Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr. 39 Pszeniczka 12BLG /19.X.2013/

 

Pierwsze moje zacieranie wieczorne. Przedwczoraj podjąłem szybką spontaniczną decyzję dotyczącą zacierania Weizena (poprzednie już wyszło dawno) tak się składa że dzisiaj moja LP ma babski wieczór więc nagle i zacieranie nie stanowi problemu (dziwne są kobiety). Niestety z powodu chłodnicy jaką mam chłodzenie odbędzie się na balkonie a drożdże zostaną zadane wprost z weizenbocka którego przeleję na cichą jutro.

Muszę pomyśleć nad porządną chłodnicą !!!

 

 

Surowce:

 

- słód pszeniczny 2,5kg

- słód pilznański 2kg

 

Hallertauer Hersbrucker 20g

 

Drożdże 3068 po Weizenbocku #38

 

 

Plan Zacierania:

 

43°C - zasyp

70' 42-44°C -

40' 62-64st.C

20' 72-73°C -

5' 76°C - podgrzanie do filtracji

 

 

Filtracja do objętości 28-29l

 

Gotowanie 60minut

 

HH - 20g - 60minut

 

 

Wyszło 12BLG/22l. - zadane gęstwą po #38 w ilości kilku dużych łyżek

 

Test FFT : 3,2 BLG (mierzone reflaktometrem)

 

Wszystko poszło dość sprawnie, nawet filtracja niestety brak odpowiedniej chłodnicy uniemożliwiła mi zadanie drożdży wczoraj. Brzeczka po lekkim ostygnięciu trafiła do fermentora i na balkon na całą noc. Drożdże zadane dopiero rano 20.X w temp. 18st.C, Start fermentacji w 17st. stopniowo będę podnosić temp. do 19st.C

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39#Pszeniczka 12BLG zeszła do 3,2BLG i trafiła do butelek z dodatkiem 152g cukru rozpuszczonego w niecałym litrze wody planowane nagazowanie >2,5v, alk. 4,6%. Tym samym fermentory zostały opróżnione co się w sezonie u mnie rzadko zdarza ;) Dzisiaj miała powstać warka nr. 40 i miała to być APA single Hop Cascade, ale jakoś tak nie było czasu niestety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr. 40 Cascade Pale Ale /8.XI.2013/

 

Goryczka: 36IBU

Kolor: 22,6EBC

OG: 13,5BLG

FG: 2,8BLG

 

Surowce:

 

- słód pale ale 3kg

- słód wiedeński 1kg

- słód monachijski I 1kg

- słód karmelowy ciemny 333EBC 0,2kg

 

Chmiel Cascade 80g

 

1084 Irish Ale gęstwa - dzięki Fidel :okey:

 

Plan Zacierania:

 

55°C - zasyp i przerwa 10minut w temp.55st.C

66-67st.C -40minut

72-73°C - 20minut

78st.C - 5minut i filtracja

 

Filtracja do objętości 28-29l

 

Gotowanie 60minut

 

17g - 60minut

15g - 30minut

15g - 15minut

10g - 10minut

20g - 5minut

 

Wyszło 13,5BLG/23,5l. - zadane gęstwą zebraną jakieś 2 tygodnie temu.

 

Czas pracy 5,5 godziny

 

Test FFT : 2BLG

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 41 "I Hate You" Imperial IPA 20BLG /18.XI.2013/

 

Goryczka: 120IBU

Kolor: EBC

OG: 20.2BLG

FG: 4BLG

 

Surowce:

 

- słód pale ale 5,5kg

- słód Aroma 0,2kg

- słód monachijski I 1,5kg

- słód Crystal 300 0,3kg

 

Chmiele:

 

- Galaxy 15g

- Columbus 15g

- Cascade 20g

- Topaz 15g

- Summit 15g

- Sorachi Ace 15g

- Amarillo 20g

- Chinook 18g

- Centenial 23g

- Citra 30g

 

dodatki:

 

- cukier biały 0,7kg

- mech irlandzki 7g

 

2 litrowy Starter z 1028 London Ale dzięki Szukis za drożdże :okey:

 

Plan Zacierania:

 

