Tadzik Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Nr 91 Belgian Table 10°blg 23.03.2019 80% pilzneński 12% pszenica prażona 8% cukier Zacieranie: 64°C 30 min, dekokt na 72°C, dekokt na 78°C Chmielenie 60 min: 30g Hallertauer Mittelfrüh - 60min 30g Saaz - 30min (całość ok 20IBU) Wyszło 16l 10°blg Zadane Wyeast 1214 Belgian Abbey. Start fermentacji poniżej 18°C, dzień drugi 20, trzeci 21, później podbicie do 25. Odfermentowało do 2°blg co daje mu 4,2%ABV. 07.04.2019 rozlane ze 125g cukru co daje mu jakieś 2.8VOL CO2. Pierwsze testy 11.04 wykazują owocowość w postaci brzoskwini, trochę ziołowego posmaku oraz nity słodkawego bzu. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) Nr 92 Dubbel 18°blg 30.03.2019 55% pilzneński 20% monachijski I po niecałe 5% special W i CaraBelge dwie garstki Red Crystal 0,7kg dark Muscovado Zacieranie: 65°C 45 min, wygrzew na 72°C, bez mashoutu Chmielenie dobre 75 min: 60min Saaz dla 15IBU Wyszło 18l 18°blg Zadana gęstwa Wyeast 1214 Belgian Abbey z poprzedniego piwa. Start fermentacji ponownie na dość chłodno (poniżej 18°C). 22.04 odfermentowało poniżej 3°blg co daje mu ok 8,5%ABV, rozlane ze 140g glukozy (pod 3VOL). Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Żona chciała uwarzyć swoje pierwsze piwo (ja właściwie się przy nim jedynie przyglądałem, czasami służąc radą), lubi kwasy więc padło na: Nr 93 Fruit Berliner Weisse 7,7°blg 06.04.2019 pół na pół pszeniczny z pilzneńskim odrobina pszenicy prażonej Zacieranie: 64°C 30 min, 68°C 15 min, wygrzew na 78°C 50g Saaz na całość zacierania Gotowanie 60 min Wyszło 19l 7,7°blg - wydajność 82% w. Beersmith, czyli jedna z lepszych jakie kiedykolwiek miałem (zazwyczaj bujam się w okolicy 75%). Na pierwszy rzut zadane US-05, 09.04 dodane Wyeast 5335 i fermentacja na ciepło powyżej 30°C. 22.04 pH 4,1 (mogłoby być niżej), otrzymało blisko 6kg jagody leśnej (nie borówka hamerykańska, lecz polska jagódka). Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 czym będziesz zakwaszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 12 godzin temu, DonBeer napisał: czym będziesz zakwaszać? Lactobacillus buchneri. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Nr 94 APA 12,2°blg 01.05.2019 Zasyp: 100% Fawcett Halcyon Zacieranie: 66/67°C 90 min, bez wygrzewu pH korektą kwasem fosforowym ustalone na 5,4 Gotowanie prawie 120 min Chmielenie na ostatni kwadrans: 30g Sabro 30g Orbit czyli blend NZ małe wspomaganie biersolem Wyszło 23l 12,2°blg. Zadane uwodnione US-05, start w 19°C. Lecąc modnym ostatnio "DDH" piwo otrzymało po 70g Sabro i Orbit 08.05 i następnego dnia 100g Centennial + 40g Citra (280g na 22l chmielenia na zimno to w sumie wcale nie tak mało). 12.05 rozlane z nagazowaniem na 2,7VOL, straty na maxa przez przytykający się kosz filtracyjny więc finalnie wyszło z 19l. Edytowane 12 Maja 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Co znaczy że bez wygrzewu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 1 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Bez podniesienia temperatury na koniec zacierania do 75-78C (mashout lub wygrzew). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 W dniu 1.05.2019 o 16:05, INTseed napisał: Co znaczy że bez wygrzewu? 22 godziny temu, rafple napisał: Bez podniesienia temperatury na koniec zacierania do 75-78C (mashout lub wygrzew). Pozdrawiam Dokładnie tak jak powyżej. Filtracja na temperaturze zacierania (teoretycznie trudniejsza). