Skocz do zawartości

Produkcje Tadzika


Tadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Nr 91 Belgian Table 10°blg 23.03.2019

 

80% pilzneński

12% pszenica prażona

8% cukier

 

Zacieranie:
64°C 30 min, dekokt na 72°C, dekokt na 78°C

 

Chmielenie 60 min:

30g Hallertauer Mittelfrüh - 60min

30g Saaz - 30min (całość ok 20IBU)

 

Wyszło 16l 10°blg

Zadane Wyeast 1214 Belgian Abbey.

Start fermentacji poniżej 18°C, dzień drugi 20, trzeci 21, później podbicie do 25.

Odfermentowało do 2°blg co daje mu 4,2%ABV.

07.04.2019 rozlane ze 125g cukru co daje mu jakieś 2.8VOL CO2.

Pierwsze testy 11.04 wykazują owocowość w postaci brzoskwini, trochę ziołowego posmaku oraz nity słodkawego bzu.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 92 Dubbel 18°blg 30.03.2019

 

55% pilzneński

20% monachijski I

po niecałe 5% special W i CaraBelge

dwie garstki Red Crystal

0,7kg dark Muscovado

 

Zacieranie:
65°C 45 min, wygrzew na 72°C, bez mashoutu

 

Chmielenie dobre 75 min:

60min Saaz dla 15IBU

 

Wyszło 18l 18°blg

Zadana gęstwa Wyeast 1214 Belgian Abbey z poprzedniego piwa.

Start fermentacji ponownie na dość chłodno (poniżej 18°C).

22.04 odfermentowało poniżej 3°blg co daje mu ok 8,5%ABV, rozlane ze 140g glukozy (pod 3VOL).

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żona chciała uwarzyć swoje pierwsze piwo (ja właściwie się przy nim jedynie przyglądałem, czasami służąc radą), lubi kwasy więc padło na:

Nr 93 Fruit Berliner Weisse 7,7°blg 06.04.2019

 

pół na pół pszeniczny z pilzneńskim

odrobina pszenicy prażonej

 

Zacieranie:
64°C 30 min, 68°C 15 min, wygrzew na 78°C

50g Saaz na całość zacierania

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 19l 7,7°blg - wydajność 82% w. Beersmith, czyli jedna z lepszych jakie kiedykolwiek miałem (zazwyczaj bujam się w okolicy 75%).

Na pierwszy rzut zadane US-05, 09.04 dodane Wyeast 5335 i fermentacja na ciepło powyżej 30°C.

22.04 pH 4,1 (mogłoby być niżej), otrzymało blisko 6kg jagody leśnej (nie borówka hamerykańska, lecz polska jagódka).

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 94 APA 12,2°blg 01.05.2019

 

Zasyp:

100% Fawcett Halcyon

 

Zacieranie:
66/67°C 90 min, bez wygrzewu

pH korektą kwasem fosforowym ustalone na 5,4

 

Gotowanie prawie 120 min

Chmielenie na ostatni kwadrans:

30g Sabro

30g Orbit czyli blend NZ

małe wspomaganie biersolem

 

Wyszło 23l 12,2°blg.

Zadane uwodnione US-05, start w 19°C.

Lecąc modnym ostatnio "DDH" piwo otrzymało po 70g Sabro i Orbit 08.05 i następnego dnia 100g Centennial + 40g Citra (280g na 22l chmielenia na zimno to w sumie wcale nie tak mało).

12.05 rozlane z nagazowaniem na 2,7VOL, straty na maxa przez przytykający się kosz filtracyjny więc finalnie wyszło z 19l.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 1.05.2019 o 16:05, INTseed napisał:

Co znaczy że bez wygrzewu?

 

22 godziny temu, rafple napisał:

Bez podniesienia temperatury na koniec zacierania do 75-78C (mashout lub wygrzew).

