korzen16 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) ledwo gdzieś w tle jakaś wędzonka się pałęta Mam dokładnie tak samo. Mam go mniej w zasypie niż Ty (64%) i wędzoność jest w tle - bardzo mi to odpowiada. Domownicy jej nie wyczuwają - stwierdzili, że pachnie i smakuje piwem. W Twoim przypadku, po przeżyciu torfowych aromatów, nie ma szans, żebyś był zadowolony z poziomu wędzonki w Grodziskim, to nie ta dymna liga Edytowane 16 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Grodziskie to nie Schlenkerla by waliła wędzonką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) Wiem, że nie miało walić, ja nie czuje nawet lekkiego wędzenia, ledwie nutę. Edytowane 16 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Ano pamiętam jak robiłem pierwsze grodziskie z zestawu CP gdzie wędzonego było chyba 1/3 zasypu było dość mocno wędzone. Teraz miałem inne proporcje z naciskiem na wędzony i wędzonka lichutka. Mój wniosek jest taki, że trzeba chyba wędzić samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 jak ktoś gustuje w peated ale to jak ma znaleźć subtelną wędzonkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) No właśnie o to chodzi, że czuje tylko bardzo subtelną wędzoność. Może miałem inne wyobrażenie tego stylu a może to kwestia tego słodu? Edytowane 16 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Może miałam inne wyobrażenie tego stylu a może to kwestia tego słodu? Te całe gendery nawet tutaj potrafią człowieka zaatakować U mnie słód "grodziski" z Weyermanna stanowił blisko 80% i przy rozlewie ładnie było czuć wyraźną, ale nienachalną wędzonkę. Degustacja najwcześniej w przyszły weekend więc więcej powiedzieć nic nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Tak to jest jak się posty klepie z komórki przez swapa. Człowiek płeć potrafi w sekundę zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Człowiek płeć potrafi w sekundę zmienić Ciesz się, że ci broda nie wyrosła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Wyrosła! Ale to było jeszcze w liceum. Wtedy jeszcze było na świecie "normalnie". slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Wtedy jeszcze było na świecie "normalnie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) Od momentu napisania posta, tydzień temu, piję moje Grodziskie praktycznie codziennie. Od paru dni wędzonka zaczyna wyraźniej wchodzić, choć w dużej mierze w smaku. Jak dla mnie pszeniczność dominuje w tym słodzie nad wędzonką, liczyłem na lepszy balans z lekką przewagą dymu w aromacie. Poza tym, Grodziskie to piwo które bardzo mi podchodzi, niby takie pitu pitu ale jednak szklanką za szklanką znika. Bardzo wysoka pijalność, świetnie gasi pragnienie i nie idzie w łeb w temperaturach jakie aktualnie mamy. Element wędzonki poprawie sobie w następnych swoich warkach lekkim zasypem Steinbacha U mnie wpisuje się na stałe w haromonogram warzenia! Edytowane 24 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Czy to jest to piwo, które masz zamiar 'ludowi' z listy wysłać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Nie. To jest poprzednia warka: http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page__st__640__gopid__266606#entry266606 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Przez rok warzenia pięć razy robiłem grodziskie i zauważyłem, że w ostatnich dwóch warkach dymioność znacząco wzrosła. Wydaje mi się, że coś Weyermann pozmieniał. Acz nie zmienia to faktu, że jest dalej delikatna i nie dominuje piwa, ale moim zdaniem tak właśnie powinno być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Przez rok warzenia pięć razy robiłem grodziskie i zauważyłem, że w ostatnich dwóch warkach dymioność znacząco wzrosła. Wydaje mi się, że coś Weyermann pozmieniał. Acz nie zmienia to faktu, że jest dalej delikatna i nie dominuje piwa, ale moim zdaniem tak właśnie powinno być Coć w tym jest bo ja do tej pory /od momentu wejścia na rynek słodu pszenicznego wędzonego/, połowę zasypu wędziłem sam. Przy ostatniej warce po otwarciu wora stwierdziłem że jest idealnie i lepiej tego ne zrobię. Byc może taka partia sie trafiła, a może jakieś korekty przy produkcji wprowadzili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się