rockford86 Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 (edytowane) Witam, W sobotę przelałem piwo do fermentacji cichej. Przeczytałem ,że podczas przelewania do fermetatora na cichą, powinno się dostać jak najmniejsza ilość osadu z dna fermentatora z burzliwej. Po przelaniu mojego piwka zostało ok 18l, (dodam ze nic nie odpiłem:), a podczas burzliwej było go ok 20l). Czy taki ubytek jest normalny?? czy za bardzo przesadziłem z zachowaniem "czystości" piwa. pozdrawiam, Dori Edit - zmiana tematu Edytowane 19 Czerwca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Jak to mówią shit happens, zdarza się i 10% strat. A tak serio, to trochę sporo ci odeszło, tylko trzeba rozróżnić 2 rzeczy. Dostałeś 18l, czy wylałeś 2l. Bo być może wcale nie miałeś 20l na burzliwej. Wydaje mi się, że przy poprawnie przeprowadzonym obciągu nie powinno się tracić więcej niż 1l. Ale spokojnie do wszystkiego dochodzi się z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rockford86 Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 czyli jak dobrze rozumie zamawiając składniki na 20l, w najlepszy wypadku moze sie spodziewać 19l. A co z osadem który zostanie po ciche fermentacji. U mnie pomimo ( wylania ) 2l, widać już niewielką ilośc osadu na dnie fermentora z cichą. Chcąc niedodawać osadu do butelek podczas rozlewu ubedzie nastęne 0,5l. Czy po fermentacji cichej rozlewa sie do butelek raqzem z niewielkim osadem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Czy po fermentacji cichej rozlewa sie do butelek raqzem z niewielkim osadem?? Nie, pozostawiasz w fermentorze/balonie etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Mi raz z 21 litrwo pozostalo jakies 16 na samym koncu. Gigantyczne ilosci osadow zimnych sie wytracily, ale to przez to ,ze z sporym nadmiarem uzylem mchu irlandzkiego i do tego zapewne slod nie byl najlepszej jakosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 czyli jak dobrze rozumie zamawiając składniki na 20l, w najlepszy wypadku moze sie spodziewać 19l. A co z osadem który zostanie po ciche fermentacji. U mnie pomimo ( wylania ) 2l, widać już niewielką ilośc osadu na dnie fermentora z cichą. Chcąc niedodawać osadu do butelek podczas rozlewu ubedzie nastęne 0,5l. Czy po fermentacji cichej rozlewa sie do butelek raqzem z niewielkim osadem?? Niekoniecznie, wraz ze wzrostem doświadczenia wzrasta wydajność. Co za tym idzie z zestawów obliczonych na 20l uzyskasz 22l, które po uwzględnieu strat dadzą finalne 20l lub nawet 21l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 (edytowane) A ja z kolei miałem tak, że miałem różnie zeskalowane fermentory. Różnica nie była bardzo duża, ale tak gdzieś ok. 1,5 l. na 20 litrów. Może to zeskalowane, tak poważnie brzmi. Może bardziej trafne określenie to, że w Browamatorze za nisko przykleili nalepkę ze skalą najednym z moich fermentorów Edytowane 28 Października 2008 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Wprawa Panowie wszystko przychodzi z czasem. Fermentatory, a właściwie skala to tylko orientacyjna wartość trzeba to uwzględnić. Litr więcej litr mniej najważniejsze, żeby było dobre. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Wprawa Panowie wszystko przychodzi z czasem. Fermentatory, a właściwie skala to tylko orientacyjna wartość trzeba to uwzględnić. Litr więcej litr mniej najważniejsze, żeby było dobre. JK Święte słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się