Pozdrawiam

 

Dokładnie tak jak powyżej. Filtracja na temperaturze zacierania (teoretycznie trudniejsza).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 95 Smoked FES 19°blg 05.05.2019

 

Zasyp nieco skomplikowany:

Pilzneński 1kg

Monachijski I 1kg

Pszeniczny 1kg

Wędzony wiśnią 1kg

Wędzony dębem 0,5kg

Wędzony bukiem 0,5kg

Wędzony torfem 0,3kg

Jęczmień palony 0,22kg

Red crystal 0,2kg

Special W 0,2kg

Czekoladowy pszeniczny 0,15kg

 

Zacieranie:
67°C 120 min, wygrzew na 76°C

nieco kredy

 

Gotowanie 60 min

Chmielenie na ostatni kwadrans:

50g Iunga

35g Magnum

 

Wyszło 18l 19°blg.

Zadane uwodnione US-05, start w 18°C.

Zabutelkowane 2 mc później z powodu lenistwa do butelkowania, 11.07 wraz z 108g cukru.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
W dniu 12.07.2019 o 01:28, INTseed napisał:

Poważnie masz 2500 flaszek w piwnicy? Nie psują ci się jasne piwa?

Oczywiście, że nie mam tyle (mam ok 250 obecnie). Mówiłem o spożyciu, nie produkcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr 96 Saison 14°blg 08.09.2019

 

Zasyp:

Pilzneński 3,5kg

Pszenica niesłodowana 1kg

Aromatic Bestmalz 0,2kg

Pszeniczny Crystal Fawcett 0,2kg

cukier biały 0,5kg

 

 

Zacieranie:
64°C 80 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 60 min

50g Aurora - 30min

50g płatki suszonej róży na whirlpool

 

Wyszło 19l 14°blg.

Zadane 2 saszetki BE-134 bez uwadniania.

18.09 przelane na chłodną cichą, odfermentowało całkowicie do zera (właściwie to na -0,2 haha).

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 97 Pina Colada Milk Stout 16°blg 14.09.2019

 

Zasyp:

Pale Ale 4,2kg

Aromatic 50EBC 0,2kg

CaraAroma 0,2kg

Jęczmień palony 0,2kg

Pszenica palona 0,2kg

 

 

Zacieranie:
66°C 60 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 60 min

32g Magnum na całość gotowania

1kg laktoza na ostatnie 5 min

 

Wyszło 23l 16°blg.

Zadane 20g S-04 bez uwadniania.

22.09. przelane na cichą, odfermentował lekko poniżej 4°blg co daje mu ok 5%ABV.

19.10 zabutelkowane ze 125g cukru i 8ml aromatu pinacolada.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 98 Zwykły strong 16°blg 22.09.2019

 

Zasyp:

Pale Ale 6kg

Special B 0,2kg

 

 

Zacieranie:
65°C 120 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 120 min

50g Aurora na godzinę

 

Wyszło 19l 16°blg.

Zadane 16g US-05 bez uwadniania.

O dziwo piwo złapało jakiegoś tlenowca i lekką kliszę. Nie chciało mi się go przeganiać więc poszło w kanał. 

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nr 99 APA 12°blg 10.11.2019

 

Zasyp:

Pale Ale 5kg

 

Zacieranie:
66°C 90 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 60 min

40g Centennial - 60min

 

Wyszło 24l 12°blg.

Zadane US-05 bez uwadniania.

Po przelaniu na cichą otrzymało 24.11 po 30g Centennial i Motueka.

27.11 dostało dodatkowe 120g Simcoe.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 100 APA 13°blg 13.11.2019

 

Piwo warzone w ramach pokazu dla Nikona w Warszawie.

 

Zasyp:

Pale Ale 6kg

 

Zacieranie:
66°C 60 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 60 min

50g Citra - 60min

50g Citra - 5min

 

Wyszło 28l 13°blg.

Zadane US-05 bez uwadniania.

Na cichej dodatkowe chmielenie 100g Citry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.03.2019 o 18:42, Tadzik napisał:

Fermentacja podzielona na 2 części - jedna standardowo chmielona będzie na zimno Azacca, druga Azacca Hopzoil.

 

I jakbyś porównał te 2 części? Ile dałeś do pierwszej chmielu a ile do drugiej olejku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Jancewicz napisał:

 

I jakbyś porównał te 2 części? Ile dałeś do pierwszej chmielu a ile do drugiej olejku?

