Pieron Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Do Wrocławia to tyle razy sobie obiecywałem i rok temu miał być 100%. Obecnie też miał być 100% ale w tej chwili nie dam rady Co do Spiża to jak dostaniemy zielone światło to robimy 6 maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Niestety wiosenna giełda birofilów w Spiżu się NIE ODBĘDZIE - remont trwa i potrwa do wakacji. W związku z tym nie wiem co dalej, bo jednak jeśli już piwo zostało uwarzone to wypadało by i konkurs przeprowadzić, nie chciałbym Was zawieść. Teraz albo robimy na siłę konkurs gdzieś indziej, podczas innej imprezy lub też zostawiamy piwa na jesień i robimy dwie kategorie. Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest druga opcja, bo bez sensu przenosić konkurs gdzieś indziej i robić nie potrzebne zamieszanie. A co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Maibock jest takim piwem, że może posiedzieć długo. Pytanie co zrobi z nim lato? Ale myślę, że nic na siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Pytanie: co zrobi z maibockiem jego właściciel przez lato Oby ino obstało do jesieni kilka flaszeczek EDIT:PS. Adam, skoro uważasz że lepiej na jesień i dołożyć kategorię, to masz moje votum zaufania Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Lub, jeśli Tomek zgodziłby się, można byłoby przeprowadzić dwa konkursy w jeden dzień. Tzn. Puchar piwo.org i Śląski konkurs, tyle że wtedy byłby w Krakowie, a nie na śląsku . Ale lokal byłby już, zawsze to jest mniej roboty załatwić za jednym zamachem. Tylko, więcej sędziów zaprosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Właśnie nic na siłę - poczekajmy do jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Popieram Janka nic na siłę, najwyżej jesienią będzie mailbock szampański. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Z drugiej strony to koźlaka nie ma co robić na jesień. Zobaczymy, może coś się urodzi i wyjaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Tomkowi bym sie nie wcinał, to Jego konkurs. Sam organizuje lokal, sędziów, itp. Myśl że lepiej dołożyć kategorie do jesiennego. W zeszłym roku portery jakoś przetrwały do Brackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pauler Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Łee. A myślałem że miejsce nie ma znaczenia tylko ludzie się liczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Sprawa wygląda następująco. Z powodu w/w konkurs wraz z kolejną giełdą birofilów odbędzie się w listopadzie. Nie będę przenosił konkursu w inne miejsce, bo te miejsce ma swój klimat i tam fajnie się go przeprowadza. W listopadowym terminie dokładamy kolejną kategorię górnej fermentacji i będzie to ALT. Przepraszam, że w obecny termin nie wypalił. Wiem, że piwo Majowy Koźlak to piwo typowo sezonowe, lato dodatkowo źle na niego wpłynie, ale uważam, że nic na siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Browar Spiż choć nadal zamknięty to w środku dużo się dzieje. Mowa oczywiście o Spiż Katowice na Opolskiej. Choć końca remontu nie widać to wiem z pierwszej ręki że już warzy się tam piwo na otwarcie po remoncie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Czyli jak rozumiem będą dwie kategorie: mai-ur-bock i alt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Czyli jak rozumiem będą dwie kategorie: mai-ur-bock i alt? Tobybyłosuper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Extra pomysł a Altem. Nigdy nie warzyłem - kolejne wyzwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 A myśmy tydzień temu uwarzyli Alta:) Tylko czy się wyszła nam trochę lepsza wydajność od zakładanej (miało być 12, było 13,5 Blg - trochę na oko, bo rozkalibrowanym areometrem). Czy taka mała odchyłka od stylu według BJCP dyskwalifikuje? (jeżeli oczywistość to proszę o wybaczenie nowicjuszowi ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 A który to ma być Alt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 (edytowane) A który to ma być Alt? Pieronie, godej mi tu, bo musza jakeś drożdże wycyganić Edytowane 23 Czerwca 2012 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Też zapytam. Düsseldorf Altbier czy North German Altbier? Wzasadzie to niuans ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Coś wiadomo już? Poza kategoriami... Edytowane 24 Września 2012 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Już dziś wiadomo więcej. Konkurs odbędzie się 2 grudnia w Pijalni Piwa Biała Małpa w Katowicach. Browar Spiż nadal się remontuje (i potrwać ma to jeszcze ponad pół roku), choć piwa warzone są nadal. Regulamin,formularz będzie dostępny za parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 .. a moje wyczynowe "Majbocki" kuledzy -piwożłopy dawno wessali ... muszę poszukać na spodzie, w archiwum chłodni..może coś się jeszcze znajdzie pozdrawiam niezmiernie serdecznie Witja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 @fentel za głęboko nie szukaj, daj szansę innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Niech szuka, wszak wszyscy mają szanse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Regulamin III Śląskiego Konkursu Piw Domowych 1.Organizatorem trzeciego Śląskiego Konkursu Piw Domowych jest Adam Wróbel, członek założyciel Śląskiego Klubu Birofilów oraz Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Konkurs odbędzie się 2 grudnia 2012 roku Hospodzie w Katowicach na ul. Gliwickiej 6 od 12-tej do 17-tej. 2. Organizator wyznacza skład Komisji, której decyzje są ostateczne. Konkurs Piw Domowych przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi Komisji ds. Szkolenia i Certyfikacji Sędziów Konkursów Piwa PSPD zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych. 3. Udział w Konkursie jest bezpłatny, a mogą w nim uczestniczyć tylko osoby pełnoletnie. 4. Konkurs prowadzony jest w dwóch kategoriach: - Majowy Koźlak ( wg BJCP kategoria 5A); - Alt (wg BJCP kategoria 7C). Jeden piwowar może wystawić tylko jedno piwo w danej kategorii. Piwo konkursowe może być wykonane na bazie słodów, jak i ekstraktów. 5. Piwowar zobowiązany jest wypełnić formularz rejestracyjny (jeden formularz na jedną kategorię) i dostarczyć go wraz z piwem. Każde piwo powinno być w ilości 1,5l wyłącznie w szklanych butelkach (możliwe są 3 butelki półlitrowe lub 5 butelek o poj. 0,33l). Każda butelka powinna być nieoznakowana (bez etykiet, również na kapslu brak znaków szczególnych). 6. Piwa należy dostarczyć na adres do dnia 28-go listopada na adres: Adam Wróbel Wyzwolenia 155 41-710 Ruda Śląska 7. Ocena piw będzie anonimowa, a każde piwo przed konkursem zostanie zakodowane. 8. Po zakończonym konkursie ogłoszone zostaną wyniki konkursu wraz z punktacją. 9. Za zajęcie pierwszych trzech miejsc przewidziano dyplomy oraz nagrody rzeczowe. 10. Organizator Konkursu zastrzega sobie prawo do częściowej lub całkowitej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia. formularz-SKPD.pdf Edytowane 25 Listopada 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się