Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

słód jest, chmiel jest, drożdże są, weny nie ma :( jesienna depresja ogarneła browar radwanicki, ech, żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce....

 

Odwiedzimy Cię z Leszczem, wyzerujemy kegi...to motywacja się znajdzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że ja mam ustalone warzenie na sobotę, bo mi małażonka idzie na babski wieczór i nie będzie marudzić, że mnie jeszcze w domu nie ma. Chyba, że szybciej skończę to w tedy z chęcią wpadnę :) Poza tym my zawsze spokojni i kulturalni jesteśmy :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedziela ...nie ma problemu.

Tez mialem jutro warzyc, ale posciel ktora kupilismy na prezent, jest uszkodzona...

Wlasciwie to nie bedzie takie nalne wesele...mielismy isc tylko na slub, ale pare dni temu zostalismy zaproszeni do klubu wieczorem. Takie niby spotkanie z najblizszymi znajomymi.

No i masz bano placek...dobrze, ze dzis bula wyplata ;p

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

24.11 - #29 - Serviatus status brevis est II :

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 3kg

* słód wiedeński - 0.55kg

* słód pale - 0.5kg

* słód karmelowy 600 - 0.1kg

* słód pszeniczny - 0.5kg

 

Surowce:

* mech 5g

 

Zacieranie

 

* 20' - 54°C

* 40' - 63°C

* 20' - 72°C

* 10' - 78°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 20g lomik 4.5%ak

* 15' - 15g sybilla 6.5%ak

* 5' - 5g tradition 5.5%ak

 

Drożdże

* S-04

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak jest, bo smaczne piwo nie musi mieć wyczuwalnej goryczki :) - to tak na przekór panującemu trendowi; robię piwo domowe, więc jak dodam mega ilość chmielu to będzie wtedy najlepsze na świecie..... :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj amap, jest różnica pomiędzy sporą, wyczuwalna goryczką, a za dużą goryczką. To jak z jajecznica i pieprzem ;-) grunt, żeby chmiel nie przykrywal wszystkiego innego:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

28.12 - #30 - Quia nominor capra (koźlak):

 

Zasyp

 

* słód aromatic - 2.7kg

* słód pilzneński - 1kg

* słód monachijski - 1kg

* słód carared - 0.5kg

* słód caramunich - 0.5kg

* słód melanoidowy - 0.2kg

 

Zacieranie

 

* 10' - 63°C

* 40' - 72°C

* 10' - 76°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 30g tradition 5.5%ak

* 5' - 5g tradition 5.5%ak

 

Drożdże

* Pilsner Urquell

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu wczorajszym browar rozszerzył działalność - rozpoczęła sie produkcja serów :)

Z 9l mleka powstało 1,1kg sera typu Jack (efekty za 3-4 tygodnie) oraz 0,2kg sera typu ricotta (efekty za dwa tygodnie - bo to trochę inna ricotta)

 

post-1886-0-27997600-1356778164_thumb.jpgpost-1886-0-55836400-1356778176_thumb.jpgpost-1886-0-72778700-1356778185_thumb.jpg

 

Następny w kolejce czeka miód pitny (a w zasadzie czekam na drożdże - miód jest ;))

:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.