full-light Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Witam. Na rynku jest wielu producentów ekstraktów słodowych. Który z nich jest najlepszy? Chodzi mi nie tylko o samą jakość ekstraktu ale też o uwzględnienie ceny produktu. Np Wes jasny 1.7 kg kosztuje ~30 zł, ale coopers jasny 1.5 kg-40 zł. Czy 1.7kg wesa równa sie z 1.5kg coopersa czy muntonsa? Czy warto dać 10 zł więcej za zagraniczne produkty czy szkoda przepłacać? Jakie są Wasze opinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Bierz WESa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Sam nie używam ekstraktów, ale z kuluarowych rozmów słyszałem, że polskie ekstrakty są dużo lepsze od zagranicznych, a zwłaszcza angielskich czy amerykańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Ja z początku kariery używałem WESa, to dobre produkty, ale nie mam porównania z konkurencją co prawda nawet WES jasny jest dosyć 'ciemny', ale na początek ładnie wyglądają takie bursztynowe piwka. Tak czy siak zacznij zacierać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 ekstrakty zawsze będą ciemniejsze, to jest związane z długim zatężaniem. Po za tym puszki leżąc w sklepach cały czas ciemnieją na skutek postępujących reakcji Maillarda. Duże stężenia cukru i biała oraz małe ilości wody powodują że ekstrakty ciemnieją leżąc tylko na półce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 co prawda nawet WES jasny jest dosyć 'ciemny', ale na początek ładnie wyglądają takie bursztynowe piwka. Właśnie dzisiaj otworzyłem pierwszą butelkę piwa zrobionego z samodzielnie nachmielanych jasnych WESów i moje pierwsze skojarzenie było takie, że chyba w Wolsztynie się pomylili i wlali bursztynowy do puszek od jasnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie o ekstrakty. Czyjej produkcji ekstrakty sprzedaje Biowin? Wesa czy jakieś inne? Pytam dlatego że jest jaśniejszy od wesowego. Mankamentem jednak jest plastikowy pojemnik z nieszczelnym zamknięciem. Czasami lubi wyciekać spod zakrętki. Nigdzie nie jest podane z jakiego słodu ten ekstrakt. Edytowane 31 Października 2011 przez full-light Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Czy ktoś wie może jak rozjaśnić ekstrakty słodowe? Zakupiłem ostatnio kilka puszek Wesa jasnego i kolejny raz otrzymałem z nich piwo które trudno nazwać jasnym. Są jakieś metody aby z takich ekstraktów otrzymać jaśniejsze piwo? Może to głupie pytanie, ale mam zakupionych puszek na co najmniej 3 warki a chciałbym choć jedną zrobić naprawdę jasną. Edytowane 11 Listopada 2011 przez full-light Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Dokupić jaśniejszy ekstrakt? Np. Muntons extra light. Ekstraktu nie da się rozjaśnić inaczej, niż mieszając go z jaśniejszym ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witam, czy ktoś używał i porównywał jak wypadają ekstrakty w syropie z biowinu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Obawiam się ze ten ekstrakt z Biowinu to tak naprawdę ekstrakt z WES'a. Zapytaj Antexa bo on się bardziej zna na produktach WES'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 To na 99,9% nie jest WES, a czeski ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Czy ktoś wie może jak rozjaśnić ekstrakty słodowe? Zakupiłem ostatnio kilka puszek Wesa jasnego i kolejny raz otrzymałem z nich piwo które trudno nazwać jasnym. Są jakieś metody aby z takich ekstraktów otrzymać jaśniejsze piwo? Może to głupie pytanie, ale mam zakupionych puszek na co najmniej 3 warki a chciałbym choć jedną zrobić naprawdę jasną. Aby zapobiec karamelizacji ekstraktu: 1. Zrób "pełne gotowanie" (full boil), tzn. zacznij gotowanie z ok. 23L wody aby otrzymać 20L po gotowaniu. albo, gdy nie chcesz lub nie możesz robić pełnego gotowania: 2. Zrób "late addition", tzn. dodaj połowę albo więcej ekstraktu na ostatnie 5 min gotowania. AgaL i dziadek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 No to jeszcze małe spostrzeżenie dotyczące wydajności ekstraktów. a) 2 x 1,7 kg Jasny Bruntal (zakup w HB - polecam) w 20 litrach wody = 12,5 blg b) 1 x 1,7 kg Jasny WES + 1,7 kg WES pszeniczny - w tej samej ilości wody = 10,5 blg mniej cukrów, czy ki diabeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 mniej cukrów, czy ki diabeł? Może to błąd pomiaru? Mierzyłeś tym samym ballingomierzem? Może była Inna temperatura pomiaru? A może nie wypłukałeś dobrze puszki po wlaniu ekstraktu? Zgodnie z tabelką z 3,4kg ekstraktu WES powinieneś uzyskać 22,9l 11,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 No więc ballingomierz ten sam, bo innego nie mam. Wypłukany do czysta i za pierwszym i za drugim razem. Temperatura pomiaru za drugim razem 5 stopni więcej, ale już sprawdziłem, że AŻ takiej różnicy nie tłumaczy... Nie żebym wietrzył jakąś spiskową teorię, ale jakoś mam lekką nieufność do tabelek. To pewnie z racji wieku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Być może inna jest zawartość suchej masy. Z dwóch puszek Bruntala (jasny i ciemny) otrzymałam 20l brzeczki o ekstrakcie 12,4Blg (mierzone refraktometrem). Moze kiedyś powtórzę eksperyment na WESie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Słuchajta, Tu: http://www.piwo.org/topic/6165-dark-ale-jaki-ekstrakt-slodowy/ - prowadziłem wymianę opinii z anteksem o podobnym problemie, nawiązując do postów jeszcze jednego użytkownika. Coś chyba jednak jest na rzeczy .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Słuchajta, Tu: http://www.piwo.org/...strakt-slodowy/ - prowadziłem wymianę opinii z anteksem o podobnym problemie, nawiązując do postów jeszcze jednego użytkownika. Coś chyba jednak jest na rzeczy .... Nie mam nic do WESów. Natomiast wyciągnąłem wnioski następujące: - mierzyć blg przy 18 litrach, a nie przy 20, bo może być za późno; - ekstrakt ekstraktowi nie równy - nie można w ciemno przyjmować, że jak na jednym TAK, to na innym też; Przy okazji - Witaj Marcinku - tu Szwagier mówi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Rodzina rodzinę w piwowarstwo wciąga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 ...no tak wyszło ...cześć Wojtuś - i nie zapomnij uzupełnić tematu jak pomierzysz te zakupy które dziś raportowałeś telefonicznie ... będziemy wiedzieć czy nam się tylko wydawało hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogaty Opublikowano 1 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Wracam do głównego postu tego tematu po 5 latach. Bardzo polecam czeskiego Bruntala. Być może jest to kwestia sezonowości i co roku są inne efekty, ale mogę polecić. Czy to do warzenia z ekstraktów, czy do podbijania zacieru, jest ok! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Jutro będę mierzył Bruntala, w niedzielę Gozdawę, oba Pale Ale. Bruntala otwarłem aby uczynić starter i to chyba najbardziej lepki jaki miałem okazję usiłować rozbełtać. Przy okazji - teraz na Alledrogo są ekstrakty Bruntala po 23-24 złote. Seria z ważnością do marca. Edytowane 3 Lutego 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się