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Nr 95 Smoked FES 19°blg 05.05.2019 Zasyp nieco skomplikowany: Pilzneński 1kg Monachijski I 1kg Pszeniczny 1kg Wędzony wiśnią 1kg Wędzony dębem 0,5kg Wędzony bukiem 0,5kg Wędzony torfem 0,3kg Jęczmień palony 0,22kg Red crystal 0,2kg Special W 0,2kg Czekoladowy pszeniczny 0,15kg Zacieranie: 67°C 120 min, wygrzew na 76°C nieco kredy Gotowanie 60 min Chmielenie na ostatni kwadrans: 50g Iunga 35g Magnum Wyszło 18l 19°blg. Zadane uwodnione US-05, start w 18°C. Zabutelkowane 2 mc później z powodu lenistwa do butelkowania, 11.07 wraz z 108g cukru. Edytowane 11 Lipca 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Spożycie z blisko 2500 piw rocznie spadło do jakichś 500 w związku z czym najbliższe warzenia prawdopodobnie dopiero zimą haha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Poważnie masz 2500 flaszek w piwnicy? Nie psują ci się jasne piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2019 W dniu 12.07.2019 o 01:28, INTseed napisał: Poważnie masz 2500 flaszek w piwnicy? Nie psują ci się jasne piwa? Oczywiście, że nie mam tyle (mam ok 250 obecnie). Mówiłem o spożyciu, nie produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 (edytowane) Nr 96 Saison 14°blg 08.09.2019 Zasyp: Pilzneński 3,5kg Pszenica niesłodowana 1kg Aromatic Bestmalz 0,2kg Pszeniczny Crystal Fawcett 0,2kg cukier biały 0,5kg Zacieranie: 64°C 80 min, bez wygrzewu Gotowanie 60 min 50g Aurora - 30min 50g płatki suszonej róży na whirlpool Wyszło 19l 14°blg. Zadane 2 saszetki BE-134 bez uwadniania. 18.09 przelane na chłodną cichą, odfermentowało całkowicie do zera (właściwie to na -0,2 haha). Edytowane 19 Września 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 (edytowane) Nr 97 Pina Colada Milk Stout 16°blg 14.09.2019 Zasyp: Pale Ale 4,2kg Aromatic 50EBC 0,2kg CaraAroma 0,2kg Jęczmień palony 0,2kg Pszenica palona 0,2kg Zacieranie: 66°C 60 min, bez wygrzewu Gotowanie 60 min 32g Magnum na całość gotowania 1kg laktoza na ostatnie 5 min Wyszło 23l 16°blg. Zadane 20g S-04 bez uwadniania. 22.09. przelane na cichą, odfermentował lekko poniżej 4°blg co daje mu ok 5%ABV. 19.10 zabutelkowane ze 125g cukru i 8ml aromatu pinacolada. Edytowane 19 Października 2019 przez Tadzik golden_boy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Nr 98 Zwykły strong 16°blg 22.09.2019 Zasyp: Pale Ale 6kg Special B 0,2kg Zacieranie: 65°C 120 min, bez wygrzewu Gotowanie 120 min 50g Aurora na godzinę Wyszło 19l 16°blg. Zadane 16g US-05 bez uwadniania. O dziwo piwo złapało jakiegoś tlenowca i lekką kliszę. Nie chciało mi się go przeganiać więc poszło w kanał. Edytowane 12 Listopada 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Nr 99 APA 12°blg 10.11.2019 Zasyp: Pale Ale 5kg Zacieranie: 66°C 90 min, bez wygrzewu Gotowanie 60 min 40g Centennial - 60min Wyszło 24l 12°blg. Zadane US-05 bez uwadniania. Po przelaniu na cichą otrzymało 24.11 po 30g Centennial i Motueka. 27.11 dostało dodatkowe 120g Simcoe. Edytowane 27 Listopada 2019 przez Tadzik przemo_07_10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Nr 100 APA 13°blg 13.11.2019 Piwo warzone w ramach pokazu dla Nikona w Warszawie. Zasyp: Pale Ale 6kg Zacieranie: 66°C 60 min, bez wygrzewu Gotowanie 60 min 50g Citra - 60min 50g Citra - 5min Wyszło 28l 13°blg. Zadane US-05 bez uwadniania. Na cichej dodatkowe chmielenie 100g Citry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Gratulacje z okazji setnej warki. :) Edytowane 26 Listopada 2019 przez Stasiek Tadzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 W dniu 16.03.2019 o 18:42, Tadzik napisał: Fermentacja podzielona na 2 części - jedna standardowo chmielona będzie na zimno Azacca, druga