polter Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Warka #95 English India Pale Ale została zabutelkowana z dodatkiem cukru w ilości 130g/22l. Druga część warki poszła do kega. Odfermentowało do 3.6oP, co daje piwu ok. 6,6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) 20.12.14 Warka # 99 Pils niemiecki Surowce - słód pilzneński – 7,7 kg - słód CaraPils - 0,3 kg - chmiel Perle 6% granulat - 70g - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% granulat - 80g - drożdże S-23 gęstwa Zacieranie 27l wody temp. 56°C - zasyp słodów 53oC - 5 min 64°C – 40 min 72 o C - 50 min (nie wyrobiłem się z filetowaniem ryb ) 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Perle – 60 min H.Mittelfruh 40g - 20min H.Mittelfruh 40g - 3 min Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 12,5 P. Drożdże zadane w temp. 10°C. Wg BeerSmith: IBU - 37, EBC – 6 Edytowane 22 Grudnia 2014 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 27.12.14 Warka #94 Pils trafiła do kega i 41butelek z dodatkiem 120g cukru. Odfermentowała do 2,5*P Warka #97 Bohemian Pilsner przelana a cichą. Gęstość 3,1*P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 02.01.15 Warka #96 BDSA rozlana do butelek z dodatkiem cukru w ilości 170g/34l. Odfermentowała do 3,4*P, co daje jej 10,9% alkoholu. Teraz tylko żeby dobrze zniosła leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 03.01.15 Doczekałem jednak chwili w której przyszło mi uwarzyć swoją setną warkę. Jak dla mnie wybór na tę jubileuszową warkę mógł być tylko jeden, czyli: Warka # 100 Porter Bałtycki Surowce - słód monachijski I - 4,0 kg - słód pilzneński – 3,5 kg - słód wiedeński - 3,0 kg - słód Special W - 0,5 kg - słód Caramunich II - 0,4 kg - słód melanoidynowy - 0,3 kg - słód Carafa II Special - 0,2 kg - słód czekoladowy jasny - 0,2 kg - chmiel Marynka 10% granulat - 38g - chmiel Lubelski 3,8% granulat - 38g - drożdże W 34/70 gęstwa Zacieranie 36l wody temp. 57°C - zasyp słodów 53oC - 10 min 66°C – 75 min 72 o C - 20 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Marynka – 60 min Lubelski - 20 min Do fermentorów trafiło ok. 39l brzeczki 18,7 P. Drożdże zadane w temp. 6°C. Wg BeerSmith: IBU - 32, EBC – 51 Nie spodziewałem się, że z okazji setnej warki napotkam tyle problemów i przygód w trakcie jej warzenia. Ale chyba zbiegły się wszystkie przypadłości, które może napotkać piwowar na swej drodze 1. Po raz pierwszy przypaliłem garnek. Na szczęście na niewielkiej powierzchni i mam nadzieję, że pozostanie to bez wpływu na warkę. 2. Filtracja jak krew z nosa, a wydawało mi się, że zbyt grubo zmieliłem słód. 3. Okazało się, że gdzieś zagubiła się po drodze paczka Lubelskiego więc trzeba było zmienić schemat chmielenia aby wykorzystać resztkę, która pozostała 4. Otwierając nową paczkę Marynki, tradycyjnie jak to u mnie w przypadku opakowań z TB, pękło dno i większość chmielu wylądowała na podłodze. Na szczęście udało się delikatnie zebrać ilość potrzebną do chmielenia. 5. Przy chłodzeniu zalałem podłogę, na szczęście w miarę szybko wróciłem do garażu i udało się ogarnąć problem. 