wena Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Nie wygrywają zawsze starzy wyjadacze' date=' tylko nowi piwowarzy, którzy ciężko pracują by nawarzyć piwa.[/quote']No właśnie, trzeba będzie to zmienić w przyszłym roku Życzę CI wyjadaczu abyś osobiście to zmienił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Nie wygrywają zawsze starzy wyjadacze' date=' tylko nowi piwowarzy' date=' którzy ciężko pracują by nawarzyć piwa.[/quote'']No właśnie, trzeba będzie to zmienić w przyszłym roku Życzę CI wyjadaczu abyś osobiście to zmienił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Życzę CI wyjadaczu abyś osobiście to zmienił. Będziem się starać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Życzę CI wyjadaczu abyś osobiście to zmienił. Będziem się starać Tylko na staraniach nie zakończ, jak w tym roku. Ja też się starałem i wyszło że gorsze piwa wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 W tym roku pierwszy raz startowałem w konkursie i wysłałem tylko jedno piwo portera tak aby zobaczyć jak wygląda profesjonalna ocena. Oto mój wynik: Uzyskało ocenę 2,90, co dało mu XI lokatę. Krytyczne uwagi Jury: zapach drożdżowy + diacetyl. W smaku nieco kwaśne, nisko nachmielone, słabo sharmonizowane. Także niedość nasycone. Ze wszystkimi uwagami się zgadzam i byłem tego świadomy poza jedną "Także niedość nasycone" - jest to bardzo dziwne ponieważ niestety tego portera przegazowałem do tego stopnia, że jedna butelka tego piwka wybuchła mi w piwnicy. Wiem jakie popełniłem błędy i jestem bardzo zadowolony z zajętego miejsca:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Ja także pierwszy raz startowałem w konkursie. Mój Porter Bałtycki został zakodowany jako I-1 i oceniany był pierwszy w konkursie. Uzyskało ocenę 3,29, co dało mu VI lokatę. Krytyczne uwagi Jury: w zapachu nieco zjełczałe, z diacetylem. Zbyt głęboko odfermentowane, w smaku z chmielem na pierwszym planie: gorzkie, ściągające, garbnikowe. Także nieco kwaśne i fuzlowe. Barwa niedość rubinowa W sumie zadowolony jestem, że o większości tych rzeczy wiedziałem wysyłając piwo na konkurs. Czyli tłumaczę sobie, że za rok się poprawie:). No ale na pewno nie czułem, że jest zjełczałe:), a diacetylu też nie czuje:) Poza tym w sumie jestem pozytywnie zaskoczony opisem, bo wydaje mi się on całkiem mocno rozbudowany. Spodziewałem się czegoś bardziej lakonicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Ze wszystkimi uwagami się zgadzam i byłem tego świadomy poza jedną "Także niedość nasycone" - jest to bardzo dziwne ponieważ niestety tego portera przegazowałem do tego stopnia, że jedna butelka tego piwka wybuchła mi w piwnicy.Wiem jakie popełniłem błędy i jestem bardzo zadowolony z zajętego miejsca:) Wytłumaczenia są dwa. Albo butelki były nierównomiernie nagazowane, albo co bardziej prawdopodobne piwo było mocno nagazowane. W momencie nalewania bardzo się pieniło i kiedy trafiło do ust jurora było już odgazowane. Jeszcze jedna uwaga, do tego nieszczęsnego pilsa. Pilzner Bohemski 40 i 4zakodowany jako V-10 nie pokonał progu eliminacji jako piwo o niestosownym zapachu rozpuszczalnikowym (ale także bardziej stosownym kwiatowym - geraniol), niezrównoważone w smaku, z niedostateczną goryczką. Tutaj zgadzam się jedynie co do niedostatecznej goryczki. Rozpuszczalnik?? Cóż piwo zdobyło 2. miejsce we Wrocławiu. Jedyne sensowne wytłumaczenie, to przegrzanie go gdzieś na poczcie. Spróbowałem go wczoraj. I miał taką nieprzyjemną woń popcornu. Wyczuwałem ją często w piwach