LukasB Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Robię swojego pierwszego brewkita - jasny WES. Zrobiłem wariant 12l - bez dodatku cukru. Dziś ósmy dzień fermentacji, a piana nie spada. Tak wygląda historia Ballingowa: start: 23.11 - 12,5 Blg 25.11 - 8 Blg 28.11 - 5 Blg 29.11 - 4 Blg 30.11 - 3 Blg 1.12 - 3 Blg. Fermentator w temperaturze pokojowej - 22 - 24°C . Piana od samego początku na 2cm i nie zamierza spadać, co oznacza że dalej fermentuje, ale areometr dwa razy pokazał 3 Blg, więc powinien być koniec fermentacji. Czy czekać kolejny dzień? Czy butelkować? Wg instrukcji fermentacja powinna zakończyć się po 6 dniach. Zapach piwny, trochę czuć woń jabłka. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez LukasB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Przytrzymaj jeszcze dzień lub dwa - nie zaszkodzi, ale najprawdopodobniej już niżej nie zejdzie. Jabłko prawdopodobnie od zbyt wysokiej temp. fermentacji. Nie zaglądaj tam tak często. Piana tak jak i bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji. 8 dni to nie jest długa fermentacja. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Jeśli o długość fermentacji chodzi to poczytaj to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 W sobotę (jutro nie będzie mnie przy moim piwku) zmierzę Ballingi - jak będzie 3°Blg - butelkuję. Martwiła mnie tylko piana - czemu nie spada, ale skoro jej obecność nie jest wykluczeniem końca fermentacji - zdaję się na areometr. Po zabutelkowaniu nastawiam kolejny brewkit (znalazłem sporo Coopersów w BricoMarche:)), a w międzyczasie gromadzę sprzęt do zacierania:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Orientujesz się jakie drożdże były w zestawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Drożdże Safale US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 To ta czapa może się utrzymać dłużej Kieruj się blg Możesz ewentualnie nieco zamerdać fermentatorem, wtedy powinno zatonąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Wielkie dzięki za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Po godzinie od zamieszania - piana znikła:) Aż kusi mnie do butelkowania. Niestety dziś już nie dam rady, jutro opuszczam swoje piwko, dopiero sobota rano. Mam nadzieje że nic się nie stanie... Fermentacja została przedłużona do prawie 10 dni (w sobotę o 23:30 minie 10 doba) Dzięki wielkie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 pamiętaj tylko że niedofermentowanie o 0,1 °Blg powoduje dodatkowe cukier na nagazowanie w ilości 1g/l. Przy niedofermentowaniu 0,5 °Blg to piwo samo się nagazuje do rozsądnego poziomu bez cukru. Jeśli piwo będzie nie dokońca odfermentowane to możemy mieć przykrą niespodziankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) W sobotę (jutro nie będzie mnie przy moim piwku) zmierzę Ballingi - jak będzie 3°Blg - butelkuję.Martwiła mnie tylko piana - czemu nie spada, ale skoro jej obecność nie jest wykluczeniem końca fermentacji - zdaję się na areometr. Po zabutelkowaniu nastawiam kolejny brewkit (znalazłem sporo Coopersów w BricoMarche:)), a w międzyczasie gromadzę sprzęt do zacierania:) I bardzo dobrze, odpocznie od Twojego zaglądania .Areometr to najlepszy przyjaciel piwowara Edytowane 2 Grudnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plaster Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Po godzinie od zamieszania - piana znikła:) Aż kusi mnie do butelkowania. Niestety dziś już nie dam rady, jutro opuszczam swoje piwko, dopiero sobota rano. Mam nadzieje że nic się nie stanie... Fermentacja została przedłużona do prawie 10 dni (w sobotę o 23:30 minie 10 doba) Dzięki wielkie za pomoc Poczekaj , aż będziesz mieć ten sam odczyt BLG 2 lub 3 dni pod rząd. 10 dni to wcale nie tak długo. Pierwszą warkę też zabutelkowałem za wcześnie, potem przy każdym otwarciu butelki miałem gejzer jak Kubica na podium szampanem. Jest to dość nieoczekiwane np. kiedy organizujesz romantyczny wieczór. Jeśli dzisiaj będzie mniej niż 3°Blg poczekaj jeszcze. I nie mieszaj już na litość boską piana opadnie i tak, a po co ryzykować infekcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 najlepiej niech te próbki pobiera co 12 godzin,będzie w pytke piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 najlepiej niech te próbki pobiera co 12 godzin,będzie w pytke piwo. Ha, ha całe zużyje na sprawdzanie czy odfermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Właśnie wróciłem. Wczoraj dziewczyna mierzyła i były 2°Blg, przed chwilką zrobiłem pomiar i jest tyle samo, a minęły 24h. Piwko z menzurki smakuje super:) Idę gotować butelki. Po zabutelkowaniu stawiam kolejną warkę , coby fermentator pusty nie stał - kupiłem Coopers Draught. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Idę gotować butelki. Prościej chyba użyć piekarnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zabutelkowane. Wiem że w piekarniku szybciej, ale miałem dość zapuszczone butelki, dlatego też najpierw je czyściłem szczotką, potem gotowanie, a na końcu piekarnik. Dziś postawiłem Draughta. Dodałem 1 kg cukru. Początkowe stężenie cukru - aż 19°Blg - czy to normalne?? O ile to piwo ma mieć 5,4 % to koniec fermentacji zakończył by sie na ok 9°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Błąd pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) A ile Blg początkowego ma Coopers Draught z 1 kg cukru przy objętości 23l? Temperatura pomiaru Blg była napewno wyższa niż 20°C , więc mogły wyjść nieprawidłowości. Brzeczka już bulga ok 5 razy na minutę Edytowane 5 Grudnia 2011 przez LukasB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 A ile Blg początkowego ma Coopers Draught z 1 kg cukru przy objętości 23l? Temperatura pomiaru Blg była napewno wyższa niż 20°C , więc mogły wyjść nieprawidłowości. Brzeczka już bulga ok 5 razy na minutę Myślę, że mniej niż 10°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Robiłem draught coopersa na ekstrakcie, chyba mutonsa. 19°Blg to ewidentny błąd pomiaru, chyba, że dałeś połowę wody. Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się