6. Brzeczkę dochładzałem na zewnątrz i po obudzeniu się w końcu miałem temp. 4°C więc musiałem ją trochę dogrzać w pomieszczeniu 7. I najlepsze na koniec. Dodając gęstwę do brzeczki, ładnie ją wymieszałem w butelce po wyjęciu z lodówki. Odkręcając zakrętkę usłyszałem ssssyk, więc przyspieszyłem odkręcanie aby mi drożdże nie wyszły z butelki. Rzeczywiście nie wyszły, wyleciały po prostu z butelki. To było lepsze niż wstrząsany szampan. Krótko mówiąc gejzer, który wyprowadzał się z butelki z szybkością Pendolino. W efekcie usmarowane gęstwą fermentory, podłoga. Mam tylko nadzieję, że zbyt dużo syfu z butelki i rąk nie dostało się do brzeczki, bo chyba mi serducho pęknie jeśli będę musiał to spuścić w kanał Chyba to wszystko przez zbytnią pazerność. Porter jest moim piwem, które najlepiej rozchodzi się wśród znajomych, więc postanowiłem uwarzyć "trochę" więcej. Niestety efekty jubileuszowego warzenia stoją pod wielkim znakiem zapytania. Cała nadzieja w tym, że najbliższe 99 warek powinno już przebiegać ze spokojem do którego zdążyłem się przyzwyczaić. Pozdrawiam wszystkich i pamiętajcie, nawet mając wiele warek na koncie, nagle coś lub większość rzeczy może pójść nie po myśli piwowara elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Trzymam kciuki za tego Ciebie i Portera:) Ostatni mi bardzo smakował także mam nadzieje, że będę miał możliwość spróbować tego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Fermentacja Porteru w pełni. Więc może będzie szansa podzielić się butelczyną 06.01.15 Warka #98 IRA zabutelkowana z dodatkiem125g cukru na 23l. Drugi fermentor do kega. Gęstość końcowa 3,4P Warka #99 German Pilsner przelana na cichą. Gęstość 3,1P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 10.01.15 Warka # 101 Kolsch Surowce - słód pilzneński – 7,0 kg - słód pszeniczny – 1,0 kg - chmiel Spalt Select 5,0% granulat - 100g - drożdże FM42 Stare Nadreńskie – starter Zacieranie 27l wody temp. 57°C - zasyp słodów 54oC – 10 min 64°C – 45 min 73°C – 20 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Spalt Select 75g– 60 min Spalt Select 25g – 25 min Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 12P Wg BeerSmith: IBU - 23, EBC – 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 12.01.15 Warka #97 Bohemian Pilsner rozlana do kega i do butelek z dodatkiem 115g cukru/22l. Gęstość końcowa 3*P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 17.01.15 Warka # 102 Dortmunder Export Surowce - słód pilzneński – 6,8 kg - słód monachijski I - 1,5 kg - słód CaraPils - 0,5 kg - chmiel Brewer's Gold 8,8% granulat - 35g - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% granulat - 55g - drożdże S-23 gęstwa Zacieranie 29l wody temp. 56°C - zasyp słodów 53oC - 10 min 64°C – 60 min 72 o C - 10 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Brewer's Gold – 60 min H.Mittelfruh 30g - 20min H.Mittelfruh 25g - 5 min Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 13,5 P. Drożdże zadane w temp. 10°C. Wg BeerSmith: IBU - 27, EBC – 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Sławek gratuluję setki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dzięki Przemo. 24.01.15 Warka # 103 Wichrowy Bitter Surowce - słód Pale Ale – 7,35 kg - słód bursztynowy – 0,4 kg - słód karmelowy 30 - 0,25 kg - chmiel Admiral 14,3% granulat - 27g - chmiel Sovereign 6,1% granulat - 40g - chmiel Fuggles 5,2% granulat - 30g - drożdże FM 11 Wichrowe Wzgórza - starter Zacieranie 27l wody temp. 71°C - zasyp słodów 64-66°C – 80 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Admiral – 60 min Sovereign - 20min Fuggles - 5 min Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki 12oP. Drożdże zadane w temp. 19oC. Wg BeerSmith: IBU - 34, EBC – trudno powiedzieć bo bursztynowy wydaje się, że był za bardzo bursztynowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 26.01.15 Warka #99 German Pilsner rozlana do kega i butelek z dodatkiem 130g cukru/22l. Gęstość końcowa 2,7oP 