sugarsweet Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Wziąłem najtańszy przy zakupach z homebrewing - 6x20mm. Przy 1l starterze domyślam się że będę potrzebował dwa razy taki, ale człowiek uczy się na błędach . A w jakiej odleglosci masz bieguny magnesu ktory jest na wiatraczku? Bo rdzen i wiatrak powinny je miec ustawione tak samo... (najprosciej uzyc wewnatrz 2 malych magnesikow neodymowych rozstawiajac ja na dlugosc rdzenia... Ale trzeba przypilnowac zeby przykleic z dwoma roznymi biegunami) Edytowane 8 Stycznia 2014 przez sugarsweet Pieslav 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (najprosciej uzyc wewnatrz 2 malych magnesikow neodymowych rozstawiajac ja na dlugosc rdzenia... Ale trzeba przypilnowac zeby przykleic z dwoma roznymi biegunami) Sprawdzę te opcje jak zdobędę jakieś małe magnesy neodymowe. Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzem Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Czytam ten post i nie wiem jaki układ jest dobry do mieszadła. Proszę o porad jakie elementy mam kupić dokładnie - dokładne numery nazwę. Będe wdzięczny za taką listę zakupów. Ta 25 Ohm 3w jest nie do zdobycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Czytam ten post i nie wiem jaki układ jest dobry do mieszadła. Proszę o porad jakie elementy mam kupić dokładnie - dokładne numery nazwę. Będe wdzięczny za taką listę zakupów. Ta 25 Ohm 3w jest nie do zdobycia Tu masz prosty regulator obrotów. Żeby nie wgłebiać się w szczegóły przejdź do pkt. 7 "praktyka". http://mod-planet.co...lm317,1220.html Edytowane 11 Stycznia 2014 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Czytam ten post i nie wiem jaki układ jest dobry do mieszadła. Proszę o porad jakie elementy mam kupić dokładnie - dokładne numery nazwę. Będe wdzięczny za taką listę zakupów. Ta 25 Ohm 3w jest nie do zdobycia Możesz zaopatrzyć się w taki moduł: http://electropark.pl/moduly-zasilania/4407-modul-zasilacza-regulowanego-napiecia-lm317t-1-2-37v.html Jedyny minus jest taki, że (tak było w moim przypadku) konieczne jest wylutowanie potencjometru i zastąpienie go potencjometrem montażowym 5k (do obudowy). No chyba, że nie zależy ci na regulacji obrotów, wówczas możesz ustawić sobie jakąś wartość na potencjometrze, zamknąć w obudowie i viola. W mieszadle wystarczy, że widoczny jest lekki wir, a nie trąba powietrzna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Czytam ten post i nie wiem jaki układ jest dobry do mieszadła. Proszę o porad jakie elementy mam kupić dokładnie - dokładne numery nazwę. Będe wdzięczny za taką listę zakupów. Ta 25 Ohm 3w jest nie do zdobycia np. http://dx.com/p/12w-speed-controller-for-heatsink-cooling-fan-dc-5-12v-171354#.Uw8Wc7UjI6k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Jestem na stronie http://sklep.labglass.pl/ i chcę kupić kolbę ale jest ich tam mnogo, jaką wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja mam taką. Też kupowałem w tym sklepie. Ewentualnie rozważ 3 litrową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Bezpośrednio na palnik można ją kłaść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja na małym palniku gotowałem w niej, bez żadnej podkładki i było OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Nagrałem krótki filmik z moim mieszadłem, być może komuś się przyda. Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ja w swoim wiatraczku wyłamałem łopatki żeby nie tworzyć niepotrzebnego oporu powietrza, ale paten z obudową od zasilacza zajumam - że ja na to nie wpadłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Bezpośrednio na palnik można ją kłaść? Bez problemu gotuje się na najmniejszym palniku na kuchence. Ja najczęściej wkładam zamrożone kawałki brzeczki i od razu na ogień, nic się nie dzieje - to szkło jest na prawdę wytrzymałe. Kolba z wąską szyjką ma ten minus, że ciężej ją w środku umyć, ja mam spory osad kamienny na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) ja mam spory osad kamienny na dnie. Sposobów, jak ogólnie wiadomo, jest na to kilka: ocet, kwasek, soda oczyszczona. Ostatnio natknąłem się także na sposób z Coca Colą - wlać zagotować i cieszyć się czystym naczyniem - jednym słowem Cola to boski napój, skuteczny na wszystko, za wyjątkiem spożywania Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A czy takie kolby można postawić na kuchence elektrycznej, w sensie, aby zagotować brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A czy takie kolby można postawić na kuchence elektrycznej, w sensie, aby zagotować brzeczkę. Dlaczego nie? Chyba, że indukcja to nie da rady.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Chyba, że indukcja to nie da rady.. Też da, należy podłożyć podkładkę indukcyjną WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 W końcu udało mi się wszystko złożyć do kupy. Mieszadło wymaga jeszcze tylko drobnych poprawek kosmetycznych, bo funkcjonalne już jest tak jak powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 W końcu udało mi się wszystko złożyć do kupy. Mieszadło wymaga jeszcze tylko drobnych poprawek kosmetycznych, bo funkcjonalne już jest tak jak powinno Nieźle kręci Też jestem w trakcie... mam obudowę ,wiatrak ,magnes ,trzy zasilacze 7volt 12 i 17,dziś dostałem mieszadełko "wrzecionowate" jeszcze tylko regulator Pod koniec filmoku mieszadełko "wypada z orbity"- czy po uspokojeniu się cieczy zostaje przyciągnięte na środek?Czy jednak trzeba zmniejszyć obroty ,żeby nie wypadało?Po jakim czasie starter jest gotowy przy tak intensywnym mieszaniu?24h non-stop wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Wypadło bo były za duże obroty, przy odpowiednim ustawieniu rdzeń kręci się bez wypadania. Rdzeń nie zostaje przyciągnięty, trzeba go ustawić. Tu masz o przygotowaniu starterów http://blog.homebrewing.pl/?p=256 Edytowane 30 Września 2014 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Wypadło bo były za duże obroty, przy odpowiednim ustawieniu rdzeń kręci się bez wypadania. Rdzeń nie zostaje przyciągnięty, trzeba go ustawić. usiu pokaż jak masz rozmieszczony magnes na wiatraku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Jak wrócę do domu to strzelę fotkę, ale to dopiero gdzieś koło 21 :-) Ogólnie ma przyklejone dwa mniejsze magnesy które na allegro kupiłem. Z Magnesem z dysku twardego nie chciało działać, tzn. rdzeń wypadał że środka kolby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Cml, proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 dzięki - używam z dysku twardego i mi wypada chyba, że zmniejszę obroty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Sugeruję magnesy tak jak opisałem w tym wątku: http://www.piwo.org/topic/12737-mieszadlo-magnetyczne-baj-majhendmejd/page__st__20 dwa, najlepiej identyczne, żeby pole magnetyczne było równe. Przy dobrym wyważeniu i ustawieniu nie ma żadnego problemu z wypadaniem rdzenia z pola nawet na najwyższych obrotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi