Makaron Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Właśnie wynalazłem ciekawostkę. Laboratorium Brewlabs sprzedaje gotowe skosy z drożdżami piwowarskimi. Właściwie w ofercie są tylko drożdże brytyjskie plus dwa szczepy lagerowe. Ta forma, i cena jest bardzo kusząca. Właściwie tego typu skos można potraktować jednorazowo. Czyli nalać do środka troszkę sterylnej brzeczki potrząść buteleczką zostawić na 24h i przelać do startera. A dla osób z podstawowym sprzętem laboratoryjnym, może to być pół roczne źródło drożdży! Z całą pewnością ja odpuszczam sobie robienie skosów dla drożdży brytyjskich, zachowam sobie jedynie te do pszenicy i belgów. http://www.brewlab.co.uk/analysisandresearch.asp#homebrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zakupiłem dwa szczepy Themes Valley 2 i Yorkshire 2. Pierwsze ponoć dają dużo estrów, prawdziwe drożdże górnej fermentacji. Natomiast Yorki dają piwo czyste w smaku i drożdże opadają szybko. Dzisiaj przygotowuje pierwszy starter z York2. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1965 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zakupiłem dwa szczepy Themes Valley 2 i Yorkshire 2. Pierwsze ponoć dają dużo estrów, prawdziwe drożdże górnej fermentacji. Natomiast Yorki dają piwo czyste w smaku i drożdże opadają szybko. Dzisiaj przygotowuje pierwszy starter z York2. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cześć Do jakiego piwa te drożdże i moje 2 pytanie ile takie skosy kosztują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Cześć Do jakiego piwa te drożdże i moje 2 pytanie ile takie skosy kosztują? Skosik kosztuje 4GBP u źródła z przesyłką w UK. Drożdże w 99% są typowymi drożdżami brytyjskimi. Themes Valley, Yorkshire, Scottish ... Co do styli to każdy angielski, szkocki, irlandzki i na niektórych kilka amerykańskich ale'i by wyszło. Do tego mają dwa szczepy dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 te drożdże są do kupienia w twojbrowar.pl http://twojbrowar.pl/sklep/pl/40-drozdze-angielskie - cena bardzo kusząca w porównaniu z Wyeastami, ok 16 zł zastanawiam się tylko co znaczy wyprzedaż? - koniec terminu ważności???? czy ktoś już coś na tych drożdżach zrobił? zaciekawiły mnie szczególnie Thames Valley 3 podobno używane w Fuller's czy z nich trzeba robić starter czy jedna fiolka obsłuży 20L piwa 12*? przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 To są skosy, więc starter bezwzględnie wymagany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 te drożdże są do kupienia w twojbrowar.pl http://twojbrowar.pl...zdze-angielskie - cena bardzo kusząca w porównaniu z Wyeastami, ok 16 zł zastanawiam się tylko co znaczy wyprzedaż? - koniec terminu ważności???? czy ktoś już coś na tych drożdżach zrobił? zaciekawiły mnie szczególnie Thames Valley 3 podobno używane w Fuller's czy z nich trzeba robić starter czy jedna fiolka obsłuży 20L piwa 12*? przem Akurat używałem TV3 ciekawy profil, ale strasznie ciężko opadają na dno i nie tworzą zwartego osadu. Trzeba się przyłożyć i zabutelkować piwo z minimaną ilością drożdży, albo wręcz do refermentacji użyć innego szczepu. Co do używania tych skosów, to starter trzeba przygotować w minimum dwóch krokach. Najpierw w do 300ml, później docelowy jakieś 1 - 2L. Starter się przygotowuje w ten sposób, że troszeczkę brzeczki wlewa się do buteleczki i sterylną ezą poddważa (miesza) się drożdże i przelewa się to do startera, oczywiście zachowując wszystkie. Ale jeśli ktoś chce używać tego skosu wielokrotnie to oczywiście można (w czasie do 6mc od daty produkcji), ale wtedy pobiera się ze skosu odrobinę drożdży ezą i przenosi się do małego startera najlepiej coś ok 10ml ,ale ja przenosze od razu do 30ml i po 24 przenosze do od 250ml i po kolejnych 24-48h (zależy jak pracują) przenosze do 1,5L w ciągu 3-4 dni mam gotowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 najlepiej coś ok 10ml ,ale ja przenosze od razu do 30ml Troszeczkę OT, ale mnie zaintrygowałeś: w czym przygotowujesz taki malutki starter i jak go natleniasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 W 100ml kolbie stożkowej. Normalnie merdam co kilka h. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 czyli jak dałem do fiolki brzeczkę, jutro mam zawartość przelać do 200 ml i te 200 do 1,5l,tak to ma być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Jak zauważysz ze drożdże wyraźnie ruszyły i fermentują na całego to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 po 2 dniach przelałem,bo nie widziałem w tym pojemniczku żadnej reakcji (0 piany czy zmętnienia),o 12 przelałem do 200 ml a teraz jest już piana,czyli działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Dziwne...ja jak wygrzewam skosy żeby się chłopaki rozmnożyły przed włożeniem ich do lodówki to czasami tak pracują, ze wygląda to jakby agar się gotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Hmm ja zawsze uzywalem ezy do poprania probki. Ale kolejnym razem zuzyje caly skos i uzyje gestwy do kolejnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 to byłą przeterminowana fiolka,więc może dużo żywych nie zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Odświeżę nieco temat. Ja użyłem ostatnio całego skosu (najpierw zalany w probówce, później 150ml i na koniec 1,5l - w ok 70h łącznie). Mam pytanie jak wygląda sprawa przy pobieraniu tylko części ezą ze skosu i robieniu starterka ~10ml. Czy z probówką ze skosem nic się nie dzieje po rozszczelnieniu a później normalnym zamknięciu? W jakich warunkach ją później przechowywać i jak długo (datę przydatności liczy się raczej dla hermetycznie zamkniętej probówki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Probowka uzywana przez Brewlab to uniwersalny plastikowy pojemnik. Na 99% nie jest on zamykany hermetycznie. Jesli jestes w stanie zapewnic odpowiedni poziom czystości to mozesz uzywac skosu spokojnie przez pół roku. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się