Opala, ostatnio w piwie strzelczyka no i teraz w tym hellesie i pilsie na W34/70. Jak już wiedziałem, że chcę znaleźć ten rozpuszczalnik, to go... znalazłem. Na granicy mojej percepcji i to on chyba budował ten aromat popcornowy. Także przepraszam, że się uniosłem, a Jury dziękuję za rzetelną, choć bolesną ocenę. To by potwierdzało jedną moją tezę, że pilsy o wiele gorzej znoszą leżakowanie niż np. weizeny. No chyba, że leżakujemy w 1-2°C, to wtedy jest ok, ale wszystko powyżej 10°C źle na nie wpływa. Tym co zabezpiecza przed szybkim starzeniem jest solidne chmielenie, na granicy przechmielenia. Piłem ostatnio mojego prawie 1,5 rocznego pilsa i był super, ale przez pierwsze pół roku był dla wielu niewypijalny. Także i tak źle i tak niedobrze. Najlepiej to mieć chłodnię taką jak wena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Dzięki Kopyr za wytłumaczenia na bank to mocne nagazowanie i pienienie spowodowało odgazowanie piwa teraz jest już wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Sziszi, Banita, na jaką literkę zaczynają się Wasze nazwiska? Chcę ustalić, gdzie jest jury - z tego, co jestem w stanie na ten moment powiedzieć, to pojechała już literka K.... To ja chyba jeszcze z tydzień poczekam:) Jak czytam opisy to już mi spodnie spadają ze strachu - wysłałam piwa późno, kilka dni potem były przedbiegi - pewnie nie zdążyło się ustać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 W/g teorii Marusi dzisiaj o 10.45 była wysyłana literka M jak Hasintus Moje wyniki raczej słabe: Pilzner Bohemski Majowy oznaczony jako V-23 przeszedł próg eliminacji, ale nie znalazł uznania w Żywcu... Wniesiony do oceny Jury jako 13-te piwo w kolejności uzyskał ocenę 2,52, co dało mu XIV lokatę. Krytyczne uwagi Jury: silny zapach DMS, do tego niestoswny dla stylu bukiet estrowy, owocowy. Stęchłe, piwniczne. Saison Babie Lato zakodowany jako III-14, wniesiony do oceny jako 4-te piwo. Uzyskał ocenę 3,11, co dało mu V lokatę. Uwagi: nieco zbyt natarczywy bukiet kwaśno-ziołowy. Roggen R oznaczony jako IV-15, nie pokonał progu eliminacji jako piwo stęchłe, pleśniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Ze wszystkimi uwagami się zgadzam i byłem tego świadomy poza jedną "Także niedość nasycone" - jest to bardzo dziwne ponieważ niestety tego portera przegazowałem do tego stopnia, że jedna butelka tego piwka wybuchła mi w piwnicy. Nagazowanie oznacza ilość gazu w butelce, a nasycenie ilość gazu w piwie, zwykle jest to tożsame, ale nie zawsze. Może leżakowałeś piwo w zbyt dużej temperaturze i gaz nie mógł się dobrze rozpuścić w piwie. Albo jest trochę mętne i gaz się szybko ulatnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Zbyt głęboko odfermentowane Nie sądziłem, że porter da się odfermentować za głęboko, ja głębokie odfermentowanie potraktowałbym za zaletę. Na ilu Blg skończył fermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 To by potwierdzało jedną moją tezę, że pilsy o wiele gorzej znoszą leżakowanie niż np. weizeny. No chyba, że leżakujemy w 1-2°C, to wtedy jest ok, ale wszystko powyżej 10°C źle na nie wpływa. W sumie tak, ale akurat wyższe alkohole powinny się z czasem utleniać do estrów, czyli w zakresie rozpuszczalnka sytuacja powinna sie poprawiać nie pogarszać. Dla mnie to jest zagadka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Uwagi: nieco zbyt natarczywy bukiet kwaśno-ziołowy. Poziom musiał być bardzo wysoki, skoro takie niuanse decydowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Mam nazwisko na