27.01.15 Warka #100 Porter Bałtycki przelana na cichą. W smaku na razie OK, czekolada i kawa, co mnie bardzo cieszy po przygodach z tą warką, zwłaszcza w trakcie zadawania drożdży. Odfermentowało do ok. 5,1oP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 31.01.15 Warka # 104 Munich Helles Surowce - słód pilzneński – 7,2 kg - słód monachijski I - 0,4 kg - słód CaraPils - 0,4 kg - chmiel Brewer's Gold 8,8% granulat - 25g - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,6% granulat - 30g - mech irlandzki - 8g - drożdże Wyeast #2206 Bavarian Lager Zacieranie 27l wody temp. 56°C - zasyp słodów 53oC - 10 min 63°C – 40 min 73 o C - 20 min 78°C - 10 min Pozostawione na 2 godz. i ponownie podgrzane do 78oC Chmielenie Gotowanie 90min Brewer's Gold – 60 min H.Mittelfruh - 20min mech irlandzki - 10min Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 12oP. Wg BeerSmith: IBU - 20, EBC – 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 02.02.15 Warka #101 Koelsch przelana do "lagerowania". Po trzech tygodniach fermentacji na FM42 Stare Nadreńskie piwo nadal bardzo mętne. Odfermentowanie też słabe bo do jakiś 3-3,4oP. Drożdże te bardzo przypominają w działaniu S-33, na których piwa długo u mnie się klarowały i odfermentowywały dość słabo. Zobaczymy co pokaże czas gdy za jakieś 2-3 tygodnie będzie butelkowane. Miałem w planach uwarzyć Altbier'a na gęstwie po tych drożdżach W sobotę przy warzeniu spróbowałem Warki #99 German Pilsner aby sprawdzić nagazowanie i w smaku grejpfrut oraz cytryna. Myślałem, że może już za dużo piwa i mi kubki smakowe wysiadły ale wczoraj dałem do spróbowania żonie nie mówiąc co to jest i pierwsze pytanie było: Kiedy warzyłeś Witbier'a? Tak więc coś jest na rzeczy. Moje jedyne podejrzenia padają na chmiel. Jest to jedyne piwo, do którego dodałem w tym sezonie chmiel Perle. W poprzednich latach nigdy nie miałem takich posmaków na tym chmielu. Czy ktoś miał może taki przypadek? Czy po prostu mam inny chmiel w torebce? Z tego powodu nie dodałem tego chmielu do warzonego w weekend Monachijskiego. Dzisiaj będę przelewał do lagerowania Dortmundera na gęstwie po tym Pilsnerze więc zobaczymy czy z drożdżami było wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Piłem dwa piwa ma FM42, oba były klarowne. Edytowane 3 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Kilka dni temu przelewałem pilsa na perle i nie czułem nic takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Mój chmiel był z TB, powinno mi zostać jeszcze z 30g a chyba mam drugą paczkę z CP to porównam wieczorem na węch, chociaż nie wiem czy przy moim katarze coś wyczuję Stawiam przede wszystkim na złe oznakowanie paczki przez sklep. Piwo raczej nie wykazuje oznak infekcji, bo w smaku jak dla mnie jest ok a i żona poprosiła o odłożenie tego piwa dla niej jeśli coś mi w nim nie pasuje. Najwyżej będzie American Pilsner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) 07.02.15 Warka # 105 Altbier Surowce - słód monachijski I – 5,3 kg - słód pilzneński – 3,0 kg - słód Caramunich I - 0,3 kg - słód karmelowy 600 - 0,1 kg - chmiel Marynka 10% granulat - 15g - chmiel Brewer's Gold 5,6% granulat - 40g - chmiel Northern Brewer 7,5% granulat - 30g - chmiel Hallertauer Tradition 4,2% granulat - 50g - drożdże FM 42 - gęstwa Zacieranie 28l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC - 10 min 64°C – 40 min 72oC - 20 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Marynka + Brewer's Gold – 60 min Northern Brewer - 40min H.Tradition - 10 min Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki o gęstości 13oP. Wg BeerSmith: IBU - 42, EBC – 27 Edytowane 18 Lutego 2015 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 17.02.15 Warka # 106 English Pale Ale Surowce - słód pale ale – 7,6 kg - słód Abbey – 0,3 kg - słód Cara Crystal 150 - 0,6 kg - cukier - 0,45 kg - chmiel Admiral 14,3% granulat - 30g - chmiel Bramling Cros 6,0% granulat - 70g - drożdże FM 11 - gęstwa Zacieranie 28l wody temp. 68°C - zasyp słodów 66-68°C – 80 min 72oC - 10 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Admiral – 60 min Bramling Cros 40g - 30min Bramling Cros 30g - 5 min Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki o gęstości 13,5oP Wg BeerSmith: IBU - 41, EBC – 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Warka #99 German Pilsner Sławek potwierdzam sugestie odnośnie tej warki przyjemy cytrusowy smak i zapach, ale piwko bardzo dobre i ten kolorek super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Witam po długiej przerwie. Właśnie dotarły surowce. Nowy sprzęt też już jest (kociołek Royal'a), więc jeśli wszystko pójdzie dobrze to w weekend powinienem odpalić ponownie browar. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie i warzenie z powrotem zacznie zajmować mi czas. Pozdrawiam wszystkich Piwowarów. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Pomyślności! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 A już myślałem że zaginąłeś. Powodzenia w warzeniu na nowym sprzęcie. Mam nadzieję że do spotkania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Jak widzisz @Wajcha, złego diabli nie biorą Mam nadzieję, że się spotkamy, ale to pewnie dopiero gdy już będę wiedział co kociołek potrafi, abym mógł się podzielić piwem, które dasz radę wypić A wracając do warzenia, to zgodnie z zapowiedzią udało się przeprowadzić warzenie na nowym kociołku. Trochę przez ten przedświąteczny galimatias nie znalazłem czasu aby zamieścić jakieś zapiski. Warki '"testowe" dlatego zapiski też tylko pobieżne 15.12.18 Warka #108 w stylu Koelsch Zasyp 4,8 kg pilzneński+pszeniczny chmielenie Northern Brewer + Spalt Select, drożdże FM 42 Wyszło 25l - OG: 1,046 16.12.18 Warka #109 w stylu Weizen 2,8 kg pszenicznego +2kg pilzneńskiego chmielenie Hallertauer Hersbrucker 25g drożdże FM41 Pszenica zmielona zbyt grubo (przestawiony śrutownik), co przełożyło się na dużą ilość całych ziaren (jakieś w ogóle drobne te ziarna w tych słodach co zakupiłem, wiele przelatuje przez śrutownik w stanie nienaruszonym). Od razu zauważyć można było, że woda przepływa przez złoże praktycznie bez oporów. Wysładzania wyglądało tak jakbym wodę lał bezpośrednio do kotła. Z tego powodu wydajność beznadziejna, bo wyszło zaledwie 23,5l o gęstości 1,042 Warki mające na celu zapoznanie się trochę z obsługą sprzętu. Do obydwu z obawy przed przytykaniem złoża dodałem łuski orkiszowej, ale to jednak nieporozumienie. Barwi to dziadostwo jak diabli. Kilka razy zalewałem wrzątkiem, płukałem w ciepłej wodzie a i tak woda wiecznie żółta i zapach jakbym sobie Yerba Matę zaparzył Kociołek wyposażyłem od razu w hoopstoper i drobniejsze sito od kolegi @lewatywa8 Ogólnie to odczucia i rezultaty jak przy pierwszych warkach w garze. Sporo niewiadomych, wydajność nieprzewidywalna. Widać braki w warsztacie ? Myślę, że z czasem da się opanować jakoś ten kociołek i wyniki będą w miarę zadowalające i przede wszystkim powtarzalne. Najważniejsze, że znowu można było poczuć zapach słodu i chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się