Preis Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 W końcu każda kobieta lubi strzelić focha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Tymczasem Owsiany Stout wcale nie ma zamiaru zejść niżej ( odczyt ze spławika ponad 5 BLG, odczyt z reflaktometru po korekcji 4,66) butelkować poczekać ? Oto jest pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Butelkuj, dostanie cukru trochę to się ożywią i jeszcze zjedzie w butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Butelkuj, dostanie cukru trochę to się ożywią i jeszcze zjedzie w butli. dostanie cukru, zejdzie w butli toć to przecież jak definicja granatów w uproszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Zejdzie ale nie tyle żeby był granat jak nie rusza poniżej tego co masz to nie ma po co trzymać dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 44#Stout Owsiany 12,8BLG przeniesiony na balkon do klarowania z dodatkiem żelatyny bo coś zbyt brązowy i mętny jak na stout-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 44#Stout Owsiany trafił do 47 butelek z dodatkiem 114g cukru + litr wody. Dość słabe odfermentowanie do 4,6. Mam nadzieję że nie będzie z tego granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Dzisiaj na cichą trafiła warka #45 "Foch" przy 3,1BLG. Piwo bardzo klarowne drożdże Burton Union zrobiły robotę chyba jeszcze nigdy po burzliwej nie miałem tak klarownego piwa. Jutro w planach Best Biter. Wczoraj też zamówiłem paski do pomiaru pH oraz kwas fosforowy i będę kombinować z wodą, ciekaw jestem efektu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Wiesz co, kiedyś na forach amerykańskich czytałem że ponoć nie trzeba kombinować z pH zacieru jeśli masz w zasypie jakieś słody karmelowe albo mocniej prażone, ponoć przy dzisiejszych mocno zmodyfikowanych słodach w wystarczający sposób obniżają one pH. Zalecali obniżać pH tylko przy piwach ze 100 % udziałem słodów jasnych lub przy lagerach. Co do kwasu fosforowego to nie łatwiej użyć słodu zakwaszającego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Zobaczymy jakie efekty da kwas, na wnioski przyjdzie czas później jeśli nie będzie różnicy wtedy przestanę go stosować.... Tymczasem dzisiaj: Warka nr. 46 Special Bitter /7.III.2014/ Goryczka: 33IBU Kolor: 12EBC OG: 10,2BLG FG: 2,5BLG Surowce: Słód pale ale 3,5kg Słód pszeniczny jasny 0,25kg Słód monachijski I 0,3kg jęczmień palony 0,04kg Chmiel Marynka 9%AK chmiel z 2011r Chmiel EKG 6,4AK chmiel z 2012r drożdże M79 Burton Union gęstwa z poprzedniej warki Zacieranie: Zasyp w temp. 55st.C 53-56st.C - 15minut 63-65st.C - 40minut 71-72st.C - 30minut 75st.C - 10minut 78st.C - filtracja Filtracja do objętości 28-29l Gotowanie 70minut Marynka 2011 - 27g - 60minut EKG-10g - 30minut Mech Irlandzki 5g - 15minut EKG -10g-10minut Wyszło 23l/10.2BLG Idealnie wg. założeń Wydajność 59% Edytowane 13 Marca 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Sam się zastanawiam nad korygowaniem pH, tyle że raczej z użyciem kwasu mlekowego 80%, wydaje się bezpieczniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 fosforowy ponoć bardziej wydajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 W tym miesiącu jeszcze planuje 2warki. Za tydzień pszenica bo wyszła a za 2tygodnie AIPA inspirowana Grand Prix Czesława Dziełaka. Wielkimi krokami zaliczam się do okrągłej warki nr.50 a będzie to RIS Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 a będzie to RIS mniam mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 A mojego RISa próbowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 jeszcze nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 No to do roboty i daj mi znać jak najszybciej A zasypu na RISa to już w ogóle nie musisz zakwaszać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 45# "Foch" Blond Ale 13BLG dzisiaj przelana do butelek z dodatkiem 135g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Końcowe BLG 3. Wyszło 44x0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Warka nr. 47 Pszenica /13.III.2014/ Goryczka: 10,4IBU Kolor: 7,1EBC OG: 10,9BLG FG: 3BLG Surowce: Słód pilzneński 2kg Słód pszeniczny 2kg Słód karmelowy jasny 0,2kg Chmiel Hellertauer Hersbrucker 4,13 %Ak drożdże kangury uwodnione Zacieranie: Zasyp w temp. 45st.C po 15minutach sprawdzenie próbki i dodanie 1ml kwasu fosforowego 75% pH ustalone na 5,5 42-44t.C - 15minut 64-66st.C - 30minut 71-72st.C - 40minut 75st.C - 5minut 78st.C - filtracja Filtracja do objętości 30l Do każdej porcji wody (5+5+5+5 dodane 2ml kwasu fosforowego 75% pH wody do wysładzania 5,5) Gotowanie 70minut HH 20g - 60minut Wyszło 24l/10,6BLG Wydajność:63% Edytowane 13 Marca 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 W międzyczasie na cichą przy 2,5BLG zlałem warkę 46 Best Bitter. Kolejne bardzo klarowne piwo po burzliwej, pomału Burton union stają się moimi ulubionymi drożdżami. Zebrałem świeżą gęstwę po Bitterze która posłuży do AIPA którą mam w planach w przyszłym tygodniu zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Best bitter trafił na balkon z dodatkiem 30g EKG Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Jestem ciekaw jak Ci wyjdzie AIPA na tych drożdżach, może ja też się przekonam i safale pójdą w odstawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Jak dla mnie super drożdże, efekt poznamy za jakiś czas w czwartek lub piątek zacieranie AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Warka nr. 48 AIPA /21.III.2014/ Goryczka: 64IBU Kolor: 13,4EBC OG: 15,9BLG FG: 4BLG Surowce: Słód pale ale 5,8kg Słód pszeniczny 0,7kg Słód monachijski I 0,5kg słód carapills 0,22kg Chmiele: Magnum 27g Calypso 27g Amarillo 27g Citra 27g drożdże gęstwa po warce 46 Best Bitter (burton union pół słoika) Zacieranie: Zasyp w temp. 55st dodanie 1ml kwasu mlekowego 75% 62-63st.C - 80 minut 71-72st.C - 15minut 75st.C - 5minut 78st.C - filtracja Po zacieraniu 7,22kg zasypu w Lidlu okazało się że niewielka część zacieru się przypaliła mimo max obrotów mieszadła w smaku niby nie czuć spalenizny zobaczymy jak będzie po fermentacji, liczę na to że 64IBU przykryje ewentualne niemiłe posmaki... Filtracja do objętości 30l Do każdej porcji wody (5+5+5+5 dodane 2ml kwasu fosforowego 75% pH wody do wysładzania 5,5) pH brzeczki między 5,3 - 5,5 Gotowanie 70minut Magnum 27g - 60minut Calypso 27g - 15minut Amarillo 27g - 10minut Citra 27g - 1minuta Wyszło 23 l 15,6 / BLG Edytowane 21 Marca 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 HE HE jakby co to będzie Roasted AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się