literę "K" więc Marusia musisz jeszczę trochę poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapajak Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Sziszi, Banita, na jaką literkę zaczynają się Wasze nazwiska? Chcę ustalić, gdzie jest jury - z tego, co jestem w stanie na ten moment powiedzieć, to pojechała już literka K.... To ja chyba jeszcze z tydzień poczekam:) Jak czytam opisy to już mi spodnie spadają ze strachu - wysłałam piwa późno, kilka dni potem były przedbiegi - pewnie nie zdążyło się ustać Do litery P jak maPajak jaszcze nie dojechali. Umieram z ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Ja wczoraj dostałem. Literka "O". Informuję, że Twoje piwo Bohemian Pilsner przeszło eliminację wstępną pomyślnie, a w Konkursie w Żywcu zostało wniesione do oceny Jury jako 1-sze w kolejności. Uzyskało ocenę 3,75, co dało mu III lokatę. Krytyczne uwagi Jury: nieco za ciemne. Także zbyt nasycone CO2. Odrobinę za niska goryczka. Ze wszystkimi uwagami zgadzam się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapajak Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 W końcu i ja się doczekałem: Porter Bałtycki Porter zakodowano jako I-12, również jako 12-te wniesiono pod ocenę Jury w Żywcu Uzyskało ocenę 3,76, co dało mu II lokatę. Uwagi krytyczne Jury: nieco przegazowane, barwa zbyt jasna Roggenbier Żytnie zakodowano jako IV-16. Przeszło eliminacje wstępną i w konkursie podano je do oceny Jury jako piwo 10-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,93, co dało mu VI lokatę. Krytyczne uwagi Jury: przegazowane. Lekko kwasowy, winny bukiet, cierpkie. Pilzner Bohemski Pils oznaczono jako V-24. Pokonał próg eliminacji i wystąpił w Konkursie jako 6-te w kolejności piwo. Uzyskał ocenę 3,17, co dało mu X lokatę. Uwagi: w zapachu zbożowe. Zbyt ciemne. Zalegająca goryczka. Lekki winny, kwasowy posmak. Saison zakodowano jako III-15. Po pomyślnej wstępnej eliminacji, podane w konkursie jako piwo 14-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,00, co oznacza VI lokatę. Uwagi: w zapachu utlenione, acetaldehyd (jabłko), estrowe (ananas).W smaku jednak pustawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Sziszi, Banita, na jaką literkę zaczynają się Wasze nazwiska? Chcę ustalić, gdzie jest jury - z tego, co jestem w stanie na ten moment powiedzieć, to pojechała już literka K.... To ja chyba jeszcze z tydzień poczekam:)( Moje na literę K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Zbyt głęboko odfermentowane Nie sądziłem' date=' że porter da się odfermentować za głęboko, ja głębokie odfermentowanie potraktowałbym za zaletę. Na ilu Blg skończył fermentację?[/quote'] odfermentował do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Porter Bałtycki Porter Opalenicki zakodowano jako I-6, wniesiono do oceny Jury jako piwo 14-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,33, co oznacza V lokatę. Uwagi Jury: słabe nasycenie. W zapachu diacetyl, estry, geraniol. W smaku nuty dymione, nieco za niska goryczka. Pils i mild nie przeszły eliminacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Toś Anteks tylko jedne piwo wysłał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Toś Anteks tylko jedne piwo wysłał? trzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Toś Anteks tylko jedne piwo wysłał? trzy A kaj reszta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Cześć A kaj reszta? Pils i mild nie przeszły eliminacji Pieron pobudka :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się