Azacca Hopzoil. I jakbyś porównał te 2 części? Ile dałeś do pierwszej chmielu a ile do drugiej olejku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 9 minut temu, Jancewicz napisał: I jakbyś porównał te 2 części? Ile dałeś do pierwszej chmielu a ile do drugiej olejku? Nie wszystko pamiętam ale w skrócie: ilość olejku wg. producenta chyba 1ml, standardowe chmielenie na zimno to ok 100g/20l (bez szaleństw). Wnioski były takie, że na starcie wygrywało tradycyjne chmielenie pod względem jakości oraz intensywności, z czasem fajniej wychodziło hopzoil bo zdecydowanie wolniej się starzeje (tu widzę jego największą przewagę). Pewne różnice w profilu pomijam bo to jednak inny produkt jakby nie było. Należy doczytać na temat stosowania w roztworze alkoholowym a nie wlewać bezpośrednio bo pewne, że nie rozmiesza się równomiernie. Ogólnie stosowałbym nie zamiast ale jednocześnie jako podkręcenie i przede wszystkim przedłużenie żywotności chmielenia. Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Nr 101 Smoked Kölsch 11°blg 06.12.2019 Z okazji 101 warki postanowiłem powrócić do korzeni i uwarzyć piwo w stylu, w jakim startowałem z warzeniem. Nie mogło się jednak obyć bez jakiejś małej wariacji - zdecydowałem na nikły (15%) dodatek wędzonki. Zasyp: Pilzneński Weyrmann 4kg Pszeniczny Viking 0,6kg Wędzony Steinbach 0,4kg Wędzony Bestmalz 0,4kg Zacieranie: 65°C 60 min, bez wygrzewu Gotowanie 60 min po 25g Tettnanger i Spalt Select na 60 oraz 30 minut Wyszło 25l 11°blg. Zadane uwodnione Lallemand Köln Koelsch - chłodny start w 16°C. 16.12.2019 przelane na zimną cichą - odfermentowały do 5,2°brix co daje równiutkie 5%ABV. Zabutelkowane 23.12. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Nr 102 APA 12°blg 17.12.2019 Zasyp: Pale Ale 5kg Pszeniczny 1kg Zacieranie: 67°C 60 min, bez wygrzewu Gotowanie 60 min 40g Chinook - 60min Wyszło 27l 12°blg. Zadane uwodnione US-05. Na zimno chmielone Citra i Simcoe (ok 160g łącznie). Rozlane 28.12 z 170g cukru. Chmielowość jak zwyke w stronę rześkiej owocowości (wszystkie ostatnie ipas tak mi wychodzą), Simcoe zdecydowanie nie daje już takiej żywicy jak kiedyś, wnosi natomiast nieco mleczności. Całość jednak bardzo pijalna i lekka. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Nr 103 Imperial Red Ale 18,5°blg 29.12.2019 Czas na ostatnie piwo tego roku. W dużym stopniu jest to posprzątanie resztek magazynowych. Zasyp: Pale Ale 4,95kg Pszeniczny 0,7kg Melanoidynowy i Monachijski ciemny po 0,6kg Cukier biały 0,5kg Biscuit 0,2kg Simpsons Red, Amber, Crystal Dark, Crystal Medium, DRC po 50g Czekoladowy 60g na filtrację Zacieranie: 64°C 60 min, bez wygrzewu Gotowanie 120 min 50g Izabella i Puławski - 60min 50g Izabella i Puławski - 5min Wyszło 21l 18,5°blg. Zadane US-05 bez uwadniania. Odfermentowało na 2,7°blg co daje mu 8,8%ABV, 04.01 przelane na cichą, dostało malutką porcję płatków american dark i laffort wanilla leżakowanych w Chivas 18 YO. Zabutelkowane 14.01 wraz ze 130g cukru. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Nr 104 Zwykła Pszeniczka 12°blg 28.01.2020 Stany magazynowe niebezpiecznie małe, w szczególności jeśli chodzi o zwykłe, lekkie piwo. Czas zatem uwarzyć coś do szybkiego spożycia. Zasyp: Pale Ale 2kg Pszeniczny 2,6kg Aromatic Bestmalz 50EBC 0,1kg Zacieranie: 65°C 45 min, 72°C 15 min Gotowanie 60 min 45g Saaz - 60min Wyszło 22l 12°blg. Zadana gęstwa WB-06. Zabutelkowane 03.02 ze 145g cukru - właściwie bez pomiarów i mega szybko. Będą granaty to wywali się haha. Edytowane 3 Lutego 2020 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się