Lusterko87 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Taka mała smutna historia... Idąc przez jedno z dużych Katowickich znalałem karton z butelkami po piwie "Niemieckim" z Lidla nie bacząc na okoliczności zabrałem cały karto do domu...do domu miałem dosyć spory kawałek...nim umordowany niesieniem tych butelek - w głebi duszy uradowany taka darmową niespodzianką...zauważyłem...że..butelki..są...na...zakręcanie !!! jakież było moje zdziwienie 18 butelek wylądowało w koszu na szkło... Mała Rada dla osób szukających butelek w dziwnych miejscach - nie sprawdza się powiedzenie że jak za darmo to choćby się zrzygać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 zauważyłem...że..butelki..są...na...zakręcanie A ja testuję parę butelek z gwintem (chyba po tyskim - te małe). Na forum spotkałem się, że takie butelki są w użytku. Zobaczymy efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Można, ale przy użyciu kapslownicy stołowej, bo ręczna może im ucinać szyjki, i do szybkiego wypicia, bo piwo w nich szybciej się utlenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Dzisiaj przezyłem szok..chcąc kupić tani śrutownik za 220 zł na TB...po wpisaniu odpowiedniej frazy wyskoczył mi taki obrazek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Mój browar w dniu dzisiejszym "wzbogacił" się o 12 skrzynek na piwo i 40 butelek z zamknięciem patentowym Koszt ? 6 butelek domowej piwnej ambrozji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Warka #8 stout zabutelkowane Z 15 blg zeszło do 5. Piwo w smaku jest dość słodowe, z nuta wytrawności i kawowa nutą , chmielowym zakończeniem Za miesiąc próba smakowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Kapslownica Grifo już w mojej warzelni no i jest również śrutownik W niedługim czasie dam zdjęcia moich nowych nabytków Edytowane 23 Czerwca 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Wczoraj odbyła się próba warki nr 8 czyli zestaw BA dry stout - ale robiony na słodko. Po 3 tygodniach refermentacji nadaje się do picia. Nagazowanie dosyć dobre, smak słodowy z wyczuwalna nutą kawowej wytrawności, i piękna chmielowa goryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Dzisiaj zakupiłem odpowiednie materiały na deszczownicę - wzorowałem się na zapiskach i galerii Browaru ; Z dziejów Quo Vadis kolegi mcpol1 - wkrótce szczegółowa fotorelacja z montażu deszczownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 (edytowane) Korzystając z lekkiej temperaturowej odwilży postanowiłem uwarzyć kolejna warkę - nr 9 - American India Pale Ale zestaw z BA Skład zestawu BA AIPA 15,5°Blg: słód pale ale Weyermann® 2,6 kg, słód karmelowy Carared® 0,2 kg, słód karmelowy jasny Carapils® 0,2 kg, chmiel goryczkowy Simcoe® (USA) 20 g (granulat), chmiel aromatyczny Palisade (USA) 10 g (granulat), chmiel aromatyczny Cascade (USA) 10 g (granulat) , chmiel aromatyczny Citra® (USA) 10 g (granulat), drożdże Safale US-05 11,5 g. Zacieranie na lenia 67-64 °C przez ponad godzinę Podgrzanie do 76°C i filtracja. Wysładzanie do objętości 15 litrów a po chmieleniu zostało 11 litrów brzeczki. Zostawiałem sobie 2 litry rezerwy bez większego pomysłu na wykorzystanie. Czasowo warzenie wyglądało tak ; - 10,30 początek zacierania, -11.48 - próba jodowa negatywna - podgrzewanie zacieru do 78°C -12.05 przelanie do kadzi filtracyjnej - oplot. -12.30 w kadzi jest 13 litrów zacieru. -12.50 wysłodzone do objętości 15 litrów -13.10 początek chmielenia. -14.30 zakończenie chmielenia. Chłodzenie siłami natury. drożdże zadane w temperaturze 20°C według wzoru wydajność powyżej 50%.... Warka wyszła planowa zgodnie założeniami producenta - 10 litrów 15 Blg chociaż według wzoru wydajność powyżej 50%.... Chociaż znawcy twierdzą że AIPA bez chmielenia na zimno to nie AIPA ale na pewno będzie dobre mocno chmielowe piwo w sam raz na koniec wakacji A i smutna informacja..zbił mi się termometr ten szklany żółty z BA..a to przyspieszy zakup elektronicznego Edytowane 15 Lipca 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 (edytowane) Warka #8 Edytowane 15 Lipca 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Kilka fotek mojego sprzętu https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/Sprzet?authuser=0&feat=directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka nr 9 AIPA rozlana do butelek 29.07.2012 W ostatnią sobotę nie wytrzymałem i musiałem spróbować.. po prostu piękna warka ! wiadomo że nagazowanie po tygodniu szału praktycznie nie robi..ale ten aromat-ta goryczka..mmmm Jak pisałem lub nie do kosza poszedł termometr szklany ten piwowarski... Więc pojawił się wydatek..ale na oku mam taki elektroniczny do spożywki z sondą z Alledrogo tu mała uwaga : w pewnym sklepie piwowarskim ten termometr z naklejką chyba belgijskiego czy Niemeickiego producenta kosztuje trochę ponad 80 zł a na alledrogo lekko ponad 37 złociszy... Jedna naklejka a jaka różnica.... Informacja dla piwowarów z Podkarpacia i/lub woj. Śląskiego. Planuje zakupy w Słodowni Strzegom czy jest ktoś chętny na większe zamówienie ? Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Specjalnie będziesz jechał do Strzegomia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Nie...aż tak to nie mam kawałek drogi. Myślę ze jak zamówię większą ilość i więcej ludzi będzie chętnych to koszty się rozłożą. A ceny w Strzegomiu nawet z kosztami przesyłki są dosyć konkurencyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Nowy termometr elektroniczny już kupiony teraz tylko czy będzie poprawnie wskazywał temp...jak będzie dobrze wskazywał to trzeba sondę odpowiednio zabezpieczyć. Piwo z zeszłego sezonu się kończy w zastraszającym tempie.... Oby się już w miarę chłodniej robiło aby zacząć sezon Słody prawie zamówione troszkę ponad 40 kg.Sezon planuję głównie na prostych zasypach,no i może kilka trudniejszych przepisów to witbiery , oraz koźlaki pójdą pod naukę warzenia. Chciałbym dekocji spróbować.... Do surowców dołączą Wyeasty, Danstary. Niemieckie i angielskie chmiele i gwiazdę wśród chmieli Citra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Więc korzystając z wyprzedaży w sklepie Hand-bro.pl zakupiłem po okazyjnych cenach surowce na sezon. Więc ma liste magazynową wpisujemy : Drożdże: - Wyeast Irish Ale 1084 - Belgian Abbey 1212? - Scottish Ale 1728 - MauriBrew WEISS 1433 (Polecone przez Jejeskiego) Chmiele : -Brewers gold 6,5 %alfa 100g szyszka -Challenger 6,5 %alfa 100g szyszka i 100g granulat -East King Goldings 6,5 %ak 50g granulat. Słody Castel Malting : -Monachijski 80EBC 5 kg -Crystal 150EBC 1kg - Melanoidowy 1Kg No i mam zamiar kupić słód pszeniczny,Pale Ale, Monachijski,żytni i jakieś barwiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Słody z Strzegomia jadą : ale ale - 25 kg monachijski typI - 5 kg monachijski typII - 5 kg pszeniczny - 5 kg karmel czek. 400 - 3 kg W sumie na sezon mam 50 kg słodów a pewnie i jakieś jeszcze dojdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Słody już są A dodatkowo Kolega Mateos podarował mi trochę własnego chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 U mnie strzegomskiego słodu >230kg Już się śrutuje, a jutro będzie zacierany! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 (edytowane) Dziś pierwsza w sezonie jesien - lato 2012-2013 warka numer X Dunkel weizen - Pszeniczne ciemne Zasyp: pszeniczny, pilzneński,monachijski typ II, Carawheat®, pszeniczny czekoladowy oraz słód monachijski typ II. chmiel Lubelski aromatyczny, drożdże WB-06 18 litrów 13 Blg Schemat zacierania : 46* - 10 minut 68-64* 65 minut - negatywna, dodanie czekoladowego słodu 10" 78* Mash out Filtracja i od razu grzanie brzeczki, chmielenie ; 20 g 10' 2 porcje po 10 g po 50 i 75 minutach. Z uwagi iż za wczesnie zacząłem grzać straciłem na parowaniu i stracilem około 2 litrów gotowej brzeczki - no i chłodzenie chłodnicą do 30* C 20 minut efekt ? 18 litrów 13 BLG... Na pocieszenie dodam że już po kilku godzinach ładni pracowało. Nowy nabytek w moim browarze - termometr z Ikei Edytowane 30 Września 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 U mnie strzegomskiego słodu >230kg Już się śrutuje, a jutro będzie zacierany! Szkoda że sie nie spotkaliśmy w czwartek - Ja byłem pierwszy na Łagiszy - musimy wymienić się kontaktami ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Śrutownik po próbach dobrze mieli za niedługo będą zdjęcia. BS2 prawie opanowany - funkcje podstawowe. Jutro kolejna porcja słodów będzie zakupiona W sobotę warzenie piwa na własnej recepturze ( no może trochę BS2 pomógł ) Będzie to piwo wzorowane ba Bitterze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) Magazyn pęka w szwach - jak na moje skromne warunki. Chmiele : -Fugles 100g - Haaertau 100 - Target 100g - Tettnanger 100g (szyszki ) Słody : -Żytni 1.5 kg - Biscut 1kg - Amber 5 kg (Castel Malting) Drożdże : Hella-Bock Wyeast Mauribrew : Ale i Lager US-04 i 05 W sobotę warzymy ObershlesienAle Edytowane 11 Października 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Warka #10 Dunkelweizen powędrowała do butelek. Warka #11 Obershlesien Czyli wariacja na temat EPA Zasyp : Słód Pale Ale Strzegom 3,2kg Słód Monachijski Strzegom 0,5 kg Słód karmelowy 150g Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg Chmiel goryczkowe Challenger 30g Iunga 10gr( szyszka - od Mateosa) Chmiel Aromatyczny EKG 30 gr Sybilla 20gr ( szyszka - od Mateosa) Drożdże S-04 Zacieranie 8 litrów wody + łyżka gipsu 90' 68-62* Wysładzania na raty do objętości 22 l Gotowanie na pewno godzinę czasu - nie mierzyłem. Chmiele goryczkowe w 10 i 15 minucie gotowania Aromatyczne w 50 i 60 minucie. i mech irlandzki. W fermentatorze wylądowało 20.5 litra brzeczki o Blg 11,5 Z uwagi na braki surowców do Wita odwiedziłem sklep alepiwo.pl i kupiłem kilka drobiazgów. Słód Pils litovel 5kg Drożdże Breferm Blanche ekstrakt jasny WES na startery dodatkowy kranik, wężyk silikonowy No i zakupiłem sobie książkę Znakomite Piwa wydawnictwo Browamator. Edytowane 13 Października 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się