Skocz do zawartości

Browar Polter wystartował


polter

Rekomendowane odpowiedzi

20.12.14

Warka # 99 Pils niemiecki

 

Surowce

- słód pilzneński – 7,7 kg

- słód CaraPils - 0,3 kg

 

 

- chmiel Perle 6% granulat - 70g

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% granulat - 80g

 

- drożdże S-23 gęstwa

 

Zacieranie

27l wody temp. 56°C - zasyp słodów

 

53oC - 5 min

64°C – 40 min

72 o C - 50 min (nie wyrobiłem się z filetowaniem ryb :))

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Perle – 60 min

H.Mittelfruh 40g - 20min

H.Mittelfruh 40g - 3 min

 

 

Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 12,5 P. Drożdże zadane w temp. 10°C.

Wg BeerSmith: IBU - 37, EBC – 6

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.01.15

 

Doczekałem jednak chwili w której przyszło mi uwarzyć swoją setną warkę. Jak dla mnie wybór na tę jubileuszową warkę mógł być tylko jeden, czyli:

 

Warka # 100 Porter Bałtycki

 

Surowce

- słód monachijski I - 4,0 kg

- słód pilzneński – 3,5 kg

- słód wiedeński - 3,0 kg

- słód Special W - 0,5 kg

- słód Caramunich II - 0,4 kg

- słód melanoidynowy - 0,3 kg

- słód Carafa II Special - 0,2 kg

- słód czekoladowy jasny - 0,2 kg

 

 

- chmiel Marynka 10% granulat - 38g

- chmiel Lubelski 3,8% granulat - 38g

 

- drożdże W 34/70 gęstwa

 

Zacieranie

36l wody temp. 57°C - zasyp słodów

 

53oC - 10 min

66°C – 75 min

72 o C - 20 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Marynka – 60 min

Lubelski - 20 min

 

 

Do fermentorów trafiło ok. 39l brzeczki 18,7 P. Drożdże zadane w temp. 6°C.

Wg BeerSmith: IBU - 32, EBC – 51

 

Nie spodziewałem się, że z okazji setnej warki napotkam tyle problemów i przygód w trakcie jej warzenia. Ale chyba zbiegły się wszystkie przypadłości, które może napotkać piwowar na swej drodze

1. Po raz pierwszy przypaliłem garnek. Na szczęście na niewielkiej powierzchni i mam nadzieję, że pozostanie to bez wpływu na warkę.

2. Filtracja jak krew z nosa, a wydawało mi się, że zbyt grubo zmieliłem słód.

3. Okazało się, że gdzieś zagubiła się po drodze paczka Lubelskiego więc trzeba było zmienić schemat chmielenia aby wykorzystać resztkę, która pozostała

4. Otwierając nową paczkę Marynki, tradycyjnie jak to u mnie w przypadku opakowań z TB, pękło dno i większość chmielu wylądowała na podłodze. Na szczęście udało się delikatnie zebrać ilość potrzebną do chmielenia.

5. Przy chłodzeniu zalałem podłogę, na szczęście w miarę szybko wróciłem do garażu i udało się ogarnąć problem.

6. Brzeczkę dochładzałem na zewnątrz i po obudzeniu się w końcu miałem temp. 4°C więc musiałem ją trochę dogrzać w pomieszczeniu :)

7. I najlepsze na koniec. Dodając gęstwę do brzeczki, ładnie ją wymieszałem w butelce po wyjęciu z lodówki. Odkręcając zakrętkę usłyszałem ssssyk, więc przyspieszyłem odkręcanie aby mi drożdże nie wyszły z butelki. Rzeczywiście nie wyszły, wyleciały po prostu z butelki. To było lepsze niż wstrząsany szampan. Krótko mówiąc gejzer, który wyprowadzał się z butelki z szybkością Pendolino. W efekcie usmarowane gęstwą fermentory, podłoga. Mam tylko nadzieję, że zbyt dużo syfu z butelki i rąk nie dostało się do brzeczki, bo chyba mi serducho pęknie jeśli będę musiał to spuścić w kanał :|

 

Chyba to wszystko przez zbytnią pazerność. Porter jest moim piwem, które najlepiej rozchodzi się wśród znajomych, więc postanowiłem uwarzyć "trochę" więcej. Niestety efekty jubileuszowego warzenia stoją pod wielkim znakiem zapytania. Cała nadzieja w tym, że najbliższe 99 warek powinno już przebiegać ze spokojem do którego zdążyłem się przyzwyczaić.

