Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 No i przydarzyła się chyba infekcja. Nowootwarty pils smakuje jak masło i w ogóle nie jest nagazowany (podczas otwierania syczy, więc jakiś gaz tam jest), piany co za tym idzie też nie ma. Od zabutelkowania minęły już trzy tygodnie. Jak czytałem, smak masła może oznaczać diacetyl. Czy coś poszło nie tak podczas fermentacji czy to raczej infekcja? Czy jest jakaś szansa, że ten smak z czasem zaniknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 w jakiej temp masz piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Po pierwsze. Nie już trzy tygodnie, ale "tylko trzy tygodnie" Po drugie, pozostawić, drożdże powinny przerobić diacetyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Moje pierwsze 3 pierwsze warki to masło, pisałem nawet o tym w swoich zapiskach. Tak naprawdę zaczęło wychodzić po około 3 tygodniach od zabutelkowania. Po 2 miesiącach drożdże go usuneły, piwo smakowało tak jak trzeba, nagazowanie poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) w jakiej temp masz piwo? Teraz w 7C, ale do wczoraj stało w butelkach w 14. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Po pierwsze. Nie już trzy tygodnie, ale "tylko trzy tygodnie" Po drugie, pozostawić, drożdże powinny przerobić diacetyl. Zawsze próbuje po kilku tygodniach od butelkowania i jeszcze nigdy to się nie zdarzyło. Pozostawić w 7C czy przenieść do wyższej temperatury? Edytowane 25 Stycznia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Ja bym zostawił w zimnym i przez 3 miesiące nie ruszał. Jeśli to piwo dolnej fermentacji to potrzebuje czasu na dojrzewanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Chłodziłeś chłodnicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Wymiennikiem płytowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 przenieś do 14. W 7 stopniach prędkość redukcji diacetylu jest kilka razy mniejsza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Najbardziej dziwi mnie to, że piwo w ogóle się nie nagazowało. Czy drożdże mogą być z jakiegoś powodu na tyle słabe, żeby nie podjąć pracy? Do refermentacji używałem glukozy, tak jak zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 za mało ich i miały za zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Nie, piwo stało przez te trzy tygodnie w 14 stopniach, dopiero wczoraj je przeniosłem do niższej, żeby dojrzewało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 to za mało i za krótko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Co do dwuacetylu. Mozna zrobic test na fermentującym piwie i w razie pozytywnego wyniku przeprowadzić przerwę dwuacetylową. http://www.piwo.org/topic/4919-test-na-obecnosc-dwuacetylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Jak czytałem, smak masła może oznaczać diacetyl. Czy coś poszło nie tak podczas fermentacji czy to raczej infekcja? Czy jest jakaś szansa, że ten smak z czasem zaniknie? Jak będzie z czasem zanikać, to diacetyl powstał podczas fermentacji i jest redukowany przez drożdże. Jak będzie się smak masła wzmagał to infekcja - ale to chyba mało prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Smak masła faktycznie zanikł, ale jeszcze jest coś niemiłego w smaku. No nic, ta warka posłuży do robienia piwa grzanego. Edytowane 7 Marca 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Poczekaj jeszcze kilka tygodni. Moje nieudane piwa się poprawiają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się