Nie wszystko pamiętam ale w skrócie: ilość olejku wg. producenta chyba 1ml, standardowe chmielenie na zimno to ok 100g/20l (bez szaleństw). Wnioski były takie, że na starcie wygrywało tradycyjne chmielenie pod względem jakości oraz intensywności, z czasem fajniej wychodziło hopzoil bo zdecydowanie wolniej się starzeje (tu widzę jego największą przewagę). Pewne różnice w profilu pomijam bo to jednak inny produkt jakby nie było. Należy doczytać na temat stosowania w roztworze alkoholowym a nie wlewać bezpośrednio bo pewne, że nie rozmiesza się równomiernie. Ogólnie stosowałbym nie zamiast ale jednocześnie jako podkręcenie i przede wszystkim przedłużenie żywotności chmielenia. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 101 Smoked Kölsch 11°blg 06.12.2019

 

Z okazji 101 warki postanowiłem powrócić do korzeni i uwarzyć piwo w stylu, w jakim startowałem z warzeniem. Nie mogło się jednak obyć bez jakiejś małej wariacji - zdecydowałem na nikły (15%) dodatek wędzonki.

 

Zasyp:

Pilzneński Weyrmann 4kg

Pszeniczny Viking 0,6kg

Wędzony Steinbach 0,4kg

Wędzony Bestmalz 0,4kg

 

Zacieranie:
65°C 60 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 60 min

po 25g Tettnanger i Spalt Select na 60 oraz 30 minut

 

Wyszło 25l 11°blg.

Zadane uwodnione Lallemand Köln Koelsch - chłodny start w 16°C.

16.12.2019 przelane na zimną cichą - odfermentowały do 5,2°brix co daje równiutkie 5%ABV.

Zabutelkowane 23.12.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 102 APA 12°blg 17.12.2019

 

Zasyp:

Pale Ale 5kg

Pszeniczny 1kg

 

Zacieranie:
67°C 60 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 60 min

40g Chinook - 60min

 

Wyszło 27l 12°blg.

Zadane uwodnione US-05.

Na zimno chmielone Citra i Simcoe (ok 160g łącznie).

Rozlane 28.12 z 170g cukru. 

Chmielowość jak zwyke w stronę rześkiej owocowości (wszystkie ostatnie ipas tak mi wychodzą), Simcoe zdecydowanie nie daje już takiej żywicy jak kiedyś, wnosi natomiast nieco mleczności. Całość jednak bardzo pijalna i lekka. 

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 103 Imperial Red Ale 18,5°blg 29.12.2019

 

Czas na ostatnie piwo tego roku. W dużym stopniu jest to posprzątanie resztek magazynowych.

 

Zasyp:

Pale Ale 4,95kg

Pszeniczny 0,7kg

Melanoidynowy i Monachijski ciemny po 0,6kg

Cukier biały 0,5kg

Biscuit 0,2kg

Simpsons Red, Amber, Crystal Dark, Crystal Medium, DRC po 50g

Czekoladowy 60g na filtrację

 

Zacieranie:
64°C 60 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 120 min

50g Izabella i Puławski - 60min

50g Izabella i Puławski - 5min

 

Wyszło 21l 18,5°blg.

Zadane US-05 bez uwadniania. 

Odfermentowało na 2,7°blg co daje mu 8,8%ABV, 04.01 przelane na cichą, dostało malutką porcję płatków american dark i laffort wanilla leżakowanych w Chivas 18 YO.

Zabutelkowane 14.01 wraz ze 130g cukru.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Nr 104 Zwykła Pszeniczka 12°blg 28.01.2020

 

Stany magazynowe niebezpiecznie małe, w szczególności jeśli chodzi o zwykłe, lekkie piwo. Czas zatem uwarzyć coś do szybkiego spożycia.

 

Zasyp:

Pale Ale 2kg

Pszeniczny 2,6kg

Aromatic Bestmalz 50EBC 0,1kg

 

Zacieranie:
65°C 45 min, 72°C 15 min

 

Gotowanie 60 min

45g Saaz - 60min

 

Wyszło 22l 12°blg.

Zadana gęstwa WB-06.

Zabutelkowane 03.02 ze 145g cukru - właściwie bez pomiarów i mega szybko. Będą granaty to wywali się haha.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.