Pozdrawiam wszystkich i pamiętajcie, nawet mając wiele warek na koncie, nagle coś lub większość rzeczy może pójść nie po myśli piwowara :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja Porteru w pełni. Więc może będzie szansa podzielić się butelczyną :)

 

06.01.15 Warka #98 IRA zabutelkowana z dodatkiem125g cukru na 23l. Drugi fermentor do kega. Gęstość końcowa 3,4P

Warka #99 German Pilsner przelana na cichą. Gęstość 3,1P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.01.15

Warka # 101 Kolsch

 

Surowce

- słód pilzneński – 7,0 kg

- słód pszeniczny – 1,0 kg

 

- chmiel Spalt Select 5,0% granulat - 100g

 

- drożdże FM42 Stare Nadreńskie – starter

 

Zacieranie

27l wody temp. 57°C - zasyp słodów

 

54oC – 10 min

64°C – 45 min

73°C – 20 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

Spalt Select 75g– 60 min

Spalt Select 25g – 25 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 12P

 

Wg BeerSmith: IBU - 23, EBC – 6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.01.15

Warka # 102 Dortmunder Export

 

Surowce

- słód pilzneński – 6,8 kg

- słód monachijski I - 1,5 kg

- słód CaraPils - 0,5 kg

 

 

- chmiel Brewer's Gold 8,8% granulat - 35g

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% granulat - 55g

 

- drożdże S-23 gęstwa

 

Zacieranie

29l wody temp. 56°C - zasyp słodów

 

53oC - 10 min

64°C – 60 min

72 o C - 10 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Brewer's Gold – 60 min

H.Mittelfruh 30g - 20min

H.Mittelfruh 25g - 5 min

 

 

Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 13,5 P. Drożdże zadane w temp. 10°C.

Wg BeerSmith: IBU - 27, EBC – 8

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Przemo.

 

24.01.15

Warka # 103 Wichrowy Bitter

 

Surowce

- słód Pale Ale – 7,35 kg

- słód bursztynowy – 0,4 kg

- słód karmelowy 30 - 0,25 kg

 

- chmiel Admiral 14,3% granulat - 27g

- chmiel Sovereign 6,1% granulat - 40g

- chmiel Fuggles 5,2% granulat - 30g

- drożdże FM 11 Wichrowe Wzgórza - starter

 

Zacieranie

27l wody temp. 71°C - zasyp słodów

 

64-66°C – 80 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Admiral – 60 min

Sovereign - 20min

Fuggles - 5 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki 12oP. Drożdże zadane w temp. 19oC.

 

Wg BeerSmith: IBU - 34, EBC – trudno powiedzieć bo bursztynowy wydaje się, że był za bardzo bursztynowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.01.15 Warka #99 German Pilsner rozlana do kega i butelek z dodatkiem 130g cukru/22l. Gęstość końcowa 2,7oP

 

27.01.15 Warka #100 Porter Bałtycki przelana na cichą. W smaku na razie OK, czekolada i kawa, co mnie bardzo cieszy po przygodach z tą warką, zwłaszcza w trakcie zadawania drożdży. Odfermentowało do ok. 5,1oP

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31.01.15

Warka # 104 Munich Helles

 

Surowce

- słód pilzneński – 7,2 kg

- słód monachijski I - 0,4 kg

- słód CaraPils - 0,4 kg

 

 

- chmiel Brewer's Gold 8,8% granulat - 25g

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,6% granulat - 30g

- mech irlandzki - 8g

 

- drożdże Wyeast #2206 Bavarian Lager

 

Zacieranie

27l wody temp. 56°C - zasyp słodów

 

53oC - 10 min

63°C – 40 min

73 o C - 20 min

78°C - 10 min

 

Pozostawione na 2 godz. i ponownie podgrzane do 78oC

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Brewer's Gold – 60 min

H.Mittelfruh - 20min

mech irlandzki - 10min

 

Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 12oP.

Wg BeerSmith: IBU - 20, EBC – 6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.02.15

Warka #101 Koelsch przelana do "lagerowania". Po trzech tygodniach fermentacji na FM42 Stare Nadreńskie piwo nadal bardzo mętne. Odfermentowanie też słabe bo do jakiś 3-3,4oP. Drożdże te bardzo przypominają w działaniu S-33, na których piwa długo u mnie się klarowały i odfermentowywały dość słabo. Zobaczymy co pokaże czas gdy za jakieś 2-3 tygodnie będzie butelkowane. Miałem w planach uwarzyć Altbier'a na gęstwie po tych drożdżach

 

W sobotę przy warzeniu spróbowałem Warki #99 German Pilsner aby sprawdzić nagazowanie i w smaku grejpfrut oraz cytryna. Myślałem, że może już za dużo piwa i mi kubki smakowe wysiadły ;) ale wczoraj dałem do spróbowania żonie nie mówiąc co to jest i pierwsze pytanie było: Kiedy warzyłeś Witbier'a? Tak więc coś jest na rzeczy. Moje jedyne podejrzenia padają na chmiel. Jest to jedyne piwo, do którego dodałem w tym sezonie chmiel Perle. W poprzednich latach nigdy nie miałem takich posmaków na tym chmielu. Czy ktoś miał może taki przypadek? Czy po prostu mam inny chmiel w torebce?

