marbelka Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 kupiłem wąż 3/4 cala 60cm -strasznie śmierdzi gumą -już między regałąmi w castoramie było czuć tą gume.Jak przyjechałem do domu i otworzyłem bagażnik,to było czuć ,zastanawiam się ,bo przecież po nakłuciu i wyrwaniu kawałek gumy zostaje-jak sie to nie "wywietrzy" to chyba obetnę drugą końcówkę i połączę ten wężyk zaciskiem z rurką miedzianą fi 18 albo 22 przylutowaną do przejścia na gwint 3/4 cala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 trzeba było kupić rurkę miedziana jak Tobie śmierdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) hehe,po prostu jakaś seria chyba tych węży,bo często mam z nimi do czynienia,a nigdy zapach gumy nie był tak intensywny.Co do rurki-myślę,że taki oplot obcięty z obu stron będzie lepiej filtrował niż sama rurka ponacinana co np 1 cm węskim brzeszczotem do połowy Czy lepiej się będzie sprawował wężyk 3/4 cala czy 1/2? zawsze mogę wymienić ,bo widzę w innych postach,że filtratory są wykonane raczej z 1/2 cala -mają mniejszy przekrój ale "gęstość" splotu chyba ta sama...poradźcie Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Cześć. Dla mnie rurka na obwodzie gara jest najlepsza. W życiu bym nie wrócił do oplotu. 3/4' zapycha się tak samo jak 1/2'. Przynajmniej u mnie tak było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Cześć. Dla mnie rurka na obwodzie gara jest najlepsza. W życiu bym nie wrócił do oplotu. 3/4' zapycha się tak samo jak 1/2'. Przynajmniej u mnie tak było. napisz coś więcej o swoim filtratorze z rurki-jaka średnica jak gęsto nacięcia zrobiłeś i jak głęboko.Czy tylko jeden zwój,czy więcej w kształcie ślimaka?może jakieś foto tu albo na maila?Czy mogę zrobić taki filtr z rurki typu Pax-Al - ? jest to rurka do ciepłej/zimnej wody trzywarstwowa-dwie warstwy tworzywa a między nimi warstwa aluminium.Po nacięciu takiej rurki(nacięcia wąskie specjalnymi nożycami)brzeczka miała by kontakt z aluminium-nie wiem,czy to aluminium jest dopuszczone do kontaktu z żywnością Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Cześć. Uzywam dwóch filtratorów w zależności od gara w którym zacieram. Mniejszy do gara 24l jest nawinięty w ślimak nacinany tarczą 1,2mm co jest zdecydowanie za dużo, gdybym miał go robić jeszcze raz to nacinał bym zwykłą piłką do metalu szczelina wychodzi cieńsza. Drugi miedziany nawinięty w koło do gara 50l (mocowany na wcisk do rurki 3/4". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 widzę ,że nacięcia są robione co ok 10mm i głęboko -na 3/4 lub więcej.Filtrator kładzie się nacięciami w dół ,tak?-popraw mnie jeśli się mylę Najcieńszą tarczę mam 0,8mm-myślę ,że będzie dobra,tylko najpierw trzeba zwinąć a potem nacinać,żeby się te nacięcia nie "pootwierały" a jeśli chodzi o Twoją tarcze 1,2 ,to można by chyba najpierw naciąć rurkę na głębokość np ok1/2-2/3 a następnie zwinąć w okrąg tak,żeby nacięcia były nie da dole lecz wewnątrz zwijanego okręgu-wówczas szczeliny po nacięciach lekko się "pozamykają" - co o tym sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Cześć. Tak filtrator kładę nacięciami w dół. Średnica rurek 10 mm. w starym sprzęcie Jozefika była rurka 15mm jeśli mnie pamięć nie myli. Najpierw zwijasz poźniej nacinasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 A u mnie wygląda to tak jak na foto, nacięte brzeszczotem od dołu co 1cm, rurka fi10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Wszystkie połączenia masz lutowane czy na wcisk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Wszystkie połączenia masz lutowane czy na wcisk? Warto zostawić /w zależności od konstrukcji/ jedno lub kilka połączeń nielutowanych na wcisk. Można wtedy po zacieraniu rozebrać i dokładnie wypłukać. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek27 Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Ja po moich ostatnich doświadczeniach z filtratorem zrobionym z fermentatora (musiałem przerwać filtrację i ponawiercać większe dziury większym wiertłem co było błędem, bo piwo zostało bardzo źle przefiltrowane - na szczęście pszenica ) zrobię teraz filtrator z oplotu. Natomiast powiedzcie mi proszę jak radzicie sobie gdy filtrator się przytka ? Miałem taką sytuację i radziłem sobie jedynie przemieszaniem zacieru za pomocą mieszadła, co skutkowało tym, że piwo nieprzefiltrowane przechodziło przez filtrator. Jak rodzicie sobie w takich sytuacjach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Przy oplocie bardzo rzadko zatyka się filtracja. Mi się zdarza lekkie przytkanie przy witach (zasyp powyżej 50% niesłodowany). W takim przypadku mieszam, czekam aż osiądzie, zawracam ze 3 litry, aż poleci klarowne i filtruję dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Tomek jak chcesz to mogę Ci dać filtrator z oplotu już gotowy. Mi się już nie przyda. Jak będziesz chciał to wal do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Czy długość wężyka ma duże przełożenie na jakość lub czas filtracji? Dorwałem wężyk 30-40 cm (nie pamiętam dokładnie) i zastanawiam się czy nie skoczyć jednak do znajomego po taki 70 cm (10 zł razem z przejściówką na gwint 3/4). W tej chwili każdy grosz jest na wagę złota, ale z drugiej strony nie chcę sobie spieprzyć pierwszej, zacieranej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Długość ma znaczenie Chodzi głównie o to ile może pokryć powierzchni kadzi filtracyjnej. Zbyt krótki nie pokryje całek kadzi i ciężej będzie filtrować, zbyt długi będzie się zawijać. Taki 70-80 cm byłby idealny, 40 cm trochę krótki ale spokojnie jakoś przefiltrujesz. Sprawdzisz jak działa i najwyżej następnym razem sprawisz sobie dłuższy. Powodzenia przy zacieraniu. Najgorzej jest za przed pierwszym zacieraniem. Później się okazuje że wcale nie taki diabeł straszny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Czy długość wężyka ma duże przełożenie na jakość lub czas filtracji? Dorwałem wężyk 30-40 cm (nie pamiętam dokładnie) i zastanawiam się czy nie skoczyć jednak do znajomego po taki 70 cm (10 zł razem z przejściówką na gwint 3/4). W tej chwili każdy grosz jest na wagę złota, ale z drugiej strony nie chcę sobie spieprzyć pierwszej, zacieranej warki. Do pewnej granicy długość ma znaczenie. Z obserwacji jest to około 60 cm przy filtracji typowych piw. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ja mam 150cm i dzisiaj pierwszy raz zacierałem- dry stouta. Sprawdził się świetnie, im dłuższy tym większa objętość filtracyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Z tego wynika, że gdyby miał 100 m, to by przefiltrował w sekundę, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Jakby ci do filtratora weszlo, to pewnie tak. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Oplot to taka mała powierzchnia filtracji że nie ma znaczenia czy 100 cm czy 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Ale 150 a 60cm to roznica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jakby ci do filtratora weszlo, to pewnie tak. I tą małą dziurką by to wszystko wyleciało w sekundę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Moja odpowiedz byla taka sama, jak to pytanie. lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Ale 150 a 60cm to roznica. Żadna dla filtracji piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się