Raczek Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Dzisiaj do butelek trafił Simcoe Pills przy 3BLG (6Brix przed korektą) z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonego w litrze wody. Wyszło 45butelek 0,5 fajna goryczka ale coś w smaku jest takiego co mnie lekko martwi może lekki diacetyl nie wiem nie jestem sensorykiem na tyle żeby stwierdzić co jest nie tak. Zobaczymy co będzie jak się nagazuje jak wtedy wszystko się ułoży. Może to zapach chmielu Simcoe ? Nigdy single Hop-a nie robiłem i nie znam tak bardzo tego chmielu jak ktoś ma doświadczenia z tym chmielem to poproszę o jakiś komentarz co do jego aromatu w gotowym piwie. Tymczasem jutro Tmave na gęstwie po Simcoe Pills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Warka nr. 56 29.IX.2014r Tmave Goryczka: 36IBU Kolor: 47EBC OG: 12,1BLG FG: 2,7 BLG Surowce: Słód pilzneński 2kg Słód monachijski 2kg Słód caramunich II 0,7kg słód carafa I special 0,3kg Dodatki: mech irlandzki 5g Chmiele: Saaz 110g ) Zbiór 2011r !!!! gęstwa tygodniowa ok litr W34/70 Zacieranie: Zasyp w temp. 55st 55st.C- 10minut 64st.C - 15 minut 72st.C - 60minut 78st.C - filtracja Gotowanie 60minut 60 minut - Saaz 60g 20 minut - Saaz 50g 15minut - mech irlandzki Wyszło 21l 12,1 BLG (12,6Brix przed korektą) gęstwa chyba zadana rano jak temp. ustabilizuje się na 12st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Saison IPA poszła na cichą przy 2,6BLG (6,6brix) Ale jedno jest pewne z IPA ma to niewiele wspólnego Goryczka powyżej średniej ale typowe aromaty Belgijskie przykrywają chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Warka nr. 57 14.X.2014r Tripel Goryczka: 39IBU Kolor: 35EBC OG: 19,7BLG FG: 2,1 BLG Surowce: Słód pilzneński 5,5kg Słód monachijski 1kg Dodatki: mech irlandzki 5g cukier biały 1kg Chmiele: Magnum 20g Rakau 20g Vic Secret 10g starter 3l Fermentum mobile odkrycie sezonu Zacieranie: Zasyp w temp. 55st 55st.C- 15minut 64st.C - 60 minut 72st.C - 20minut 78st.C - filtracja Gotowanie 60minut 60 minut - Magnum 20g 30 minut - Vic Secret 10g 15minut - mech irlandzki + cukier 1kg 1minuta - Rakau 20g No i klops wyszło 26l (z 3l starterem) ale tylko 17,7BLG (18,4Brix przed korektą) dość małe odparowanie które pewnie zawiniło. Chłodząc brzeczkę w wannie miałem odparowanie na poziomie 9litrów, dzisiaj pierwsze chłodzenie chłodnicą którą dostałem w spadku od Szwagrów (wielkie dzięki za to koledzy) i odparowanie zmalało do 5litrów. Trzeba nanieść poprawki do BS2 przy następnej warce bo Ten Tripel nie mieści się w stylu przynajmniej jeśli chodzi o ekstrakt początkowy..... Ogólnie chłodnica zdała egzamin 25l brzeczki chłodzone do 23st.C w czasie ok 35-40minut jak dla mnie zadowalający wynik, Czas teraz trzymać kciuki żeby drożdże nie miały ochoty spacerować po pokoju. Temp. Fermentacji ok 22st.C Edytowane 14 Października 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Warka nr. 57 14.X.2014r Tripel Goryczka: 39IBU Kolor: 35EBC OG: 19,7BLG FG: 2,1 BLG Surowce: Słód pilzneński 5,5kg Słód monachijski 1kg Dodatki: mech irlandzki 5g cukier biały 1kg Chmiele: Magnum 20g Rakau 20g Vic Secret 10g starter 3l Fermentum mobile odkrycie sezonu Zacieranie: Zasyp w temp. 55st 55st.C- 15minut 64st.C - 60 minut 72st.C - 20minut 78st.C - filtracja Gotowanie 60minut 60 minut - Magnum 20g 30 minut - Vic Secret 10g 15minut - mech irlandzki + cukier 1kg 1minuta - Rakau 20g No i klops wyszło 26l (z 3l starterem) ale tylko 17,7BLG (18,4Brix przed korektą) dość małe odparowanie które pewnie zawiniło. Chłodząc brzeczkę w wannie miałem odparowanie na poziomie 9litrów, dzisiaj pierwsze chłodzenie chłodnicą którą dostałem w spadku od Szwagrów (wielkie dzięki za to koledzy) i odparowanie zmalało do 5litrów. Trzeba nanieść poprawki do BS2 przy następnej warce bo Ten Tripel nie mieści się w stylu przynajmniej jeśli chodzi o ekstrakt początkowy..... Ogólnie chłodnica zdała egzamin 25l brzeczki chłodzone do 23st.C w czasie ok 35-40minut jak dla mnie zadowalający wynik, Czas teraz trzymać kciuki żeby drożdże nie miały ochoty spacerować po pokoju. Temp. Fermentacji ok 22st.C A tak drożdże pracują w Triplu https://vimeo.com/109045386 Warka nr. 57 14.X.2014r Tripel Goryczka: 39IBU Kolor: 35EBC OG: 19,7BLG FG: 2,1 BLG Surowce: Słód pilzneński 5,5kg Słód monachijski 1kg Dodatki: mech irlandzki 5g cukier biały 1kg Chmiele: Magnum 20g Rakau 20g Vic Secret 10g starter 3l Fermentum mobile odkrycie sezonu Zacieranie: Zasyp w temp. 55st 55st.C- 15minut 64st.C - 60 minut 72st.C - 20minut 78st.C - filtracja Gotowanie 60minut 60 minut - Magnum 20g 30 minut - Vic Secret 10g 15minut - mech