Raczek Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Warka nr. 35 AIPA /05.IX.2013/ Szacowane OG: 16 BLG Szacowane FG 3BLG IBU: 65IBUs Kolor: 15 EBC Surowce: - słód Pale Ale 5,5kg - słód monachijski I 0,7kg - słód carahell 0,3kg chmiel Magnum 40g chmiel Citra 35g chmiel Cascade 30g US-05 Plan Zacierania: 70st.C - Wsypanie słodów 67-68st.C - 90minut 78st.C - filtracja filtracja do uzyskania 27l Gotowanie 60minut Magnum 40g - 60minut Citra 35g - 5minut Cascade 30g - 5minut Na zimno: Chinook - 50g Centenial - 50g Citra - 50g Wyszło 16,5BLG/20l. - drożdże zadane w temp. 25st. fermentacja w temp. 20st.C Oj brakowało warzenia, brakowało.... Z nowości doszły fermentory do których już nie trzeba zaglądać bo wszystko widać , Jutro przyjedzie lodówka, sterownik do niej już w drodze więc browar się rozbudowuje. Nareszcie będę mógł robić dolniaki. Edytowane 7 Września 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Warka nr. 36 BIPA /11.IX.2013/ Surowce: - słód Pale Ale 2,5kg - słód Pilzneński 2,4kg - słód Cara blond 0,2kg - słód Biscuit 0,15kg Chmiel Apollo 15g Chmiel Cascade 40g Chmiel Amarillo 55g Cukier kandyzowany Belgijski biały 0,2kg Belgian Ale M27 Mangrove Jack's Plan Zacierania: Do 15 wody o temp. 72st.C wsypany słód 66-68st.C - 80minut 78st.C - 5minut - filtacja filtracja do uzyskania 29l Gotowanie 70minut Apollo 15g - 60minut Cascade 15g - 30 minut Cascade 15g - 20minut Amarillo 15g - 20minut Cukier 0,2kg - 15minut Amarillo 20g - 10minut Na zimno: 5 dni Amarillo 20g Cascade 10g Wyszło 14BLG/23l. - drożdże zadane w temp. 26st. fermentacja w temp. 22st.C Test odfermentowania: 2BLG Komentarz: Słody ześrutowane wczoraj wieczorem. Start dzisiaj o 6:30 (kawka, fajeczka, poranna toaleta). Całość przebiegła dość sprawie nie licząc lekkiego przytkania podczas wysładzania (zamieszanie górną warstwą złoża pomogło przywrócić odpowiedni przepływ wody) koniec ok godz. 13 W zeszły piątek dotarła do mnie lodówka Bosch 2 letnia 87cm wysokości (niestety tylko na jeden fermentor, ale i tak cud że moja LP zgodziła się na drugą lodówkę w mieszkaniu). Dzisiaj dotarł sterownik do tej lodówki więc w ciągu najbliższych kilku dni moja fermentownia powinna zacząć pracować. Edytowane 14 Września 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Cukier kandyzowany Belgijski biały 0,2kg Kasy Ci nie szkoda na te duperele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Kasy Ci nie szkoda na te duperele? Od czasu do czasu można zaszaleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Do Twojej lodówki chociaż jeden fermentor wchodzi. Do mojej żaden, ale była za darmo, i mam magazyn chmielu i zimnego piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 o mojej żaden, ale była za darmo To co masz za lodówkę że nawet jeden fermentor nie wchodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Kasy Ci nie szkoda na te duperele? Od czasu do czasu można zaszaleć Trochę DAP, godzinka czasu i można samemu sobie syrop przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Kasy Ci nie szkoda na te duperele? Od czasu do czasu można zaszaleć Trochę DAP, godzinka czasu i można samemu sobie syrop przygotować. A po co DAP ? Idealny zamiennik to Cukier biały kryształ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 No żeby syrop kandyzowany zrobić. W wersjach ciemniejszych trochę aromatu chyba wniesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 To co masz za lodówkę że nawet jeden fermentor nie wchodzi ? AMICA taka podblatowa. Niestety ze względu na budowę wewnętrzną - zamrażalnik i zrypaną zabudowę agregatu, nie wchodzi fermentor. Trza by się nagimnastykować, więc na razie sobie daruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) No żeby syrop kandyzowany zrobić. W wersjach ciemniejszych trochę aromatu chyba wniesie. No OK ale on dał tu biały Poza tym w tym piwie rządzą amerykańskie chmiele. Może specjalista sensoryk coś byłby w stanie wyłuskać. Ale wg mnie główne role grają tu drożdże i chmiele, a nie 200g cukru. Edytowane 11 Września 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ja mam takie coś. Nie powiem bo zadowolony jestem. Gdyby nie fakt że akurat warzyłem AIPA i wstałem skoro świt to ta lodowka przeszła by mi koło nosa. Mam nadzieję że w ciągu tygodnia będzie sterownik podłączony i będę robił pierwszego Pilsa w życiu Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ale wg mnie główne role grają tu drożdże i chmiele, a nie 200g cukru. Dokładnie nie o cukier tu chodzi, w końcu to AIPA w wersji Belgijskiej więc i tak chmiel będzie grał pierwsze skrzypce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ale Twoja nie ma zamrażalnika, a moja ma i to zajmuje miejsce. Zrobię zdjęcia za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Warka nr. 35 AIPA /05.IX.2013/ Zlana na cichą dość wysokie BLG bo aż 5. Na cichą poszły też chmiele: Chinook 30g Citra 30g Centenial 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Warka nr. 35 AIPA /05.IX.2013/ dzisiaj przelana do klarowania z żelatyną wciąż 5BLG Warka nr. 36 BIPA /11.IX.2013/ dzisiaj przelana na cichą wraz z Amarillo 10g i Cascade 20g na zimno przy 0,5BLG (szok) w smaku delikatna kwaskowość ale nie czuć infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Sterownik już podłączony wszystko działa aktualnie siedzi BIPA i chmieli się na zimno. Wkrótce jakiś dolniak Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Warka nr. 36 BIPA z dodatkiem 114g cukru trafiła do 40x0,5l , 1x0,33, 1x1l PET jako butelka testowa. Ostateczny finisz fermentacji 0,5BLG w smaku jest lekka kwaskowość, spora goryczka i trochę słodyczy. nagazowanie 2,2v Edytowane 26 Września 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Warka nr. 37 MILD /27.IX.2013/ Surowce: - słód Pale Ale 3kg - słód bursztynowy 0,25kg - słód karmelowy czerwony 0,2 - jęczmień prażony 0,08kg Chmiel East Kent Goldings 30g Mech Irlandzki 5g M03 Newcastle Dark Ale M03 Mangrove Jack's - uwodnione Plan Zacierania: Do 14 wody o temp. 56st.C wsypany słód 53-55st.C - 10minut 63-65st.C - 40minut 71-72st.C - 20minut 78st.C - filtracja filtracja do uzyskania 28l Gotowanie 60minut EKG 30g - 60 minut Mech Irlandzki 5g - 15minut Wyszło 9BLG/23l. - drożdże zadane w temp. 24st. fermentacja w temp. 20st.C Test FFT : 3BLG Czas pracy 5 godzin, wszystko wyszło jak należy zobaczymy jak M03 przefermentują brzeczkę. Edytowane 30 Września 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Warka nr. 35 AIPA /05.IX.2013 Trafiła dzisiaj do 35 butelek 0,5l z dodatkiem 113g cukru rozpuszczonego w litrze wody. Planowane nagazowanie 2,3v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Dzisiaj śrutowanie słodów na warkę nr.37 Weizenbock 17BLG, wczoraj na mieszadło poszły drożdże 3068 a w poniedziałek warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 No widać piwowarze, że pełne ręce roboty Szacuneczek Weizenbock to juz chyba na konkursik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Nawet na dwa konkursy Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Warka nr. 37 przelana na cichą przy 3,07BLG (reflaktometr po korekcie) i niecałe 3BLG balingiem więc już raczej koniec fermentacji biorąc pod uwagę test FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Warka nr. 38 Weizenbock /7.X.2013/ Surowce: - słód pszeniczny 3kg - słód pilznański 1,46kg - słód monachijski I 1,2kg - słód carahell 0,28kg - Special B 0,25kg - czekoladowy 0,05kg Chmiel Marynka 2011 15g Chmiel Lubelski 2012 15g Drożdże 3068 starter litrowy dzięki Pitervader Plan Zacierania: 43°C - zasyp słodu pszenicznego i przerwa: 85' 41°C - ferulikowa. 40' 67°C - podgrzanie, dodanie slodów (pilzneński, monachijski, carahell) odebranie 2l zacieru podgrzanie do 72st.C - 5 minut, gotowanie 15minut , dodanie do głównego zacieru 25' 72°C - dekstrynująca (dodanie specjal B) 5' 76°C - podgrzanie do filtracji (czekoladowy dodany po przełożeniu do filtracji) filtracja pierwszy raz nie do objętości 28l tylko wg. wyliczeń BS2 5+6+6+6 co okazało się katastrofalnym pomysłem Gotowanie 80minut Marynka 15g + Lubelski 15g- 80 minut Wyszło 15,5BLG/24,5l. - drożdże zadane w temp. 25st.C i przeniesione do lodówki w temp. 15st.C gdzie planuję 24h w takiej temp. fermentować zwiększając stopniowo temp. do 19st.C Test FFT : 2,83BLG (pomiar reflaktometrem) Czas pracy 7-8 godzin ??? Postanowiłem pierwszy raz wyliczyć potrzebną wodę do wysładzania w BS2 (zawsze wysładzałem do objętości 28l przyjmując że 21l piwa trafia do fermentora przed zadaniem drożdży) tym razem wyszło mi 23l i katastrofalna wydajność. Z założonego 17BLG uzyskałem zaledwie 15,5 co jest dolną granicą stylu dodam że finalna wartość BLG jest efektem 0,5kg cukru rozpuszczonego w litrze wody i dodana do brzeczki. Kolejnym moim pomysłem było chłodzenie chłodnicą która jak już wcześniej się przekonałem się do tego nie nadaje (tylko 4zwoje to stanowczo za mało) ze 100st.C do 49st.C szło 40 minut w cały czas przy tym intensywnie mieszałem kolejne 3st.C zeszły po 15 minutach i na tym moja cierpliwość się skończyła. Brzeczka poszła do fermentora a fermentor do wanny z zimną wodą po 4godzinach miałem 25st.C zadałem starter i do lodówki. Największym moim błędem przy tej warce było zasugerowanie się zasypem staśka i to dosłownie nie dostosowując ich do mojej wydajności która w przypadku zasypu powyżej 5kg wynosi 70%. Przy następnej warce na pewno zasyp dostosuję pod swoją wydajność i przede wszystkim wysładzanie do objętości 28-29l bez kombinowania z BS-em. Edytowane 15 Października 2013 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się