Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

25/26.06 - #25 - Arbiter elegantiarum (klon westvleteren 8):

 

Zasyp

 

* słód pale - 3,1 kg

* słód pilzneński - 2,7kg

* candisugar 126' - 0.9kg

 

Zacieranie

 

* 25' - 50°C

* 60' - 69°C

* 10' - 74°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 45' - 36g Sybilla 6.2%ak

* 10' - 22g East Kent 5.5%ak

* 5' - 13g Aurora 9.5%ak

 

Drożdże

* Wyest 1214 Belgian Abbey

 

Przy okazji okazało się, że to chyba ostatnia moja warka - po zacieraniu grzałka odmówiła posłuszeństwa i gotowanie musiałem dokończyc na pożyczonym garnku.

Teraz szukam jakiegoś rozwiązania....

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.09 - #26 - Ergo bibamus! (rochefort 8):

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 3,25kg

* słód karmelowy jasny - 0,45kg

* płatki kukurydziane - 0,2kg

* słód karmelowy ciemny - 0,1kg

* słód czekoladowy - 0,04kg

 

Zacieranie

 

* 20' - 50°C

* 60' - 66°C

* 10' - 74°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 11g Super Styrian 9.5%ak

* 20' - 10g Super Styrian 9.5%ak

* 5' - 5g kolendra

* 0' - candisugar 126' - 0.9kg

 

Drożdże

* Wyeast 3522 Belgian Ardennes

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierwsza degustacja Labores pariunt honores - warka #24: czarna barwa, prawie nieprzeźroczysta, smak lekko kwaskowy, orzeźwiający z kawowym finiszem i goryczką, zapach kawy i śliwek suszonych w tle.jest dobre ale spodziewam sie jeszcze lepszego :) w końcu nie leżakuje zbyt długo...

IMG_20120904_204945.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.09 - #27 - Serviatus status brevis est (leszczowe):

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 3kg

* słód monachijski - 0.5kg

* słód pale - 0.5kg

* słód karmelowy 150 - 0.25kg

* słód karmelowy 600 - 0.1kg

* słód pszeniczny - 0.2kg

 

Surowce:

* gips 4g

* mech 5g

 

Zacieranie

 

* 20' - 54°C

* 40' - 64°C

* 20' - 72°C

* 10' - 78°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 20g lubelski 3.9%ak

* 15' - 12g Super Styrian 9.5%ak

* 5' - 5g lubelski 3.9%ak

 

Drożdże

* S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czujnik temperatury umieszczony luzem w lodówce nie jest najlepszym pomysłem - każde otwarcie drzwi i wlot ciepłego powietrza powoduje natychmiastowy wzrost temperatury i włączenie aregatu.

zdecydowałem sie umieścić czunik w słoiczku wypełnionym wodą i mam nadzieję, że będzie lepiej (przynajmniej dla portfela.... sam czujnik - z wyglądu jest cały zalany gumą, więc powinien wytrzymać.

zamiast stc8080 nastepnym razem zdecyduje sie na stc1000 lub podobny z dokładnościa do dziesiętnych stopnia. dla mających problem z obsługą stc8080 zamieszczam pl instrukcję obsługi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

komfort niesamowity.... polecam taką lodówkę - swobodnie mieszczą sie 2 niskie corneliusy, butla co2 2,5 kg z podwójnym reduktorem, leżakujące 4 butelki 0,75l no i fermentor.....

a w zamrażarniku jest całkiem sporo miejsca na chmiel :)

:beer:

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.10 - #28 - E pluribus unum (a'la orval):

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 2.015kg

* słód pale - 0.615

* słód monachijski - 0.360kg

* słód wiedeński - 0.45kg

* słód brown - 0.3kg

* słód karmelowy 600 - 0.2kg

* cukier - 0.3kg

 

Zacieranie

 

* 80' - 66°C

* 5' - 74°C

* 5' - 78°C

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 60' - 15g centeniall 9.6%ak

* 30' - 25g lubelski 3.9%ak

 

Drożdże

* WLP510 Bastogne

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczorajsza warka była ekspresowa - zacieranie i filtracja w mniej niż 3,5h.... z pospiechu zapomniałem dosypać cukru i wyszło jednak tylko 17l o gęstości 13.6°BLG.

na cichą pójdzie jeszcze hellertau i do refermentacji lambicusy...

przy okazji miałem problemy z wyłącznikiem termicznym w kociołku wiec go wywaliłem - mam nadzieję, że nic złego się nie stanie

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kran przykleiłem na klej silikonowy - na razie sie trzyma choć warstwa kleju była bardzo cieniutka - i resztki witka się z niego leją jak trzeba :)

i tak:

- serviatus status brevis est mimo braku cichej jest że tak powiem wyśmienite

- arbiter elegantiarum jak na razie finisz alkoholowy nie za bardzo mi się podoba (to z butelek, bo z kega jeszcze nie próbowałem)...

- ergo bibamus! - zamknięte na głucho - się podłączy na gwiazdkę i się sprawdzi

- e pluribus unum - przesadziłem z brownem, się ułoży za parę m-cy chyba....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.