irlandzki + cukier 1kg 1minuta - Rakau 20g No i klops wyszło 26l (z 3l starterem) ale tylko 17,7BLG (18,4Brix przed korektą) dość małe odparowanie które pewnie zawiniło. Chłodząc brzeczkę w wannie miałem odparowanie na poziomie 9litrów, dzisiaj pierwsze chłodzenie chłodnicą którą dostałem w spadku od Szwagrów (wielkie dzięki za to koledzy) i odparowanie zmalało do 5litrów. Trzeba nanieść poprawki do BS2 przy następnej warce bo Ten Tripel nie mieści się w stylu przynajmniej jeśli chodzi o ekstrakt początkowy..... Ogólnie chłodnica zdała egzamin 25l brzeczki chłodzone do 23st.C w czasie ok 35-40minut jak dla mnie zadowalający wynik, Czas teraz trzymać kciuki żeby drożdże nie miały ochoty spacerować po pokoju. Temp. Fermentacji ok 22st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Dzisiaj do butelek trafił Saison IPA (z IPA to tylko nazwa) przy 2,7BLG wyszło 44butelko 0,5l z dodatkiem 139g cukru białego nagazowanie celowane na 2,3v Także dzisiaj na cichą zostało zlane Tmave przy 3,7BLG (7,2Brix przed korektą) w smaku jak dla mnie rewelacja czysty fajny słodko kawowy smak z wyraźną goryczką na chmielu 3 letnim który mimo moich obaw nie dał skarpetowych aromatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Niezły kocioł w tym wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Tam Michał dla was Pillsa wziął dzisiaj diacetyl ale pije się lekko i nawet przyjemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 A ten kocioł to jeszcze dzisiaj trwa.... Szczęście ze nie wyszło z wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Ja je jutro wystartuje. Też w przeźroczystym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Tam Michał dla was Pillsa wziął dzisiaj diacetyl ale pije się lekko i nawet przyjemnie spoko posmakujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Ja je jutro wystartuje. Też w przeźroczystym fermentorze. Zobaczysz jak ruszą to jak kulki w maszynie lotto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 A nie dałeś Michałowi czasem butelki dla mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 A nie dałeś Michałowi czasem butelki dla mnie? dałem ok 300ml więc spokojnie wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 o Pilsa mi chodziło, gęstwa wiem że jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 fuck o tym nie pomyślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Jarzyn dostałem dwie butelki więc jedną i drożdże podrzucę ci w piątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Warka nr. 58 22.X.2014r Mild Goryczka: 20IBU Kolor: 33EBC OG: 9BLG FG: 3,1 BLG Surowce: Słód pale ale 2,8kg Słód czekoladowy 400EBC 0,3kg Słód karmelowy 150 0,3kg Słód monachijski 0,2kg Dodatki: mech irlandzki 5g Chmiele: Fuggles 50g gęstwa 2 dniowa prosto z suchatówki drożdże Mangrove Newcastle dark Ale od Szwagrów Zacieranie: Zasyp w temp. 55st 55st.C- 10minut 72st.C - 80minut 78st.C - filtracja Wysładzanie 5l+5l+6l do każdej porcji wody 1,5ml kwasu fosforowego Gotowanie 60minut 60 minut - Fuggles 20g 30 minut -Fuggles 10g 10minut - mech irlandzki + fuggles 20g Wyszło 22l 9,1BLG (rozcieńczone 1,5l wody mineralnej do uzyskania 9,1BLG finalnie) schłodzone chłodnicą zanurzeniową do temp. 28st.C w 30 minut i w fermentorze na balkonie się wychłodziło do 18st.C w takiej temp. zadana gęstwa i wstawiony fermentor do lodówki temp. burzliwej 18st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Drugie podejście do Milda, jakoś nie mogę sie przekonać do czegoś co ma mniej niż 11BLG. Jak tam nowa chłodnica jest szybsza od wanny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Tym razem na słodko Mild. Nie no pewnie ze chłodnica robi robotę bez porównania wygodniejsza jest niż wanna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Może będziesz warzył 2 warki jednego dnia, i Paulina zadowolona i w fermentowni więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Nie, coś ty nie zajmę kuchni na cały dzień przy dwóch wątkach to kończył bym ok 19-20godzinie. Lepiej już by było zwiększyć wybicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Może jakbyś Paulinę na zakupy puścił albo zasugerował wizytę u mamy/babci/cioci/koleżanki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Raz może i by przeszło, ale na dłuższą metę to nie ma szans na powodzenie, chociaż plan chytry przyznaję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Tmave przelane do butelek skończyło tak jak po burzliwej 3,7BLG (7,2Brix przed korektą) z dodatkiej 115g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Wyszło 39X0,5l i 1x0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się