leszcz007 Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Ja zostawię swoje PA do poniedziałku na cichej, niżej już chyba nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) 25/26.06 - #25 - Arbiter elegantiarum (klon westvleteren 8): Zasyp * słód pale - 3,1 kg * słód pilzneński - 2,7kg * candisugar 126' - 0.9kg Zacieranie * 25' - 50°C * 60' - 69°C * 10' - 74°C Gotowanie 60'/chmielenie * 45' - 36g Sybilla 6.2%ak * 10' - 22g East Kent 5.5%ak * 5' - 13g Aurora 9.5%ak Drożdże * Wyest 1214 Belgian Abbey Przy okazji okazało się, że to chyba ostatnia moja warka - po zacieraniu grzałka odmówiła posłuszeństwa i gotowanie musiałem dokończyc na pożyczonym garnku. Teraz szukam jakiegoś rozwiązania.... Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 wyszło 25l i 17°BLG. drozdże zadane, czekam na efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 01.09 - #26 - Ergo bibamus! (rochefort 8): Zasyp * słód pilzneński - 3,25kg * słód karmelowy jasny - 0,45kg * płatki kukurydziane - 0,2kg * słód karmelowy ciemny - 0,1kg * słód czekoladowy - 0,04kg Zacieranie * 20' - 50°C * 60' - 66°C * 10' - 74°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 11g Super Styrian 9.5%ak * 20' - 10g Super Styrian 9.5%ak * 5' - 5g kolendra * 0' - candisugar 126' - 0.9kg Drożdże * Wyeast 3522 Belgian Ardennes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 pierwsza degustacja Labores pariunt honores - warka #24: czarna barwa, prawie nieprzeźroczysta, smak lekko kwaskowy, orzeźwiający z kawowym finiszem i goryczką, zapach kawy i śliwek suszonych w tle.jest dobre ale spodziewam sie jeszcze lepszego w końcu nie leżakuje zbyt długo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 08.09 - #27 - Serviatus status brevis est (leszczowe): Zasyp * słód pilzneński - 3kg * słód monachijski - 0.5kg * słód pale - 0.5kg * słód karmelowy 150 - 0.25kg * słód karmelowy 600 - 0.1kg * słód pszeniczny - 0.2kg Surowce: * gips 4g * mech 5g Zacieranie * 20' - 54°C * 40' - 64°C * 20' - 72°C * 10' - 78°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 20g lubelski 3.9%ak * 15' - 12g Super Styrian 9.5%ak * 5' - 5g lubelski 3.9%ak Drożdże * S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 #25 - Arbiter elegantiarum - z 2.5° BLG przelane na cichą (BTW niesamowity zapach z tych drożdży........) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 #26 - Ergo bibamus! przelana na cichą przy 3° BLG #25 - Arbiter elegantiarum przelana do kega z dodatkiem 30g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Czujnik temperatury umieszczony luzem w lodówce nie jest najlepszym pomysłem - każde otwarcie drzwi i wlot ciepłego powietrza powoduje natychmiastowy wzrost temperatury i włączenie aregatu. zdecydowałem sie umieścić czunik w słoiczku wypełnionym wodą i mam nadzieję, że będzie lepiej (przynajmniej dla portfela.... sam czujnik - z wyglądu jest cały zalany gumą, więc powinien wytrzymać. zamiast stc8080 nastepnym razem zdecyduje sie na stc1000 lub podobny z dokładnościa do dziesiętnych stopnia. dla mających problem z obsługą stc8080 zamieszczam pl instrukcję obsługi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 nie ma to tamto - skręciłem w końcu wężyki a co... do zrobienia został mi jeszcze jakiś ociekacz i przyklejenie końcówki kranu, bo wylata Undeath i Swiaderny 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Znowu się rozmarzyłem Jak będę duży to też będę miał taki 'dozownik do piwa' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 (edytowane) komfort niesamowity.... polecam taką lodówkę - swobodnie mieszczą sie 2 niskie corneliusy, butla co2 2,5 kg z podwójnym reduktorem, leżakujące 4 butelki 0,75l no i fermentor..... a w zamrażarniku jest całkiem sporo miejsca na chmiel Edytowane 30 Września 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) 06.10 - #28 - E pluribus unum (a'la orval): Zasyp * słód pilzneński - 2.015kg * słód pale - 0.615 * słód monachijski - 0.360kg * słód wiedeński - 0.45kg * słód brown - 0.3kg * słód karmelowy 600 - 0.2kg * cukier - 0.3kg Zacieranie * 80' - 66°C * 5' - 74°C * 5' - 78°C Gotowanie 90'/chmielenie * 60' - 15g centeniall 9.6%ak * 30' - 25g lubelski 3.9%ak Drożdże * WLP510 Bastogne Edytowane 7 Października 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) wczorajsza warka była ekspresowa - zacieranie i filtracja w mniej niż 3,5h.... z pospiechu zapomniałem dosypać cukru i wyszło jednak tylko 17l o gęstości 13.6°BLG. na cichą pójdzie jeszcze hellertau i do refermentacji lambicusy... przy okazji miałem problemy z wyłącznikiem termicznym w kociołku wiec go wywaliłem - mam nadzieję, że nic złego się nie stanie Edytowane 7 Października 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Cukier możesz zawsze dodać w trakcie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 też nad tym myślałem ale na cichą - zwłaszcza że zamierzam dodać nową partie drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 kran przykleiłem na klej silikonowy - na razie sie trzyma choć warstwa kleju była bardzo cieniutka - i resztki witka się z niego leją jak trzeba i tak: - serviatus status brevis est mimo braku cichej jest że tak powiem wyśmienite - arbiter elegantiarum jak na razie finisz alkoholowy nie za bardzo mi się podoba (to z butelek, bo z kega jeszcze nie próbowałem)... - ergo bibamus! - zamknięte na głucho - się podłączy na gwiazdkę i się sprawdzi - e pluribus unum - przesadziłem z brownem, się ułoży za parę m-cy chyba.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 warka #28 (e pluribus unum) przelana na cichą z dodatkiem 40g Hellertau i gęstwy WLP670 American Farmhouse Blend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 poszukuję kleju do kranu - silikonowy nie spełnił pokładanych w nim nadziei.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 co kropelka sklei sklei....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 kropelke mam, poxipol mam, ośmiorniczke też.... tylko nie wiem czy sie nadaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 a jaką końcówkę kranu chcesz kleić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 tą srebrną końcówkę - ostatni kawałek przed kuflem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 słód jest, chmiel jest, drożdże są, weny nie ma jesienna depresja ogarneła browar radwanicki, ech, żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Proponuje strzelić jakieś Tyskie, może ochota do warzenia powróci z pierwszym łykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się