yemu Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 tak jak pisze dori, potrzymaj piwo jeszcze troche na cichej, a na 3 dni przed butelkowaniem, zrob manewr z zelatyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Jejski=Stawiam na filtrację. Błąd musi być tutaj! Po filtracji brzeczka była klarowna Makaron=Albo jakosc slodu. Uwarzono wg wskazówek z zestawu BA PALE ALE wersja nieśrutowana (słody WEYERMAN). Śrutowano w dniu warzenia Franekkkk=A jak podczas gotowania brzeczki? Zaobserwowałeś przełom? Tak przełom był bardzo wyraźny.Po zdekantowaniu na dnie było bardzo dużo osadu białkowego (chmiel gotowałem w woreczkach) Poczekam jeszcze do końca tygodnia i jeżeli nie będzie poprawy to chcę zrobić roztwór z żelatyny, wlać do gąsiora poczekać ze 3 dni i butelkować. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Witam. I jak podziałała żelatyna? przy chmieleniu na zimno też można zostawać żelatynę? czy wpływa to na smak w jakikolwiek sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Moja ostatnia warka po ponad 3 tygodniach fermentacji, w tym dwóch w 25 stopniach była bardzo mętna. BLG było niezmienne od ponad tygodnia, więc dodałem żelatynę i wstawiłem do lodówki do temperatury 1 C. Po tygodniu wygląda tak Co może być przyczyną aż takiego zmętnienia? Robiłem próbę jodową piwa i jest negatywna. Brzeczka przed fermentacja, o ile pamiętam, była taka jak zawsze. Infekcji chyba nie ma, na powierzchni nie ma nic niepokojącego, odfermentowanie ok 85%, w smaku okej. Do piwa dodałem gęstwę US-05 w dużej ilości, jakieś pół litra tego co zebrałem z poprzedniej warki - wcześniej rozcienczyłem ją wodą i po pół godzinie zdekantowałem znad najgorszych zanieczyszczeń. Robiłem już tak kilkukrotnie i było okej. Co może być przyczyną takiego zmętnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Cześć. Przyczyną może być: zakażenie, złe wysładzanie, kiepski słód, brak whirfolca/mchu irlandzkiego, a może ten styl tak ma???? itp. itd. Napisz jakie to piwo, jaki zasyp, jakie słody, jakie temp. zacierania, jak wysładzałeś? Może coś zmieniłeś w porównaniu do ostatnich warek na tych drożdżach? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, franek_1986 napisał: Co może być przyczyną takiego zmętnienia? Niepełna konwersja skrobi, kiepskie drożdże, nieprawidłowy skład wody, złe pH zacieru, złe pH wody do wysładzania, polifenole, chmiel. Długo by wymieniać. Posłuchaj odcinka Alchemii o zmętnieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się