymi 2 ostatnie butelki ze mojej pierwszej warki. Smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 A w nowym roku czas na nowe odważne decyzje Przechodzę całkowicie na receptury własne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 A w nowym roku czas na nowe odważne decyzje Przechodzę całkowicie na receptury własne! Eeeee tam, odważne decyzje Kiedyś to musiało nastąpić, a po dwóch warkach zobaczysz, że będziesz miał z tego dużo radochy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Eeeee tam, odważne decyzje Kiedyś to musiało nastąpić, a po dwóch warkach zobaczysz, że będziesz miał z tego dużo radochy Wiem, wiem A później nim się człowiek zorientuje - śrutownik, wyszynk z kega i warki 50l - nie ma lekko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) warka #4 Best Bitter (receptura Makarona) FERMENTACJA: 07.01.2012 - fermentacja cicha zakończona - 3Blg, 19,5l, 18°C ROZLEW: 07.01.2012 - rozlałem do butelek 0,5l z 105g glukozy rozpuszczonej w wodzie - celowane w nagazowanie v2.2 KOMENTARZ: - piwo smakuje wybornie, piękna goryczka! - piwo jest idealnie klarowne warka #5 Dry Stout (receptura Cartmann) FERMENTACJA: 07.01.2012 - fermentacja burzliwa zakończona - 3,5Blg, 22l, 15°C (7 dni), 18°C (3 dni) - fermentacja cicha planowa na 7-14 dni, 15°C Edytowane 9 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Mała zmiana - następna warka to będzie Imperial IPA a nie AIPA - czyli będzie mocniejsze i bardziej chmielowe. Plan (przy wydajności jaką do tej pory uzyskiwałem - 65%): Warka - 22l Gęstość - 17,5 °Blg IBU - 104 EBC - 22 ABV - 7,5% Zasyp i chmielenie: Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann - 4,6 kg Wiedeński 7-9 EBC Weyermann - 1,0 kg Caramunich typ III 140-160 EBC Weyermann - 0,30 kg Caraamber 60-80 EBC Weyermann - 0,30 kg Simcoe 13,1%AA - ??, 30g Amarillo 9,9%AA - ??, 30g Citra 12,2%AA - ??, 100g KOMENTARZ: - będzie to moje dotychczas najmocniejsze piwo, potężna gęstwa z II pokoleniem częka w lodówce, mam nadzieję że da rady. - mam do dyspozycji sporą dawkę chmielu (jak powyżej) - dumam teraz nad sposobem chmielenia .... Citra jest z 2010 także na pewno straciła już trochę z aromatu/goryczki więc zamierzam się jej "pozbyć" całkowicie Edytowane 9 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Mam tą samą Citrę i nie zawaham się jej użyć! a dokładniej mam zamiar uwarzyć IPA o bardzo podobnym zasypie, (zamiast wiedekiego monach. i bez Caraamber). Po zakończonej robocie bardzo chętnie wymienię się butelczynami, celem wypróbowania co to wyszło? i jakie są różnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Jak "coś" wyjdzie to chętnie się wymienię niejedną butelką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się