Z tego powodu nie dodałem tego chmielu do warzonego w weekend Monachijskiego. Dzisiaj będę przelewał do lagerowania Dortmundera na gęstwie po tym Pilsnerze więc zobaczymy czy z drożdżami było wszystko w porządku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój chmiel był z TB, powinno mi zostać jeszcze z 30g a chyba mam drugą paczkę z CP to porównam wieczorem na węch, chociaż nie wiem czy przy moim katarze coś wyczuję :) Stawiam przede wszystkim na złe oznakowanie paczki przez sklep.

Piwo raczej nie wykazuje oznak infekcji, bo w smaku jak dla mnie jest ok a i żona poprosiła o odłożenie tego piwa dla niej jeśli coś mi w nim nie pasuje. Najwyżej będzie American Pilsner :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

07.02.15

Warka # 105 Altbier

 

Surowce

- słód monachijski I – 5,3 kg

- słód pilzneński – 3,0 kg

- słód Caramunich I - 0,3 kg

- słód karmelowy 600 - 0,1 kg

 

- chmiel Marynka 10% granulat - 15g

- chmiel Brewer's Gold 5,6% granulat - 40g

- chmiel Northern Brewer 7,5% granulat - 30g

- chmiel Hallertauer Tradition 4,2% granulat - 50g

 

- drożdże FM 42 - gęstwa

 

Zacieranie

28l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC - 10 min

64°C – 40 min

72oC - 20 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Marynka + Brewer's Gold – 60 min

Northern Brewer - 40min

H.Tradition - 10 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki o gęstości 13oP.

 

Wg BeerSmith: IBU - 42, EBC – 27

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.02.15

Warka # 106 English Pale Ale

 

Surowce

- słód pale ale – 7,6 kg

- słód Abbey – 0,3 kg

- słód Cara Crystal 150 - 0,6 kg

- cukier - 0,45 kg

 

- chmiel Admiral 14,3% granulat - 30g

- chmiel Bramling Cros 6,0% granulat - 70g

 

- drożdże FM 11 - gęstwa

 

Zacieranie

28l wody temp. 68°C - zasyp słodów

 

66-68°C – 80 min

72oC - 10 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

Admiral – 60 min

Bramling Cros 40g - 30min

Bramling Cros 30g - 5 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki o gęstości 13,5oP

 

Wg BeerSmith: IBU - 41, EBC – 18

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam po długiej przerwie.

 

Właśnie dotarły surowce. Nowy sprzęt też już jest (kociołek Royal'a), więc jeśli wszystko pójdzie dobrze to w weekend powinienem odpalić ponownie browar.

Mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie i warzenie z powrotem zacznie zajmować mi czas.

Pozdrawiam wszystkich Piwowarów.

IMG_2559.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak widzisz @Wajcha, złego diabli nie biorą :) Mam nadzieję, że się spotkamy, ale to pewnie dopiero gdy już będę wiedział co kociołek potrafi, abym mógł się podzielić piwem, które dasz radę wypić ;)

 

A wracając do warzenia, to zgodnie z zapowiedzią udało się przeprowadzić warzenie na nowym kociołku. Trochę przez ten przedświąteczny galimatias nie znalazłem czasu aby zamieścić jakieś zapiski.

Warki '"testowe" dlatego zapiski też tylko pobieżne

 

15.12.18

Warka #108 w stylu Koelsch

Zasyp 4,8 kg pilzneński+pszeniczny

chmielenie Northern Brewer + Spalt Select,

drożdże FM 42

Wyszło 25l -  OG: 1,046

 

16.12.18

Warka #109 w stylu Weizen

 

2,8 kg pszenicznego +2kg pilzneńskiego

chmielenie Hallertauer Hersbrucker 25g

drożdże FM41

 

Pszenica zmielona zbyt grubo (przestawiony śrutownik), co przełożyło się na dużą ilość całych ziaren (jakieś w ogóle drobne te ziarna w tych słodach co zakupiłem, wiele przelatuje przez śrutownik w stanie nienaruszonym). 

Od razu zauważyć można było, że woda przepływa przez złoże praktycznie bez oporów. Wysładzania wyglądało tak jakbym wodę lał bezpośrednio do kotła.

Z tego powodu wydajność beznadziejna, bo wyszło zaledwie 23,5l o gęstości 1,042

 

Warki mające na celu zapoznanie się trochę z obsługą sprzętu. Do obydwu z obawy przed przytykaniem złoża dodałem łuski orkiszowej, ale to jednak nieporozumienie. Barwi to dziadostwo jak diabli. Kilka razy zalewałem wrzątkiem, płukałem w ciepłej wodzie a i tak woda wiecznie żółta i zapach jakbym sobie Yerba Matę zaparzył :)

Kociołek wyposażyłem od razu w hoopstoper i drobniejsze sito od kolegi @lewatywa8

 

Ogólnie to odczucia i rezultaty jak przy pierwszych warkach w garze. Sporo niewiadomych, wydajność nieprzewidywalna. Widać braki w warsztacie ? Myślę, że z czasem da się opanować jakoś ten kociołek i wyniki będą  w miarę zadowalające i przede wszystkim powtarzalne. Najważniejsze, że znowu można było poczuć zapach słodu i chmielu :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.