admiro Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Daję moje bezcenne piwo za niezbity dowód piwa zepsutego przez źle przygotowaną butelkę. Butelkę trzeba umyć (stopień zabawy zależy od zabrudzenia, po aktualnym spożyciu wystarczy porządnie wypłukać, butelkę z pleśnią wrzucić na jakiś czas do roztworu wybielacza), oraz zdezynfekować czym kto chce, moim zdaniem najszybszy i najprostszy sposób to OXY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 tak można robić jak butelki są czyste , ale jak bytelki są zapleśniałem , trzeba radykalnych metod używać Chodzi o to, że mój sposób zapobiega rozwojowi pleśni. Butelki idą do piwnicy z ok 0,5 cm wody w środku z piro zmieszanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 A ja wolę myć pirosiarczynem + gorąca woda Skuteczne i dość szybkie. Efekt połączenia pirosiarczyn + zmywarka też daje niezłe efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciucha67 Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 A ja butelki myję Ludwiczkiem, płuczę, wyparzam w 180 st. przez około 30minut w piekarniku (wchodzi mi 29 butelek) i, po wystudzeniu, zamykam folią aluminiową. Tak czekają w piwnicy nawet kilka miesięcy na rozlew. Też nie miałem problemów z zepsutym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Pirosiarczyn nie jest środkiem do mycia, ale do dezynfekcji. Nie ma niestety w tej branży środków uniwersalnych, do mycia i do dezynfekcji trzeba stosować inne środki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 coder, no tak, ale dezynfekcja też się przydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 coder, no tak, ale dezynfekcja też się przydaje Syfa pudrem nie wyleczysz. Musisz umyć i dopiero dezynfekować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Dlatego używam wrzątku do wyparzenia butelek, a te bardziej zasyfione butelki traktuję jakimiś innymi środkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Też stałem się fanem wodorotlenku na gorąco (do mycia). Tylko trzeba zachować BHP - fartuch, okulary, rękawice, no i podgrzewać roztwór na nowo co jakieś 10-15 butelek. Ale i tak idzie szybciej niż wszystkimi dotychczas stosowanymi metodami. W czym podgrzewasz ? Garnek emaliowany da rade ? Czy musi byc nierdzewka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Ja akurat grzeję w kolbie erleymayera, to tylko pół litra roztworu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 W czym podgrzewasz ? Garnek emaliowany da rade ? Czy musi byc nierdzewka ? Emaliowany się nie nadaje. Emalia rozpuszcza się w ługu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Witam. W czym podgrzewasz ? Garnek emaliowany da rade ? Czy musi byc nierdzewka ? Emaliowany się nie nadaje. Emalia rozpuszcza się w ługu. To ja mam we wszystkich garnkach jakaś super emalię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 To ja mam we wszystkich garnkach jakaś super emalię. Wytrzymuje Ci ług sodowy na gorąco? Jak długo? Dalej jest gładka jak z fabryki? Ja mam jedne garniec, który był używany do gotowania prania i emalia na nim jest szorstka, a w proszkach jest (był :rolleyes: ) stosowany tylko węglan sodu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alosz Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Ja przygotowuję roztwór wybielacza i wody 1:10, napełniam tym butelki (trochę na dnie) i potrząsam. Zostawiam na około 2 godziny, potem znowu energicznie wstrząsam, wylewam i płuczą butelki w misce z gorącą wodą. Na koniec rozpylam do środka roztwór pirosiarczynu. Butelek już nie płuczę po piro tylko wylewam resztki. Nie mam dużego doświadczenia, ale od 5 warek się sprawdza i nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Jak kiedyś nie wypłukałem po pirosiarczanu, to piwo w niektórych butelkach pachniało siarą. Teraz już zawsze go wypłukuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Jak kiedyś nie wypłukałem po pirosiarczanu, to piwo w niektórych butelkach pachniało siarą. Teraz już zawsze go wypłukuję. Dlatego OXI jest lepszy - nie trzeba płukać Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Fakt, nie trzeba - ale jest też droższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Droższy? A ile kosztuje łyżeczka OXI? Pytam bo tyle używam na dezynfekcję 50 butelek. Fakt, że korzystam ze sterylizatora. Bez tego używałem chyba 3 łyżeczki ale to chyba nadal nie jest straszny koszt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Oxi jest około czterokrotnie droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Oxi jest około czterokrotnie droższe. Jest droższe (w sklepie piwowarskim) co nie zmienia faktu, że jest niedrogie. Oxy z Auchan kosztuje coś ok 7 zł za 0,4 albo 0,5 kg, czyli 7 groszy za litr roztworu roboczego. W litrze roztworu dezynfekowałem po 40 butelek jak nie więcej na sterylizatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 100g OXI kosztuje 6,4zł (BA) to daje mi 25 porcji po 25groszy. Niech sobie piro będzie i 10xtańsze. Ja wole poświęcić 25gr i nie tracić czasu na zabawę w płukanie. Policz sobie ten czas to Ci już nie wyjdzie wcale 4x drożej. Oczywiście cały czas piszę o butelkach. Dezynfekcja fermentorów OXI już pewnie nie jest tak opłacalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Pirosiarczyn sodu wcale nie jest tańszy. Tak tylko wygląda w cenach zakupu. W CP 600g piro kosztuje 8,06zł. Na 1 l roztworu potrzebujemy 20g, czyli koszt 1 l roztworu to ok. 0,27zł W BA 400g OXI kosztuje 17,50zł. Na 1l roztworu potrzebujemy 4g, czyli koszt 1 l roztworu to ok. 0,18zł pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Pirosiarczyn sodu wcale nie jest tańszy. Tak tylko wygląda w cenach zakupu.W CP 600g piro kosztuje 8,06zł. Na 1 l roztworu potrzebujemy 20g, czyli koszt 1 l roztworu to ok. 0,27zł W BA 400g OXI kosztuje 17,50zł. Na 1l roztworu potrzebujemy 4g, czyli koszt 1 l roztworu to ok. 0,18zł pozdr Dodaj do tego jeszcze cenę wody, którą zużyjesz na płukanie i wychodzi, tym bardziej że OXI jest bardziej opłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 tak jest, pirosiarczyn również nie nadaje się do pozostawienie np w zamknietym fermentorze - wydzielaja się 'ochydne zapachy' a dodatkowo pirosiaczyn wchodzi w reakcję z wężem z oplotu - sprawdzone empirycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 i tak najlepszy jest ClO2. Oprócz tego że jak zaczynam z nim pracować to w całym domu jest alarm że chcę kogoś zagazować i dochodzenie co tak śmierdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się