55°C - zasyp i przerwa 10minut w temp.55st.C

66-67st.C -90minut

78st.C - 5minut i filtracja

 

Filtracja do objętości 28-29l

 

Gotowanie 60minut

 

Galaxy 15g + Columbus 15g - 60 minut

Cascade 20g - 40 minut

Topaz 15g + Summit 15g - 30 minut

Sorachi 15g + Amarillo 10g - 15 minut

Amarillo 10g + Chinook 18g - 10 minut

Centenial 23g + Citra 10g -5 minut

Citra 20 g - 0 minut

 

Cukier dodany na ostatnie 10minut razem z mchem

 

Wyszło 20,2BLG/23l. zadane 2 litrowym starterem w temp. 22st.C

 

Temp. fermentacji 18st.C i stopniowo będę podnosić docelowo do 20st.C

 

Czas pracy 7 godzin

 

Niestety 7,5 kg słodu w garnku Lild + filtrator z oplotu nie pozwoliły na łatwą pracę, kilka razy trzeba było zamieszać dość mocno i prawie do samego dna żeby coś poleciało ale ogólnie spodziewałem się większych problemów przy tym piwie.

Jestem zadowolony z wydajności oraz objętości piwa w fermentorze.

 

Piwo pierwotnie miało nazywać się "Tajfun" z racji ilości użytych w nim słodów. Było to idealne piwo żeby pozbyć się zalegających chmieli.

Jestem ciekaw jak ta mieszanka będzie smakować 120IBUpowinno być wyczuwalne ;)

 

Test FFT : BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro planach zlanie #41 IIPA na cichą wraz z chmielami ok 50g (zastanawiam się jeszcze jakie chmiele trafią) a czwartek lub piątek ostatnia warka w tym roku Żytni Stout. robię sobie miesiąc przerwy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro planach zlanie #41 IIPA na cichą wraz z chmielami ok 50g (zastanawiam się jeszcze jakie chmiele trafią) a czwartek lub piątek ostatnia warka w tym roku Żytni Stout. robię sobie miesiąc przerwy :)

żytniego stoutu jestem ciekaw - podziel się wrażeniami z degustacji ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plan jest taki że żytniego będzie 30%,50%pale a reszta to czekoladowy i palony jęczmień oraz dla pełni karmelowy 300EBC chmielenie Galaxy na goryczkę na ok 40IBU do tego US04. Sam jestem ciekaw dam znać jak wyszło

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

 

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Piwo pierwotnie miało nazywać się "Tajfun" z racji ilości użytych w nim słodów. Było to idealne piwo żeby pozbyć się zalegających chmieli.

Jestem ciekaw jak ta mieszanka będzie smakować 120IBUpowinno być wyczuwalne ;)

 

Test FFT : BLG

 

120 IBU, Raczek będziesz używał go do łuszczenia starego lakieru i cyklinowania podłóg? :D potęga!

To piwo na zlot?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr. 42 "Sun in the night" Żytni Stout /13.XII.2013/

 

Goryczka:50IBU

Kolor: EBC

OG: 14,5BLG

FG: 4BLG

 

Surowce:

 

- słód pale ale 3kg

- słód żytni 2kg

- karmelowy 300EBC 0,5kg

- słód czekoladowy 0,3kg

- jęczmień palony 0,15kg

 

Chmiele:

 

- Galaxy 35g

 

 

Fermentis US-04

 

Plan Zacierania:

 

69st.C - Zasyp (bez palonych)

66-68st.C - 90minut --->wsypanie słodów palonych w 72st.C

78 - filtracja

 

Filtracja do objętości 30l

 

Gotowanie 60minut

 

Galaxy 35g - 60minut

 

Wysładzanie dla cierpliwych 4godziny do objętości ok 29l. 30% słodu żytniego jednak swoje robi chociaż rekordu nie było jak w przypadku Rogenbier-a to i tak mozolnie to szło.

 

Wyszło 14,8BLG/25l. (Albo powolne, bardzo powolne wysładzanie albo grubiej ześrutowane słody ale jestem w szoku i wydajności i ilości)

 

Temp. fermentacji 18st.C i stopniowo będę podnosić docelowo do 22st.C

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.